Adaugă alertă de preț

Germania se îndreaptă către o inflație la fel de mare ca cea de după al Doilea Război Mondial

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 06.06.2022
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
+ 33 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Potrivit previziunii preliminare a institutului german de statistică DeStatis, inflația în luna mai a fost de 7,9% anual. Este, din nou, mai mare decât se aștepta și aproape atinge valoarea avută în perioada crizei petrolului din decembrie 1973 – 7,91%. Dar adevăratul motiv de îngrijorare este legat de faptul că datele statistice preliminare sunt, de fapt, subestimate și în realitate inflația poate ajunge la recordul înregistrat după cel de-al Doilea Război Mondial, mai exact – 11,5%, în octombrie 1951.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum se protejează nemții de creșterea prețurilor cumpărând aur de investiții

Dacă ne raportăm la indicele armonizat al prețurilor de consum, inflația pentru luna mai este prognozat să fie și mai mare – 8,7%. Astfel, nu este surprinzător faptul că cererea de aur în țară este în creștere. În primul trimestru, persoanele fizice au cumpărat 49 de tone de aur, conform datelor Consiliului Mondial al Aurului. Acesta este cel mai mare consum de aur din ultimii unsprezece ani.

Infografic 1: Inflația în Germania


Conform celor mai recente date, nemții au rezerve uriașe de aur, estimate la peste 9.000 de tone. Este de aproape trei ori mai mult decât rezervele Băncii Centrale a Germaniei, adică 3.300 de tone în luna mai a acestui an, și de asemenea, mai mult decât rezervele de aur ale Statelor Unite (8.100 de tone). În comparație, rezervele de aur ale turcilor au fost estimate la peste 5.000 de tone.

Creșterea inflației, după cum putem ghici, nu este exclusiv în Germania. Să aflăm ce se întâmplă pe Europa în ansamblu.

Situația în Europa: inflația pe țară

Zona euro a înregistrat cea mai mare inflație din istoria sa în mai – 8,1% anual. Dar aceasta nu este o noutate – în fiecare lună, cu excepția lunii aprilie, a stabilit un nou record. La periferia zonei euro se observă cele mai mari rate ale inflaţiei din întreaga Uniune Europeană.

Infografic 2 : Inflația și pierderea puterii de cumpărare

Liderul în ceea ce privește prețurile produselor finite în aprilie a fost Estonia (18,8%), iar Lituania nu a rămas cu mult în urmă (16,8%). Cel puțin conform datelor oficiale, Estonia este chiar înaintea Rusiei (17,8%) și Ucrainei (16,4%). România, Bulgaria și Serbia nu sunt prea în urmă – 13,8, 14,4 și 9,6%. Aproximativ aceeași rată de creștere se observă și în alte țări din Europa Centrală.

Cu indicele armonizat al prețurilor de consum al Eurostat pentru luna mai, situația nu este cu mult diferită, diferența e că acolo cifrele sunt și mai mari, respectiv 20,1% și 18,5%. Luna trecută li s-a alăturat Letonia cu 16,4%. La ambele capete ale spectrului pentru Europa se află țări din afara zonei euro și a UE: Turcia (70%) și Elveția (2,5%).

Citește mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

În economiile puternice ale UE și din zona euro, deși se observă o creștere, rata inflației este relativ mai scăzută. Unul dintre fenomenele inflației este redistribuirea de la ultimii destinatari ai banilor nou creați către primii. Nu vedem acest fenomen în Europa, mai ales în zona euro?

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
+ 33 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești