Adaugă alertă de preț

Oare Evergrande ar putea fi cu adevărat „noii Lehman Brothers”?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Știri de Aur în data de 23.09.2021
Preț aur (XAU-RON)
10742 RON/oz
  
- 52 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON
Evergrande

Piețele s-au orientat spre aur ca o linie de salvare în timpul tranzacționării de ieri. Drept urmare, am asistat la creșterea prețului aurului. Prețul spot a crescut cu 0,5%, până la 1.762,66 dolari pe uncie, iar contractele futures pe bursa COMEX din New York au încheiat tranzacționarea la bursă cu 0,8%, până la 1.765,4, începând de marți dimineață.

Citiți mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului?

Creșterea prețului aurului a fost limitată de aprecierea relativă a dolarului în prima parte a trading-ului la bursă. La începutul zilei, indicele dolarului a crescut de la 93,33 la 93,45 puncte, după care a început să scadă. Așadar, în cele din urmă a căzut pe teritoriul roșu luni, după încheierea tranzacției.

Dolarul nu este singurul pe roșu. Indicii bursieri principali s-au stabilizat și ei mai jos. Cea mai grea lovitură a fost suferită de Nasdaq Tehnologic, care a pierdut 2,1% din valoare la sfârșitul tranzacționării vineri. Dow Jones Industrial a scăzut, de asemenea, cu 1,39%, iar S&P 500 a scăzut cu 1,95%.

Așteptând decizia Rezervei Federale

Primul motiv al performanței ezitante a burselor a fost reuniunea Comitetului Federal pentru Piețe Deschise (FOMC). Începând de astăzi, în următoarele două zile, conducerea Rezervei Federale își va prezenta previziunile pentru dezvoltarea economiei.

Mai important, însă, piețele pregătesc banca centrală să anunțe orizontul în care va începe să-și reducă programul de relaxare cantitativă. Acest lucru este deosebit de important pentru bursele de valori, deoarece acestea depind doar de tipărirea banilor și de ratele dobânzii scăzute artificial pentru a-și continua creșterea.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit și datorie I: drogurile care ucid economia modernă

Acest lucru a devenit clar mai ales de la începutul anului. Indicii fluctuează înainte de fiecare întâlnire a Rezervei Federale, deoarece dacă inflația record a dolarului american încetinește, e o amenințare la adresa banilor ușori de pe Wall Street. La rândul său, banca centrală este conștientă de acest lucru și știe că o prăbușire a pieței bursiere va submina noțiunea de creștere economică pe care încearcă să o creeze. Din acest motiv și-a schimbat mai întâi ținta de inflație (același lucru s-a întâmplat în Europa) și apoi ținta de ocupare a forței de muncă.

Citiți mai multe despre acest subiect: Economiștii se așteaptă ca programul de relaxare cantitativă să se micșoreze, dar poate Rezerva Federală să o facă?

Având în vedere situația în care se află, este puțin probabil ca banca centrală să anunțe o scădere a tipăririi – nu într-o situație în care bursele de valori așteaptă bani ușori, iar guvernul dorește să crească deficitele de cheltuieli și buget. Ne așteptăm că rezultatul reuniunii FOMC va fi o promisiune vagă de a reduce relaxarea cantitativă în viitor pe măsură ce economia se îmbunătățește. Credem că bancherii centrali pot folosi acum ceea ce se întâmplă cu Evergrande ca o scuză pentru a menține fluxul de bani nou tipăriți în economie.

Ascensiunea și prăbușirea Evergrande

Fenomenul mai semnificativ care duce la scăderea piețelor este falimentul celui mai mare dezvoltator de active din China și al celui mai mare datornic la nivel global – Evergrande. Este, de asemenea, o „companie importantă din punct de vedere sistemic” pentru economia locală și, după cum se poate dovedi, pentru lume.

Infografic: Evergrande în cifre

Creșterea pușculiței negre Evergrande

Creșterea Evergrande, ca în cazul oricărei piramide, s-a datorat împrumuturilor uriașe. Înregistrările sale contabile arată că fluxurile sale nete de capital erau negative, chiar și atunci când se comportau bine. Singurul lucru care le ascundea valoarea negativă erau noile împrumuturi bancare. Important în acest caz este de menționat că Evergrande nu a avut niciodată suficienți bani pentru a-și acoperi datoriile curente decât din credite și noi împrumuturi.

În același timp, compania a crescut numai datorită creditării în creștere. Pământurile au fost cumpărate prin intermediul împrumuturilor, iar casele au fost vândute pe verde înainte de a fi construite. Astfel, chiar și în cei mai puternici ani ai companiei, ratele dobânzii sale au fost de două ori mai mari decât profitul.

Cu toate acestea, compania nu a contractat doar noi împrumuturi pentru a-și acoperi vechile datorii și a finanța expansiunea sa masivă, ci a acționat ca o casetă de bani negri cu proprii angajați, o parte din portofoliul său incluzând servicii financiare. Acestea s-au dovedit importante atunci când, pentru a obține împrumuturi bancare, Evergrande a avut nevoie de o finanțare proprie.

Un studiu realizat de Nikkei Asia arată că, în 2017, Evergrande a derulat o campanie de crowdfunding printre angajații săi pentru ridicarea unei garanții a împrumutului bancar. Instrumentul pe care acesta îl oferea se numea chaosoubao („comoară cu randament ridicat”, în traducere gratuită). Randamentul său anual era un 25% bombastic într-o lume cu rate de dobândă 0. Acestea erau scadente în 2019, dar apoi compania a solicitat angajaților o perioadă de grație de un an.

Cu toate acestea, Evergrande a oferit instrumente financiare publicului, partenerilor săi și chiar clienților care își cumpărau apartamentele. Randamentul lor mediu era de aproximativ 7%, iar unele instrumente au promis 10%. Mulțimile de oameni care au asediat biroul companiei de luni de zile, cerând să primească sumele datorate, arată ce s-a întâmplat de fapt și cu aceste instrumente. Acești investitori au început să primească oferte pentru a fi despăgubiți prin imobiliare.

Prăbușirea Evergrande

După cum se poate vedea, Evergrande a fost un balon gol cu ​​mult înainte de 2021. Prăbușirea sa a început în noiembrie anul trecut. Apoi, autoritatea de reglementare chineză a înăsprit regulile privind emiterea de noi datorii de către companiile locale și a interzis autofinanțarea. Pentru o companie care suferă de o lipsă cronică de fonduri pentru a-și acoperi datoriile, aceasta a fost o condamnare la moarte.

După cum s-a dovedit, Evergrande a încetat să mai plătească o parte din sumele datorate înainte de adoptarea noilor reglementări. Cu toate acestea, au urmat alte opriri, inclusiv puțin peste jumătate din proiectele imobiliare.

Faptul că la mijlocul lunii iulie a acestui an unul dintre cei mai mari creditori ai Evergrande, Banca Guangfa, i-a confiscat depozitele de 20,4 miliarde de dolari nu a ajutat. La scurt timp, alte două bănci, Hang Seng Bank și Bank of Asia de Est, au confiscat ipoteci asupra proprietăților companiei.

Pentru a strânge fonduri, a început să vândă case aproape pe nimic și ulterior să le folosească drept garanție pentru sumele datorate pe instrumentele financiare pe care le-a emis. Mișcarea, după cum s-a dovedit, a fost insuficientă. Evergrande a dat faliment săptămâna aceasta după ce autoritățile de reglementare din China au anunțat la sfârșitul anului trecut că nu vor plăti dobânzi sau dividente prin intermediul companiei actuale.

De ce Evergrande este amenințătoare pentru lume?

Rezultatul prăbușirii a constat în cea mai masivă vânzare de burse din jumătate de an. Pe lângă vânzările propriu-zise ale Evergrande, ale căror acțiuni au scăzut la cea mai mică valoare din istorie, investitorii au fugit în panică de alte companii din industrie. Ieri, indicele constructorilor Hang Seng s-a prăbușit cu aproape 7% în ziua tranzacționării.

Motivul contracției piețelor din Europa (unde DAX a revenit deja la creștere) și din Statele Unite nu este legătura între Evergrande și capitalul străin. Este faptul că Evergrande a arătat încă o dată riscurile piețelor supra-îndatorate. Și astăzi, companiile sunt inundate cu mai multe datorii ca niciodată, mai ales în economiile dezvoltate. Zombii lumii dezvoltate sunt fără precedent. Și duc la crize.

Grafic: Datorii și împrumuturi ale sectorului nefinanciar american în PIB

Datorii și împrumuturi ale sectorului nefinanciar american în PIB

Sursa: Rezerva Federală St. Louis

Bulele sunt mai mari ca niciodată

Nu asistăm la nimic nou. După cum am avertizat înainte de criza coronavirus, lumea se confruntă din nou cu bule imobiliare. Politica ratelor dobânzii 0 sau negative și lansarea ofertei de bani de către băncile centrale nu au făcut decât să înrăutățească starea economiei globale.

Prin urmare, la sfârșitul anului 2018, chiar și primul director adjunct al Fondului Monetar Internațional, David Lipton, a avertizat că lumea se îndreaptă probabil către o criză pentru care nu este pregătită:

Istoria sugerează că încetinirea economică se întrevede la orizont. În ultimii doi ani, FMI a cerut guvernelor să stabilească un obiectiv care are ca scop „fixarea acoperișului în timp ce soarele strălucește”, așa cum îl numim noi. Dar, la fel ca mulți dintre voi, văd acumularea de nori întunecați și mi-e teamă că activitatea de prevenire a crizelor este neterminată.

FMI a estimat apoi că existau 19 miliarde de dolari în datorii corporative, 8 în Statele Unite, se aflau în faliment în opt țări. Astăzi datoriile sunt mult mai mari. Lumea a văzut la ce a dus falimentul unei companii structurale în urmă cu 13 ani. Piețele se tem astăzi de același scenariu, deoarece dacă se va întâmpla, criza va fi semnificativ mai severă.

Citiți mai multe despre acest subiect: Pericolul reprezentat de exporturile din China I: Nașterea exportatorului global hegemon

Dacă Evegrande va deveni „noul Lehman Brothers” rămâne de văzut și, așa cum s-a dovedit, depinde de acțiunile altor instituții. În panica investitorilor de pe principalele piețe americane de astăzi, compania chineză are potențialul de a face acest lucru, în special pe piața internă.

Va fi salvat Evergrande?

Fără ajutor

Aceasta este o chestiune foarte dificilă. Autoritatea de reglementare chineză a stabilit reguli prin care știau dinainte că Evergrande va da faliment. În luna iunie a acestui an, băncile din țară au efectuat teste de stres în cazul scenariului de faliment al lui Evergrande. La sfârșitul săptămânii trecute, autoritatea de reglementare a permis din nou Evergrande să falimenteze cu obligațiunile sale.

Cu alte cuvinte, autoritățile chineze erau pe deplin conștiente de rezultatele reglementărilor lor, inclusiv în ceea ce privește sistemul bancar. Acțiunile lor sunt conștiente și consecvente. Și s-au realizat, chiar cu garanția că vor duce la falimentul Evergrande.

Există și un alt factor aici: riscul moral. Dacă China salvează compania, toți ceilalți vor începe să acționeze la fel, deoarece vor ști că vor fi salvați. Acest lucru s-a întâmplat sistemului financiar după Marea Recesiune. Autoritățile din Beijing cu siguranță nu își doresc asta – faptul că înăspresc regulile înseamnă că vor companii mai puține, nu mai multe, cu probleme.

Nu în ultimul rând, Banca Populară Chineză este relativ mai atentă la imprimarea banilor. Da, oferta de bani M2 a crescut de aproximativ 7 ori din 2008 (comparativ cu de 2 ori în zona euro) până acum. Dar în țară rata inflației este constant ridicată și rar se schimbă în funcție de evenimente episodice.

Cu ajutor

Acestea fiind spuse, sectorul construcțiilor este esențial pentru China. Prin el, țara a realizat iluzia creșterii după 2008, pompând bani în orașele fantomă. În același timp, 40% din împrumuturile acordate de bănci sunt destinate sectorului imobiliar.

Nu în ultimul rând, în sistemul financiar de astăzi, 300 de miliarde de dolari nu înseamnă mare lucru – banca centrală poate tipări această sumă pe nerăsuflate.

În concluzie, așteptarea mea este că autoritățile chineze nu vor interveni și vor aștepta reacția piețelor. Asta înseamnă să lase Evergrande să falimenteze. Doar în caz de nevoie extremă, dacă întregul sistem s-ar putea prăbuși, cred că vor lua măsuri pentru a consolida compania.

Preț aur (XAU-RON)
10742 RON/oz
  
- 52 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești