Adaugă alertă de preț

Plafonul de îndatorare al SUA nu va fi suficient de mare

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria Blog în data de 31.05.2023
Preț aur (XAU-RON)
10804 RON/oz
  
- 3 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON
Minge de dolari de datorie

Timp de o lună, datoria publică a SUA tinde să crească peste plafonul de îndatorare de $31,4 mii de miliarde. Secretara Trezoreriei, Janet Yellen, avertizează din 1 iunie că Trezoreria va rămâne fără fonduri, ceea ce ar duce la incapacitatea de plată a facturilor, ducând la insolvență.

În acest sfârșit de săptămână, cele două partide au ajuns la următorul acord:

  • Suspendarea plafonului de îndatorare până în 2025,
  • Cerințe de muncă mai stricte pentru alocații pentru mâncare,
  • Finalizarea unei conducte de gaze,
  • Reducerea fondurilor către Autoritatea Fiscală a SUA (IRS).

Pe parcursul acestui articol voi analiza rolul plafonului de îndatorare în economia americană, cum o afectează și unde ar putea duce insolvența statului.

 Istoria plafonului de îndatorare

Implementat în 1917, plafonul de îndatorare al SUA avea rolul de a limita cât de mult putea Trezoreria să împrumute. Astfel, Trezoreria nu mai avea nevoie de acordul Congresului pentru noi împrumuturi. Putea doar să emită datorie și să o vândă investitorilor sau instituțiilor financiare sub formă de obligațiuni guvernamentale. Regula era doar să mențină valoarea datoriei emise sub plafonul de îndatorare.

Mai multe despre datorie aici: Credit și datorie I: drogurile care ucid economia modernă

Doar că plafonul nu a fost fixat odată și pentru totdeauna. Congresul Statelor Unite poate suspenda sau crește plafonul de îndatorare. Din 1960, limita a fost suspendată și crescută de 78 de ori.

Ultima creștere a avut loc în ianuarie 2022, la nivelul actual de $31,4 mii de miliarde. Astfel, cetățenii SUA vor trebui să plătească din ce în ce mai mult pentru datorii guvernamentale în creștere.


În 2013, un acord asupra creșterii plafonului de îndatorare abia a fost atins. Congresul Republican a dorit tăieri masive din cheltuielile legate de Obamacare și alte programe guvernamentale. După lungi negocieri, partidele au suspendat plafonul de îndatorare cu doar două zile înainte ca Trezoreria să rămână fără fonduri. O astfel de suspendare al plafonului de îndatorare a avut loc și în perioada pandemiei COVID-19, când datoria publică a SUA a crescut de la $20 de mii de miliarde la $27 de mii de miliarde în doar doi ani.

Conform amendamentului al 14 – lea al Constituției Statelor Unite ale Americii:

Validitatea datoriei publice a Statelor Unite, autorizată prin lege … nu poate fi pusă la îndoială.

Judecând după experiențe din trecut legate de plafonul de îndatorare și pe baza dorințelor de a cheltui, Trezoreria nu are nicio obligație să restricționeze datoria pe care o adună. Putem doar să ne așteptă ca datoria să crească, așa cum se întâmplă în cele mai multe părți ale lumii.

 Cum arată SUA astăzi?

Țara înregistrează deficite anuale de peste 20 de ani deja. Ultima dată când SUA a avut un surplus bugetar a fost in 2001. În primul trimestru al acestui an, SUA deja a înregistrat un deficit bugetar record de $925 de miliarde, o valoare incredibil de mare comparată cu cele $1,42 de mii de miliarde deficit înregistrat pe tot anul fiscal 2022.

Prin creșterea poverii datoriei și reducerea valorii dolarului american prin tipărirea de bani, economia SUA slăbește.

Inflația este definită ca fiind creșterea ofertei de bani prin tipărirea de bani. Odată ce prețurile încep să crească fiind rezultatul inflației, creșterile ratelor dobânzilor afectează supra cheltuielile guvernului, deoarece aceste cheltuieli sunt realizate prin împrumut.

În acest sens, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii, Benjamin Franklin, a spus:

 Mai bine să te culci nemâncat, decât să te trezești îndatorat.

Totuși, investitorii dau dovadă de încredere ridicată în piețele SUA. Crezând că Rezerva Federală a oprit creșterea ratelor dobânzii, datorită încetinirii inflației, dolarul menține o poziție puternică comparat cu alte valute. Indexul Dolarului, la momentul scrierii acestui articol, a crescut în această lună cu 2,3%, ajungând la 104,17 puncte. O încredere ridicată în piețe se observă și în indicii S&P500 și Dow Jones Industrial Average, care sunt de asemenea în creștere.

Mai multe despre astfel de indici aici: Când prețul scade este momentul oportun pentru investiții în aur, fapt dovedit de acțiunile fondurilor

Între timp, aurul și argintul de învestiții au avut parte de scăderi de preț de la nivelurile istorice record atinse la începutul lunii. Din 4 mai, când atât Banca Centrală Europeană, cât și Rezerva Federală, și-au crescut ratele de bază ale dobânzilor cu 25 de puncte de bază, aurul a scăzut de la valoarea sa record de $2081,8/uncie la $1945/uncie la momentul scrierii acestui articol – o scădere de 7%.

Mai multe despre prețul real al aurului aici: Care este prețul real al aurului?

 Ce se întâmplă dacă plafonul de îndatorare este depășit?

Mulți consideră că depășirea plafonului de îndatorare ar crea haos pe piețele financiare. Dar, cum am văzut deja, plafonul de îndatorare poate fi crescut oricând dorește clasa politică.

O problemă mai importantă este acoperirea cheltuielilor (de exemplu dobânzi, sănătate, apărare, educație, etc.). Trezoreria trebuie să se împrumute dacă veniturile nu acoperă cheltuielile. Dacă plafonul de îndatorare a fost atins, guvernul nu se mai poate împrumuta. Astfel intră o țară în insolvență.

Un astfel de scenariu ar crește costurile de împrumut ale guvernului SUA, dolarul american s-ar prăbuși în valoare, rata șomajului ar crește rapid și multe companii ar da faliment. Pentru ca Trezoreria să poată acoperi costurile uriașe, Rezerva Federală ar trebui să printeze și mai mulți bani, care ar duce la un dolar și mai devalorizat.

Mai multe despre crize economice și cum acestea se formează aici: Anatomia crizelor și ciclul economic

Inevitabil, Statele Unite ale Americii are intra într-o recesiune gravă, ceea ce ar crea unde de șoc pe piețele financiare din lume.

Ca agenție, Departamentul Trezoreriei folosește 19% din totalul cheltuielilor federale ale SUA. Securitatea veniturilor (IRS) folosește 14% din acele cheltuieli. Apărarea reprezintă 12%, SUA fiind cel mai mare cheltuitor pe apărare, cu sume mai mari decât următoarele nouă țări din topul global.

 Concluzie

După cum am văzut, plafonul de îndatorare este doar o unealtă politică pentru negocieri. Nu a fost o unitate de măsură relevantă pentru o perioadă lungă de timp. A fost crescut sau suspendat, în medie, cel puțin anual în ultimii 60 de ani, și mai frecvent în zilele noastre. Odată ce Congresul a ajuns deja la un acord, doar vor creștere povara datoriei care va fi îndeplinită de oamenii de rând.

Mai multe despre subiect aici: Lecții privind creșterea datoriei de consum și ce să faci cu banii tăi

Ambele scenarii (creșterea sau suspendarea plafonului de îndatorare) vor reduce încrederea în Rezerva Federală, care este responsabilă cu cele mai mari probleme din ziua de azi: datoria.

Trebuie să înțelegem că prin creșterea datoriei, creștem și povara pe care va trebui să o ducem în viitor.

Astfel, cu ratele dobânzilor ridicate, plătirea datoriei este din ce în ce mai grea. Dar un lucru este cert: activele de valoare, precum aurul și argintul, vor beneficia pe termen lung, deoarece Statele Unite vor continua să crească gradul de împovărare al datoriei prin tipărirea continuă a banilor.

Preț aur (XAU-RON)
10804 RON/oz
  
- 3 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești