Adaugă alertă de preț

Banca Angliei nu poate opri inflația ridicată

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 18.05.2022
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
+ 52 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Banca Angliei nu poate opri creșterea inflației, a declarat guvernatorul său Andrew Bailey Camerei Comunelor. Discursul său vine într-un moment în care atât publicul, cât și guvernul critică banca centrală pentru că nu a stopat ridicarea prețurilor. Creșterea costului vieții și prăbușirea puterii de cumpărare sunt o consecință directă a politicilor instituției în sine.

Alăturați-vă grupului public “Povești despre Economie și Aur”, de pe Facebook, pentru a afla cele mai recente știri despre economie, metale prețioase și finanțe personale.

Pornind de la indicele prețurilor de consum și inflația ajunsă la 7% pe an în luna martie, reprezentând cea mai mare creștere a prețurilor din 1992, Bailey a declarat că Marea Britanie va continua să aibă cheltuieli în creștere. În discursul său, a adăugat că se așteaptă ca inflația să ajungă la 10% în acest an.

Infografic: Inflația și masa monetară în Marea Britanie

Vestea proastă pentru populație este că alimentele se numără printre bunurile cu cele mai mari prețuri. Din păcate, cei mai vulnerabili sunt cei cu venituri mici. Motivul: o mare parte din cheltuielile lor este destinată alimentelor. Potrivit lui Bailey:

Factorul de risc al inflației, și va suna, probabil, apocaliptic, este legat de prețurile alimentelor. Este o mare preocupare pentru noi.

Imediat după comentariul lui Bailey, președintele unuia dintre cele mai mari lanțuri de magazine din țară – Marks & Spencer, Archie Norman, a cuantificat prognoza apocaliptică. Potrivit acestuia, alimentele vor deveni tot mai scumpe, crescând cu cel puțin 8% – 10%.

Citește mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

De asemenea, situația salarială din țară nu reprezintă „luminița de la capătul tunelului”. În primele trei luni, salariile au crescut cu 4,2%. În aceeași perioadă, chiar și inflația oficială a fost aproape de două ori mai mare. Cu alte cuvinte, chiar și conform datelor oficiale, britanicii sunt din ce în ce mai săraci pe zi ce trece, o tendință care se observă în multe alte țări.

Ce înseamnă asta pentru inflația din țara noastră?

Creșterea inflației din Marea Britanie nu are nicio influență directă asupra prețurilor mărfurilor din țara noastră. În acest caz, importantă este recunoașterea faptului că Banca Centrală nu poate face nimic pentru a opri creșterea prețurilor.

Citește mai multe despre acest subiect: Contracția programului de relaxare cantitativă nu va opri inflația. Iată de ce.

Reamintim, la început, guvernatorii instituțiilor de conducere la nivel global au negat că ar exista o problemă cu inflația. Apoi s-a spus că este „temporar”, în timp ce Statele Unite au înregistrat cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani. Acum, cel puțin Banca Angliei, se confruntă cu realitatea că nu există o mișcare corectă din punct de vedere politic pentru a scădea prețurile.

Banca centrală a început să majoreze ratele dobânzilor în februarie. Aceasta a fost prima sa creștere din august 2018. Astăzi, după patru creșteri de 0,25 puncte procentuale, principala dobândă din țară este de 1%. Deși extrem de scăzută, este cea mai mare valoare înregistrată de mai bine de un deceniu.

Citește mai multe despre acest subiect: Va exista o criză economică în Europa din cauza creșterii ratelor dobânzilor?

Astfel, Banca Angliei a fost prima care a început „lupta” împotriva inflației și a fost tot prima care s-a declarat învinsă. Rezerva Federală SUA va face probabil același lucru. Există posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să nu poată ridica ratele dobânzilor de la nivelul actual de -0,5% înainte ca economiile Europei să intre într-o criză financiară.

De ce inflația ridicată nu se poate opri – dilema băncilor centrale

Motivul este foarte simplu. Banca Angliei nu poate opri tipărirea banilor, ceea ce ar fi mișcarea corectă din punct de vedere economic. Autoritățile din Marea Britanie, precum și din întreaga lume, vor să mărească și mai mult cheltuielile. Principala sursă de fonduri pentru asta e finanțarea venită de la Banca Centrală. Prin urmare, inflația va continua să fie ridicată, deoarece inflația înseamnă o creștere a masei monetare.

Citește mai multe despre acest subiect: Bursa, aur și inflație: ce se întâmplă atunci când dobânda crește?

Pe de altă parte, nu poate crește semnificativ rata cheie a dobânzii, astfel încât banca centrală o majorează la cea mai mică rată posibilă. Pentru a opri inflația ridicată, rata dobânzii trebuie să fie mai mare. Cu un indice al prețurilor de consum de 10%, rata dobânzii de bază ar trebui să fie de cel puțin 11-12%. Dar Banca Angliei știe că dacă vor crește ratele dobânzilor atât de mult, întreaga economie va exploda prin falimente în masă, creșterea șomajului și probleme cu sistemul financiar. Astăzi, nivelul datoriei private este aproape la fel de mare ca în timpul crizei economice din 2008. Datoria guvernamentală este la cel mai înalt nivel din 1962.

De aceea, banca preferă „răul cel mai mic”. Ei cred că ar putea permite monedei locale, lira sterlină, să se deprecieze dramatic, provocând daune gospodăriilor și întreprinderilor, iar economiei să intre „ușor” într-o recesiune, mai degrabă decât să cadă brusc într-o criză economică. Iată ce a subliniat Bailey personal, în fața parlamentarilor:

Cel mai important lucru pe care îl putem face este să lăsăm inflația să revină la ținta noastră și să atingem acest lucru fără a provoca o ruptură inutilă în economie.

Problema acestei abordări este că și o creștere treptată a ratei cheie a dobânzii poate duce la o criză extrem de profundă. Am văzut asta în 2008. Dar acum este mult mai probabil ca economiile Marii Britanii și ale Europei să nu cadă doar într-o criză economică, ci într-o combinație de criză economică și inflație ridicată.

De ce există o inflație record în Marea Britanie

Potrivit lui Bailey, există două motive principale pentru creșterea inflației: războiul din Ucraina și închiderea economiei din China. Cu toate acestea, nu poate explica creșterea inflației în Marea Britanie în fiecare lună începând cu februarie 2021.

De fapt, principalul motiv pentru creșterea prețurilor este tipărirea intensivă de lire sterline de către Banca Angliei, care a fost amplificată în timpul crizei, după cum arată infograficul de mai sus. Are loc în combinație cu suprimarea artificială a ratei cheie a dobânzii. De aceea, instituția se confruntă acum cu alegerea pe care am discutat-o anterior – ar putea prăbuși economia prin inflație și o „criză economică lină” sau un colaps. Indiferent de decizia aleasă, prețul pentru acțiunile ei va fi plătit de public – persoane fizice și companii.

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
+ 52 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești