Adaugă alertă de preț

Francul Francez a impulsionat comerțul european

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Rafinării și monetării în data de 15.02.2022
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
Monedă de aur 20 de franci francezi Napoleon al III-lea

Înainte de bătălia de la Waterloo, Napoleon Bonaparte a avut câteva probleme serioase. Prima a fost că armatele conduse de Wellington și von Blucher erau cu cel puțin 50% mai numeroase decât a sa. A doua a fost că își pierduse moneda de aur 20 Franci Geniu, care înfățișa un înger. Împăratul credea că moneda aduce noroc și a păstrat-o în posesia sa pe tot parcursul carierei. Povestea care a urmat este celebră – armata franceză a pierdut bătălia, împăratul s-a predat și a fost exilat din nou, de data aceasta pe insula Sfânta Elena, unde a murit în 1821.

O monedă din aur Geniu Francez, asemănătoare cu cea pe care ar fi purtat-o Napoleon Bonaparte

Monedă de aur Geniu Francez, 24 de livre

Napoleon a fost cel care a introdus francul ca monedă națională în istoria modernă a Franței. Campaniile sale militare, alianțele și succesorii săi au făcut din el o monedă pan-europeană. După cum vom vedea mai jos, francul a devenit atât de popular în Europa, încât aproape a devenit punctul de referință și standardul pentru monedele de aur la nivel mondial, inclusiv în Marea Britanie și în Statele Unite.

Designul Francilor Francezi s-a schimbat de-a lungul timpului, proliferând în secolele XIX și XX. Datorită calității lor ridicate și constante, astăzi, la aproape exact două secole de la moartea lui Napoleon Bonaparte, acestea se numără printre cele mai populare produse de aur de investiții în întreaga lume, în special în Europa. Acest lucru este valabil și în Peninsula Balcanică, unde Francul Francez este cunoscut încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a fost în circulație în regiune.

Vom analiza aici istoria francului, inclusiv cele mai populare varietăți ale sale, cumpărate ca aur de investiții.

Apariția francului francez

Scurtă introducere în sistemul monetar francez

La fel ca și Ducatul Austriac, Francul Francez are rădăcini vechi. Standardul țării pentru greutățile monedelor și pentru contabilitate a fost stabilit sub Carol cel Mare în secolul VII. Cunoscut ca livra pariziană (o livră pariziană fiind echivalentă cu lira din sistemul britanic), o livră este echivalentă cu 20 de sous, iar 1 sous este echivalentul a 12 dinari.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ducatul austriac – istoria uneia dintre cele mai populare monede de aur din lume

Lorzilor feudali ai regelui li s-a permis să producă monedă care nu îndeplinea standardele guvernului central. Prin urmare, în Franța medievală au circulat în paralel mai multe tipuri de monede cu aceleași nume, dar cu greutăți diferite (ca să nu mai vorbim de inovații precum monedele ecu, tradus prin „scut”, care erau echivalente cu coroanele din alte țări, bătute de Ludovic al IX-lea în 1266.) Una dintre acestea au fost „livre tournois” (livrele orașului Tours). S-au păstrat raporturile dintre livră, sous și dinar, dar livrele din Tours, cu o greutate de 80,88 grame de argint pur, erau cu 20% mai ieftine decât livrele din Paris.

Nașterea francului francez

În timpul Războiului de O Sută de Ani, exact un secol mai târziu, regele Jean al II-lea a fost eliberat din captivitate după ce a fost învins de Anglia în Bătălia de la Poitiers (1356), în care Franța a suferit unul dintre cele mai mari dezastre militare ale Evului Mediu. Pentru eliberarea regelui, țara a plătit o răscumpărare uriașă în terenuri și trei milioane de ecu. Suma era colosală și reprezenta bugetul Franței pentru mai mult de doi ani, cel mai mare din lume la momentul respectiv.

În contextul unei crize financiare și politice, și pentru a-și plăti răscumpărarea, Jean al II-lea a creat în 1360 o nouă monedă din aur – Francul Francez, cunoscut și sub numele de franc à cheval, adică „liber pe cal”, aluzie la eliberarea domnitorului. Numele său este confirmat de inscripția sa:

Johannes Dei Gratia Francorum Rex („Jean, prin voia Lui Dumnezeu, Rege al francezilor”)

În mod surprinzător, el și-a bazat noua monedă pe standardul mai ieftin de la Tours, care se depreciase cu jumătate într-un secol, ajungând la 44,68 grame de argint pur. Prin urmare, noul franc avea un conținut de aur pur de 3,885 grame și un diametru de 28 mm.

Franc din aur bătut de Jean al II-lea

Franc din aur bătut de Jean al II-lea

În ciuda devalorizării monedei, Jean al II-lea nu a reușit să bată suficiente monede pentru a-și plăti răscumpărarea și s-a întors de bunăvoie în captivitate la Londra.

Francul Francez înainte de Revoluție

Francul de aur a fost bătut și de succesorul lui, Carol al V-lea. Monedele produse sub conducerea sa au fost de înaltă calitate, iar francul a rămas un sinonim al lirei și o monedă stabilă. Prin urmare, a rămas în circulație pentru o perioadă lungă de timp.

În secolele următoare, monedele din Europa s-au „bucurat” de o inflație extrem de ridicată. În doar două secole, lira s-a depreciat cu încă 65%, ajungând la 16,3 grame de argint, respectiv 1,398 grame de aur. Pentru a restabili încrederea în monedă, Henri al III-lea a reluat baterea Francului, amintind populației de livrele mai scumpe din trecut. Numai că, în momentul în care a început să producă monedă, în 1577, un Franc cântărea deja doar 14,188 grame de argint.

Producția lor a încetat din nou la mijlocul secolului al XVII-lea, deși francii au rămas în circulație atunci când Ludovic al XIII-lea a introdus „Louis d’arginte” (cântărind 24,93 grame de argint, echivalentul a 3 lire) și „Louis d’or” (6,189 grame de aur, echivalentul a 10 lire). Noile monede se bazau pe dolarul spaniol.

Restaurarea Francului în timpul Revoluției Franceze

În 1795, Convenția Națională, prima forma de guvernare republicană din istoria Franței, a întors complet spatele vechiului sistem monetar. A fost introdus sistemul zecimal, cu Francul ca unitate monetară principală. Greutatea unui Franc era echivalentă cu 4,505 grame de argint pur, iar bancnotele mai mici erau împărțite astfel: 1 franc = 10 dessini = 100 de centimes. S-a păstrat raportul dintre prețul aurului și al argintului a trei uncii de aur = 15,5 uncii troy de argint.

Designul noilor franci datează încă din timpul Revoluției. Printre cele mai vechi monede se numără „moneda norocoasă” a lui Napoleon Bonaparte, Geniu. Aceasta a fost concepută de gravorul-șef, Augustin Dupré, în 1791, adică în timpul sistemului monetar monarhic.

Monedă de argint de 30 sous cu imaginea lui Ludovic al XVI-lea, bătută în 1792, unul dintre primele exemplare ale Geniului Francez. Acesta prezintă simbolurile Revoluției, inclusiv Mâna Justiției (reversul din stânga) și noua constituție.

Monedă de argint de 30 sous cu imaginea lui Ludovic al XVI-lea, bătută în 1792

Aceasta diferă semnificativ de monedele monarhice de aur și argint care existau până atunci – reprezintă un înger care stă pe un piedestal și scrie Constituția Franceză pe o placă, iar deasupra lui se află inscripția „Domnia Legii”. Printre inovații se numără reprezentarea denumirii monedei, un fenomen care nu se întâlnește în general pe monedele monarhice.

Datorită muncii sale în domeniul monetar și în sprijinul Revoluției (pe moneda de argint de 5 franci, care cântărește 25,03 grame, artistul îl înfățișează pe Hercule înconjurat de zeițele libertății și justiției, Libertas și Justicia), Dupré a fost condamnat la moarte de către regaliști, însă legenda spune că propria sa monedă de aur de 20 de franci, Geniu, i-a purtat „noroc”, reușind să scape de execuție. După toate probabilitățile, gravorul l-a mituit pe călău, oferindu-i această monedă.

Napoleon Bonaparte – consolidarea și extinderea Francului Francez în Europa

La doar patru ani de la proclamarea Primei Republici, în 1795, noul regim din Franța a dat faliment. Acest lucru l-a ajutat pe Napoleon să preia puterea și să se declare Prim Consul, concentrând efectiv toată puterea în mâinile sale. În acest proces, francul a devenit și moneda oficială a țării. Un an mai târziu, a fost înființată Banca Centrală a Franței, care a fost însărcinată cu producerea noilor monede, iar cele care îl înfățișau pe Napoleon Bonaparte au început să fie bătute în 1803.

Proiectul lor a întors spatele simbolurilor Revoluției. În schimb, Napoleon a ocupat primul (și singurul) loc, înfățișat în spiritul vechilor conducători romani, mai întâi ca prim consul și, din 1804, ca împărat.

Napoleon a bătut monede din aur cu valori nominale de 20 și 40 de franci, urmând standardele stabilite de moneda Genius de 20 de franci, care conținea 5,8 grame (0,18668 uncii troy) de aur cu o puritate de 90% sau 21,6 carate. Prin comparație, o monedă de argint de 5 franci francezi din acea perioadă cântărea 25 de grame și conținea 22,5 grame de argint (de asemenea, puritate 90%).

Franc francez cu imaginea lui Napoleon Bonaparte ca prim consul și împărat

20 de franci francezi cu imaginea lui Napoleon Bonaparte ca prim consul40 de franci francezi cu imaginea lui Napoleon Bonaparte ca împărat

Calitatea francilor din aur va rămâne neschimbată până la Primul Război Mondial. Cu toate acestea, în 1879, Franța, ca și celelalte țări din Uniunea Monetară Latină, a încetat să mai bată monede de argint, trecând astfel la etalonul aur, deși moneda de argint de 5 franci a rămas în circulație. Totuși, acest lucru s-a implementat în viitor.

Citiți mai multe despre acest subiect: Lumea fără etalonul aur, după 5 decenii I: Efecte asupra finanțelor publice

Până în 1812, imperiul lui Napoleon cuprindea aproape toată Europa continentală, până în Rusia și Imperiul Otoman – prin cuceriri directe, state clientelare și alianțe. Astfel, francul s-a răspândit peste tot, devenind principala monedă. În Italia, Țările de Jos și Elveția au fost bătute copii directe ale monedelor franceze, care îl înfățișau tot pe Napoleon. Datorită asemănărilor dintre Bonaparte și nepotul său, monedele sunt cunoscute și astăzi sub numele de „Napoleon francez”.

În ciuda destrămării Imperiului în 1815, monedele din aur și argint ale acestuia au rămas în circulație în întreaga lume. În Franța, monarhia restaurată (până în 1848) nu a schimbat sistemul monetar – francul a fost o monedă foarte populară, ajutată de faptul că s-au bătut milioane de piese până la căderea lui Napoleon. Și era pe cale să devină și mai larg acceptată.

Francul francez – motorul comerțului în Europa

După ce Napoleon al III-lea, nepotul lui Napoleon Bonaparte, a preluat puterea în 1848 și s-a proclamat împărat patru ani mai târziu, a continuat să bată moneda francilor francezi. Întorcându-se la rădăcinile monedei, a reluat și producția de Genius. A produs, de asemenea, monede din aur cu valori nominale de 5, 10 și 100 de franci (cele de 100 având un conținut de aur pur de 29,03 grame), dar acestea nu au fost prea populare pentru tranzacțiile zilnice.

Monedă de aur 10 franci Napoleon al III – lea

Monedă de aur 10 franci Napoleon al III - lea

În timpul său, francul francez și-a consolidat poziția de lider, în acest caz prin mijloace pașnice. În 1865, a fost înființată Uniunea Monetară Latină, din care făceau parte Franța, Belgia, Italia și Elveția. Grecia a aderat mai târziu, dar a fost, de asemenea, dată afară din cauza politicii sale monetare proaste – un scenariu familiar.

Citiți mai multe despre acest subiect: Uniunea Monetară Latină: predecesorul zonei euro

Ideea era de a standardiza monedele țărilor pentru a facilita schimburile comerciale între ele. Standardul a fost, bineînțeles, francul francez, iar Elveția și Belgia i-au împrumutat chiar și numele. Astfel, francul a devenit moneda de facto a Europei și, pentru o bună parte a secolului al XIX-lea, a fost moneda de rezervă a lumii – un statut de care se bucură astăzi dolarul american.

Francul francez – baza pentru toți banii lumii?

Însă francezii au mers mai departe. Ei au încercat să transforme francul într-un model pentru toate celelalte monede din lume. În cadrul unei conferințe desfășurate la Paris în 1867, 20 de țări, printre care SUA, Marea Britanie și Rusia, s-au unit în jurul ideii de a-și standardiza moneda în jurul francului francez. Ideea era că va fi universal acceptată în toate țările, iar conținutul de metal prețios al monedelor individuale va fi un multiplu al celui conținut de franc. Argumentul în acest sens era că francul e cea mai răspândită monedă la nivel mondial, ceea ce arată încă o dată cât de importantă este în istoria economică.

Planul a eșuat deoarece SUA și Marea Britanie au trebuit să reducă aurul în dolari și, respectiv, să crească valoarea monedei suverane. Dar ideea era pe cale să se concretizeze – în ambele țări au fost propuse soluții pentru alinierea monedelor locale la francul francez.

Sfârșitul francului francez din aur

Uniunea Monetară Latină s-a destrămat efectiv în anii 1870, deși, pe hârtie, a existat până în 1927. De asemenea, Franța a renunțat la etalonul aur la izbucnirea Primului Război Mondial – acesta nu i-ar fi permis să suporte costurile de finanțare a unei astfel de întreprinderi. Odată cu aceasta, emiterea francului francez din aur a încetat (cu excepția încercării de a reveni la el între cele două războaie mondiale), dar nu și cererea.

Citiți mai multe despre acest subiect: Revenirea la etalonul aur e posibilă. Iată cum

În mod oarecum ironic, în anii 1960, Franța a fost cea care a prăbușit fondul de aur de la Londra, deoarece Charles de Gaulle a vândut dolari pentru a obține aur la schimb. Acest lucru a făcut imposibilă menținerea etalonului aur, iar Richard Nixon l-a abandonat în 1971. Odată cu intrarea sa în zona euro, Franța a renunțat la franc în 1999, care a fost acceptat de banca centrală a țării până în februarie 2005.

Cele mai populare tipuri de franci francezi cumpărați ca aur de investiții

Cândva cea mai răspândită monedă din Europa, francul francez din aur a fost emis în numeroase modele, care nu se limitau la cele ale celor doi Napoleoni. Simbolurile Franței și ale Marii Revoluții Franceze – libertate, egalitate și fraternitate – reprezintă, de asemenea, o tema principală reprezentată pe aceste monede.

Iată care sunt parametrii unora dintre modelele populare ale francului, tranzacționate astăzi ca aur de investiții.

Tabel: Caracteristicile francului francez de aur


 

Unde se produce francul?

Pe lângă varietatea de modele, francul francez din aur are mulți producători. Numai în Franța există peste 20 de monetării care bat această monedă, existând totodată și alte țări care o emit. Fiecare instituție a fost obligată să aplice un simbol distinctiv pe monede.

Litera „A” apare cel mai frecvent. Este semnul monetăriei din Paris, care este, de asemenea, cea mai veche din lume (fondată în 864 de Carol al II-lea de Balduin). O coroană sau litera „R” arată că moneda lui Napoleon a fost bătută la Roma. În afară de capitala modernă, monedele au fost produse în alte câteva orașe italiene.

Concluzie

Francul francez din aur ne aduce aminte de unele dintre cele mai dinamice perioade din istoria Europei. Acesta amintește de ascensiunea, decăderea și noua creștere a Franței ca republică și imperiu, precum și de vremurile în care conducătorii au încercat să stabilească un standard stabil și de înaltă calitate pentru banii din aur și argint.

Pentru investitorii de astăzi, francul continuă să aibă o valoare foarte mare, care nu se limitează la istoria sa bogată. Datorită cantității neschimbate de aur și a diverselor modele, rămâne o investiție foarte lichidă.

În același timp, monedele de 20 de franci, care, din punct de vedere istoric, au fost printre cele mai bine primite și utilizate pe scară largă, reprezintă un cadou minunat și o intrare excelentă în lumea aurului pentru investiții. Acest lucru se datorează faptului că au un conținut de aur pur de 5,80644 grame (sau 0,18668 uncii troy), ceea ce le face extrem de accesibile. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care, la mai bine de două secole după ce a devenit o monedă oficială, francul francez din aur continuă să se numere printre cele mai căutate forme de aur pentru investiții din lume.

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești