Adaugă alertă de preț

Rezerva Federală se așteaptă la o inflație ridicată. Cum va afecta acest lucru prețul aurului?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 19.07.2021
Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 27 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
+ 0 RON
Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii, Fed

Declarațiile președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, au un impact deosebit asupra prețulului aurului, inflației și pieței valutare globale. Dolarul este moneda de rezervă a lumii. Prin urmare, modificările puterii sale de cumpărare afectează persoanele fizice, juridice și economia în ansamblu.

În prezent, dolarul nu se află la cea mai bună cotație. Începând cu luna mai, a înregistrat cea mai rapidă depreciere din 2008. În iunie, scăderea puterii de cumpărare a ajuns la 0,9% lunar și 5,4% anual, potrivit Biroului de Statistică a Muncii.

Declarațiile lui Powell despre inflația ridicată

În contextul a două luni consecutive în care indicele prețurilor de consum a crescut peste așteptările pieței, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a prezentat Congresului, în primul semestru, primul raport de politică monetară semestrial.

Inflația a crescut brusc și este probabil să rămână ridicată în următoarele luni, după care să scadă. Inflația este susținută temporar deoarece efectul scăderii prețurilor cauzate de pandemia din primăvara trecută nu se mai simte. În plus, cererea ridicată în sectoarele în care nu există producție suficientă sau există diverse constrângeri a dus la o creștere deosebit de rapidă a prețurilor pentru anumite bunuri și servicii, care ar putea fi parțial remediată prin rezolvarea dificultăților de producție. Prețurile serviciilor, puternic afectate de pandemie, au crescut și ele în ultimele luni, deoarece cererea pentru acestea a crescut odată cu deschiderea economiei.

Pe parcursul lunilor mai și iunie, indicele prețurilor de consum a depășit așteptările. Atunci, Powell nu scutea niciun ban pentru a liniști piețele cu afirmația că inflația era „tranzitorie”. Acum însă, recunoaște categoric că indicele prețurilor de consum va rămâne ridicat „în următoarele luni”. Și așa, a cam dispărut teza inflației „tranzitorii”. Scăderea puterii de cumpărare va fi rapidă.

Este ciudat să presupunem că indicele prețurilor de consum este în prezent ridicat, deoarece a scăzut la începutul pandemiei. Chiar și așa, comparația este acum raportată la iunie 2020, nu la martie. În iunie anul trecut, o primă ușoară relaxare a măsurilor pandemice începuse să aibă loc. Prin urmare, efectul pandemiei folosit ca și scuză nu mai este plauzibil.

Ce nu a spus președintele Băncii Centrale

Totuși, ceea ce este mai interesant este ceea ce Powell nu a spus în raportul său. În primul rând, a ratat cu totul creșterea ofertei de bani. După cum știu cititorii blogului Tavex, tipărirea de bani noi reprezintă inflația în sensul economic al termenului.

În al doilea rând, nu a legat programele de cumpărare a activelor axate pe inflație (relaxare cantitativă) de deprecierea dolarului. Aceste programe se ridică la 120 de miliarde de dolari pe lună. Pentru ei, președintele Rezervei Federale a subliniat pur și simplu că:

În plus, vom continua să ne majorăm bonurile de trezorerie și valorile mobiliare garantate ipotecar, cel puțin la rata lor actuală, până când vom vedea progrese semnificative în direcția obiectivelor noastre de stabilitate a prețurilor și ocupare maximă.

Și mai interesant este ceea ce Powell nu a menționat în raportul său. În primul rând, evitat menționarea creșterii ofertei de bani. După cum cititorii blogului Tavex știu deja, tipărirea de bani noi determină inflația în sensul economic al termenului.

În al doilea rând, nu a legat programele de cumpărare a activelor axate pe inflație (relaxare cantitativă) de deprecierea dolarului. Aceste programe se ridică la 120 de miliarde de dolari pe lună. În cazul lor, președintele Rezervei Federale a subliniat pur și simplu că:

„În plus, vom continua să ne majorăm bonurile de trezorerie și valorile mobiliare garantate ipotecar, cel puțin la rata lor actuală, până când vom vedea progrese semnificative în direcția obiectivelor noastre de stabilitate a prețurilor.”

Vezi mai multe despre acest subiect: Subminarea banilor: de ce este tipărită o sumă record și, potrivit băncilor centrale, nu există inflație

Ceea ce Powell a omis să evidențieze este că Banca Centrală va continua să crească oferta de bani. De fapt, nu cifrele scăzute de acum un an, ci banii noi tipăriți duc la inflație. Acest lucru poate fi văzut clar din datele statistice.

Graficul 1: Oferta de bani M2 și activele din bilanțul Rezervei Federale

ferta de bani M2 și activele din bilanțul Rezervei Federale

Sursa: Rezerva Federală St. Louis

În concluzie, Jerome Powell afirmă într-un text simplu că inflația va fi mai mare și promite să continue exact măsurile care o duc la o inflație ridicată.

Așteptările cetățenilor americani: inflație ridicată

În luna mai, așteptările americanilor cu privire la creșterea indicelui prețurilor de consum au atins cel mai înalt nivel, dintr-un an, de la Marea Recesiune, reiese din Studiul Consumatorilor de la Universitatea din Michigan.

În această săptămână, a devenit clar că consumatorii se așteaptă la o inflație și mai ridicată în decurs de un an, comparativ cu datele prezentate în ​​studiul Universității din Michigan. Cea mai recentă analiză a fost realizată de Rezerva Federală din New York, iar inflația raportată pentru anul viitor de 4,8% este un record, potrivit consumatorilor.

Graficul 2: Așteptările inflației într-un interval de unu și trei ani

Așteptările inflației într-un interval de unu și trei ani

Sursa: Rezerva Federală din New York

Acest grafic ne arată două lucruri importante. În primul rând, inflația va fi semnificativ mai mare începând de anul viitor, și nu peste 3 ani. Astfel, consumatorii nu se așteaptă să fie doar un fenomen tranzitoriu. În al doilea rând, chiar și după trei ani, potrivit acestora, indicele prețurilor de consum va rămâne peste 3,5%, valoare cu aproape 100% mai mare decât obiectivul Rezervei Federale de 2%.

Există un al treilea aspect care nu este vizibil în diagramă. Este vorba de prognoza mediană pentru indicele prețurilor de consum. Acest lucru înseamnă că jumătate din răspunsurile celor chestionați sunt sub această valoare, iar jumătate din răspunsuri sunt deasupra ei. Limita superioară a acestei dispersii ajunge la 8%. Dacă se va adeveri, vom asista la o prăbușire drastică a puterii de cumpărare a dolarului în numai un an.

Cum va fi afectat prețul aurului?

Prețul aurului este influențat mai mult de așteptările inflației decât de indicele prețurilor de consum, pentru că băncile centrale au o putere mare de manipulare asupra sa. De exemplu, Rezerva Federală analizează „inflația” fără a include creșterea prețurilor la alimente și combustibili. În acest fel, se obține o valoare semnificativ mai mică, care poate fi prezentată mai ușor publicului.

În orice caz, estimările combinate de creștere a inflației avansate de Powell și Rezerva Federală din New York au avut un efect pozitiv asupra valorii aurului. Imediat după prezentarea raportului, aurul a crescut cu 1%. În ciuda unui ușor declin în ziua de vineri, a crescut cu încă 10 dolari pe uncie la 1.814,18 dolari pe uncie.

Dacă prețul său este legat de așteptările inflației, este foarte probabil ca valoarea sa să primească sprijin în lunile următoare.

Rolul dobânzii la obligațiunile de stat americane în stabilirea prețului aurului

Există un alt aspect important la care se referă raportul lui Powell. Deoarece Banca Centrală continuă să tipărească dolari de nicăieri și să îi folosească pentru a cumpăra obligațiuni de stat, este clar că randamentul acestor instrumente va rămâne redus. După cum am văzut în alte articole, prețul aurului este invers proportional cu rata dobânzii pentru titlurile de stat din SUA.

Astfel, în două rapoarte separate ale Rezervei Federale publicate în zile diferite, Banca Centrală a promis practic să mențină politici care cresc prețul aurului și scad dolarul și ratele dobânzilor la obligațiunile de stat.

În același timp, publicul se așteaptă la o inflație record anul viitor. Cetățenii americani subminează ipoteza lui Jerome Powell că inflația ridicată va fi doar în următoarele câteva luni. Așteptările unei inflații ridicate sunt un alt factor cu impact pozitiv asupra prețului aurului.

Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 27 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești