Adaugă alertă de preț

Opt motive pentru a spune da aurului

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 07.04.2021
Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 27 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
+ 0 RON
aur de investiții, lingouri de aur, monede de aur, aur pur

În chimie, aurul (Au) este un element cu numărul atomic 79, un metal greu, moale, lucios, maleabil și ductil (plastic). Dar în viața de zi cu zi, aurul este asociat cu puterea și respectul, deoarece de-a lungul istoriei s-a identificat cu bogăția.

Utilizarea aurului ca bani a început cu mii de ani în urmă, unele dintre primele monede de aur descoperite datând din secolul al VIII-lea î.Hr. atunci când regele lidian Croesus s-a remarcat prin bogăția lui peste margini.  Regele a fost, așadar, printre primii conducători care au bătut monede de aur.

Dar aurul nu este o „relicvă barbară”. Este în continuare folosit în multe culturi, inclusiv Turcia, India, China, precum și în economiile dezvoltate ca mijloace de păstrare a valorii pe termen lung.

În acest articol, vom analiza opt motive pentru care toată lumea ar trebui să ia în considerare aurul ca o modalitate de a menține puterea de cumpărare pe termen lung a banilor lor.

Opt motive pentru care este bine să investești în aur

1. Își păstrează și își mărește valoarea în timp

Spre deosebire de diferitele monede fiduciare din întreaga lume, aurul își menține valoarea și, în ciuda ciclurilor economice, prețul său a crescut doar în ultimele trei secole, de la 19,3 dolari pe uncie (în 1792) la 1.743,3 dolari pe uncie în zilele noastre.

Și nici nu trebuie să ne întoarcem în timp pentru o perioadă atât de lungă. Ultima jumătate de secol este, de asemenea, o dovadă a creșterii aproape constante a prețului aurului.

Graficul 1: Prețul aurului din 1973

Prețul aurului din 1973

Sursa : Goldprice

Datorită durabilității sale – în termeni monetari și ca bun fizic – aurul este, de asemenea, un mijloc extrem de bun de moștenire. De exemplu, chiar și în prezent, în unele țări, aurul este oferit ca zestre la nuntă. Ceea ce ne ridică al doilea motiv pentru investițiile în aur.

2. Aurul stochează o valoare monetară imensă, într-o cantitate mică de metal

Având în vedere aprecierea istorică a aurului, o cantitate din ce în ce mai mică de metal aduce o valoare monetară din ce în ce mai mare. De exemplu, dacă transformăm aurul în active cunoscute, atunci cu o singură bară putem cumpăra o mașină nouă extrem de luxoasă sau aproape un apartament luxos nou în orașe importante nu doar de la noi din țară, ci și din lume.

3. Devalorizarea banilor fiduciari și instabilitatea sistemului financiar

Aurul este cel mai bun prieten al oamenilor care doresc să economisească în momente de fluctuații valutare, cum ar fi inflația banilor fiduciari. Cu toate acestea, inflația este starea tipică a tuturor monedelor din lume, deoarece suma în circulație este în continuă creștere.

Graficul 2 : Puterea de cumpărare a dolarului (albastru), prețul aurului (roșu) și al banilor în circulație M2 (verde) în SUA

Puterea de cumpărare a dolarului (albastru), prețul aurului (roșu) și al banilor în circulație M2 (verde) în SUA

Sursa : Rezerva Federală St. Louis

Exemplul din grafic este pentru SUA, dar devalorizarea banilor fiduciari se observă în întreaga lume – Europa, Rusia, China, Japonia etc. Iar tendința în scădere a puterii lor de cumpărare nu numai că nu se va inversa, ci chiar se va adânci, deoarece astăzi băncile centrale ale lumii imprimă bani la o rată istorică, așa cum se arată în graficul de mai sus.

Aceste politici ale băncii centrale sunt cauza ciclurilor recurente de creștere economică și recesiuni, adică pentru crize (zone gri în Graficul 2). Astfel, autoritățile de reglementare financiară nu numai că nu reușesc să atingă obiectivul pentru care au fost create – menținerea monedelor stabile, ci eșuează și în practică. Ele afectează în mod regulat funcționarea sistemelor financiare, deoarece banii nu sunt susținuți de nimic, spre deosebire de ceea ce se întâmpla în trecut, atunci când aurul acționa ca o ancoră a stabilității monetare.

4. Ofertă limitată

Spre deosebire de multe alte active, oferta de aur la nivel global este limitată, iar creșterea sa este asociată cu investiții uriașe, astfel încât în ​​ultimii cinci ani, producția sa fost aproape neschimbată

Cererea de aur este de așteptat să crească odată cu revenirea la viața normală, cea de după pandemie, iar mediul macroeconomic, caracterizat prin rate scăzute sau zero ale dobânzii și inflație ridicată, a susținut în mod istoric performanța metalului, potrivit unui studiu al Oxford Economics.

5. Aurul pentru investiții este scutit de TVA

Conform legislației europene, aurul de investiții tratat ca bare sau plăci cu o puritate de cel puțin 995 sau monede de aur cu o puritate mai mare de 900, bătute după 1800, sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată. Lista monedelor scutite de TVA este actualizată anual.

În același timp, aproape toate celelalte active de investiții sau comerțul cu acestea sunt impozitate. Acest lucru este valabil chiar și pentru veniturile din dobânzi la depozitele efectuate în sistemul bancar. Ironia este că în economiile dezvoltate și în Peninsula Balcanică, ratele dobânzii la depozite au scăzut la aproape 0%.

6. Incertitudine geopolitică

Brexit, războiul comercial SUA-China, protestele din multe țări, închiderea economiei și interzicerea călătoriilor internaționale din cauza pandemiei de coronavirus, sau altfel spus, realitatea în care trăim, subminează și mai mult valoarea hârtiei monetare pe măsură ce apar noi riscuri geopolitice.

De exemplu, prețul aurului a crescut ușor din cauza incertitudinii ieșirii Marii Britanii din UE.

Prin urmare, în astfel de situații, aurul strălucește atât în mod practic cât și în mod figurat. Barele și monedele sunt standardizate, ceea ce înseamnă că sunt acceptate în întreaga lume, spre deosebire de unele monede fiat. În plus, există întotdeauna un preț de referință pentru aur, ceea ce îl face nu numai un salvator al puterii de cumpărare în crize, ci și în haosul geopolitic.

7. Creșterea cererii

Aurul are multe surse de cerere care nu scad. Acest lucru se aplică chiar și în anii de criză. În 2020, când o mare parte a sectorului tehnologic a încetat să funcționeze și cererea industrială a scăzut, cererea de aur pentru investiții a crescut la valori cu aproape 50% mai mari decât media din ultimii ani.

Dar este greșit să ne uităm la cererea de aur numai în ceea ce privește modificările pentru un an sau doi. Motivul este că, la fel ca și oferta, cererea pentru metal crește încet. Dar dacă ne uităm la tendințele pe termen lung, aceasta aproape s-a dublat în ultimii 25 de ani. Creșterea este de la puțin peste 2,5 mii tone în 1995 la 4,5 mii tone în 2019.

Când economia revine la „normal”, se preconizează că segmentele de aur vor continua să crească.

8. Diversificarea portofoliului de investiții

Legendarul investitor Sir John Templeton recomandă în mod direct: „Diversificați”. Chiar dacă pentru unii dintre colegii săi de profesie, diversificarea este „cheia mediocrității”, în cele din urmă, Templeton dovedește că știe cu siguranță despre ce vorbește. Nu degeaba 99,9% dintre oameni nu sunt investitori profesioniști.

Prin urmare, aceștia pot intra ușor în panică atunci când văd fluctuații de moment într-un anumit activ. De exemplu, anii 1970 au fost minunați pentru prețurile aurului, dar teribili pentru rezervele mondiale. În următoarele două decenii, randamentul aurului a crescut, dar acest lucru a dus la o anumită scădere a prețului său.

Strategia de investiții potrivită nu este de a paria totul pe o singură carte, ci de a avea întotdeauna o opțiune de rezervă.

Aurul s-a dovedit a fi un activ sigur în istorie. Aurul a crescut în timpul crizelor, al inflațiilor și în cazul ratelor mici ale dobânzii. Cu siguranță merită un loc aparte în orice portofoliu de investiții pe termen lung.

Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 27 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești