Adaugă alertă de preț

Cum să economisim corect: Partea II

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Finanțe personale în data de 29.09.2021
Preț aur (XAU-RON)
10810 RON/oz
  
+ 30 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON
Cum să economisim corect: partea II

După ce am discutat despre primele reguli de aur în economisire în articolul precedent, aici vom analiza a treia și a patra regulă pentru economii sigure. Vom acorda o atenție specială tipului de active în care să investim în cadrul strategiei noastre.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum să economisim corect: Partea I

Dorim să vă reamintim că în secțiunea Școala de Aur puteți găsi cursuri complet gratuite despre investiții și finanțe. Vă vor conduce printr-o înțelegere a principiilor de bază ale economiei, prezentate într-un limbaj complet accesibil și ușor de înțeles.

A treia regulă de aur a economisirii corecte

Știm deja că, pentru a economisi corect, este crucial ca rentabilitatea investiției noastre să depășească rata inflației. Acum întrebarea este: în ce active să investim? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie mai întâi să ne punem alte două întrebări: ce profitabilitate căutăm și ce riscuri suntem dispuși să ne asumăm?

Randamentul investiției depinde de preferințele noastre individuale. Unii oameni doresc doar să aibă suficienți bani pentru a-și putea plăti facturile și a trăi fără să se îngrijoreze că ar putea avea probleme financiare. Alții vor să adune bogăție.

Citiți mai multe despre acest subiect: Sfârșitul banilor Fiat: cum băncile centrale leagă recordul inflației de criza coronavirusului

Gradul de risc pe care îl putem tolera afectează, de asemenea, proporția rentabilității. Pentru a obține o rentabilitate mai mare, trebuie să investim în active relativ mai riscante. Investiția în astfel de active ne poate oferi profituri mult mai mari și chiar ne poate îmbogăți, dar în același timp și probabilitatea de a pierde o mare parte din bani este, de asemenea, mai mare.

În majoritatea cazurilor, atunci când economisim și investim, nu căutăm profituri colosale, ci pur și simplu o rentabilitate suficientă pentru a ne asigura prosperitatea financiară pe termen lung (mai ales după pensionare). Riscurile pe care le putem lua depind de unii factori subiectivi, cum ar fi atitudinea și judecata noastră personală (factori strict individuali), dar și de cei obiectivi, cum ar fi situația noastră financiară.

Citiți mai multe despre acest subiect: Introducere în conceptul de dobândă

Acesta din urmă ar trebui să fie un factor decisiv în stabilirea riscului pe care suntem dispuși să-l suportăm pentru economiile noastre. Dacă veniturile noastre sunt mici sau nu sunt constante, realizarea de investiții cu risc ridicat poate fi prea periculoasă pentru noi. Ar putea duce la pierderi neașteptate care ne-ar putea pune într-o situație financiară incomodă. Aici ajungem la a treia regulă de aur:

Economisiți numai prin investiții al căror risc îl puteți suporta.

A patra regulă de aur a economisirii

Nu în ultimul rând, este important să nu ne complicăm în exces strategia de investiții pentru o economisire corectă. De fapt, ar trebui să fie cât mai simplă posibil. Pentru majoritatea oamenilor, investițiile produc ceva în plus față de profesia lor principală, pentru a menține și a crește valoarea economiilor lor. Majoritatea oamenilor care investesc nu sunt de fapt investitori profesioniști.

Investiția ar trebui privită ca un hobby plăcut, aducând o bună rentabilitate a economiilor. Tocmai pentru că este o activitate secundară, nu putem merge atât de departe încât să putem concura cu investitori profesioniști și administratori de fonduri. Cunoștințele noastre vor fi întotdeauna mai limitate, strategiile și instrumentele de investiții mai complexe rămânând de neînțeles pentru noi.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit și datorie I: drogurile care ucid economia modernă

Prea mulți oameni sunt induși în eroare de strategiile de investiții care promit randamente foarte mari fără a le înțelege. O altă problemă este că își încredințează banii investitorilor ale căror strategii, de asemenea, nu le înțeleg suficient de bine. Aceasta este o mare greșeală și una dintre cele mai sigure modalități de a-ți lua rămas bun de la economiile tale în mod rapid. Dacă nu înțelegem o strategie sau un instrument de investiții, atunci pur și simplu nu este potrivit pentru noi.

Prin urmare, a patra regulă de aur pentru investiții este:

Faceți doar investiții pe care le înțelegeți în totalitate.

Concluzie

După ce am discutat despre ultimele 2 reguli fundamentale de economisire, să trecem în revistă toate cele 4 reguli discutate în ultimele 2 articole. Regulile sunt:

  1. Ia economiile în mâinile tale și nu aștepta ca altcineva să îți asigure viitorul financiar.
  2. Economisește investind numai în active a căror rentabilitate este mai mare decât rata inflației.
  3. Economisește în active al căror profil de risc se potrivește cu cel pe care îl poți suporta.
  4. Fă doar investiții pe care le înțelegi complet.

Aurul și argintul se numără printre activele care îndeplinesc cel mai bine aceste reguli. Randamentul lor este mai mare decât nivelul inflației – aproape prin definiție, principala funcție a aurului și argintului de investiții este asigurarea împotriva inflației.

Citiți mai multe despre acest subiect: 8 motive pentru a spune da aurului

În același timp, sunt active cu risc foarte scăzut. Investițiile în aur și argint au un profil de risc mai scăzut decât investițiile în numerar. Crizele politice și economice neașteptate pot duce la pierderea puterii de cumpărare a investițiilor valutare. Nu în ultimul rând, aurul și argintul sunt investiții „simple”, în sensul pozitiv al cuvântului – nu sunt instrumente greu de înțeles care necesită cunoaștere profundă a finanțelor. De fapt, acum doar 5 decenii, aurul și argintul erau bani. Aceasta înseamnă că, la un moment dat, au fost practic înțelese de fiecare persoană din lume.

Citiți mai multe despre acest subiect: Lumea fără etalonul-aur, după 5 decenii II: Efecte asupra cetățenilor și a sectorului privat

Pentru unii dintre voi, regulile pe care le-am discutat aici pot părea foarte simple, dar ele stau la baza filosofiei economisirii. Respectarea strictă a acestor 4 reguli de bază vă va garanta un nivel de securitate financiară mult mai ridicat decât a majorității oamenilor.

Preț aur (XAU-RON)
10810 RON/oz
  
+ 30 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești