Adaugă alertă de preț

India a raportat cea mai mare achiziție de aur din istorie

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 06.01.2022
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Cererea și oferta totală de aur în 2021 au crescut cu peste 100% anual, drept urmare consumul de aur în țară a înregistrat cea mai mare valoare din istorie. Prin urmare, potrivit unui oficial guvernamental local citat de Reuters, importurile au ajuns la un nivel fără precedent în valoare de 55,7 miliarde de dolari. Această valoare este de peste 2 ori mai mare decât cea din 2020 și este egală cu importurile totale din ultimii 2 ani la un loc.

În 2020, cererea de aur fizic la nivel global a fost afectată de restricțiile impuse de pandemia de COVID19 și care au dus la închiderea rafinăriilor. Cu toate acestea, deși India a fost în carantină din aprilie și până în iunie, iar economia a stagnat, nu s-au limitat însă achizițiile de aur de investiții din această țară. În ultimul trimestru a înregistrat o performanță tradițional puternică. Atunci au loc 2 dintre cele mai mari festivaluri ale țării, Dhanteras, care este prima zi de Diwali.

Tot din cauza blocajului din 2020, multe nunți din India au fost amânate pentru 2021, ceea ce a ajutat și mai mult atât vânzările de bijuterii, cât și cele de aur pentru investiții. Populația a căutat un refugiu în fața deprecierii rublei. Aceasta a pierdut aproape 2% din valoarea sa față de dolar în cursul anului, dar la minimul înregistrat în noiembrie, scăderea a fost de puțin peste 4%.

Datorită ușoarei scăderi a prețului aurului, acesta a devenit mai accesibil pentru consumatorii interni. La apogeul său din august 2020, 10 g de aur se tranzacționau cu 56,100 de rupii (750 de dolari), dar în primăvara anului următor valoarea sa s-a redus la 43,300 de rupii, înainte de a reveni la creștere și de a încheia anul cu o valoare cuprinsă între 48,800 (în Mumbai) și 51,000 de rupii (în Delhi).

India pe harta cererii de aur

În ciuda consumului semnificativ de aur de către populație anul trecut, India rămâne pe locul al doilea după China în ceea ce privește cererea de metal prețios. Se preconizează că achizițiile de aur în China au atins anul trecut nivelul de dinaintea pandemiei și se vor menține pe prima poziție. Diferența de achiziții poate fi observată în infograficul de mai jos. Desigur, în afară de cererea de aur fizic din gospodării, o parte din consumul total din India este asigurat de banca centrală a țării și o alta de fondurile tranzacționate la bursă.

Infografic: India pe harta consumatorilor de aur


Spre sfârșitul celui de-al treilea trimestru, achizițiile efectuate de fondurile tranzacționate la bursă din India au crescut cantitatea de aur deținută la cea mai mare valoare din 2013. În total, pentru anul 2021, s-au efectuat achiziții de aproape 9 tone de aur. Poate că nu sună prea mult, dar India se află pe locul 4 din acest punct de vedere. Doar China, Germania și Franța o depășesc.

Achizițiile de aur în 2022 și după

La începutul anului 2022, se așteaptă ca cererea de aur să rămână moderată. Bijutierii din țară și-au redus deja ușor comenzile de aur. Motivul este că o creștere a numărului de cazuri de coronavirus ar putea duce la o nouă închidere economică, respectiv la o scădere a cererii.

Cu toate acestea, perspectivele pe termen mediu par a fi pozitive pentru cererea de aur. Din punct de vedere istoric, pentru fiecare creștere de 1 punct procentual a inflației, cererea de aur crește cu 2,6%. În 2021, IPC creștea între 4 și 6,3% pe o bază anuală și, după toate indiciile, este puțin probabil ca această creștere să încetinească în viitor.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

În același timp, pentru fiecare punct procentual de creștere a PIB-ului pe cap de locuitor al țării, consumul de aur crește și el cu 1%. Potrivit unei previziuni Bloomberg, până în 2030, venitul pe cap de locuitor ar urma să crească de la o medie de 2 dolari la 5,700 de dolari.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești