Adaugă alertă de preț

Ce ne-au învățat experiențele din anul 2021

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Finanțe personale în data de 18.01.2022
Preț aur (XAU-RON)
10738 RON/oz
  
- 51 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Anul trecut a fost un an foarte dinamic economie și domeniul finanțelor. Guvernele și-au continuat redresarea economică, dar ritmul de creștere a început să încetinească. Inflația și piețele bursiere au crescut vertiginos, la fel și prețurile proprietăților la nivel global. Metalele prețioase au fost stabile, deși au încheiat anul 2021 în ușoară scădere.

Toate acestea au avut un impact asupra finanțelor noastre personale. Să analizăm lecțiile anului trecut, indiferent dacă ne afectează direct sau nu, inclusiv mecanismele din spatele performanței anumitor active în ultimele 12 luni, dar și în context istoric. Deși nu suntem toți investitori, chiar dacă poate așa ar trebui să fim în zilele noastre, suntem afectați de modificările puterii de cumpărare a banilor și de prețurile multor bunuri și servicii. În 2021, acestea nu au evoluat în favoarea noastră, a consumatorilor. Dimpotrivă.

Lecția nr. 1: Inflația ridicată este aici…

Pe parcursul anului trecut, am auzit de la bancherii centrali cum că inflația ridicată este “tranzitorie”. Cu toate acestea, chiar și datele principale, care subestimează în mod semnificativ aprecierea reală a prețurilor, au înregistrat valori record în fiecare lună. Așadar, în 2021 am aflat (sau ni s-a reamintit) cât de dăunătoare sunt stimularea economiei și tipărirea de bani, deoarece ne distrug puterea de cumpărare.

Citiți mai multe despre acest subiect: Subminarea banilor: de ce este tipărită o sumă record și, potrivit băncilor centrale, nu există inflație

Numai în noiembrie, indicele prețurilor de consum, care măsoară inflația în mod implicit, a ajuns la 7,3% în Bulgaria, 7,5% în Serbia și 7,9% în România pe o bază anuală. Lira turcească s-a prăbușit la un nivel scăzut fără precedent – inflația a fost de peste 36% în decembrie.

Infografic 1: Inflația în Uniunea Europeană și prețurile alimentelor


În afara Balcanilor, situația nu este mai roz. Inflația din zona euro a atins cel mai ridicat nivel din istorie, iar în Germania, în special, s-a înregistrat un record ce nu a mai fost atins de 30 de ani. În decembrie, Statele Unite au înregistrat cea mai mare rată a inflației din iunie 1982 – 7,12% față de aceeași lună a anului trecut. La nivel global, fiecare lună ulterioară a anului trecut a depășit prognozele.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Nu trebuie să uităm afirmația lui Milton Friedman:

Inflația este întotdeauna și pretutindeni un fenomen monetar.

… și va rămâne

Pe măsură ce Rezerva Federală continuă să tipărească bani, aceasta va rămâne “peste așteptări”, în ciuda faptului că Rezerva Federală a redus relaxarea cantitativă. Este foarte puțin probabil ca majorarea ratei dobânzii în SUA să fie suficient de mare pentru a o opri.

În Europa, BCE a mutat pur și simplu tipărirea de bani de la un mecanism la altul. Philip Lane, membru al consiliului de administrație al băncii, a indicat într-un interviu că nu va avea loc nicio majorare a ratei de bază pe continentul european în 2022. Așadar, principalii factori care determină creșterea prețurilor vor continua să se regăsească în Europa.

La acestea se adaugă și alte “circumstanțe agravante”. În primul rând, investițiile scăzute în combustibili fosili, reducerea ofertei în unele țări și prețurile record ale carbonului în Europa au dus la creșterea prețurilor la energie pentru gospodării și întreprinderi și a costurilor de producție pentru companii.

Infografic 2: Indicele prețurilor de producție din SUA și din zona euro


Astfel, indicii prețurilor de producție au crescut cu rate de 2 cifre în SUA. Zona euro se confruntă cu cele mai ridicate valori înregistrate vreodată. Pentru Uniunea Europeană în ansamblu, indicele prețurilor de producție este cu aproape 30% mai mare decât media ultimului deceniu. Acest lucru înseamnă că întreprinderile nu au transferat încă această creștere către consumatorii finali.

Lecția nr. 2: Nu ne putem baza pe economisirea de numerar

Inflația în creștere a transformat formele standard de economisire în perdanți. Dacă cineva a stocat bani fiduciari, până în 2021 valoarea acestora a început să se evapore rapid. Deprecierea monedei nu a fost singurul instrument care a suferit o lovitură serioasă.

Acest lucru este valabil și pentru obligațiuni. Randamentul indicelui obligatiunilor corporative S&P Eurozone Investment Grade Corporate Bond Index pentru anul trecut este nominal de -1,5%. În termeni reali, pierderile investitorilor sunt considerabil mai mari, deoarece la scăderea nominală a acestora trebuie adăugat indicele prețurilor de consum.

Indicele nu ia în considerare doar performanța obligațiunilor companiilor europene, ci a tuturor titlurilor de creanțe denominate în euro. Cu toate acestea, aspectul important este că, dacă activele din zona “investment grade” duc la pierderi, ne putem imagina ce se întâmplă cu obligațiunile de tip junk. Acestea prezintă un risc mult mai mare pentru orice investitor, iar randamentele lor au fost, de asemenea, în teritoriu negativ din toamna anului trecut.

Infografic 3: Randamentul mediu zilnic al titlurilor de stat pe 10 ani ale țărilor din zona euro cu un rating de credit AAA


În zona euro, situația nu este diferită nici în cazul obligațiunilor guvernamentale cotate de stat. Din primăvara anului 2019, acestea au randamente nominale negative. În mod normal, acest tip de obligațiuni este considerat un instrument “sigur”. Dar ce e de fapt sigur e că aduc pierderi semnificative investitorilor – o lecție pe care anul 2021 a întărit-o din plin.

Lecția nr. 3: Trebuie să investim în active dacă vrem să avem economii pe termen lung

Mediul financiar s-a deteriorat la nivel mondial de la criza din 2008, iar creșterea economică relativ scăzută din Europa și SUA a fost alimentată de ratele dobânzilor reduse în mod artificial de către băncile centrale și de tipărirea de bani. Acest lucru a dus la lansarea mai multor tipuri de datorii și la o inflație a prețurilor activelor. În ultimii 2 ani, tipărirea de bani deja menționată a devenit și mai intensă.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit și datorie I: drogurile care ucid economia modernă

Această poveste nu are niciodată final fericit și există multe exemple de acest gen în istorie. Este suficient să ne amintim ce s-a întâmplat în timpul hiperinflației forintului maghiar, care a fost cea mai gravă din lume. Avem, de asemenea, exemplul exploziei bulei din 2008. Consecințele unui colaps financiar sunt întotdeauna plătite de consumatori.

Și dacă inflația este atât de mare astăzi, ce se va întâmpla cu noi peste 10 ani? Cele mai recente cifre oficiale arată că randamentele fondurilor de pensii nu acoperă inflația peste tot. Cum vom trăi în calitate de pensionari dacă contribuțiile noastre actuale nu doar că sunt în pierdere, ci vor avea o valoare aboslută foarte mică peste ani? Totodată, prețurile au crescut atât de mult încât nu ne pot asigura un trai decent.

Infografic 4: Randamentul net al fondurilor de pensii în unele țări


Prin urmare, 2021 ne-a reamintit cât de important este să gândim pe termen lung și într-un mod care să ne protejeze de problemele din sistem. Aceasta înseamnă că nu suntem doar aproape obligați să investim dacă vrem să avem un viitor financiar, ci să investim în active care ne reduc expunerea la banii fiat.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce ar trebui să investim

Așa ajungem la următoarea lecție a anului trecut.

Lecția nr. 4: Băncile centrale creează o creștere irațională a pieței de valori

Părintele keynesianismului, John Maynard Keynes, are această idee:

Piețele pot rămâne iraționale mai mult timp decât îți poți tu permite.

Astăzi vedem opusul – din cauza banilor ușori de la băncile centrale, în special de la Rezerva Federală a SUA, piețele bursiere dau dovadă de “exuberanță irațională“, după cum spunea fostul președinte al Rezervei Federale, Alan Greenspan. Așa a descris el bula dotcom de la sfârșitul anilor 1990, dar afirmația sa a fost valabilă și pentru anul 2021, în timpul căruia piețele bursiere s-au redresat irațional fără a trece printr-o corecție semnificativă, în ciuda recesiunii din 2020.

Infografic 5: Relația dintre performanța bursieră și ratele dobânzilor


Rezultatul nu este surprinzător – s-au supraîncălzit. Acest lucru se poate observa foarte bine din raportul dintre prețul acțiunilor și câștiguri (P/E raito). În general, cu cât acesta este mai mare, cu atât prețurile acțiunilor sunt mai supraevaluate. La sfârșitul anului trecut, a ajuns la 28,7 pentru S&P 500 (față de 21,2 preconizat) și la 22,1 pentru Dow Jones Industrial Average (18,7 preconizat). Din punct de vedere istoric, media pentru S&P 500 a fost de aproximativ 12.

Nu doar raportul P/E vorbește despre piețe bursiere supraevaluate în mod dramatic, ci și comportamentul său care nu are nimic de-a face cu creșterea bursieră de-a lungul istoriei – o dovadă în plus a distorsiunilor artificiale create de ratele dobânzilor scăzute fără precedent și de tipărirea de bani. Rețineți, de asemenea, că vârfurile majore anterioare au avut loc în principal după cataclisme și prăbușiri, nu după un alt an puternic.

Tabel: Anii de cea mai puternică creștere a S&P 500

An Ascensiunea S&P 500 P/E după creșterea bursei Evenimente secundare
1933 54% 17,2 Creșterea după prăbușirea de la începutul Marii Crize
1954 52,5% 12,5 Piețele bursiere cresc după încheierea Războiului din Coreea, în 1953.
1945 48% 19,1 Piețele bursiere cresc după cel de-al Doilea Război Mondial.
1958 43% 18,7 Piețele bursiere își revin după recesiunea din 1953.
1985 39,7% 14,2
1975 37,2% 11,8 Piețele bursiere își revin după criza de stagflație dintre 1973 și 1975.

Sursa: calcule proprii

Așadar, în 2021, iraționalitatea burselor a crescut odată cu riscurile și a arătat că petrecerea probabil se apropie de sfârșit.

Lecția nr. 5: Tipărirea de bani și suprimarea ratelor dobânzilor a distorsionat, de asemenea, performanța multor active

În 2021, am asistat la o creștere a inflației și a așteptărilor inflaționiste, pe de o parte, și la o ușoară scădere a prețului aurului și argintului, pe de altă parte. A existat un alt paradox, pe care l-am putea numi dolarul lui Schrödinger. Pe fondul unei inflații record în SUA (adică al deprecierii dolarului), al deficitelor comerciale record ale acestei țări și datoriei publice care a ajuns la cele mai ridicate niveluri din istorie, prețul său pe piețele internaționale a crescut cu 6,1% pe parcursul anului. Desigur, dolarul s-ar fi putut deprecia mai lent decât alte monede, dar nu a fost cazul – investitorii au cumpărat dolarul, crezând în stabilitatea sa, ca urmare a veștilor despre inflația ridicată.

Asta ne arată cum acțiunile așteptate ale băncilor centrale pot distorsiona piețele și cum, pe parcursul anului trecut, știrile negative despre dolar și economie au fost interpretate de investitori ca fiind pozitive. Motivul – pentru investitori, o scădere a prețului dolarului însemna că Rezerva Federală va majora ratele dobânzilor și va opri relaxarea cantitativă, ceea ce va duce la creșterea prețului acestuia. În 2021, lumea investițiilor a privit invers lucrurile.

În același timp, în contextul deprecierii aurului, se așteaptă ca cererea de aur pentru investiții la nivel global să stabilească un record multianual. Unii producători, cum ar fi, de exemplu, Monetăria australiană Perth, au înregistrat cele mai mari vânzări din ultimul deceniu. În Bulgaria, în special, cererea de aur pentru investiții s-a dublat față de anul precedent. India, care este a doua piață ca mărime la nivel mondial, a înregistrat cele mai mari importuri din istorie.

Citiți mai multe despre acest subiect: India a raportat cea mai mare achiziție de aur din istorie

Asistăm la “începutul sfârșitului” aurului ca protecție împotriva devalorizării monetare? NU. În ciuda fluctuațiilor sale din 2021, a fost, din punct de vedere istoric, cel mai bun vehicul pentru conservarea pe termen lung a puterii de cumpărare. Pentru ca prețul aurului să rămână scăzut, băncile centrale trebuie să se confrunte cu inflația ridicată pe care și-au creat-o singure.

Infografic 5: Prețul aurului


Trucul din SUA a funcționat în anii 1980, sub conducerea lui Paul Volcker. Astăzi însă este imposibil. Motivul – dacă Rezerva Federală va urca ratele dobânzilor până la 20%, întreaga economie globală, condusă de bugetele guvernamentale și de piețele bursiere din SUA, va face implozie. În 2019, o creștere a ratei de bază la 2,4% a dus la cea mai mare prăbușire a bursei de la criza din 2008. Având în vedere efectul de levier mult mai mare în prezent, este puțin probabil ca instituția să poată crește ratele chiar și la 2%.

Citiți mai multe despre acest subiect: Anatomia crizelor si ciclul economic

Atunci când investitorii își vor da seama că băncile centrale promit ceva ce este foarte greu de realizat, e foarte probabil ca prețul aurului să revină la creștere. Ca și după 2013, ar putea dura ceva timp până când acest lucru se va întâmpla. Dar dacă inflația continuă să crească, 2021 ar fi putut fi o ocazie excelentă pentru a crește ponderea aurului în portofoliul de investiții.

Lecția nr. 6: Atâta timp cât ratele dobânzilor sunt scăzute și bula imobiliară se umflă

Prețurile imobiliare din Europa au depășit ritmul de creștere a veniturilor brute. Dar ele depășesc și un alt indicator – venitul brut disponibil al gospodăriilor pe cap de locuitor. Acesta “reflectă puterea de cumpărare a gospodăriilor și capacitatea acestora de a investi în bunuri și servicii sau de a economisi pentru viitor, ținând cont de efectele impozitelor și ale transferurilor sociale”. Acest indice mai apropiat de veniturile reale și ne permite să comparăm țările.

Citiți mai multe despre acest subiect: BCE: Riscul spargerii unei noi bule imobiliare este în creștere

Discrepanța dintre rata de creștere a veniturilor și rata de apreciere a proprietăților imobiliare a fost observată chiar și de Banca Centrală Europeană. De aceea, în cel mai recent Raport privind stabilitatea financiară 2021, a avertizat, de asemenea, că:

În timp ce riscurile pe termen lung au scăzut față de vârful înregistrat în timpul pandemiei, datorită îmbunătățirii condițiilor financiare, riscurile unei corecții a prețurilor pe termen mediu cresc semnificativ din cauza prețurilor supraevaluate ale proprietăților. Pe măsură ce dinamica prețurilor și a creditelor depășește rata de creștere a veniturilor gospodăriilor, crește gradul de îndatorare a acestora și supraevaluarea proprietăților rezidențiale. Acest lucru sporește vulnerabilitatea pe termen mediu și preocupările legate de o bulă imobiliară indusă de datorii.

Acest lucru este evident și din datele Eurostat.

Infografic 6: Indicele prețurilor locuințelor în UE și în zona euro și venitul disponibil pe cap de locuitor


Datorită ratelor scăzute ale dobânzilor, prețurile locuințelor au crescut la niveluri fără precedent în multe țări din UE. Deja până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2021, aprecierea lor pe alocuri este de 2  cifre, potrivit Eurostat.

Citiți mai multe despre acest subiect: BCE promite că va crește inflația din nou și va menține bulele umflate

O astfel de creștere nu poate continua la nesfârșit, iar anul 2021 a arătat că și această piață începe să se supraîncălzească. La fel ca acum 14 ani atunci când se va produce creșterea ratelor dobânzilor, va amenința serios acest sector.

Lecția nr. 7: Reglementările creează oportunități foarte bune de investiții

Încearcă autoritățile să restricționeze un anumit sector, dar există o cerere reală pe piață pentru produsele sale? Aceasta este o oportunitate de investiție ideală. Anul trecut a dovedit-o. În 2021 acțiunile energetice, deși reprezintă o mică parte din S&P 500, au înregistrat cea mai mare creștere dintre toate clasele de active din indice. Astfel, după prăbușirea lor de 32,8% în 2020, acestea au urcat cu 53,4% în 2021, lăsând acțiunile companiilor de construcții (46,2%) mult în urmă.

În ultimii ani, investițiile au dispărut din sectorul combustibililor fosili. Motivul este că băncile și politicienii încearcă să conducă tranziția către “economia verde”. Cu toate acestea, cererea de combustibili fosili nu este în scădere. De aceea, în această iarnă, Europa a fost prinsă cu garda jos, iar prețul gazelor naturale la bursa de la Amsterdam – referință pentru Europa – a urcat la cel mai ridicat nivel din istorie.

Rămâne de văzut cum condițiile de piață vor afecta consumatorii în viitor. Deocamdată, se poate spune că, în condițiile egale, este probabil ca prețurile combustibililor fosili să rămână ridicate pe termen mediu. Prin urmare, consumatorii ar trebui să se pregătească din timp.

Lecția nr. 8: În ciuda tranzacțiilor masive cu acțiuni, trebuie să ne “facem temele”

Anul trecut a început cu o creștere spectaculoasă a acțiunilor vânzătorului de jocuri de calculator și periferice GameStop. De la sfârșitul lunii decembrie 2020 până la 29 ianuarie 2021, acestea au crescut pentru scurt timp cu aproape 1.700%. Acest lucru s-a datorat cumpărării organizate a titlurilor sale de valoare, în principal de către investitori amatori, și a dus la un short squeeze în care fondurile cu poziții scurte în acțiunile companiei au pierdut miliarde de dolari.

Asta a dat naștere unei noi “clase de active” – stocurile de meme. Ceea ce au în comun este interesul brusc al investitorilor care le poate crește rapid prețul, format de regulă pe rețelele sociale și/sau pe platforme precum Reddit. Pe lângă GameStop, acțiuni meme au devenit, printre altele, lanțul de cinematografe AMC și compania de tehnologie BlackBerry.

Există mai multe lecții învățate în ultimul an. În primul rând, piețele nu mai sunt apanajul marilor companii. Acest lucru este valabil acum chiar și pentru ofertele publice inițiale, care până de curând erau disponibile doar pentru investitorii instituționali. În al doilea rând, un grup mare și organizat de comercianți amatori poate prăbuși fonduri cu expuneri scurte relativ ușor (cel puțin până când platformele de tranzacționare vor interzice accesul la anumite acțiuni). În al treilea rând, ca în cazul oricărui activ cu schimbări bruște și semnificative ale prețului, unii investitori se pot îmbogăți, dar există și o mare posibilitate de pierderi uriașe.

Acest lucru este valabil mai ales dacă tranzacționați cu efect de levier, adică pe credit – lucru la care sunt predispuși în special comercianții începători. Deci, noile oportunități nu înseamnă că nu trebuie abordate cu mare precauție și că trebuie să ne luăm după mulțime.

Lecția nr. 9: Pe măsură ce criptomonedele cresc în popularitate, cresc și escrocheriile

O privire asupra prețului bitcoin arată că anul 2021 nu a oferit nimic nou sub soare – volatilitatea uriașă a persistat în ciuda creșterii interesului instituțional a atingerii unui nou preț record (și a prăbușirii acestuia) și a noilor utilizatori ai criptomonedei.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce bitcoin s-a prăbușit cu 53% și ce înseamnă pentru criptomonedă

Frauda cu active digitale a crescut și în lumea cibernetică. Potrivit Asociației Nord-Americane a Administratorilor de Valori Mobiliare, aceasta a fost cea mai mare amenințare la adresa investitorilor anul trecut și va rămâne așa și în anul în curs. Urmează apoi dosarele cu mandate false și escrocheriile cu bani pe rețelele sociale.

Un raport Chainalysis a arătat că, în termeni absoluți, 2021 a fost anul de vârf pentru escrocheriile de cryptojacking în general. Un total de 14 miliarde de dolari în active digitale au fost confiscate prin criptojacking și alte activități infracționale, în creștere cu aproape 80% față de 2020. Numai furturile de pe platformele financiare descentralizate au totalizat 2,3 miliarde de dolari (în creștere cu 1330% de la an la an). De asemenea, ponderea tranzacțiilor ilegale cu criptomonede în totalul tranzacțiilor s-a dublat.

Citiți mai multe despre acest subiect: Bitcoin versus Aur 2: Mecanismele din spatele prețurilor

Pe lângă riscul reprezentat de volatilitatea uriașă a criptomonedelor și de faptul că, în multe locuri, profiturile acestora sunt supuse impozitării, există și amenințarea fraudei și a furtului de criptomonede. Este posibil ca aceste probleme să se intensifice în viitor, pe măsură ce tot mai mulți utilizatori neglijenți intră în lumea cripto – trebuie să ne amintim că o cauză majoră a încălcărilor de orice fel este eroarea umană.

După un 2021 intens, să vedem ce ne rezervă anul acesta și dacă tendințele stabilite anul trecut vor continua.

Preț aur (XAU-RON)
10738 RON/oz
  
- 51 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești