Adaugă alertă de preț

Ce țări cumpără cel mai mult aur de investiții?

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria Știri de Aur în data de 24.07.2023
Preț aur (XAU-RON)
10788 RON/oz
  
+ 48 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON
Lingouri de aur

Faptul că elvețienii iubesc aurul a fost demonstrat de-a lungul anilor prin cantitatea de aur de investiții cumpărată atât de investitori personali, cât și de băncile elvețiene.

Alături de elvețieni, germanii de asemenea iubesc aurul, însă pare că Austria vine din urmă.

Mai multe despre cum nemții își protejează economiile cu aur, aici: Cum se protejează nemții de creșterea prețurilor cumpărând aur de investiții?

Haideți să vedem cum concurează aceste țări în termeni de investiții private și rezerve naționale de aur.

Cât aur cumpără oamenii anual?

Conform datelor Consiliului Mondial al Aurului, cererea pentru aur de investiții pentru 2022 – însemnând monede și lingouri de aur – a avut cel mai ridicat nivel în Elveția, unde oamenii au cumpărat în medie 5,6 grame de aur de investiții pe cap de locuitor.

Aceste date arată că elvețienii au cumpărat cea mai mare cantitate de aur de investiții în 2022 per cap de locuitor. Acest lucru se datorează atât cantității ridicate de aur achiziționat, cât și numărului mic al populației.

Consiliul Mondial al Aurului a raportat în 2021 că India și China au fost cele mai mari consumatoare de aur. Datele per capita diferă semnificativ, incluzând și consumul de aur pentru bijuterii întrucât Estul este cel mai mare consumator de aur pentru bijuterii. Astfel, cel mai mare consumator strict al aurului de investiții per capita în 2022 a fost Elveția.

Cum rămâne cu aurul deja deținut?

Un studiu al Universității din Elveția St. Gallen, în ceea ce privește acumulările de investiții private de aur – cantități deja achiziționate – elvețienii dețin în medie 95 de grame de aur pe locuitor, în timp ce nemții dețin 205 grame, iar austriecii sunt cap de listă cu 220 de grame de aur de investiții per capita. Studiul a fost realizat pe o tranșă de peste 4000 de persoane din toate cele trei țări.

E important de menționat că studiul a fost realizat pe estimări de acumulări de aur de investiții de către persoane private. Aceste valori au fost estimate la:

  • Germania – 9.089 tone de aur, reprezentând de 2,7 ori mai mult decât rezervele naționale de aur
  • Austria – 388 de tone de aur, fiind cu 38% mai mult decât rezervele naționale de aur
  • Elveția – 265 de tone de aur, fiind aproximativ un sfert din rezervele naționale ale Elveției.

Acest lucru nu vine ca o surpriză, din moment ce două din aceste trei țări găzduiesc unele dintre cele mai mari rafinării de aur din lume. Elveția este liderul listei din nou, fiind țara în care se rafinează 70% din tot aurul din lume, fiind țara gazdă pentru Valcambi, PAMP și Argor-Heraeus, trei dintre cele mai mari rafinării de aur din lume.

Germania găzduiește Heraeus, compania care a achiziționat Argor din Elveția, și alături de care au format brandul elvețian Argor-Heraeus. Totuși, Heraeus funcționează și ca entitate separată, fiind unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de aur din Germania.

Aceste patru rafinării – Valcambi, PAMP, Argor-Heraeus și Heraeus – au capacitatea de a rafina aproape 2500 de tone de aur anual.

Mai multe despre rafinăriile cu care lucrează Tavex, aici: Cu ce rafinării și monetării lucrează Tavex?

Austria, de partea cealaltă, găzduiește una dintre cele mai vechi monetării din lume – Munze Osterreich – singura monetărie care încă produce monedele de 1 și 4 ducați, alături de una dintre cele mai faimoase monede de aur de investiții din lume, Filarmonica din Viena. Conform unui raport al monetăriei din 2022, rafinăria a vândut în total peste două milioane de monede Filarmonica din Viena în toate greutățile posibile – 1/25 de uncii troy până la 1 uncie troy – alături de 567.394 lingouri de aur de investiții – reprezentând peste 22,66 de tone de aur.

Tendințe de achiziții ale aurului în timp

Bazându-ne pe datele Consiliului Mondial al Aurului, achizițiile de aur de investiții au avut loc anual de către aceste trei țări din 2010 încoace.

În anul 2022, toate cele țări menționate mai sus au achiziționat cantități record de aur de investiții: germanii – 185,4 tone; elvețienii – 48,7; austriecii – 14,2 tone de aur.

Aceste date confirmă faptul că aurul este încă văzut ca cea mai sigură investiție în timpuri de incertitudine (instabilitate economică sau geopolitică, război, etc.), deoarece aurul își menține valoarea în timp fiind un activ de resursă limitată, dar și cu o importanță deosebită din punct de vedere tehnologic.

Mai multe despre cum a devenit aurul unul dintre activele favorite ale americanilor, aici: Aurul este pe locul 2 în topul activelor preferate de americani

Datele privind achizițiile de aur de investiții pentru primul trimestru ale acestui an denotă o scădere semnificativă a cantităților, fiind cauzată în principal de una dintre următoarele două motive:

  • Costul nivelului de trai crescut, care îngreunează posibilitatea financiară de achiziție a oamenilor de rând
  • Sau faptul că aurul a atins cel mai ridicat preț din istorie pe 4 mai – $2081,8/uncie troy, fiind mai scump.

Rezerve de aur naționale

Conform Consiliului Mondial al Aurului, în primul trimestru al acestui an, Germania este a doua țară în termeni de cantitate de aur deținut în rezerve naționale, fiind de 3.355 tone de aur, care reprezintă 68% din totalul rezervelor țării.

Tendința aceasta de a cumpăra aur a fost observată la bănci centrale peste tot în lume. Astfel de acțiuni nu sunt surprinzătoare. Multe țări se pregătesc pentru o perioadă de instabilitate financiară accentuată cauzată de inflație ca rezultat al tipăririi banilor, și a expansiunii creditelor ca metodă de creștere economică.

Aceste politici au dus la devalorizarea valutelor la nivel global, astfel făcând bunurile și serviciile mult mai scumpe.

Mai multe despre cum aurul salvează economiile oamenilor, aici: Cum aurul salvează oamenii de fiasco-ul lirei turcești?

Asigurarea că economiile noastre și puterea noastră de cumpărare rămâne cel puțin constantă în timp, este ceva ce aurul poate să ofere.

Preț aur (XAU-RON)
10788 RON/oz
  
+ 48 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești