Adaugă alertă de preț

Banca Angliei: Următoarea criză economică începe la sfârșitul anului

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 05.08.2022
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Economia Marii Britanii va intra în recesiune la sfârșitul anului, criză economică care va continua pe tot parcursul lui 2023. Aceasta este noua prognoză a Băncii Centrale Engleze, enunțată odată cu anunțul majorării ratei dobânzii cheie de astăzi. Rata dobânzii a fost majorată la 1,75%, cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent.

Dacă prognoza Băncii Centrale se va adeveri și niciun alt stat membru al Uniunii Europene nu va ajunge în colaps economic, Marea Britanie va fi a doua economie a lumii în recesiune, după Statele Unite. SUA este în această situație de la începutul lui 2022, după ce produsul său intern brut a scăzut în primele două trimestre. Recesiunea este un fapt, indiferent de afirmațiile Casei Albe care neagă recesiunea.

Vezi mai multe despre subiect: Va exista o criză economică în Europa din cauza creșterii ratelor dobânzilor?

Revenind în Marea Britanie, previziunile privind o scădere a economiei nu sunt deloc surprinzătoare. După peste un deceniu de suprimare artificială a ratei dobânzii principale de către Banca Angliei, distorsiunile din economie sunt prea mari. Pentru a le corecta, țara trebuie să treacă printr-o criză economică . Ne putem aștepta la una și în Europa, exact din aceleași motive.

Criza economică și inflația?

În acest caz, criza nu va fi singură. Acesta va fi însoțită și de o inflație ridicată . Să ne amintim că în urmă cu mai puțin de trei luni, Banca Angliei a fost prima bancă centrală care s-a declarat învinsă de inflație și a recunoscut că nu a putut opri creșterea prețurilor.

Vezi mai multe despre subiectul: Banca Angliei nu poate opri inflația ridicată

Și acum așteptările sunt destul de mari. Potrivit instituţiei, până la sfârşitul anului indicele preţurilor de consum va urca la 13%. Acesta este semnificativ mai mare decât prognoza din iunie, când era estimat la „doar” 9,4%. Chiar și la un astfel de nivel, tot va fi cel mai înalt din istoria țării. Creșterea prețurilor nu este singura veste proastă. Cealaltă este că și previziunile oficiale ale Băncii Centrale arată ”niveluri foarte ridicate” pentru indicele prețurilor de consum pe tot parcursul anului 2023.

Vezi mai multe despre subiect: Cum va arăta următoarea criză economică în Europa și cum ne protejăm de ea

Dacă economia țării va fi în recesiune și inflația va fi mare, ce înseamnă asta pentru locuitorii insulei? Înseamnă nu numai că vor trece printr-o criză, dar prețurile pentru ei vor continua să crească. Spre deosebire de anii 1970 în SUA, de exemplu, când a existat o stagnare, (i.e. economia nici nu a crescut, nici nu a scăzut), în acest caz va exista scădere și va fi inflație.

În acest caz, aceasta este prognoza Băncii Angliei. Dacă facem din nou o paralelă cu Europa, în urmă cu o lună spuneam că bătrânul continent va trece printr- o combinație de depresie și inflație. Nu trebuie să privim prea departe pentru a vedea ce ne așteaptă pe termen scurt. Din nou, dinamica în economiile mari este similară și din aceleași motive.

Semne ale unei încetiniri a economiei

Banca Angliei analizează performanța diferitelor sectoare ale economiei în raportul său, pentru majoritatea rezultatele nefiind optimiste. Ele confirmă o tendință pe care am analizat-o deja: consumatorii nu au fonduri pentru bunuri materiale de folosință îndelungată, ci cumpără, în principal, alimente și combustibil. Acest lucru nu este nesemnificativ și puteți vedea de ce este așa în articolul de mai jos.

Vezi mai multe despre subiect: Prețuri și mai mari – Apar efectele dramatice ale inflației producției

Banca Centrală afirmă:

După ce a crescut cu 0,5% în primul trimestru al anului 2022, consumul gospodăriilor este de așteptat să scadă în al doilea și cu atât mai mult în trimestrul al treilea. Volumul vânzărilor a scăzut cu 0,1% în iunie. S-a simțit mai puternic impactul în cazul articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și bunuri de uz casnic (…) Scăderea veniturilor reale ale gospodăriilor limitează cheltuielile (…) Rapoartele privind o încetinire masivă a vânzărilor de bunuri de folosință îndelungată pot indica o schimbare a obiceiurilor de consum.

Există, de asemenea, o scădere a investițiilor în afaceri. A început încă din primul trimestru al acestui an și afectează în mod deosebit sectoarele echipamentelor de transport și imobiliare. După cum știm, producția este de mare importanță pentru economie. Tocmai asta dă naștere prosperității și unui nivel de trai ridicat – indiferent de câți bani ai, dacă nu ai ce să cumperi sau să mănânci, ești practic sărac. Deci, tendința continuă de scădere a investițiilor nu este, cu siguranță, o veste bună pentru rezidenții din Marea Britanie.

Vezi mai multe despre subiectul: Relația dintre producție și economie și evoluția ei pe timp de criză

Motivele scăderii investițiilor includ: ”presiunea din partea prețurilor ridicate și a deficitelor (…) incertitudinea privind cererea le poate afecta negativ în viitor.” Viitorul poate fi mai aproape decât se așteaptă Banca Angliei . În contextul situației economice generale și al creșterii continue a prețurilor, ne putem imagina cât de puternic vor fi lovite companiile atunci când consumatorii se confruntă și cu posibilitatea șomajului, tocmai pentru că nu mai achiziționează bunuri materiale de folosință îndelungată pe perioada în care sunt angajați.

Lecții din criza economică așteptată din Marea Britanie

În ultimele noastre analize, comentăm adesea că ceea ce se întâmplă cu economiile lumii este un indicativ pentru ceea ce ne aștepta și pe noi, în țara noastră. Prognoza Băncii Angliei nu face excepție. Pentru fiecare persoană, ar trebui să fie prioritar să își pregătească bugetul personal astfel încât să nu fie grav afectată de criza economică care se apropie.

Vedeți mai multe despre subiectul: Cum să eviți o criză financiară personală

Deși evenimentele se mișcă rapid, nu este prea târziu să începem să investim și să economisim pentru a ne proteja buzunarul. Este bine să fim atenți la așteptările băncilor centrale. După ce mai întâi au negat că ar putea exista inflație și apoi am auzit mai bine de un an că este temporară, acum chiar avertizează că prețurile ridicate sunt aici pentru a rămâne.

Vezi mai multe despre subiect: Trei motive pentru a investi când inflația e mare

Ce ar trebui să ne arate asta? Că puterea de cumpărare a banilor din buzunarul nostru va continua să se micșoreze. Prin urmare, este rezonabil ca economiile noastre să fie într-un activ care nu depinde de bani fiat . Investițiile în aur și argint sunt opțiuni bune, metalul galben comportându-se bine în timpul crizelor . Dar chiar preferi alt tip de investiție, e bine să te gândești la banii din buzunar și la viitorul lor. Nu trebuie să uităm Blestemul Orientului Îndepărtat:

Îți doresc să nu ajungi să trăiești vremuri interesante.

Pentru că „vremuri interesante” se profilează ca un nor de furtună peste economiile Europei. Este bine să ne gândim la o modalitate de a ne face rezistenți la ce se întâmplă.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești