Adaugă alertă de preț

Record negativ în România: Inflația crește mai repede decât salariile

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 14.10.2021
Preț aur (XAU-RON)
10764 RON/oz
  
- 21 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Indicele prețurilor de consum din România a crescut cu 6,3% în septembrie anul acesta față de 2020, potrivit datelor de la Institutului Național de Statistică (INS). E cea mai mare creștere din 2011 până acum.

Citiți mai multe despre acest subiect: În Europa, prețurile alimentelor sunt mai mari ca niciodată

În același timp, procentul de creștere a salariilor din august 2020 până în septembrie 2021 este de 6,4%. Dacă această tendință se păstrează până la sfârșitul anului, creșterea prețurilor de consum o va depăși pe cea a salariilor. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 2011, când Româna era încă în criză economică.

Dinamica salariilor în România

Datele privind salariile medii nete din România arată că au scăzut de fapt de la începutul anului 2021. Potrivit INS, la sfârșitul lunii decembrie 2020, salariul mediu net era de 3.620 de lei, în timp ce în august 2021 ajunsese puțin sub 3.500 de lei, înregistrându-se astfel o scădere de 3,3%. Bonusurile anuale sunt unul dintre motivele pentru care salariul mediu net aferent lunii decembrie a fost mai ridicat. Dar și dacă luăm în calcul lunile ianuarie, februarie sau mai, salariul mediu net tot nu depășește 3.500 de lei.

Infografic: Modificări ale salariilor nete și ale inflației în România


Totuși, dacă comparăm salariul net din august cu cel din ianuarie 2020 (adică înainte de pandemie), datele arată o creștere de 9,3%. Comparativ cu august 2019, creșterea este de 14,5%.

De ce crește inflația în România

Există mai mulți factori, atât interni, cât și externi, ce duc la creșterea prețurilor de consum. În primul rând, creșterea ofertei de bani din țară (inflația) duce la o creștere a tuturor prețurilor. Deoarece este puțin probabil ca această tendință să se oprească, o modalitate de a păstra puterea de cumpărare pe termen lung este investiția în aur.

Citiți mai multe despre acest subiect: Oferta de bani din România și Bulgaria a crescut cel mai rapid de la începutul crizei

Nu există niciun motiv care să ne facă să credem că oferta de bani va înceta să crească, iar acest fenomen poate fi observat peste tot în Europa.

Prețurile energiei cresc rapid

Prețurile produselor energetice cresc, de asemenea, dramatic, fiind legate de prețurile tuturor bunurilor și serviciilor din economie. În plus, benzina, gazul natural și electricitatea afectează direct consumatorii finali.

Indicele Eurostat al prețurilor la energie, care include prețurile apei potabile, gazelor naturale, benzinei și combustibilului pentru gospodăriile din România, crește dramatic. De la începutul anului, a crescut cu până la 9,5%. În cazul energiei electrice, creșterea prețurilor este și mai rapidă. Prețurile la electricitate în România au crescut cu peste 25% între sfârșitul lunii iulie 2020 și sfârșitul lunii august 2021.

Deși creșterea aprovizionării cu gaze naturale din Rusia a temperat prețurile, la sfârșitul lunii august creșterea prețurilor materiilor prime în România a fost de 20%. Se preconizează că va rămâne ridicată, deoarece producția locală nu satisface nevoile existente, iar în Europa în ansamblu există o contracție a stocurilor în acest an.

Citiți mai multe despre acest subiect: Banca centrală a Germaniei se așteaptă la cea mai mare inflație din ultimii 30 de ani: Infografic

De asemenea, în cazul combustibililor, e de așteptat ca prețurile să continue să crească. După cum s-a menționat în articolul aferent pentru Germania, Goldman Sachs estimează că prețurile la țiței vor crește la 90 de dolari pe baril până la sfârșitul anului. La momentul redactării acestui articol, petrolul în SUA se tranzacționează la 79,99 dolari pe baril și Brent la 82,7 dolari pe baril. Dacă așteptările băncii se vor împlini, valoarea petrolului ar putea crește cu aproximativ 12%.

Producția și înflația în creștere în România

Un aspect important al inflației din România este reprezentat de creșterea prețurilor de producție. Acest fenomen este observat la nivel global. În special în România, au fost concediați 16% din angajați doar de la începutul anului 2021.

Prețurile de producție exercită presiuni asupra companiilor pentru a crește în continuare valorile finale ale produselor lor. Chiar dacă acest lucru nu se întâmplă imediat, deoarece antreprenorii, de exemplu, nu vor să-și piardă clienții, bunurile și serviciile vor deveni inevitabil mai scumpe. Motivul este că, dacă prețurile pentru clienții finali nu cresc, profitul pentru afacere va scădea, iar antreprenorii vor avea de pierdut.

Astfel, starea creșterii prețurilor de producție nu poate fi tolerată pentru totdeauna de sectorul privat. Chiar dacă se încearcă păstrarea prețurilor actuale, mai devreme sau mai târziu companiile producătoare vor fi puse în situația de a le ridica.

Pot salariile să ajungă din urmă inflația din România?

Răspunsul scurt este că depinde de situația din fiecare sector. Pentru a crește salariile din România, trebuie să crească investițiile străine directe. Dar datele Băncii Mondiale arată că în 2019 și 2020 investițiile străine directe au stagnat. Valoarea lor (7,3 miliarde de dolari pentru ambii ani) este de 2 ori mai mică decât valoarea maximă atinsă în 2008. În același timp, de la începutul anului 2021, s-au făcut investiții de doar 3,7 miliarde de dolari.

Un alt factor care ar putea duce la o creștere a salariilor peste nivelul ridicat al inflației din România este creșterea veniturilor companiilor la o rată care depășește inflația. Acest lucru ar permite creșterea salariilor. Din păcate, în ultimul an, am fost martorii contrariului – veniturile companiilor au scăzut.

Prin urmare, experții nu se așteaptă ca salariile să crească mai repede decât devalorizarea monedei. Potrivit Alinei Popescu, reprezentanta companiei de analiză a pieței resurselor umane Mercer Marsh Benefits, citată de Ziarul Financiar:

Companiile internaționale ne-au furnizat informații cu privire la măsura în care salariul minim va crește, deoarece creșterea de 10% de anul viitor va afecta toate companiile. Dar, în ciuda eforturilor, nu cred că companiile vor crește salariile cu mai mult de 6,5% în medie. Prin urmare, rata inflației va fi mai mare decât rata creșterii salariilor din sectorul privat.

Preț aur (XAU-RON)
10764 RON/oz
  
- 21 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești