Adaugă alertă de preț

Monetăria Perth raportează cele mai mari vânzări de aur pentru investiții din ultimul deceniu

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 10.01.2022
Preț aur (XAU-RON)
10752 RON/oz
  
- 43 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON
Monetăria Perth din Australia

În condițiile în care cererea de aur fizic, în general, și de aur pentru investiții, în special, în India, a înregistrat un maxim istoric în 2021, publicarea rapoartelor financiare arată clar că tot mai mulți reprezentanți ai industriei au avut un an plin. Este și cazul Monetăriei australiene Perth.

Citiți mai multe despre acest subiect: India a raportat cea mai mare achiziție de aur din istorie

Monetăria Perth și vânzările de aur pentru investiții

Producătoarea unora dintre cele mai populare monede de aur din lume, printre care Cangurul Australian și Lunarul Australian, a anunțat că a avut cel mai bun an de vânzări din ultimul deceniu.

În ultimele 12 luni, monetăria a vândut în total 1.050.242 uncii troy de aur (32,6 tone). Numai în luna decembrie, vânzările s-au ridicat la 54.800 uncii troy de aur și 1,733 milioane de uncii troy de argint (53,9 tone), sub formă de diverse produse bătute. Cu toate acestea, vânzările de monede și lingouri din aur au înregistrat o scădere de 52,7% față de ultima lună a anului trecut, fiind cea mai slabă din august.

Grafic: Vânzările de aur (curba aurie, scala din stânga) și argint (curba neagră, scala din dreapta)

Vânzările de aur (curba aurie, scala din stânga) și argint (curba neagră, scala din dreapta)

Sursa: Perth Mint

Datele arată, de asemenea, că în 2021 a fost înregistrată cea mai profitabilă lună din ultimul deceniu. Este vorba de luna aprilie, în care monetăria a vândut peste 130.000 uncii troy de aur. Locurile 2 și 3 în clasament au fost ocupate de martie și, respectiv, noiembrie.

Potrivit lui Jordan Eliseo, Leaf and Investment Research Manager:

În ciuda vântului potrivnic, sub forma scăderii prețurilor, cererea a fost puternică. Asta se poate observa din vânzările mari de lingouri fizice și monede din aur. Achizițiile de aur au fost ridicate în toate segmentele de consum, precum și în rândul băncilor centrale, singurul sector slab la nivel global în 2021 fiind reprezentat de fondurile tranzacționate la bursă pentru aur.

Citiți mai multe despre acest subiect: Când prețul scade este momentul oportun pentru investiții în aur, fapt dovedit de acțiunile fondurilor

Cantitățile de aur stocate în depozitul de aur (adică în seiful) al Monetăriei Perth au crescut cu 4% în 2021. Dar, de la sfârșitul anului 2018, creșterea lor a fost impresionantă – până la 42%. Astfel, la momentul redactării acestui articol, Perth deține peste 1,9 milioane de uncii troy de aur și peste 1,850 milioane de uncii troy de argint.

Monetăria Perth și cererea de argint de investiții

Cererea de argint pentru investiții a fost, de asemenea, foarte mare anul trecut. Vânzările Monetăriei Perth s-au ridicat la peste 19 milioane de uncii troy. Spre deosebire de aur, acestea au crescut în decembrie – cu 13%, până la 1,7 milioane de uncii troy.

Cu toate acestea, argintul nu reușește să stabilească recorduri în 2021. Cea mai puternică lună de până acum pentru vânzările de argint ale Monetăriei Perth a fost mai 2020, când compania, care este deținută de guvernul Australiei de Vest, a vândut un total de 2,3 milioane de uncii troy. Cu toate acestea, lunile martie, mai și iulie ale anului trecut au intrat în top 5 cele mai bune luni ale Monetăriei Perth.

Preț aur (XAU-RON)
10752 RON/oz
  
- 43 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești