Adaugă alertă de preț

Cum să ne pregătim pentru criza viitoare?

Publicat de Dr. Krassimir Petrov în categoria Finanțe personale în data de 15.06.2023
Preț aur (XAU-RON)
10780 RON/oz
  
+ 36 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON
Krasimir petrov, finante personale

Trăim într-o perioadă de stagflație. Economia globală stagnează și se îndreaptă spre recesiune, iar inflația galopantă nu se oprește. Băncile centrale au crescut ratele dobânzilor cu o viteză record pentru a o domoli, iar acest lucru va duce inevitabil la o serie de falimente și la o nouă criză imobiliară, financiară și economică. Se anunță o criză, cel mai probabil o criză gravă și de lungă durată. Am simțit deja primele „cutremure” prin seria de falimente bancare, iar „adevăratul cutremur” încă nu a venit.

Vezi mai multe despre subiect: Aurul investițional strălucește în actuala criză financiară din SUA

Pentru fiecare familie, întrebarea principală este: „Cum ne pregătim finanțele personale pentru viitoarea criză?”. Scopul acestui articol este de a prezenta pașii specifici pe care fiecare familie îi poate face pentru a se pregăti cât încă mai este timp.

Pasul 1: Fixează centurile de siguranță

Primul pas în pregătirea pentru o criză iminentă este să restrângi cheltuielile. Acum nu este momentul pentru cheltuieli somptuoase. Acum este momentul să reduci cheltuielile inutile pentru stațiunile și călătoriile scumpe, de la restaurantele și magazinele scumpe și de la achizițiile de bunuri de folosință îndelungată scumpe, cum ar fi mașini, frigidere, aragaze, mașini de spălat, calculatoare și așa mai departe.

Vezi mai multe despre subiect: Trei motive pentru a investi  în loc să cheltuiești când inflația este mare

Pregătirea necesită intrarea în modul de supraviețuire înainte ca „furtuna” să lovească: pregătirile pentru război se fac pe timp de pace, la fel cum aprovizionarea pentru o iarnă dificilă începe vara sau chiar primăvara.

Pasul 2: Rambursarea împrumutului

Al doilea pas important este intrarea în criză cu un minim de credite și, dacă este posibil, fără credite. Acest lucru înseamnă mai întâi accelerarea rambursării tuturor cardurilor de credit. A doua parte este rambursarea accelerată a tuturor creditelor de consum cu dobândă mare pe termen scurt și mediu. A treia parte este rambursarea accelerată a contractelor de leasing. Ultima parte este rambursarea accelerată a creditelor ipotecare. Regula este simplă: dacă ai credit, poți avea o problemă.

Vezi mai multe despre subiect: Lecții privind creșterea datoriei consumatorilor și ce să faci cu banii tăi

O strategie cheie care îți poate dezlega și reabilita finanțele este lichidarea activelor. Dacă ai o mașină uzată sau nedorită, acum ar putea fi momentul să o vinzi. Dacă ai mai multe proprietăți, dintre care unele sunt goale sau inutile, acum ar putea fi un moment bun pentru a le vinde. Dacă ai proprietăți rurale sau terenuri agricole, acum este momentul să vinzi o parte din ele și să folosești fondurile pentru a achita creditele. Dacă ai o proprietate de vacanță, poți încerca să o vinzi cât timp este încă vandabilă. Proprietatea nu este un activ” într-o situație de criză, ci o povară ilichidă. Vinde proprietatea când poți, cât timp este profitabilă, nu când ești falit.

Vezi mai multe despre subiect: Când ne așteptăm la o nouă bulă imobiliară și explozia acesteia?

Este o greșeală marete bazezi pe inflație pentru a-ți devaloriza împrumuturile. Da, s-ar putea să fie așa, dar înainte de asta, inflația îți va devaloriza venitul, care, după necesitățile casnice, s-ar putea să nu fie suficient pentru a rambursa împrumuturile. În plus, inflația costurilor nu înseamnă inflația veniturilor – adică, costurile tale pot crește semnificativ, iar salariul tău poate rămâne dureros de mult în urmă. Să nu uităm că, într-o situație de criză, îți poți pierde locul de muncă sau poți avea o scădere notabilă a veniturilor. La urma urmei, o „criză” înseamnă o scădere a veniturilor – o criză înseamnă că unii oameni vor rămâne fără bani, iar tu nu dorești să fii unul dintre ei. Există, de asemenea, riscul ca această criză să fie deflaționistă, ceea ce va crește și mai mult povara creditului tău. Altfel spus, să te bazezi pe inflație este o strategie naivă care ar putea să-ți scufunde finanțele.

Pasul 3: Construiește un fond de urgență

Toată lumea ar trebui să dispună, în perioadele bune, de un fond de urgență care să acopere 3-6 luni din cheltuieli. Pregătirea pentru o criză presupune creșterea fondului de urgență la 9-12 luni. De obicei, fondul tău de urgență este numerar rapid lichid sub forma unui depozit bancar (perpetuu) , dar trăim în vremuri inflaționiste, nu în vremuri obișnuite, și este nejustificat și nechibzuit să ai întregul fond de urgență în numerar, deoarece acest lucru va duce la pierderi semnificative din cauza deprecierii acestuia.

Prin urmare, soluția la inflație este de a avea o parte semnificativă a fondului de urgență în aur de investiții , de preferință monede de o uncie care sunt foarte lichide și se vând și se cumpără la o diferență minimă, la fel ca valuta . Pentru a exemplifica, dacă ai, să zicem, un fond de urgență de nouă luni, poți păstra fonduri pentru 2-3 luni în numerar și pentru 6-7 luni în aur. Evident, cu cât inflația este mai mare, cu atât ponderea aurului ar putea fi mai mare.

Vezi mai multe despre subiect: Cum salvează aurul oamenii de fiasco-ul lirei turcești

Probabil că știi sau ai auzit că asta fac majoritatea oamenilor din Turcia în momentul de față, care suferă de o inflație anuală de aproape 100% – își păstrează majoritatea economiilor lichide în aur. Pur și simplu nu există altă alternativă – proprietatea este ilichidă și „indivizibilă”, adică nu poți vinde trei metri pătrați din apartamentul tău în două ore pentru a-ți acoperi nevoile lunare sau de urgență.

Pasul 4: Portofoliul de investiții de criză

Este o iluzie faptul că imobiliarele te vor proteja de o criză. De multe ori, în timpul unei crize, locuințele devin nevandabile. În primul rând, creditul bancar se evaporă și un număr mare de cumpărători ies de pe piață. În al doilea rând, oamenii cu bani lichizi nu sunt naivi – ei așteaptă chilipirul cu cel puțin 20-50% reducere și pândesc ca „vulturii” debitorii strâmtorați. În al treilea rând, prețurile locuințelor scad, adesea timp de ani de zile, să zicem 3, 4 sau 5 ani, iar cumpărătorii preferă să aștepte decât să se grăbească. Acesta este motivul pentru care locuințele trebuie să fie ponderate moderat la intrarea în criză.

Cu toate acestea, aurul strălucește în situații de criză. Aurul este un activ de criză prin excelență – paradisul în care toată lumea se refugiază în vremuri nesigure, activul care crește în mod tradițional atunci când totul se prăbușește. Aurul este cumpărat nu atunci când vine criza, ci înainte ca ea să înceapă. Acesta este motivul pentru care principala metodă de pregătire a unui portofoliu de investiții este „reechilibrarea” în favoarea aurului. Acest lucru presupune creșterea proporției de aur în portofoliu. În mod normal, în vremuri bune, toată lumea ar trebui să aibă cel puțin 10-20% aur în portofoliu, iar pregătirea pentru o criză înseamnă creșterea acestei ponderi la 30-40% sau chiar la peste 50%, în funcție de așteptările tale cu privire la cât de severă și prelungită te aștepți să fie criza.

Vezi mai multe despre subiect: Aurul, salvatorul puterii de cumpărare în situații de criză

În general, din punct de vedere filozofic, cel mai rezistent la criză este un portofoliu echilibrat. Acesta este format din aproximativ 1/3 aur, 1/3 proprietăți imobiliare și 1/3 alte active, cum ar fi numerar și acțiuni anti-inflație ale companiilor din domeniul resurselor. Aceste ponderi sunt, într-adevăr, orientative. Fiecare persoană trebuie să decidă singură care este orizontul său de investiții, care este profilul său de risc, care este dimensiunea portofoliului de investiții, stabilitatea veniturilor sale și care este cultura sa financiară. Prin urmare, fiecare persoană ar trebui să își modifice portofoliul pentru a se adapta la caracteristicile și nevoile sale individuale.

Concluzie

Prudența și stabilitatea financiară impun ca toată lumea să se pregătească în mod adecvat pentru criză înainte ca aceasta să apară. Pregătirea pentru o criză necesită reducerea cheltuielilor, creșterea economiilor, creșterea numerarului și a fondului de urgență, rambursarea împrumuturilor și construirea unui portofoliu de investiții durabil, cu o supraponderare a aurului. După cum spune proverbul britanic, „Mai bine să fii în siguranță decât să regreți.”

Articolul exprimă doar opinia personală a autorului, nu cea a Tavex și nu este un sfat de investiții.

Preț aur (XAU-RON)
10780 RON/oz
  
+ 36 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești