Adaugă alertă de preț

Cum a devenit Argor-Heraeus una dintre cele mai mari și renumite rafinării de aur?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Rafinării și monetării în data de 21.07.2023
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

De la începutul lunii iunie 2023, Tavex a introdus în oferta sa de aur de investiții, lingourile de aur ale uneia dintre cele mai mari rafinării din lume –  Argor-Heraeus. În ultimul nostru clasament al celor mai mari rafinării de metal galben, aceasta se află pe poziţia a şaptea, cu capacitatea de a procesa 400 de tone de aur şi argint pe an. Produsele de investiții realizate de Argor-Heraeus sunt unele dintre cele mai populare atât la nivel global, cât și în Europa.

Vezi mai multe despre subiect: Top 10 cele mai mari rafinării de aur din lume

În acest articol vom povesti despre istoria, inovațiile și lingourile sale de aur, respectiv despre modul în care Argor – Heraeus a devenit una dintre cele mai mari și mai respectate rafinării de aur, argint și alte metale prețioase la nivel global. Voi comenta, de asemenea, modul în care Elveția devine principala țară de rafinare a aurului.

De ce cumpărătorii din România ar trebui să beneficieze de lingourile de aur Argor-Heraeus?

Includerea lingourilor de aur Argor-Heraeus în portofoliul Tavex, unul dintre cei mai mari comercianți de aur de investiții din România, este o veste bună pentru cumpărători. Acest lucru le permite acestora să își diversifice și mai mult portofoliul cu produse de la producători recunoscuți la nivel mondial, pe lângă cele ale Valcambi și PAMP. Bineînțeles, clienții ne pot vinde lingouri de aur de investiții Argor-Heraeus la un preț cunoscut în avans, chiar și în cazul în care acestea sunt achiziționate de la alți comercianți.

Vezi mai multe despre subiect: Cu ce rafinării și monetării lucrează Tavex?

În al doilea rând, atunci când consumatorii le pot cumpăra și vinde la cea mai importantă companie de pe piața din țară, se creează o lichiditate ridicată pentru lingourile de aur Argor-Heraeus. De fapt, acestea devin acum la fel de comercializabile precum produsele celorlalte rafinării și monetării de top ale căror reprezentant oficial este Tavex.

Astfel, clienții le pot revinde la un preț foarte apropiat de prețul internațional al aurului. În alte condiții, în lipsa unui comerciant important care să asigure lichidități pentru produsele de investiții ale unui anumit producător pe piața locală, consumatorii ar putea vinde lingourile de aur ale rafinăriei, dar la prețuri mai mici.

Lingouri de aur de investiții Argor-Heraeus

Pe lângă alte metale prețioase pe care le prelucrează și le comercializează, Argor-Heraeus este cunoscut ca producător de aur și argint de investiții. 

La fel ca alți producători de top, rafinăria furnizează lingouri de aur și argint în conformitate cu standardul Good Delivery al investitorilor instituționali. Acestea sunt standardizate la 400 de uncii troy pentru lingourile de aur și la 1.000 de uncii troy pentru lingourile de argint și sunt folosite în tranzacțiile de pe piața londoneză Loco. Pe această piață, instituțiile cumpără și vând aur direct între ele, fără intermedierea unei burse.

Vezi mai multe despre subiect: Ce este aurul de investiții?

Mai important pentru noi, Argor-Heraeus este producătorul unora dintre cele mai recunoscute și căutate lingouri de aur de investiții la nivel global. Acestea variază în greutate de la 1 la 311 g (10 uncii troy) în lingouri tăiate prin presare, și de la 50 g la 12,4 kg (400 uncii troy) în cazul lingourilor turnate. Puritatea lingourilor tăiate este de 999,9. Lingoul de aur turnat de un kilogram are o opțiune de puritate .995, .999 și .9999, aceasta din urmă putând fi realizată la comandă.

Tavex oferă lingouri de aur de investiții tăiate în greutăți de 1, 2, 5, 10, 20, 31,1 (o uncie troy), 50 și 100 g de aur pur, însemnând proba .9999. Puteți vedea prețurile actualizate și disponibilitatea lingourilor de aur Argor-Heraeus aici.

Vezi mai multe despre subiect: Care este prețul real al arului?

Pe lângă lingouri de aur, rafinăria mai produce lingouri de argint cu greutatea de la 5 g la 31,1 kg, platină (de la 1 g la 1,5 kg) și paladiu (de la 1 la 100 g).

Elemente de protecție și designul lingourilor de aur

Lingourile de aur Argor-Heraeus sunt livrate chiar de la rafinărie în ambalaj de protecție care prezintă, în același timp, certificatul de autenticitate. Pe fața lingoului este indicat numărul de serie unic și numele producătorului, iar pe spate greutatea, puritatea și semnătura evaluatorului independent. Pentru a păstra întreagă valoarea lingourilor de aur, vă reamintesc că acestea nu trebuie scoase din acest ambalajul de protecție.

Fața unui lingou din aur de investiții Argor-Heraeus în ambalajul său de protecție

Produsele rafinăriei elvețiene au un design curat, cu toate atributele localizate pe avers. În partea de sus se află sigla Argor-Heraeus, urmată de țara de origine, greutatea, inscripția „aur fin”, sigiliul evaluatorului independent și numărul de serie unic. Spatele este complet neted, ca o oglindă aurie.

Lingouri de aur Kinegram

Argor-Heraeus a fost prima rafinărie din lume care a produs lingouri de aur Kinegram, în anul 1994. Fața lor nu este diferită de celelalte lingouri de investiții ale companiei. Dar sunt gravate cu o kinegramă pe spate, o caracteristică de securitate care este folosită doar pentru bancnote și documente guvernamentale.

În timp ce, din punct de vedere vizual, kinegrama seamănă cu o hologramă, din punct de vedere tehnologic cele două nu au nimic în comun. O hologramă poate fi și este produsă în masă de diverse companii din întreaga lume, iar tehnologia pentru aceasta este disponibilă publicului. Cu toate acestea, cunoașterea pentru kinegrame este deținut exclusiv de germanul Kurz și divizia sa elvețiană OVD Kinegram.

O altă diferență este că hologramele sub microscop sunt pixelate, în timp ce kinegramele sunt imagini vectoriale care sunt construite din nanostructuri, permițând o reflexie extrem de detaliată atunci când unghiul la care lumina le atinge se schimbă.

Kinegramă pe spatele unui lingou din aur Argor-Heraeus de 100 de grame

Sursa : Argor-Heraeus

Astfel, kinegrama de pe spatele lingourilor de aur este o garanție absolută a autenticității lingourilor de aur din această serie, deoarece nu poate fi supusă falsificării .

Alte activități ale societății Argor-Heraeus

Pe lângă producția de aur de investiții, compania desfășoară o gamă foarte largă de activități legate de metale prețioase.

În mod tradițional, rafinăriile de top oferă un portofoliu bogat de servicii. Acestea includ evaluarea, procesarea propriu-zisă (rafinare), managementul lichidității, serviciile de asigurări și producția de diverse produse. Argor-Heraeus a creat în istoria sa produse finite sau semifabricate pentru industriile care au condus inițial la dezvoltarea industriei de prelucrare a aurului în Elveția. Acestea includ bijuterii și produse pentru industria de bijuterii, carcase pentru ceasuri și, desigur, aur de investiții.

Infografic:  Producția și clienții Argor-Heraeus

Am subliniat în mod repetat că produsele Argor-Heraeus sunt recunoscute și extrem de populare în întreaga lume. Hai să vedem cum ajung astfel și cum Elveția devine lider în prelucrarea aurului.

Cum a devenit Elveția lider în rafinarea și producția de aur?

Astăzi, Elveția este indisolubil legată de aur. Aproximativ două treimi din întreaga ofertă globală de metal prețios este procesată în țară. Dar în secolul al XIX-lea nu se bucură de un asemenea statut.

Începutul producției de monede de aur în Elveția

Până în 1850, fiecare canton în parte a emis monede proprii, respectiv, diferite variante vehiculate în țară. Când guvernul a primit dreptul de a determina de unul singur regimul monetar după mijlocul secolului al XIX-lea, s-au unit în jurul standardului francului francez. De altfel, francul francez a și fost împrumutat.

Dar, inițial, Elveția nu avea monetărie, așa că primele sale monede în franci au fost bătute la Paris și Strasbourg. Din cauza calității lor nesatisfăcătoare, confederația a naționalizat monetăria din Berna. Cu toate acestea, capacitatea de producție a țării era departe de a fi suficientă, iar în deceniile următoare oferta de monede a fost prea mică.

Vezi mai multe despre subiect: Francul francez – moneda de aur care a impulsionat comerțul european

În 1865, Elveția a aderat la Uniunea Monetară Latină. Din fericire pentru această țară, datorită comerțului în cadrul acestuia, există un aflux suficient de monede de aur și argint de la alți membri către Elveția, astfel încât ea să nu fie nevoită să emită propriile monede.

Vezi mai multe despre subiect: Uniunea Monetară Latină: predecesorul zonei euro

Dar când Franța a acuzat-o de „parazitismul monedei”, Elveția a fost, totuși, forțată să-și creeze propria monedă de aur și, astfel, s-a creat populara monedă Helvetia. Am explorat istoria și simbolismul ei în acest articol despre doamnele puternice din lumea aurului investițional.

Căutare industrială în și în jurul Elveției

Din punct de vedere istoric, multe industrii care utilizează aurul în diferite forme au apărut în Elveția și în jurul său.

Primii care au comercializat acest metal au fost ceasornicarii, în special în centre precum Geneva și Neuchâtel, după mijlocul secolului al XVIII-lea. Astăzi cunoaștem secretul bancar strict al acestei țări, care datează cel puțin din 1713. Dar activitatea bancară însăși a primit un puternic impuls în timpul Primului Război Mondial. Acest lucru crește și mai mult nevoia de prelucrare a aurului și a produselor de aur. Nu este o coincidență că Metalor, care se numără și până în prezent printre cele mai mari rafinării de aur din lume, a început producția de aur de investiții imediat după conflict.

Creșterea comerțului cu aur în Elveția a transformat Zurichul într-un centru global care în 1968 a depășit chiar Londra ca principală piață pentru acest metal. Voi analiza istoria Zurich Gold Pool, creat de cele mai mari bănci elvețiene, într-un articol separat. Dar, în paralel, cu activitatea bancară și cu producția de ceasuri de lux, în secolul al XX-lea, o altă industrie, cea a bijuteriilor, avea o nevoie semnificativă de aur. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Italia a fost liderul industriei, bijutierii locali cumpărând aproximativ o cincime din tot aurul consumat de industrie la nivel global.

Această combinație de factori face din Elveția un loc ideal pentru a înființa rafinării de aur. Este clar că atunci când există cerere mare, oferta va crește și ea. Cantonul Ticino din sudul Elveției este o locație deosebit de potrivită pentru a construi o rafinărie, întrucât se află în imediata apropiere a Italiei. Prin urmare, astăzi, la câțiva kilometri pătrați în jurul orașelor Mendrisio și Chiazzo se află trei dintre cele mai mari patru rafinării de aur din lume.

Înființarea Argor și rolul său uriaș în lumea aurului

Una dintre aceste rafinării este Argor-Heraeus. S-a fondat sub numele de Argor S.E. și a fost una dintre cele mai mari rafinării din țară și din lume încă de la înființarea sa în 1951. La fel ca și alți reprezentanți ai sectorului, de exemplu Metalor, care la vremea respectivă era o divizie a Société de Banque Suisse (SBS), și Argor a fost achiziționată de o bancă, în cazul său UBS. Acest lucru s-a întâmplat prin intermediul a două tranzacții. Prima dintre acestea a avut loc în 1960, când a fost achiziționată o participație de 80%, iar cea de-a doua a fost realizată 13 ani mai târziu.

În această perioadă, Argor a fost acreditat ca furnizor al celor mai mari burse de aur din lume – Bursa de metale din Londra (în 1961) și COMEX (la începutul anilor 1970). Rafinăria a devenit, de asemenea, membru cu drepturi depline al Londo Bullion Market Association (LBMA). La începutul secolului al XX-lea, deja sub numele de Argor-Heraeus, rafinăria a fost acceptată ca unul dintre cei cinci arbitri ai London Bullion Market Association (LBMA). Iată lista completă a arbitrilor LBMA:

  • Argor-Heraeus;
  • Metalor Technologies;
  • PAMP;
  • Rafinăria Rand;
  • Tanaka Kikinzoku Kogyo.

Acestea sunt unele dintre cele mai mari rafinării de aur la nivel global . Rolul lui Argor-Heraeus indică statutul ei extrem de ridicat printre procesoarele metalului galben.

Fiecare dintre aceste instituții trimite un reprezentant la comisia de arbitraj, care evaluează cererile altor rafinării și monetării pentru aderarea la LBMA , monitorizează membrii existenți și stabilește orientări și linii directoare tehnice.

Crearea lui Argor-Heraeus

Nu este întâmplător că la începutul paragrafului precedent am vorbit despre Argor, iar apoi despre Argor-Heraeus. În 1986, a avut loc o altă schimbare în proprietatea rafinăriei, în care gigantul german Heraeus a achiziționat un pachet de 25% din acțiuni. Prin această tranzacție a fost creată compania Argor-Heraeus . Numele său rămâne neschimbat până în prezent, în ciuda ulterioarelor achiziții ale rafinăriei.

Această perioadă a coincis cu extinderea operațiunilor lui Argor-Heraeus, mutarea sediului la Mendrisio (Elveția), unde a fost construită și o nouă rafinărie și o creștere semnificativă a prețului mondial al aurului. Acesta din urmă a crescut cu 70% doar între începutul anului 1985 și sfârșitul anului 1987, când aproape a atins cel mai mare nivel anterior din ianuarie 1983, de puțin peste 500 de dolari uncia troy.

Tavex Investiții în aur - Lingouri din aur Argor-Heraeus 100g și 50g

În 1999, banca UBS și -a vândut participația către Heraeus și conducerea Argor-Heraeus, iar la scurt timp după aceea acțiunile sale au fost cumpărate de o altă bancă, Commerzbank. Trei ani mai târziu, Münze Österreich (Monetăria Austriacă) a devenit și ea partener în rafinărie. Cei patru proprietari ai săi îl administrează împreună până în 2017, când acțiunile lor au fost cumpărate în întregime de Heraeus, făcând compania parte a unității lor de afaceri globale. Rămâne proprietatea lui până astăzi.

Vezi mai multe despre subiect: Ducatul austriac – istoria uneia dintre cele mai populare monede de aur din lume

În paralel cu tranzacțiile, Argor-Heraeus continuă să-și extindă activitățile. La sfârșitul secolului trecut, a investit din nou în creșterea capacității de producție a rafinăriei sale, iar în 2004 a fost deschisă o reprezentanță în America Latină. În următorii doi ani a fost înființată compania mixtă Argor-Aljba, care dezvoltă și produce nanocopriri de înaltă tehnologie pentru aplicații industriale și produse de lux. În plus, a fost deschisă o reprezentanță în Italia. La începutul noului deceniu, în Elveția a fost construită o a doua fabrică. Aceasta a dublat suprafața de producție.

Concluzie

Argor-Heraeus este unul dintre inovatorii și liderii în prelucrarea aurului, inclusiv în aur de investiții. Astăzi, compania veche de peste 70 de ani se numără printre cele mai renumite rafinării producătoare de lingouri de aur comercializate la nivel global, care și-a extins în principal operațiunile de-a lungul timpului.

Vezi mai multe despre subiect: Trei motive pentru a investi, în loc să cheltuiești, când inflația e mare

Noi, cei de la Tavex, suntem încântați să putem furniza lingouri de aur pentru investiții în România. Acest lucru le face un mijloc excelent de diversificare al portofoliului, pe care utilizatorii pot acum să le investească și să le vândă în condiții bune.

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești