Adaugă alertă de preț

Statele Unite au înregistrat cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 13.12.2021
Preț aur (XAU-RON)
10742 RON/oz
  
- 52 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Inflația „temporară” continuă să crească și să doboare recorduri. Cele mai recente date privind indicele prețurilor de consum, publicate de Biroul de Statistică a Muncii din Statele Unite, arată că în luna noiembrie 2021 acestea au crescut cu 6,88% față de aceeași lună a anului trecut. Aceasta este cea mai mare valoare din ultimii 39 de ani. Precedenta cifră record a fost înregistrată în mai 1982.

Așa cum s-a întâmplat în fiecare lună de la începutul anului, indicele prețurilor de consum nu numai că este în creștere cu fiecare publicare a statisticilor, dar depășește din nou așteptările analiștilor. Conform ultimei previziuni a Dow Jones, indicatorul ar fi trebuit să crească “doar” cu 6,7%.

Citiți mai multe despre acest subiect: Inflația din Statele Unite a urcat prețul aurului la un maxim în ultimele 5 luni

În situația actuală, nici măcar nu este necesar să ne uităm individual la sub-indici. Raportul Biroului de Statistică a Muncii afirmă pur și simplu că:

Combustibilul, alimentele, proprietățile, vehiculele – toate prețurile cresc.

Pe o bază lunară, creșterea este, de asemenea, mai mare decât se aștepta. Anterior, se credea că IPC va crește cu 0,7% față de octombrie, dar creșterea reală a fost de 0,8%.

Infografic 1: Inflația în Statele Unite


După cum am mai subliniat, este puțin probabil ca simpla stopare a celui de-al patrulea program de relaxare cantitativă să fie suficientă pentru a opri creșterea progresivă a indicatorilor.

Citiți mai multe despre acest subiect: Contracția programului de relaxare cantitativă nu va opri inflația. Iată de ce.

Trebuie reamintit faptul că și în zona euro, în octombrie s-a înregistrat, de asemenea, o inflație record. Cu toate acestea, se așteaptă ca recordul de 4,1% să fie depășit în noiembrie și să ajungă la 4,9%.

Cum au reacționat piețele la vârful inflației din SUA

Aurul a manifestat o reacție explozivă la știrile despre o nouă creștere a inflației. Acesta a început ziua cu o scădere – de la 1.778 la 1.770 de dolari pe uncie. Cu toate acestea, în urma datelor privind inflația, a crescut la 1.785 de dolari pe uncie la momentul redactării acestui articol (în creștere cu 0,84%). În cazul argintului, creșterea a fost și mai mare. Acesta a crescut cu 1,64% pe parcursul zilei. Dacă prețurile lor vor continua să crească, depinde în mare măsură de așteaptările de creștere pentru ratele dobânzilor în SUA.

Așteptându-se la o inflație ridicată, piețele la nivel mondial au început să se contracte. În Asia, indicele Nikkei 225 a pierdut 1% în ultima zi de tranzacționare. În SUA, S&P 500 a scăzut cu 0,72%, Dow Jones a stagnat, iar Nasdaq a scăzut cu 1,71%. În Europa, în schimb, Dax este pe verde, cu o creștere de 0,65% în timpul zilei de tranzacționare.

Imediat după publicarea datelor, bitcoin a crescut cu 1,9%, la 49,9000 de dolari. După acest vârf, criptomoneda a coborât din nou, ajungând la 49,7000 de dolari. Astfel, nu a reușit să depășească limita psihologică de 50,000 de dolari.

Citiți mai multe despre acest subiect: Bitcoin versus Aur 2: Mecanismele din spatele prețurilor

După ce criptomoneda s-a prăbușit de la peste 68,000 la 46,5000 de dolari într-o lună (o scădere de 31,6%), de la începutul lunii decembrie nu a mai reușit să se mențină în mod durabil la peste 50,000 de dolari. Se așteaptă totuși ca bitcoin să nu încheie anul cu o creștere drastică a prețului.

Ethereum, care în ultimele luni a continuat tendința de scădere a raportului dintre prețul său și bitcoin, a înregistrat un comportament identic – după ce s-a apropiat de vârf, a coborât și el. Cu toate acestea, în ultimele 24 de ore, prețul bitcoin a crescut cu 0,7%, în timp ce Ethereum a scăzut cu 2,12%.

Am analizat de ce criptomonedele nu sunt un refugiu sigur împotriva inflației în studiul nostru “De ce s-a prăbușit bitcoin cu 53% și ce înseamnă acest lucru pentru criptomonede“.

Cât de “temporară” este “inflația temporară”?

De când Jerome Powell este președinte al Rezervei Federale, baza monetară a SUA s-a dublat, de la 3.400 de miliarde de dolari la 6.400 de miliarde de dolari. Vârful, desigur, este de la începutul anului 2020 până în prezent.

Citiți mai multe despre acest subiect: Sfârșitul banilor Fiat: cum băncile centrale leagă recordul inflației de criza coronavirusului

După cum am subliniat în alte articole, este nevoie de timp înainte ca o creștere a cantității de bani în circulație să afecteze prețurile de consum și de producție. Întrucât continuăm să vedem o creștere a masei monetare, deși într-un ritm ușor mai lent decât în noiembrie, ne putem aștepta ca inflația ridicată să continue.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Aici, mai trebuie să ținem cont și de un alt aspect. Creșterile prețurilor de producție în SUA sunt extrem de mari. În luna octombrie, acestea au crescut cu 22,23%. Aceasta este cea mai mare creștere din noiembrie 1974.

Infografic 2: Inflația din industria prelucrătoare în SUA


Este evident că încă nu afectează prețurile plătite de producătorii finali.

De asemenea, este puțin probabil ca Rezerva Federală să majoreze rata dobânzii cheie, așa cum se așteaptă piețele. Există cel puțin 2 motive. În primul rând, ultima dată când banca centrală a făcut așa ceva, piețele bursiere au suferit cel mai dramatic declin de la criza din 2008 încoace.

În al doilea rând, și mai important, o creștere a ratei de bază va afecta toți debitorii din economie, inclusiv guvernul SUA. Acest lucru înseamnă că datoria SUA va deveni din ce în ce mai greu de onorat. Este extrem de puțin probabil ca Rezerva Federală să permită un astfel de lucru, mai ales în lumina planurilor politice grandioase și costisitoare care sunt promovate în țară și pe fondul unui deficit bugetar cronic.

Nu în ultimul rând, majorarea ratelor dobânzilor va afecta gospodăriile și creșterea economică.

Infografic 3: Creditul de consum și rata NPL (credite neperformante)


Ar trebui atrasă atenția asupra faptului că, chiar și cu cele mai mici rate ale dobânzii din istorie și moratoriul creditărilor, ponderea creditelor neperformante în SUA a început să crească în timpul pandemiei. Cifrele Rezervei Federale merg doar până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2020, dar se poate presupune că a continuat să crească, mai ales că moratoriul la plata împrumuturilor în țară a fost încheiat la sfârșitul lunii august 2021.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit și datorie I: drogurile care ucid economia modernă

Banca centrală va putea cu greu să arunce în aer bula creditelor de consum, mai ales având în vedere că aceasta este de 2 ori mai mare decât în ​​2008. Acum se află într-o poziție foarte dificilă și cu greu putem aștepta ca aceasta să ia o decizie rațională din punct de vedere economic, așa cum a făcut-o în anii 1980, deși Jerome Powell a subliniat că Paul Volcker (fost președinte FED) este eroul său.

Preț aur (XAU-RON)
10742 RON/oz
  
- 52 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești