Adaugă alertă de preț

Inflația din zona euro atinge cel mai ridicat nivel din istorie

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 07.12.2021
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 12 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Indicele prețurilor de consum, o măsură a inflației în zona euro, a crescut la 4,9% în noiembrie 2021, arată datele preliminare ale Eurostat. Este cea mai dramatică creștere din istoria Uniunii Europene. În octombrie, indicatorul a crescut la 4,1%.

Citiți mai multe despre acest subiect: Subminarea banilor 2 sau unde dispare inflația

Datele preliminare specifice fiecărei țări arată o creștere și mai mare a inflației. În Germania, motorul zonei euro, datele preliminare prevăd o creștere de 6%. Acesta este cel mai ridicat nivel din mai 1992. Institutul Flossbach von Storch estimează că, în termeni reali, rata de creștere a prețurilor de consum este de 3 ori mai mare.

Cu toate acestea, Germania nu va fi țara cu cea mai mare rată de creștere a inflației. Conform datelor disponibile în prezent, această “onoare” îndoielnică revine Lituaniei (9,3%), urmată de Estonia (8,4%) și Letonia (7,4%).

În Franța, a doua economie ca mărime din zona euro, se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să crească cu 3,4% în noiembrie, ceea ce ar reprezenta cea mai mare creștere din iulie 2008, când indicatorul a crescut cu 3,6%. Cu toate acestea, dacă în decembrie se înregistrează o creștere mai mare, precedentul vârf al inflației în țară este cel din iulie 1997 (3,7%).

Ce determină inflația în zona euro

Defalcarea Eurostat arată că cea mai mare creștere în noiembrie a fost înregistrată la prețurile energiei. Acestea au crescut cu 27,4% față de aceeași lună a anului trecut.

În alte domenii, prețurile au crescut suspect de aproape de ținta de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE). Se preconizează că produsele alimentare și alcoolice vor crește cu 2,2%, bunurile industriale neenergetice cu 2,4% și serviciile cu 2,7%.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

În mod evident, conform datelor, creșterea indicatorului este determinată în principal de produsele energetice. Asta poate părea a fi doar rezultatul unor efecte temporare care determină creșterea prețurilor la energie. Întrucât este puțin probabil ca acestea să continue pe parcursul anului 2022, sunt șanse mici ca majorarea prețurilor produselor și serviciilor pentru consumatorii europeni să continue și anul viitor.

Cu toate acestea, așa cum am comentat în repetate rânduri, creșterile de prețuri sunt o consecință a tipăririi de euro negarantați, care are loc într-un ritm fără precedent de la începutul anului 2020. În infograficul de mai jos, ne uităm în mod special la prețurile alimentelor în Europa, dar legătura de cauzalitate se aplică, de asemenea, tuturor celorlalte bunuri și servicii în general.

Infografic: Relația dintre prețurile alimentelor și tipărirea de bani în Europa


În unele sectoare de creditare pentru consumatori, combinația dintre tipărirea de bani și ratele dobânzilor scăzute în mod artificial umflă cererea în mod disproporționat. Acest lucru se resimte foarte mult în domeniul imobiliar, unde acest cocktail a aruncat în aer bula imobiliară din 2008.

Citiți mai multe despre acest subiect: BCE: Riscul spargerii unei noi bule imobiliare este în creștere

Se pare că efectele negative ale suprimării artificiale a ratelor dobânzilor și inflației (tipăririi) nesfârșite a monedei euro, au pregătit deja terenul pentru viitoarele probleme din acest sector, întrucât Banca Centrală Europeană a avertizat în ultimul său raport privind stabilitatea financiară, că următoarea bulă imobiliară ar putea exploda pe termen mediu, amenințând economia Europei. Îngrijorările sunt justificate până în prezent, întrucât situația financiară a Europei este mai gravă ca niciodată, în principal din cauza inflației și a creșterii puternice a îndatorării, determinată în mare parte de BCE, care monetizează datoriile țărilor din zona euro.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit și datorie I: droguri care ucid economia modernă

Astfel, inflația ridicată nu va fi rezolvată până când băncile centrale, în special BCE, nu vor începe să scoată bani din circulație și să stabilizeze rata dobânzii, care este unul dintre cei mai importanți indicatori din economie.

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 12 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești