Adaugă alertă de preț

Inflația producției din China a atins punctul maxim din ultimii 26 de ani

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 11.11.2021
Preț aur (XAU-RON)
10736 RON/oz
  
- 53 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Indicele prețurilor de producție din China, cunoscut și sub denumirea de „inflația producției”, a crescut cu 13,5% în octombrie, potrivit statisticilor locale. Aceasta este cea mai rapidă creștere a sa din ultimii 26 de ani.

Creșterea prețurilor de producător este, de asemenea, semnificativ mai mare decât se așteptau analiștii intervievați de Bloomberg. Ei au prezis o creștere de „doar” 12,3%. În septembrie, creșterea a fost semnificativă – 10,7%. Din luna aprilie a acestui an, creșterea inflației producției în țară, care este și cel mai mare exportator de bunuri la nivel global, a crescut cu o rată de peste 6% pe o bază anuală.

Citiți mai multe despre acest subiect: Pericolul reprezentat de exporturile din China I: Nașterea exportatorului global hegemon

Totuși, datele oficiale privind prețurile de consum din țară au raportat o creștere a inflației de 1,5% în octombrie anul acesta față de octombrie 2020. În septembrie, creșterea a fost și mai mică – 0,7%.

Importanța uriașă a indicatorului inflației producției

Deși majoritatea analiștilor se concentrează pe indicele prețurilor de consum, inflația observată a producției, împreună cu creșterea masei monetare, pot prevesti care va fi dinamica prețurilor în viitor.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Indicele prețurilor de producător măsoară prețurile mărfurilor manufacturate pe care companiile dintr-o țară le cheltuie pentru producția lor. Este important de reținut că nu include costurile de transport și distribuție a materialelor de producție în cauză.

Este un indicator important al dinamicii viitoare și al prețurilor bunurilor de larg consum. Motivul este că, deși companiile nu își cresc întotdeauna prețurile la fel de repede pe măsură ce materialele pe care le folosesc în producție devin mai scumpe, la un moment dat sunt nevoite să facă acest lucru.

Citiți mai multe despre acest subiect: Relația dintre producție și economie și evoluția ei pe timp de criză

Asta nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Toate companiile există pentru a face profit. Cu cât prețurile factorilor lor de producție sunt mai mari, cu atât marja lor de profit este mai mică. Prin urmare, pentru a-și menține performanța, prețurile în creștere trebuie să se resimtă și asupra utilizatorilor finali.

Citiți mai multe despre acest subiect: Pericolul reprezentat de exporturile din China II: Amenințările asupra comerțului global

Creșterea „inflației producției” este deosebit de importantă în China. Țara este un exportator de bunuri și servicii către lume, iar rolul său ca atare a crescut și mai mult în timpul pandemiei. În octombrie 2021, excedentul comercial (măsurând diferența dintre exporturi și importuri) al Chinei a ajuns la 84,5 miliarde de dolari – cea mai mare valoare din istorie.

Infografic: Prezentarea comerțului și producției în China


Performanța țării este și mai impresionantă, în condițiile în care analiștii se așteptau la un excedent comercial de 66,5 miliarde de dolari. De fapt, acesta este cu aproape 30% mai mare.

China și Europa

În 2020, China a depășit Statele Unite ca principal partener comercial al Europei. Comerțul total dintre cele două s-a ridicat la 709 miliarde de dolari, iar cel dintre UE și Statele Unite – 671 de miliarde de dolari. Datele Statista arată că în 2021 deficitul comercial al UE continuă să crească. În perioada ianuarie-august 2020, acesta s-a ridicat la 120,4 miliarde de euro, iar în aceeași perioadă a anului următor – 138,7 miliarde de euro.

Mai multe despre relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și China puteți vedea în infograficul de mai sus. Cu toate acestea, să vedem răspunsul la o întrebare mai importantă – dacă și când inflația observată a producției va afecta bunurile și serviciile pe care le cumpărăm.

Când vom simți o creștere a inflației producției?

În primul rând, trebuie avut în vedere faptul că inflația în creștere a producției nu afectează direct prețurile finale. Adică, atunci când auzim că inflația producției a crescut cu 13,5% luna trecută, prețurile de consum nu vor crește în același ritm în continuare. Creșterea valorii bunurilor și serviciilor este un proces în timp.

În același timp, nu trebuie să uităm că prețurile anumitor bunuri pot crește semnificativ peste indicii generali atât pentru prețurile de consum, cât și pentru prețurile de producție.

În al doilea rând, trebuie luate în considerare fluctuațiile perechilor valutare. Statisticile Chinei măsoară schimbările de preț în yuani. Europa importă din China în euro și chiar din 2013, Banca Centrală Europeană și Banca Populară Chineză au convenit asupra unui schimb valutar (euro și, respectiv, yuanul). Funcționarea sa a fost prelungită în 2019 pentru încă 3 ani.

Dacă, în decurs de 1 an, creșterea prețurilor yuanului este de 7%, de exemplu, dar yuanul chinezesc se depreciază față de euro cu 7%, atunci consumatorii din Europa nu vor simți creșterea în practică. De fapt, de la începutul anului 2021, yuanul s-a depreciat față de euro cu puțin peste 7%, dar a devenit clar că prețurile de producător cresc într-un ritm mai mare.

De ce să vă așteptați la o creștere a prețurilor

Întrucât prețurile de producător cresc mai repede decât deprecierea monedei locale, creșterea acestora va fi resimțită mai târziu de către consumatori. Acest proces va fi observat în viitor. Asta înseamnă că prețurile mărfurilor care vin din China vor continua să crească treptat în lunile următoare.

Citiți mai multe despre acest subiect: Record negativ în România: Inflația crește mai repede decât salariile

Există un alt motiv pentru care acest lucru se va întâmpla. În octombrie, indicele comenzilor manageriale din industria prelucrătoare din China a scăzut în mod neașteptat (vezi infografic). Este sub limita de 50 de puncte. Aceasta înseamnă că sectorul de producție al țării rămâne în contracție.

Citiți mai multe despre acest subiect: Legile cererii şi ofertei

Mai puține bunuri disponibile vor crește și mai mult prețurile bunurilor și serviciilor. De aceea intră în vigoare legea economică a cererii și ofertei. Potrivit acesteia, atunci când oferta unui produs care nu are înlocuitor scade (importurile din China nu au substitut pentru noi în Europa), prețul acestuia crește.

În concluzie, ne putem aștepta ca bunurile care provin din China (adică majoritatea bunurilor pe care le cumpărăm în calitate de consumatori) să continue să crească. Procesul este guvernat de scăderea producției și de creșterea prețurilor de producție. Această creștere va continua să fie observată, cel puțin în viitorul previzibil, chiar și în ciuda deprecierii yuanului, și va agrava inflația ridicată pe care o simțim în Europa.

Preț aur (XAU-RON)
10736 RON/oz
  
- 53 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești