Adaugă alertă de preț

Cererea de aur de investiții este cea mai mare din 2013

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 09.08.2021
Preț aur (XAU-RON)
10738 RON/oz
  
- 51 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON
Monedă de aur Vultur American, 1 uncie

Cererea de aur de investiții (lingouri și monede din aur) a ajuns la 243,8 tone la nivel global. Este al patrulea trimestru consecutiv de creștere stabilă. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea este de până la 56%. Astfel, în prima jumătate a anului, achizițiile de aur de investiții au ajuns la 594 de tone, fiind cea mai mare valoare pentru această perioadă din 2013 până acum.

În al doilea trimestru, cea mai mare cerere de aur pentru investiții a fost observată în China. Lingourile și monedele din aur achiziționate în China s-au ridicat la 57,3 tone, având o creștere anuală de 41%. Achizițiile din India sunt, de asemenea, pe un trend crescător, deși acolo comerțul a fost oprit de mai multe ori din cauza creșterii cazurilor de coronavirus. Acest lucru a fost valabil chiar și în timpul marelui festival al Akshaya Trita, când cererea de aur a crescut în mod tradițional. Cu toate acestea, achizițiile de lingouri și monede din aur au crescut cu 7% anual în al doilea trimestru și cu 23% în prima jumătate a anului.

Cererea de aur

Cererea de aur pentru rezervele băncilor centrale

Previziunile legate de creșterea achiziției de aur de către băncile centrale s-au adeverit și în intervalul aprilie – iunie. Astfel, rezervele de aur ale autorităților de reglementare au crescut cu 199,9 tone. Achizițiile lor în al doilea trimestru au fost cu 73% mai mari decât media pentru aceeași perioadă a ultimilor cinci ani.

Citiți mai multe despre acest subiect: Serbia intenționează să crească rezervele de aur cu 40%

În prima jumătate a anului, rezervele au crescut cu 333,2 tone. Asta înseamnă cu 29% mai mult decât media din prima jumătate a ultimilor 5 ani și cu 40% peste decât media din ultimul deceniu, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Grafic: Cei mai mari cumpărători din al doilea trimestru (sus) și prima jumătate (jos)

Cei mai mari cumpărători din al doilea trimestru

Cei mai mari cumpărători din prima jumătate a anului

Sursa: World Gold Council

În al doilea trimestru, Thailanda a achiziționat 90 de tone de aur în două tranșe. Pe locul doi se află Ungaria, care și-a triplat rezervele de aur, cumpărând 63 de tone. Cu toate acestea, dacă ne uităm la cifrele pentru primul semestru, Japonia ocupă locul 1, după ce a cumpărat 80 de tone de aur în martie.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce Europa mizează pe aur împotriva inflației

Ungaria nu este singura țară din Europa Centrală și de Est care își crește rezervele de aur. Turcia, un cumpărător tradițional de aur, a fost, de asemenea, un cumpărător net în perioada respectivă. Republica Cehă, Polonia și Serbia își măresc din nou rezervele. Serbia a făcut un pas major în acest sens, la începutul anului, când președintele țării a anunțat că dorește ca banca centrală să își mărească rezervele cu 40%.

Cererea de aur pentru producția de bijuterii

Pe de altă parte, cererea de bijuterii din aur a ajuns la 390 tone în al doilea trimestru cu o creștere anuală de 60%. Astfel, își revine și începe să crească față de aceeași perioadă a anului trecut, dar totuși sub media din ultimii 5 ani.

Calculând în dolari, cererea de aur pentru producția de bijuterii s-a ridicat la 50,7 miliarde de dolari (27,9 miliarde de dolari în primul și 22,8 miliarde de dolari în al doilea trimestru). Cererea actuală e cu aproape 20% mai mare decât media din prima jumătate a anului în perioada 2015 -2019. În termeni absoluți, ultima oara când am asistat la o cerere mai mare de aur pentru producția de bijuterii a fost în primele 6 luni ale anului 2014.

Cererea de aur pentru producția de tehnologie

Situația în cazul cererii tehnologice este similară, doar că se încadrează în media ultimilor ani. Creșterea în termeni cantitativi a segmentului este de la 18% anual în al doilea trimestru, la 80 de tone.

Cererea pentru producția de electronice a crescut cu 16%, pentru accesoriile dentare – cu 12%, iar alte cereri industriale au crescut cu 31%.

Căutați aur pentru fonduri tranzacționate la bursă?

Fondurile tranzacționate la bursă și-au sporit achizițiile în al doilea trimestru. Au crescut cu 40 de tone după un declin accentuat în primul trimestru. Cererea și-a revenit, deoarece instituțiile, în principal din Europa și Statele Unite, au beneficiat de creșterea prețului aurului.

Citiți mai multe despre acest subiect: Când prețul scade este momentul oportun pentru investiții în aur, fapt dovedit de acțiunile fondurilor

Cu toate acestea, în prima jumătate a anului, fondurile tranzacționate la bursă au fost de -129 de tone, acest lucru întâmplându-se pentru prima dată din 2014. Motivul principal este vânzarea de aur care a fost observată în primul trimestru. La acea vreme, fondurile tranzacționate la bursă au vândut 170 de tone de metal prețios.

Oferta de aur

De asemenea, producția de aur și-a revenit în al doilea trimestru și a crescut cu 13% anual. Principalul motiv e creșterea randamentului minier cu 16%, ajungând până la 924 de tone. Totuși, randamentul minelor rămâne mai mic decât în ​​ultimul trimestru al anului trecut, când s-a ridicat la 925,2 tone.

Reciclarea, pe de altă parte, a marcat un declin moderat de la 2% la 276,6 tone.

Graficul 2: Aprovizionarea cu aur

Aprovizionarea cu aur

Sursa: Consiliul Mondial al Aurului

Motivul acestei performanțe este că al doilea trimestru al anului 2020 a fost perioada în care lanțurile de aprovizionare au suferit o lovitură severă. Apoi, producția de aur a scăzut la 793 de tone.

Pentru prima jumătate a anului, randamentul este, de asemenea, în creștere, deși mai moderat. S-a realizat o creștere de 4% anual, la 1782,6 tone.

Preț aur (XAU-RON)
10738 RON/oz
  
- 51 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești