Adaugă alertă de preț

Cum să economisim corect: Partea I

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Finanțe personale în data de 24.09.2021
Preț aur (XAU-RON)
10741 RON/oz
  
- 47 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Astăzi, alfabetizarea financiară este redusă în multe societăți. O mulțime de indivizi nu își pun cea mai importantă întrebare pentru realizarea sustenabilității financiare și anume: „Cum să economisești corect?”. Astfel, majoritatea oamenilor nu economisește deloc și, chiar dacă și-ar dori să facă acest lucru, nu deține cunoștințele necesare pentru a economisi în cel mai rezonabil mod posibil.

Prin urmare, atât în acest articol, cât și în articolul următor, vom analiza cele 4 principii fundamentale ale economisirii rezonabile. Acestea sunt regulile de aur care ne pot ghida pentru a economisi corect. Urmărirea lor poate contribui semnificativ la asigurarea unui nivel ridicat de trai, inclusiv la bătrânețe.

Prima regulă de aur a economisirii

Scopul principal al economisirii este de a atinge securitatea financiară și un nivel bun de trai după pensionare. În zilele noastre, majoritatea oamenilor se bazează pe alte instituții pentru îndeplinirea acestei sarcini – în principal fonduri de pensii publice și private. Prin urmare, singurele lor economii sunt contribuțiile în conturile lor individuale din fondurile de pensii private, care sunt asigurate de angajatorul lor (dacă este cazul).

Mulți oameni nici măcar nu se bazează pe fonduri private, ci doar pe modelul de pensie de stat, însă acest lucru este o mare greșeală. Aceste fonduri nu sunt investite și nu se află în conturi individuale. Sunt folosite doar pentru acoperirea pensiilor. Astfel, nu putem spera decât ca în viitor statul să poată colecta suficienți bani de la angajați pentru a ne plăti pensia.

Când avem încredere în ceilalți pentru a ne asigura viitorul financiar, neglijăm practic una dintre cele mai importante responsabilități din viața noastră. Adevărul este că nimeni altcineva nu va avea grijă de banii noștri mai bine decât noi înșine. Acest lucru se aplică, de asemenea, tuturor consilierilor & guru financiari și de investiții. Chiar dacă nu greșesc neapărat, strategiile lor pot fi nepotrivite scopurilor noastre. Rolul acestor consilieri ar trebui să fie acela de a consilia, dar nu de a lua decizii în locul nostru asupra economiilor noastre.

Abordările corecte de economisire nu necesită strategii și investiții complexe, astfel încât avem și alte opțiuni decât să avem încredere deplină în experți profesioniști. Tot ce este necesar e o cunoaștere de bază în economie și finanțe, pe care oricine o poate dobândi relativ rapid în timpul liber. Principiile economiei și finanțelor sunt explicate într-un limbaj ușor de înțeles și pas cu pas în cadrul secțiunii noastre, Școala de Aur.

Prima regulă de aur a economisirii este:

Ia economiile în mâinile tale și nu aștepta ca nimeni altcineva să-ți asigure viitorul financiar.

A doua regulă de aur a economisirii

Să investigăm întrebarea: „Ce înseamnă să obții securitate financiară?” Păstrarea a 300 de lei sub saltea nu este o modalitate bună de a asigura securitatea financiară. Acest lucru este valabil chiar și pentru banii „pentru zilele negre”.

Citiți mai multe despre acest subiect: BCE promite că va crește inflația din nou și va menține bulele umflate

Desigur, este mai bine să economisești așa decât să nu economisești deloc. Dar realizarea stabilității financiare și a unor economii sigure necesită o abordare mai profundă. Sunt necesare investiții.

Economisirea este întotdeauna o investiție. Chiar și acumularea de bani sub saltea reprezintă o investiție în moneda respectivă. Așa ar trebui să ne gândim când planificăm ce facem cu banii. Când învățăm să privim astfel orice formă de economisire, întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: „Rentabilitatea investiției noastre va fi suficient de mare pentru a ne acoperi nevoile?”

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum se protejează nemții de creșterea prețurilor cumpărând aur de investiții

Păstrarea banilor acasă este o metodă proastă de economisire din cauza inflației ridicate. Imprimarea banilor de către băncile centrale duce la creșterea prețurilor de consum și distruge puterea de cumpărare a banilor fiduciari nesecurizați. De-a lungul anilor, banii noștri se depreciază și cu aceeași sumă de bani putem cumpăra din ce în ce mai puține bunuri. Prin urmare, economisirea în numerar este o idee proastă și este recomandabil să căutați active a căror valoare nu este afectată negativ de inflație, rămânând stabile pe termen lung. În cel mai bun caz, activele în cauză vor crește din cauza inflației.

Aceasta ne aduce la a doua regulă de aur a economisirii:

Economisiți investind numai în active a căror rentabilitate este mai mare decât rata inflației.

Obținerea unui randament pozitiv al economiilor

Economisirea activelor a căror rentabilitate nu poate compensa rata inflației, este complet lipsită de sens. Acest lucru se aplică și economisirii banilor prin investirea lor în fonduri de pensii sau depunerea lor într-un depozit.

Cel mai important obiectiv este ca rentabilitatea reală a economiilor să fie pozitivă.

Poate fi o surpriză, dar există cazuri în care rentabilitatea acestor investiții nu este suficient de mare pentru a compensa deprecierea cauzată de inflație pe termen lung. Prin urmare, ori de câte ori investiți, comparați rentabilitatea așteptată a investiției cu nivelul inflației. Diferența dintre cele două va arăta care este rentabilitatea reală pe care o puteți acumula.

Acesta este de fapt unul dintre principalele motive pentru care aurul și argintul sunt alegeri foarte bune pentru activele de investiții. Valoarea acestor metale prețioase nu este afectată de nivelurile ridicate ale inflației, cum este cazul unei varietăți de instrumente de investiții financiare cu un profil de risc similar (cum ar fi obligațiunile corporative și guvernamentale). Mai ales dacă nu avem dorința sau capacitatea de a ne diversifica mai mult, investiția în aur și argint este aproape la fel de simplă ca ascunderea banilor sub saltea, dar în același timp este o investiție cu un randament mult mai mare.

Citiți mai multe despre acest subiect: 8 motive pentru a spune da aurului

Acestea sunt primele două reguli de aur ale economisirii. Chiar dacă le luați doar pe acestea în considerare, este suficient pentru a vă asigura economiile mai bine decât majoritatea oamenilor, nu numai în România, ci și în întreaga lume.

În a doua parte a acestei serii, vom prezenta pe larg și celelalte două reguli fundamentale ale economisirii.

Preț aur (XAU-RON)
10741 RON/oz
  
- 47 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești