Adaugă alertă de preț

Trei motive pentru a investi, în loc să cheltuiești, când inflația e mare

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Finanțe personale în data de 14.04.2022
Preț aur (XAU-RON)
10741 RON/oz
  
- 47 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Inflația în creștere reduce constant puterea de cumpărare a banilor din buzunarele noastre. În 2021, inflația și-a accelerat ritmul de creștere în fiecare lună. De la începutul anului 2022, economiile occidentale, inclusiv zona euro , Germania și Statele Unite , se confruntă cu o inflație la cote nemaivăzute de zeci de ani. Țările balcanice nu sunt nici ele imune la această tendință. Potrivit celor mai recente date INS, în Bulgaria, inflația anuală a fost de 10% în februarie, în România de 8,53%, iar în Serbia – 8,8% .

O inflație crescută provoacă o multitudine de probleme, cum ar fi slăbirea economiei unei țări  economia și crește inegalitatea socială. În ceea ce privește finanțele personale, inflația ne afectează puterea de cumpărare și economiile strânse în timp. Deci, inflația, ne face, de fapt mai săraci decât am fi altfel.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Fenomenul este global și dacă privim în trecut, vedem că aceeași bancnotă de 100 de lei, leve sau dinari ne permite să cumpărăm mult mai puține bunuri decât acum zece sau douăzeci de ani. Iată ce s-a întâmplat cu puterea de cumpărare a celor trei valute, precum și a dolarului și euro, de la sfârșitul anilor 1990 și cum se depreciază acestea în comparație cu aurul, de exemplu:

Infografic 1 : Cum distruge inflația puterea de cumpărare a banilor fiat în timp


Odată cu creșterea inflației, mulți oameni se întreabă ce să facă cu banii și economiile lor. Unii aleg să economisească mai puțin sau să folosească banii pe care i-au economisit deja pentru a-și menține nivelul de trai, crezând că inflația este temporară . La urma urmei, asta am auzit de la bancherii centrali tot anul trecut, înainte ca aceștia să renunțe la această poziție oficială. Rememorând ceea ce s-a întamplat, în 2021 am publicat numeroase articole care avertizau că lucrurile sunt exact pe dos și că prețurile abia încep crească.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce ar trebui să investim 

Dar creșterea costurilor nu este o abordare sustenabilă pe termen lung a finanțelor personale. Așa că vom vorbi în continuare despre ce efecte pot apărea și vom analiza trei motive pentru care, în condiții de inflație ridicată, este mai logic să economisim și să investim banii decât să ne creștem costurile. Vom vedea, de asemenea, care sunt cele mai potrivite instrumente în vremurile actuale.

Motivul Nr. 1: Este posibil să avem o inflație foarte mare și pe termen lung

Scăderea inflației este așteptată mai târziu în cursul anului sau în 2023. Există mai multe probleme cu această ipoteză. În primul rând, inflația „mai scăzută” nu înseamnă prețuri mai mici, ci o creștere mai lentă. Dar continuă să crească în preț. Dacă inflația scade de la 10 la 6% pe an, prețurile bunurilor și serviciilor se vor dubla în 12 în loc de 10 ani.

În același timp, motivele inflației crescute rămân valabile. Băncile centrale imprimă bani într-o veselie și suprimă rata cheie a dobânzii. Chiar dacă vor opri aceste programe, ceea ce se întâmplă într-o oarecare măsură în Statele Unite, va trece un timp până când prețurile vor fi afectate. Prin urmare, inflația va continua să crească în viitor.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

În al doilea rând, prețurile industriale cresc de patru ori mai mult decât prețurile de consum. Această diferență nu a afectat încă produsele din magazinele pe care le cumpărăm. Prin urmare, „micșorarea foarfecei” între cele două în timp este un alt motiv al creșterii prețurilor la bunuri și servicii. Multe dintre cele mai mari companii au anunțat public acest lucru – că vor crește prețurile și, fără îndoială, li se vor alătura și alte companii.

Infografic 2 : Inflația producției bate noi recorduri


În al treilea rând, atunci când băncile centrale iau măsuri pentru a combate inflația, acestea vor duce în continuare la creșterea costurilor vieții. Sună paradoxal, dar nu este. Unul dintre instrumentele pe care băncile centrale le folosește pentru a reduce inflația este rata cheie a dobânzii. Pe măsură ce crește, deservirea creditelor contractate de persoane fizice și întreprinderi va deveni mai scumpă. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care rata dobânzii nu este fixă.

Citiți mai multe despre acest subiect: Introducere în conceptul de dobândă

Principala sursă de fonduri pentru companii este vânzarea de bunuri și servicii. Prin urmare, dacă împrumutul devine prea scump, ei vor fi nevoiți să crească prețurile pentru utilizatorii finali.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit și datorie I- drogurile care ucid economia modernă

Astăzi, persoanele fizice, întreprinderile și guvernele se află la niveluri record de îndatorare. În Europa, pasivele corporative în termeni absoluti și ca procent din produsul intern brut sunt semnificativ mai mari decât erau în 2008. Prin urmare, modificările ratelor dobânzilor pot avea un efect foarte dramatic, așa cum vom vedea mai jos.

De ce este bine să investim din cauza că inflația preconizată e ridicată?

Pe baza celor spuse până acum, ne putem imagina următoarea situație – ne creștem costurile astăzi în ideea că prețurile de consum vor scădea, dar de fapt continuă să crească. Asta înseamnă că în viitor puterea noastră de cumpărare va continua să scadă, iar dacă avem credit și Banca Centrală Europeană crește ratele dobânzilor, costul deservirii acestuia va crește.

Acesta este un scenariu foarte dificil pentru finanțele personale, deoarece este un scenariu care va afecta mai multe țări. O astfel de evoluție pare din ce în ce mai probabilă. Prin urmare, în vremuri de inflație ridicată, este bine să nu ne creștem cheltuielile, ci să ne gândim la crearea unui colac financiar prin investiții în active sustenabile.

Într-o versiune și mai negativă, este posibil să rămânem fără fonduri în caz de nevoie, iar costurile noastre continuă să crească. Să nu uităm că potrivit unui studiu al Eurofund de la sfârșitul anului 2020, aproape 40% dintre români și bulgari nu au absolut nicio economie. Aproape 30% dintre respondenți nu au nici măcar economii făcute în ultimele trei luni. În mod îngrijorător, situația finanțelor personale se poate agrava.

Motivul Nr. 2: Criza economică viitoare

Inflația nu este singura amenințare pentru banii noștri. Locuitorii Europei sunt amenințați de efectele negative ale sancțiunilor asupra Rusiei și ale războiului din Ucraina , precum și de încetinirea în dezvoltare. S-a observat chiar înainte de începerea conflictului armat. De aceea, cel mai recent sondaj privind încrederea consumatorilor europeni, realizat de Comisia Europeană, arată cele mai întunecate așteptări ale persoanelor fizice fac referire la primăvara anului 2020, când Europa era în carantină. În traducere, europenii se pregătesc pentru o criză economică.

Infografic 3 : Schimbări ale încrederii consumatorilor în Europa


În Statele Unite , curba randamentului obligaţiunilor de stat s-a inversat . Acesta este doar unul dintre semnele unei crize iminente. Prăbușirea economiei americane poate părea „departe” de noi, dar nu trebuie să uităm că, în 2008, criza financiară a început imediat după explozia bulei imobiliare din SUA și prăbușirea Lehman Brothers.

Dar cea mai importantă variabilă pentru criză este creșterea așteptată a ratei dobânzii cheie de către băncile centrale. Acest lucru se întâmplă după mai bine de un deceniu de represiune artificială, iar în cazul Europei, ratele dobânzilor sunt negative . Când rata aceasta este în creștere, atunci toate bulele, de dimensiuni semnificative în această perioadă, vor exploda.

Citiți mai multe despre acest subiect: Anatomia crizelor și ciclul economic

Într-o astfel de situație, chiar dacă am economisit bani fiat , după cum s-a dovedit, puterea lor de cumpărare se evaporă aproape record. Banii fiat nu sunt un instrument bun pentru a ne menține finanțele personale în timpul unei crize, deși dacă cel mai rău scenariu devine realitate, este totuși mai bine să avem economii în orice monedă decât să nu le avem.

De ce este bine să investești din cauza crizei economice așteptate?

Ne amintim la ce a dus criza financiară din 2008 – șomajul ridicat, scăderea investițiilor și a activității de afaceri, falimentele afacerilor și ani de incertitudine economică. Unul dintre riscurile pentru finanțele personale într-o criză este că atunci când cineva își pierde locul de muncă, adesea nu este clar când își va găsi unul nou. În perioada de după 2008, ponderea șomerilor de lungă durată (șomeri de mai bine de un an) din Uniunea Europeană a crescut în fiecare an și aproape s-a dublat înainte de a scădea în 2015.

În timpul unei crize, nu ne putem baza pe multe tipuri de active, nu doar pe bani fiat , pentru a ne menține puterea de cumpărare, deoarece prețul lor scade. Putem chiar să ne aflăm în situația extrem de nefavorabilă în care am cumpărat o proprietate la sau prețuri ridicate aproape de vârful prețurilor, dar în criză valoarea acesteia se prăbușește și prețul ipotecii noastre crește din cauza creșterii ratei cheie a dobânzii.

Infografic 4 : Indicele prețurilor caselor în Europa


Are sens financiar semnificativ nu doar să ne pregătim pentru criza care va avea loc mai devreme sau mai târziu, ci și să avem în portofoliu active care sunt:

  • Rezistente la criză ;
  • Neafectate negativ de inflație;
  • Au lichiditate mare , ceea ce înseamnă că pot fi vândute rapid pentru bani în caz de nevoie.

Iată cum sunt prezentate unele instrumente diferite în timpul crizelor.

Tabel : Prezentarea indicelui bursier S&P 500 , aur și argint în criză

 

O perioadă de criză S&P 500 Aur Argint
21.09.1976 – 06.03.1978 -19,4% 53,8% 15,2%
28.11.1980 – 12.08.1982 -27,1% -46% -66%
25.08.1987 – 04.12.1987 -33,5% 6,2% -11,8%
16.07.1990 – 11.10.1990 -19,9% 6,8% -11,8%
17.07.1998 – 31.08.1998 -19,3% -5% -9,5%
27 martie 2000 – 9 octombrie 2002 -49% 12,4% -14,4%
09.10.2007 – 09.03.2009 -56,8% 25,5% 1,1%
10.05.2011 – 03.10.2011 -19% 9,4% -19,1%
19.02.2020 – 20.04.2021 23,8% 11,8% 52,9%

Sursa : Care active păstrează cel mai bine puterea de cumpărare în timpul crizelor

Desigur, metalul galben nu este singurul atuu care poate fi folosit. Dar cu siguranță își are locul ca apărător al puterii de cumpărare în contextul incertitudinilor economice, financiare și geopolitice semnificative de astăzi, care sunt însoțite de o inflație record.

Motivul Nr. 3: Asigurarea viitorului

Blestemul Orientului Îndepărtat spune:

Îți doresc să trăiești vremuri interesante.

Se pare că deja trăim asemenea vremuri. Ultimii doi ani au fost atât de plini de evenimente, încât 2019, ultimul an „normal”, pare să fi fost de fapt acum un deceniu. Să ne amintim câteva dintre fenomenele din această perioadă:

  • creșterea dramatică a prețurilor bunurilor și serviciilor;
  • lanțuri de aprovizionare tensionate la limită;
  • deficitul de tehnologii critice, cum ar fi microcipurile și creșterea prețurilor la mărfuri;
  • piețele de stocuri au trecut printr-un tren de groază – mai întâi prăbușindu-se și apoi crescând brusc (nu știu dacă e în regulă traducerea aici sau cât sens are), evenimente determinate de tipărirea de bani și suprimarea ratelor dobânzilor cheie de către băncile centrale ;
  • cel mai grav conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial și o divizare globală nemaiîntâlnită de la Războiul Rece;
  • pandemie și restrângerea unui număr de libertăți;
  • așteaptarea unei o a doua recesiune în doi ani.

Nu este clar ce ne vor aduce următorii doi sau cinci ani. Deoarece este foarte dificil să prezicem ce se va întâmpla cu finanțele noastre personale, este mai înțelept să economisim și investim în active stabile, mai degrabă decât să cheltuim totul astăzi și să ne expunem pe noi sau pe oamenii pe care îi iubim la riscuri semnificative în viitor.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce ne-au învățat experiențele din 2021

Infografic 5 : Prezentarea activelor pe termen lung


Multe dintre achizițiile importante din viață necesită resurse financiare semnificative, iar prețurile lor sunt în continuă creștere. De exemplu, prețul pentru a studia la o universitate occidentală a crescut cu peste 60% în doar șaptesprezece ani. Aceasta este rata inflației în Bulgaria. Un fapt interesant – prețul aurului pentru această perioadă este mult mai mare. Astfel, dacă o persoană investește în metalul prețios, se poate proteja cu succes împotriva dinamicii negative a monedelor.

Ca să nu mai vorbim de cumpărarea unei locuințe, a unei mașini sau a unei antichități decente – pentru a putea asigura astfel de bunuri, trebuie mai întâi să ne asigurăm stabilitatea financiară. Acest lucru este valabil mai ales în contextul creșterii așteptate a ratelor dobânzilor, care va face accesul la împrumuturi mai dificil.

Concluzie

Mediul cu inflație crescută și multe riscuri pentru viitor este un prilej excelent pentru a ne regândi abordarea finanțelor personale. De fapt, s-ar putea ca, dacă nu acționăm acum, să fie prea târziu în viitor și vom pierde lupta împotriva creșterii prețurilor. Dacă se va întâmpla acest lucru, va fi dificil să ne construim sustenabilitatea financiară, deoarece cheltuielile zilnice vor ocupa o parte din ce în ce mai mare din bugetul nostru.

În ceea ce privește economiile, nu trebuie să uităm cuvintele economistului Ludwig von Mises din cartea „ Acțiunea umană ”:

La începutul fiecărui pas înainte pe calea către o existență mai prosperă este salvarea.

Preț aur (XAU-RON)
10741 RON/oz
  
- 47 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești