Adaugă alertă de preț

Prețul aurului a atins maxime istorice

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria Știri de Aur în data de 06.12.2023
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 12 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
Prețul aurului, aur de investiții, monedă de aur

Prețul aurului în dolari a atins cel mai ridicat nivel din istorie pe 4 decembrie, în timpul orelor de tranzacționare din Asia. Prețul internațional al aurului a urcat la 2.135,9 dolari pe uncie, o creștere impresionantă de 1,8% în doar o oră de tranzacționare.

Mai multe pe această temă, aici: Prețul aurului în euro a atins un maxim istoric

Acesta nu este doar cazul dolarului american. Prețul aurului a atins niveluri istorice în toate valutele din lume. Un eveniment similar s-a petrecut la sfârșitul lunii octombrie, când prețul aurului a atins niveluri record în aproape toate valutele importante, cu excepția dolarului american, piața metalului galben prezentând semne de fermitate.

În acest articol voi analiza care sunt principalii factori care au dus la evenimentele de luni. De asemenea, voi arăta de ce acesta este un moment excelent pentru a investi în aur și la ce ne putem aștepta pentru restul acestui an.

Așteptările asupra inflației influențează semnificativ prețul aurului

Într-un discurs ținut vineri seară, pe 1 decembrie, la Spelman College, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat explicit că „este prea devreme să vorbim despre tăierea ratelor”. El a recunoscut că acțiunile Fed de reducere a ratei inflației la ținta de 2% au redus, inclusiv, economia.

Această încetinire treptată s-a datorat în parte eforturilor Fed de a încetini creșterea economiei pentru a ajuta la reducerea inflației.

Contrar opiniilor sale privind reducerea ratelor dobânzilor, instrumentul FedWatch al CME arată că în martie 2024 există șanse de 62,4% ca Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor pentru a stimula împrumuturile. Instrumentul reprezintă analiza prețurilor contractelor futures, având ca activ de bază rata dobânzii Rezervei Federale.

Scăderea dobânzilor ar duce la ieftinirea creditelor și la posibilitatea creșterii economice. Dar chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, creșterea ar fi artificială. De ceea ce se tem investitorii, având în vedere șansele mari de reducere a ratei dobânzii în condițiile unei inflații încă ridicate, sunt randamentele obligațiunilor guvernamentale americane.

Rata inflației și prețul aurului

În perioadele de incertitudine ridicată, investitorii se îndreaptă spre două clase de active – obligațiunile de stat și metalele prețioase (în special aurul și argintul de investiții). Având în vedere că Statele Unite reprezintă cea mai mare piață de obligațiuni guvernamentale din lume, cu o valoare de peste 51 de trilioane de dolari la sfârșitul anului 2022, aceasta este și cea mai importantă. Randamentele acestor obligațiuni sunt direct influențate de rata dobânzii Rezervei Federale, care, la rândul ei, este influențată de rata inflației.

Mai multe pe această temă, aici: Bursă, aur și inflație: ce se întâmplă când dobânda crește?

Pe termen scurt, o încetinire a ratei inflației are o influență benefică asupra prețului aurului. Acest lucru se datorează faptului că se așteaptă ca banca centrală să reducă ratele dobânzilor în viitorul apropiat. Având în vedere starea actuală de instabilitate din marile economii, încetinirea inflației pe care o vedem actualmente este una temporară. Astfel, o reducere prea rapidă a ratelor dobânzilor, într-un mediu inflaționist, ar crea și mai multă inflație din cauza sporirii creditării.

Mai multe pe această temă, aici: Subminarea banilor 3: cum se manipulează inflația

Acest lucru este exact ceea ce s-a întâmplat în timpul perioadei de stagflație din anii 1970 și începutul anilor 1980 în Statele Unite. Ratele dobânzilor au fost reduse prea devreme, iar inflația rezultată a atins cel mai ridicat nivel de după cel de-Al Doilea Război Mondial – 14,9% în martie 1980. Dar acest lucru a marcat și cele mai mari câștiguri pentru prețul aurului din perioada respectivă.

După cum puteți vedea, corelația dintre rata inflației și prețul aurului este una puternică. Acest lucru se întâmplă deoarece rata reală a dobânzii – care reprezintă diferența dintre randamentul obligațiunilor guvernamentale americane și rata inflației din SUA – influențează deciziile investitorilor. Dacă rata reală a dobânzii devine prea scăzută, investitorii renunță la obligațiunile de stat și se orientează către a doua clasă de active sigure, pentru a se proteja împotriva inflației – metalele prețioase, în special aurul de investiții.

Dar ce incertitudine economică?

Marile economii ale lumii – Statele Unite, Uniunea Europeană, China – prezintă semne de slăbiciune. Statele Unite se confruntă cu cea mai mare criză imobiliară de la Marea Criză Financiară din 2008. Vânzările de locuințe sunt la cel mai scăzut nivel din august 2010, ceea ce dovedește cât de umflată a devenit piața imobiliară.

Mai multe pe această temă, aici: Criza imobiliară a Statelor Unite

De partea aceasta a Atlanticului, Uniunea Europeană se află în pragul stagflației. Aceasta marchează o perioadă în care producția stagnează sau scade, dar inflația este încă persistentă. Producția industrială este în scădere constantă în UE în ultimele șase luni. Mai puține bunuri, însoțite de creșterea cantității de bani și de salariile stagnante îi împing pe europeni să ia măsuri dramatice, cum ar fi renunțarea la mese sau oprirea încălzirii locuințelor.

Mai multe pe această temă, aici: Adevărata față a inflației

China s-a confruntat cu o cerere externă foarte scăzută. Exporturile țării au scăzut cu 7% în ultimul an, o scădere semnificativă având în vedere că în 2022 China era încă în izolare. Acest lucru se întâmplă pentru că oamenii abia își permit să își mențină nivelul de trai, iar cererea scade. Oferta tot mai mare de bani din toate economiile – realizată prin tipărirea de bani și creditarea excesivă – distruge puterea de cumpărare a oamenilor.

Concluzii – la ce ar trebui să ne așteptăm din partea prețului aurului?

În prezent, există multiple presiuni economice și geopolitice care au împins prețul aurului peste nivelul de rezistență de 2.000 de dolari. Pe baza performanței sale din ultimele două săptămâni, prețul metalului galben se află în consolidare. Acest lucru înseamnă că nivelul de rezistență de 2.000 de dolari de până acum devine o susținere.

Banca americană de investiții, Goldman Sachs, preconizează că prețul mediu al aurului în următorul an va fi de aproximativ 2.050 de dolari pe uncie. Un astfel de nivel mediu al prețului ar fi cel mai ridicat din istoria monedelor fiat.

Însoțite de o cerere record de aur din partea băncilor centrale în primele trei trimestre ale acestui an, aceste evenimente vorbesc de la sine. Aurul este activul pe care ar trebui să îl deținem în actualul mediu economic pentru a ne proteja finanțele de devalorizarea banilor.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 12 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești