Adaugă alertă de preț

Se repetă situația Evergrande din China? Încă o companie chineză de construcții intră în faliment

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 08.10.2021
Preț aur (XAU-RON)
10757 RON/oz
  
- 25 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Dezvoltatorul chinez Fantasia Holdings nu a reușit să plătească 206 milioane dolari în obligațiuni. De asemenea, compania a întârziat plata a 100 de milioane de dolari în obligațiuni private, potrivit Fitch. Astfel, după ce Evergrande nu a reușit să-și plătească creanțele la timp, un al doilea jucător de pe piața locală a intrat în faliment tehnic.

Știrea vine la doar 3 săptămâni după ce Fantasia a anunțat în ultimul său raport că „nu există probleme de lichiditate”. Cu toate acestea, ultima dată la care au fost tranzacționate acțiunile sale a fost pe 28 septembrie anul acesta. De la începutul anului 2021, s-au prăbușit cu 56%. Prin comparație, tranzacționarea acțiunilor Evergrande a fost suspendată la 30 septembrie (în scădere cu 80% de la începutul anului).

Citiți mai multe despre acest subiect: Oare Evergrande ar putea fi cu adevărat „noii Lehman Brothers”?

În acest caz, sumele sunt mai mici. În timp ce datoria totală a Evergrande este de peste 300 de miliarde de dolari, ceea ce face compania cel mai îndatorat dezvoltator la nivel global, Fantasia Holdings are „doar” 13 miliarde de dolari.

Al doilea faliment cu efect de domino al sectorului de construcții din China?

După ce Fantasia a dat faliment cu obligațiunile sale, investitorii au început să vândă instrumente de datorie către alți jucători, printre care Kaisa, Central China și Greenland. Problemele cu cea din urmă nu reprezintă vești prea bune pentru China, deoarece aceasta se numără printre cei mai mari 10 antreprenori de construcții din țară.

Greenland are atât datorii, cât și expuneri comerciale în afara Chinei. Compania a construit recent cel mai înalt complex rezidențial din Sydney. Planurile ei includ construirea unuia și la Londra.

Grafic: cei mai mari contractori de construcții după vânzări în China

Cei mai mari contractori de construcții după vânzări în China

Sursa: China Real Estate Information

La sfârșitul săptămânii trecute, ratingul creditului Sinic a fost retrogradat de Fitch de la C la CCC. Acest lucru îl încadrează adânc în categoria „garbage” și înseamnă că compania este „vulnerabilă și dependentă de factori financiari și economici favorabili pentru a-și deservi plățile”. Asta s-a întâmplat după ce unele filiale Sinic nu au reușit să-și ramburseze datoriile.

Sinic în sine probabil nu va putea să plătească aproape 250 de milioane de dolari. Scadența este pe 18 octombrie, iar compania datorează fondurile investitorilor străini.

Citiți mai multe despre acest subiect: Pericolul reprezentat de exporturile din China I: Nașterea exportatorului global hegemon

Guangzhou R&F a anunțat că, pentru a strânge fonduri pentru deservirea plăților sale, va vinde una dintre filiale. În plus, dezvoltatorul a încercat să strângă 2,5 miliarde de dolari de la acționarii săi majori. Datorită dificultăților cu care se confruntă, Fitch și-a redus perspectivele de la „stabil” la „negativ”.

Starea financiară a companiilor locale se deteriorează progresiv

O analiză a Reuters a arătat că situația financiară precară a dezvoltatorilor din China nu este o noutate. A scăzut treptat cel puțin de la sfârșitul anului 2016, în funcție de valorile utilizate.

De exemplu, indicele de garanție a ratei dobânzii (comparând costurile serviciilor de dobânzi cu veniturile dinaintea dobânzii și a veniturilor fiscale) al celor mai mari 21 de jucători din sector a scăzut de la 1,47 la sfârșitul anului 2020 la 0,94 puncte la începutul lunii octombrie. Aceasta este cea mai mică valoare din ultimul deceniu, iar declinul său a început în primul trimestru al anului 2018, când a atins 2,5 puncte.

În ultimul deceniu, raportul datorie-piață al contractorilor din domeniul construcțiilor s-a dublat, potrivit Refinitiv. Problemele datoriei, combinate cu creșterea prețurilor imobiliare și schimbarea normelor de reglementare, devin din ce în ce mai dificile pentru chinezi și, ducând la ceea ce pare a fi o explozie a bulei imobiliare din țară.

În articolul următor vom analiza modul în care a apărut supra-îndatorarea companiilor locale și inflația bulei imobiliare locale. Vom vedea, de asemenea, dacă acest lucru poate avea un impact asupra Europei și a lumii.

Preț aur (XAU-RON)
10757 RON/oz
  
- 25 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești