Adaugă alertă de preț

BCE promite că va crește inflația din nou și va menține bulele umflate

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 26.07.2021
Preț aur (XAU-RON)
10816 RON/oz
  
+ 35 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON
Bancnotă de 50 de euro, Banca Centrală Europeană

La începutul lunii iulie, Banca Centrală Europeană și-a schimbat obiectivul de inflație deși, până nu demult, bancherii susțineau atingerea unui obiectiv de „aproape, dar sub 2%Ț. Potrivit declarațiilor celor mai recente, BCE consideră că “stabilitatea prețurilor e cel mai bine menținută printr-un obiectiv de inflație de 2% pe termen mediu”.

Citiți mai multe despre subiect: Noua țintă de inflație stabilită de BCE și scăderea puterii de cumpărare

La ultima reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE, aceștia au prezentat, de asemenea , o metodologie conform căreia rata dobânzii cheie va crește. Iată deciziile luate de banca centrală și ceea ce prezic că se va întâmpla cu puterea de cumpărare a euro .

BCE a promis din nou că va crește inflația în zona euro

BCE și-a reafirmat așteptăriile că inflația va rămâne ridicată sau „peste țintă“, potrivit documentului dat publicității după consiliu. Aceasta esta a doua oară când BCE vorbește despre creșterea inflației într=-un document oficial, la doar câteva săptămâni distanță.

O astfel de prognoză nu este surprinzătoare. Consiliul de administrație al BCE a decis, trimestrul acesta, să crească semnificativ fondurile pe care le alocă în cadrul programului de achiziții extraordinare în timpul pandemiei (PEPP). Acest program este estimat la 1,8 trilioane de euro și ar urma să se încheie în martie 2021.

În același timp, banca centrală:

…va continua să ofere lichidități ample prin operațiunile sale de refinanțare. În special, a treia serie de operațiuni de refinanțare pe termen lung (TLTRO III) rămâne o sursă atractivă de finanțare bancară și sprijin pentru împrumuturile bancare către companii și persoane fizice.

Astfel, este absolut clar că BCE intenționează să aducă Europa mai aproape de episodul final al banilor fiduciari, dar, în același timp, deciziile recente indică faptul că banca intenționează să mențină totuși umflată această bulă.

Rata principală a dobânzii este deja legată de inflație

O noutate metodologică importantă se referă la faptul că rata dobânzii cheie este deja legată de indicele armonizat al prețurilor de consum. Documentul BCE precizează:

În susținerea unei ținte simetrice de inflație de 2% și în raport cu strategia de politică monetară, Consiliul guvernatorilor anticipează că ratele dobânzilor cheie să rămână la nivelurile actuale sau să scadă dacă inflația atinge două procente cu mult înainte de perioada prognozată în document, dacă inflația nu rămâne la această valoare până la sfârșitul perioadei prognozate și banca centrală nu consideră că progresul realizat în ceea ce privește inflația este suficient pentru ca inflația să se stabilizeze la două procente pe termen mediu. Acest lucru poate implica, de asemenea, o perioadă de tranziție în care inflația este peste obiectivul nostru.

După cum puteți vedea, există multe „dacă” în această propoziție. De asemenea, este important ca BCE să deschidă ușa pentru a posibilitatea de a crește, discreționar, judecând după a treia condiție din document.

Aceasta nu este o veste bună pentru economie. După cum știm din analiza crizelor, scăderea artificială a dobânzilor este efectul recesiunilor. Ultima oară când am asistat la un asemenea fenomen a fost în 2008 și, în unele țări, umflarea prețurilor de pe piața imobiliară a continuat și după aceea.  Declarațiile BCE arată cu susținerea artificială a bulelor financiare nu va înceta curând.

Cu toate acestea, consiliul a introdus un element de noutate: dacă rata dobânzii cheie va crește, va depinde de performanța indicelui armonizat al prețurilor de consum și în retrospectivă . Până de curând, BCE a luat în considerare doar creșterea prognozată a inflației la stabilirea politicii sale monetare.

De ce ratele dobânzii sunt asociate cu creșterea inflației

Legătura actuală dintre rata dobânzii cheie cu indicele armonizat al prețurilor de consum înseamnă că BCE are un alt stimulent pentru a nu-și atinge niciodată obiectivele oficiale. Această tehnică – incapacitatea de a ajunge la inflație – este întotdeauna utilizată atunci când BCE dorește să găsească o scuză pentru a crește tipărirea banilor.

Privind efectele ratelor dobânzii cheie negative, împrumuturile private de azi sunt cu mult peste nivelurile sale din 2008. Același lucru este valabil și pentru îndatorarea guvernamentală.

Graficul 1 : Împrumuturi în zona euro

Împrumuturi în zona Euro

Sursa : Rezerva Federală St. Louis

Creșterea tuturor tipurilor de împrumuturi se datorează tocmai ratelor dobânzii cheie artificial scăzute stabilite de BCE. Prin urmare, la această întâlnire, Consiliul guvernatorilor nu le-a modificat .

Banca centrală știe că creșterea ratei dobânzii cheie va duce la explozia bulelor, pe care ele însele le-au umflat în ultimul deceniu. De aceea, ele leagă deja ratele dobânzii de inflație – tocmai pentru că obiectivul pe termen mediu de 2% poate foarte ușor să nu fie atins.

Graficul 2: Agregatul monetar M1 și indicele armonizat al prețurilor de consum pentru zona euro

Agregatul monetar M1 și indicele armonizat al prețurilor de consum pentru zona euro

Sursa: Rezerva Federală St. Louis

Din martie 2020, oferta de bani din zona euro a crescut într-un ritm record. Inflația reprezintă tocmai efectul creșterii ofertei de bani și a prețurilor de consum. Dar BCE nu poate spune că inflația reală este de 25%. Astfel, folosind date statistice medii, cum ar indicele prețurilor de consum, a fost nevoie de un an și jumătate ca inflația să ajungă la 2%.

Citiți mai multe despre acest subiect: Subminarea banilor : de ce este tipărită o sumă record de monedă și, potrivit băncilor centrale, nu există inflație

Prin noile sale obiective și metodologie, BCE își acordă un „cec în alb” care îi va permite tipărirea banilor și controlul ratelor dobânzilor pe termen nelimitat. În acest fel, facilitează foarte mult capacitatea sa de a justifica inflația continuă a monedei, respectiv subminarea puterii sale de cumpărare și menținerea ratei dobânzii cheie sub zero. Nu că ar fi avut nevoie de astfel de „scuze” după criza din 2008, când ratele dobânzilor se micșorau și avansau din ce în ce mai mult în zona valorilor negative.

Preț aur (XAU-RON)
10816 RON/oz
  
+ 35 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești