Adaugă alertă de preț

Germania este într-o recesiune tehnică

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria News în data de 25.05.2023
Preț aur (XAU-RON)
10767 RON/oz
  
- 22 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON
Germania monede euro recesiune

Scăderea produsului intern brut al Germaniei în primul timestru acestui an, după încă o scădere înregistrată în T4 2022, marchează oficial începutul unei recesiuni. În termeni economici, o recesiune este definită ca o scădere în PIB-ul unei țări pe parcursul a două trimestre consecutive.

Mai multe despre subiect aici: Euro s-a depreciat din nou, iar Germania se confruntă cu o criză economică și inflație

PIB-ul Germaniei, ajustat sezonal și calendaristic, a scăzut cu 0,3% în T1 2023, în urma unei alte scăderi de 0,5% în al patrulea trimestru al anului 2022, conform datelor oferite de DeStatis. Consumul casnic și cheltuielile guvernamentale s-au redus cu 1,2%, respectiv cu 4,9%. Acestea au dus la o încetinire a performanței economice a țării, considerând că nivelul producției a rămas același, doar consumul scăzând din cauza prețurilor ridicate.

 Cum a ajuns Germania aici?

După aproape un deceniu de rate ale dobânzilor scăzute artificial de către Banca Centrală Europeană, cu scopul de a crește economia prin inflație. Nu este o surpriză faptul că prin creșterea ratelor dobânzii din iulie 2022, economia a încetinit. Astfel, volumul creditelor a scăzut, deoarece împrumuturile au devenit mai scumpe decât înainte.

Acest lucru se reflectă și în date. Agregatul monetar M2, care include toate bancnotele și monedele în circulație, depozitele la termen și împrumuturile pentru mai puțin de doi ani, este în scădere din T3 2022. Asta înseamnă că eligibilitatea de credit se restrânge. Mai mult decât atât, ratele ridicate ale inflației, alături de ratele ridicate ale dobânzilor, au devenit un atac direct asupra bugetelor gospodăriilor și a afacerilor.

Infografic: 

Andreas Scheuerle, un analist al DekaBank din Frankfurt, a declarat:

 Sub greutatea unei inflații imense, consumatorul german a căzut la pământ și trage întreaga economie după el.

Pentru a-și menține puterea de cumpărare în fața unei inflații de 7,2% în luna aprilie, nemții se întorc către aurul de investiții. Achizițiile au atins niveluri record în 2022, cu o creștere de 14% în cererea pentru lingouri și monede, comparat cu 2021.

 Unde ne îndreptăm?

Ceea ce se întâmplă în Germania poate fi un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană. Germania este cea mai mare economie a formațiunii, care a intrat în recesiune. În 2021, ponderea produsului intern brut al Germaniei în cel al UE era de 24%, fiind aproape un sfert din întregul PIB al Uniunii. Avem de ce să ne facem griji.

Astfel, previziunile pentru întreaga economie a Uniunii Europene sunt sumbre. Creșterile ratelor dobânzilor au un efect întârziat asupra piețelor monetare. Prețurile, cel mai probabil, vor fi în creștere, ceea ce va pune gospodăriile și afacerile în încurcătură pe fondul acelorași evenimente ca în 2008.

Mai multe despre crize economice aici: Anatomia crizelor și ciclul economic

Banii fiduciari, euro în acest caz, vor continua să se deprecieze. După cum am menționat cu aproape un an în urmă, Europa se îndreaptă către un scenariu de recesiune inflaționistă. Deocamdată, Germania confirmă această ipoteză.

Preț aur (XAU-RON)
10767 RON/oz
  
- 22 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești