Adaugă alertă de preț

Cum se protejează nemții de creșterea prețurilor cumpărând aur de investiții

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 02.09.2021
Preț aur (XAU-RON)
10756 RON/oz
  
- 27 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

La începutul acestui an, a devenit clar că inflația în Germania a crescut cel mai rapid de la începutul secolului XXI. În timp ce statisticile oficiale arată o creștere de 2% în al doilea trimestru, Institutul Flossbach von Storch raportează o creștere a 11,7% pe an.

Analizându-l lunar, în august creșterea indicelui oficial al prețurilor de consum a fost de aproape 4% – cea mai mare valoare de la începutul anilor ’90. Aceasta este o creștere de 2 ori mai mare chiar și decât obiectivul Băncii Centrale Europene.

Citiți mai multe despre acest subiect: Noua țintă de inflație stabilită de BCE și scăderea puterii de cumpărare

Așteptările privind performanța celei mai mari economii europene se prăbușesc. Indicele ZEW pentru așteptările referitoare la economie, a înregistrat cel mai scăzut punct din noiembrie 2020. Diferența dintre atunci și acum este că la sfârșitul anului trecut țara se pregătea să impună noi resticții, implicit să intre în lockdown.

În mod tradițional, nemții se tem de inflația ridicată. Odată experimentați în timpul Republicii de la Weimar, ei nu vor să repete experiența. De aceea, apelează la binecunoscutul salvator – aurul, și mai exact aur de investiții (adică lingouri și monede de aur).

Boom-ul achizițiilor de aur de investiții

Datele de la World Gold Council arată că cererea de aur în Germania a depășit 90 de tone în prima jumătate a anului. Asta înseamnă că în ultimele 2 luni de la sfârșitul semestrului a trecut de 100 de tone. Pentru comparație – în tot anul 2020 achizițiile gospodăriilor au fost de 160 de tone, după ce au crescut cu 73% față de anul precedent.

Infografic: Indicele așteptărilor economice, cererea de aur pentru investiții și rezervele de aur din Germania


Sursa: ZEW, World Gold Council, ReiseBank AG

Cu cele mai recente dinamici, cantitatea de aur de investiții deținută de persoane private în Germania a ajuns la aproape 5.250 de tone, potrivit ReiseBank AG. Alte 4.000 de tone sunt sub formă de bijuterii. În total, locuitorii Germaniei dețin mai mult de 9.100 de tone de aur, adică de 3 ori mai mult decât Bundesbank. Aceasta este o creștere de 25% în doar un deceniu.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cererea de aur de investiții din prima jumătate a anului este cea mai mare din 2013

Fondurile tranzacționate la bursa din Germania nu sunt, de asemenea, cu mult în urmă în ceea ce privește achizițiile de aur. În al doilea trimestru, s-au cumpărat 27,3 tone. Valoarea reprezintă mai mult de jumătate din creșterea netă din Europa pentru perioada respectivă.

2-4 săptămâni
Monedă de Aur 1 Ducat Franz Iosif Austria Aversul Pre-comanda

Monedă de Aur 1 Ducat Franz Iosif Austria

Vindem 1302 lei 1195 1195 1302 1302
Cumpărăm 1195lei
Compară Alertă Adaugă în coș

Se pare că, în continuare, cererea de aur va rămâne mare. Potrivit centrului de cercetare ZEW, așteptările consumatorilor sunt că nivelul economiei va continua să scadă.

Tendințele cererii de aur de investiții în Germania

Să vedem cum arată atitudinea consumatorilor față de aurul de investiții.

–  Vânzarea de bijuterii

Deși consumul de bijuterii a crescut în valoare absolută, mulți germani au vândut bijuterii pentru a obține monede și lingouri de aur. Această dinamică este observată pentru prima dată de la observațiile băncii.

– Nemții vor tot mai mult aur

Datele sondajului arată că germanii cumpără tot mai mult metal prețios. Peste 25% dintre consumatorii din Germania au achiziționat aur de investiții pentru peste 4.000 de euro. Mai mult de jumătate dintre consumatori s-au bazat pe achiziționarea de lingouri de aur.

– Și nu vor să se despartă de el

Atitudinile cumpărătorilor de aur arată că marea majoritate intenționează să cumpere în continuare aur – aproape 80% dintre cei chestionați. Ei nu intenționează să își vândă achizițiile în ciuda scăderii recente a prețului aurului, din care metalul și-a revenit rapid.

–  Aurul este văzut ca o investiție mai bună decât apartamentele și criptomonedele

În cursul pandemiei, aurul a devenit o investiție mai atractivă decât imobiliarele pentru germani. În timp ce 46,4% dintre respondenți au spus că au preferat să investească în aur, procentul calor care au preferat apartamentele a scăzut la 40,8%. Mai puțin de o treime dintre cei chestionați de Centrul de cercetare a serviciilor financiare de la Universitatea Steinbeis din Berlin consideră criptomonedele o investiție adecvată.

– Și cei mai tineri preferă aurul

Pentru prima dată, sondajul centrului include și reprezentanți ai generației Z (născuți între 1995 și 2010). Datele arată că aceștia prezintă un interes mai mare pentru aur decât alte grupe de vârstă și intenționează să investească mai mult în metalul prețios. Așa cum era de așteptat, au făcut investiții mai puține, deoarece au venituri mai mici, iar forma preferată de cumpărare este dintr-un punct de lucru fizic și nu online.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum aurul salvează oamenii de fiasco-ul lirei turcești

Cererea crescută de aur ca protecție împotriva inflației este observată și în multe alte părți ale Europei. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este Turcia, unde cererea de aur a crescut în ultimii ani.

Preț aur (XAU-RON)
10756 RON/oz
  
- 27 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești