Adaugă alertă de preț

Euro s-a depreciat din nou, iar Germania se confruntă cu o criză economică și inflație

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Știri de Aur în data de 25.08.2022
Preț aur (XAU-RON)
10725 RON/oz
  
- 64 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Euro a coborât la un nou minim față de dolar, la începutul săptămânii. La momentul redactării acestui articol, un euro valorează 0,992 USD. Luni, moneda unică a scăzut la 0,9906 dolari/ euro, cel mai jos nivel din noiembrie 2002.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum ne afectează buzunarele deprecierea euro?

Deprecierea euro continuă. În urmă cu o lună, a înregistrat o scădere majoră raportată la dolar, în data de 14 iulie tranzacționându-se cu 0,992 dolari/1 euro. A fost atins recordul celei mai mici valori raportate la dolar, record care acum pare „bătut”.

Infografic 1: Deprecierea euro față de dolar și creșterea indicelui dolarului


Devalorizarea monedei euro nu este o veste bună  pentru consumatorii din zona euro, dar nici pentru cei din țări precum România, Bulgaria și Serbia. Bulgaria este într-un consiliu valutar, ceea ce înseamnă că leva și euro sunt schimbate la un curs fix. Astfel, scăderea puterii de cumpărare a monedei unice afectează prețurile din țară. România și Serbia, deși au valute flotante, păstrează aproape constant leul ( 4,9 lei la euro în ultimele zile) și dinarul (aproximativ 117,5 dinari la euro) față de euro. În realitate, în ambele țări, un euro ieftin are un impact negativ asupra puterii de cumpărare. Acest lucru este valabil mai ales pentru mărfurile importate exprimate în dolari pe piețele mondiale.

Printre acestea se numără și petrolul. Prețul standard Brent a scăzut la 91,7 dolari/baril la mijlocul lunii august – cel mai scăzut de la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut – dar a revenit la creștere în ultima săptămână. La momentul redactării acestui articol, barilul Brent se tranzacționează la 97,4 USD, în creștere cu 6,5%.

Care este motivul scăderii euro?

Nu există un singur motiv pentru deprecierea monedei euro. Modificări ale unei perechi valutare, cum ar fi EUR/USD, sunt adesea o consecință a evoluției prețurilor ambilor participanți.

Cea mai mare economie a Europei se pregătește pentru criză economică și inflație

Printre factorii semnificativi din spatele declinului monedei euro se numără prognoza directorului băncii centrale germane, Joachim Nagel. El consideră că o adâncire a crizei energetice va spori amenințarea unei crize economice în timpul iernii, iar în toamnă inflația din Germania va depăși 10%. Dacă acest lucru se va îndeplini, cea mai mare economie a Europei se va confrunta cu cea mai rapidă creștere a prețurilor de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Infografic 2: Inflația în Germania


La doar o zi după comentariul său, însăși Banca Federală a Germaniei a prezis că estimările pentru la iarnă sunt „din ce în ce mai sumbre”. Producția, motorul creșterii economiei, a stagnat în al doilea trimestru. Este de așteptat ca situația să rămână la fel și în al treilea, iar prețurile ridicate vor reduce consumul. Din toamnă, problemele cu gazul vor fi resimțite din ce în ce mai mult de către afaceri. „Prin urmare, economiștii cred că probabilitatea ca produsul intern brut să scadă în al patrulea trimestru din 2022 și în primul trimestru din 2023 a crescut semnificativ”.

Astfel, cea mai puternică economie atât din Uniunea Europeană, cât și din zona eur, o se pregătește pentru o combinație de criză economică și inflație. La începutul lunii august, Banca Angliei spunea același lucru despre economia britanică. De altfel, Banca Angliei a fost prima care a recunoscut că a fost învinsă de inflația mare. Pe deplin așteptat, indicele prețurilor de consum din țară a depășit în iulie 10%, pentru prima dată în istoria indicatorului.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum va arăta următoarea criză economică în Europa și cum să ne protejăm de ea

Predicția Băncii Federale a Germaniei, a doua cea mai importantă bancă centrală, în legătură cu criza economică indică ceva care, până de curând, era considerat imposibil.

Dolarul a revenit la creștere

La mijlocul lunii iulie, dolarul a atins un maxim din ultimii 20 de ani față de alte valute. Ulterior, inflația rămasă ridicată i-a determinat pe investitori să creadă că Rezerva Federală va continua să crească ratele dobânzilor. Acest lucru i-a redus oarecum valoarea față de alte valute și în luna următoare, adică la mijlocul lunii august, a revenit încet la declin.

Dar în ultimele două săptămâni s-au înregistrat evenimente care au zdruncinat încrederea în restul economiilor. După cum putem observa, în Europa, situația devine mai complicată. În China, sectorul construcțiilor dă semne ale creșterii riscului exploziei unei posibile bule imobiliare. Instabilitatea sa a devenit evidentă anul trecut odată cu falimentul celui mai mare dezvoltator – Evergrande. După el, un alt dezvoltator a dat faliment, Fantasia Holdings. Pe lângă problemele din sectorul imobiliar, economia țării în ansamblu se confruntă cu o încetinire, inclusiv din cauza contracțiilor continue ale economiei.

Citește mai multe despre acest subiect: Când ne așteptăm la o nouă bulă imobiliară și explozia acesteia?

Pentru a „reanima” economia, Banca Populară Chineză a scăzut dobânda principală la împrumuturile pe un an cu 5 puncte (la 3,6%) și cu 15 puncte la împrumuturile pe cinci ani (la 4,3%). Este puțin probabil ca acest lucru să obțină rezultatele dorite – reducerea ratei dobânzii duce la creștere artificială, urmată de o criză economică. Dar pașii mici arată că instituția încearcă să jongleze între creșterea economică și creșterea inflației din țară. Respectiv, ele dezvăluie vulnerbilitatea Chinei în acest moment.

Citește mai multe despre acest subiect: Pericolul reprezentat de exporturile din China I: Nașterea exportatorului global hegemon

Despre starea economiei japoneze, este suficient să spunem că autoritățile au în vedere o campanie de creștere a consumului de alcool ca stimulent al economiei. La începutul lunii august, yenul a pierdut mai mult de 4% față de dolar.

Problemele globale i-au împins pe investitori spre dolar. Drept urmare, dolarul a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani în două săptămâni. Dar să fie oare supraevaluat?

Este dolarul american supraevaluat?

Cumpărarea masivă a dolarului l-a făcut să devină supra cumpărat. Sunt prea multe achiziții și prețul activului, în acest caz moneda SUA, este mai mare decât ar trebui, fiind supraevaluat. De obicei, dacă un instrument este subevaluat este vizibil în „indicele de putere relativă”.

Prezentat pe o scală de la 0 la 100, inidicele arată rata de modificare a prețului. În general, se presupune că atunci când indicele de putere relativă depășește 70, activul este supracumpărat și supraevaluat; sub 30 – supravândut și subevaluat. Marți, marja a trecut de 81 de puncte, arătându-ne creșterea excesivă a monedei americane. Prin urmare, ne putem aștepta ca indicele dolarului să înceapă să scadă.

Datele istorice arată același lucru. Când indexul de putere relativă al indicelui dolarului a ajuns la 70, valoarea acestuia a suferit o corecție descendentă în ultimii cinci ani. Prin urmare, pe termen scurt, este logic să ne așteptăm la o scădere a prețului dolarului.

Infografice 3: Pierderea puterii de cumpărare a unor valute


Pe termen lung, trebuie să ținem cont de faptul că Europa încă nu a intrat în criză economică. Când se întâmplă asta, nu există niciun motiv pentru euro local să nu atingă noi minime. La începuturile sale, moneda unică valora 0,93 USD pentru euro, dar aceasta nu este o limită pentru cât de mult poate scădea.

Cumpărarea oricărei forme de bani fiat merge într-o singură direcție –  în jos. Diferența este viteza cu care se întâmplă acest lucru. Prin urmare, nici dolarul american, nici euro nu sunt o metodă sigură de a economisi. Unul dintre cele mai bune instrumente pe care le putem folosi pentru a ne proteja de o potențială criză economică este aurul de investiții.

Preț aur (XAU-RON)
10725 RON/oz
  
- 64 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești