Adaugă alertă de preț

Inflația din Statele Unite a urcat prețul aurului la un maxim în ultimele 5 luni

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 12.11.2021
Preț aur (XAU-RON)
10728 RON/oz
  
- 61 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Inflația din SUA, măsurată prin indicele prețurilor de consum, a crescut cu 6,2% în octombrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit celor mai recente date ale Biroului de Statistică a Muncii. Aceasta este cea mai rapidă creștere a prețurilor din ultimii 31 de ani.

Ca de obicei, în 2021, datele înregistrate au depășit prognozele analiștilor. În acest caz, Dow Jones a prognozat o creștere de 5,9%.

Ultima dată când a fost observată o rată mai mare a fost în octombrie 1990, când indicele prețurilor de consum a crescut cu 6,37%. Astfel, cea mai mare economie din lume a fost foarte aproape de a îmbunătăți un alt anti-record. Dacă va fi depășită, următoarea valoare de vârf este din iulie 1982 (6,6%).

Infografic: indicele prețurilor de consum și masa monetară (adică inflația)


Acest lucru este probabil să se întâmple într-un viitor nu prea îndepărtat. Rezerva Federală a anunțat o contracție a programului de relaxare cantitativă, care ar trebui să înceapă în noiembrie 2021. Odată cu aceasta, banca centrală injectează bani nou tipăriți în economie. În ultimul an și jumătate dimensiunea lor a depășit patru mii de miliarde dolari.

Citiți mai multe despre acest subiect: Contracția programului de relaxare cantitativă nu va opri inflația. Iată de ce.

La fel cum finalul celei de-a treia runde de relaxare cantitativă (cu care Rezerva Federală a creat 4,5 mii de miliarde de dolari din nimic între septembrie 2012 și octombrie 2014) nu a oprit devalorizarea dolarului, nu se va întâmpla la fel nici de data asta. De fapt, ne putem aștepta ca indicele prețurilor de consum să crească. Motivul este că există întotdeauna un decalaj de timp între punerea în circulație a banilor noi și înregistrarea inflației (chiar și în cazul indicelui prețurilor de consum, care de obicei subestimează semnificativ realitatea).

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Reacția activelor la știrile inflației din Statele Unite

Piețele de valori

De la știrea vârfului atins de inflație, piețele de valori din SUA au fost pe teritoriu roșu. Dow Jones a pierdut 0,67% din valoare, S&P 500 – 0,74%, Russell 2000 – 1,6%, iar Nasdaq – 1,3%.

În schimb, indicii din Europa sunt pe verde. Ieri, DAX-ul a scăzut, dar și-a echilibrat pierderile, rămânând aproape neschimbat. În ultimele două zile a crescut cu 0,22% la momentul redactării acestui articol. FTSE a crescut, de asemenea, marginal – cu 0,36% pentru ziua respectivă.

Aur și argint

Metalele prețioase (aurul și argintul) au explodat când a fost anunțată vestea. Aurul a crescut cu aproape 1% doar la tranzacționare pe 10 noiembrie, când inflația ridicată a devenit evidentă. A doua zi creșterea sa a continuat. În ultimele două zile de tranzacționare, prețul aurului a crescut cu 1,63% la momentul redactării acestui articol.

Astfel, prețul aurului a atins cel mai înalt punct de la jumătatea lunii iunie a acestui an.

Creșterea acestuia se observă în ciuda unei ușoare creșteri a ratelor dobânzilor la titlurile de stat americane, a șomajului mai scăzut (date publicate miercuri) și a aprecierii dolarului. Moneda a crescut la cea mai mare valoare de la jumătatea lui iulie 2020 până acum, arată indicele dolarului. Din punct de vedere istoric, fiecare dintre acești factori a pus presiune asupra prețului aurului. Faptul că în prezent toți acești factori nu au un impact semnificativ, arată că probabil investitorii și-au dat seama, în sfârșit, că inflația nu va fi un fenomen temporar.

În cazul argintului, creșterea este și mai mare. Pe 10 și 11 noiembrie a crescut cu 2,05%, iar abia în a doua zi prețul său a crescut cu 1,7%.

Criptomonede

În ultimele două zile de la anunțul vârfului inflației în Statele Unite, Bitcoin a pierdut aproape 5% din valoare. Astfel, criptomoneda se comportă, încă o dată, într-un mod care respinge ideea că este o protecție împotriva devalorizării banilor. Analizăm motivele unui astfel de comportament în articolul „Bitcoin versus aur 2: mecanismele din spatele prețurilor”.

Inițial, același lucru a fost observat cu Ethereum. A pierdut aproape 4,5% din valoare pe 10 noiembrie. Apoi și-a recuperat parțial pierderile, fiind în scădere cu 2,2% în ultimele două zile.

Economia SUA este extrem de slabă

Inflația din Statele Unite nu este singura veste proastă. Recent, creșterea economică a încetinit dramatic. În al doilea trimestru, PIB-ul a crescut cu 6,7% față de aceeași perioadă a anului trecut; în al treilea – doar cu 2%. Aceasta este cea mai lentă creștere de la începutul pandemiei.

Deși numărul șomerilor nou înregistrați continuă să scadă, același lucru este valabil și pentru populația activă economic. Aceasta înseamnă că tot mai mulți oameni apți de muncă nu lucrează și nici nu își caută de lucru. Dacă economia ar fi stabilă, ar exista o creștere a populației active economic.

În octombrie 2021, doar 61,7% din populație era activă economic. Dacă excludem prăbușirea indicatorului în 2020, astăzi vedem cel mai scăzut nivel din 1977.

În octombrie a scăzut și indicele comenzilor manageriale în producție. Cu o indicație de 60,8 puncte, este încă pozitiv (peste 50 de puncte înseamnă o așteptare de creștere a activității economice; sub 50 de puncte – o contracție). Dar producătorii privesc din ce în ce mai negativ la ceea ce se întâmplă în economie. De aceea, indicele este cu mult sub valoarea sa de aproape 65 de puncte din martie 2021.

Citiți mai multe despre acest subiect: Relația dintre producție și economie și evoluția ei pe timp de criză

Deficitul comercial al SUA crește în fiecare lună. De fapt, în septembrie (cele mai recente cifre oficiale deocamdată), a atins o valoare fără precedent de 80 de miliarde de dolari. Aceasta este cea mai mare valoare din istorie. Anti-recordul istoric anterior pentru țară nu a fost atins decât în ​​august 2021 (72,8 miliarde de dolari).

Astăzi, economia SUA se îndreaptă din ce în ce mai mult către stagflație. În producție se prevede un viitor negativ. Numărul de angajați și creșterea economică sunt în scădere, și, în mare măsură, singurul lucru pe care țara îl exportă sunt dolarii nou tipăriți. Pe de altă parte, inflația marchează un record de un deceniu și este probabil să rămână ridicată.

Preț aur (XAU-RON)
10728 RON/oz
  
- 61 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești