Adaugă alertă de preț

Ducatul austriac - istoria uneia dintre cele mai populare monede de aur din lume

Published by Daniel Vasilev in category Blog, Rafinării și monetării on 21.01.2022
Gold price (XAU-RON)
8 668 RON/oz
  
- 7 RON
Silver price (XAG-RON)
101 RON/oz
  
+ 1 RON

În anul 1762, în timpul unei vizite cu tatăl său la Viena, un copil minune în vârstă de șase ani a fost invitat să cânte în Sala Oglinzilor de la Palatul Schonbrunn, spre încântarea arhiducesei Maria Theresia a Austriei. Răsplata pe care Wolfgang Amadeus Mozart a primit-o pentru că a distrat-o pe Majestatea Sa a fost un ducat austriac din aur.

Datorită calității deosebite, întreținută cu strictețe de secole, moneda austriacă din aur cu aceleași caracteristici (greutate 3,49 grame și puritate de 23,66 carate) ca cea prezentată marelui compozitor poate fi cumpărată și astăzi de oricine. Standardele respectate cu strictețe și un conținut ridicat de aur pur sunt motivele pentru care ducatul nu numai că a rămas în topul cererilor timp de secole, dar a devenit și un pilon important al comerțului în Europa.

În plus, în prezent, monedele cu valoarea nominală de 1 ducat sau 4 ducați se numără printre cele mai populare tipuri de aur pentru investiții la nivel mondial. Acestea au o valoare ridicată pentru pasionații de istorie și pentru pasionații de investiții în aur, deoarece piesele de schimb, adică retipăririle bătute astăzi, au un design neschimbat din 1872. Acestea sunt produse de una dintre cele mai vechi monetării din lume, Münze Österreich, denumită în mod obișnuit pur și simplu Monetăria Austriei.

Cazul lui Mozart și al Mariei Theresia este doar un episod din istoria ducatului austriac.

Apariția ducatului

Apariția ducatului nu a avut loc în Austria, ci în orașele-stat din Italia de astăzi. Prima care a purtat acest nume a fost o monedă de argint bătută de Roger al II-lea al Siciliei spre mijlocul secolului al XII-lea, după modelul monedelor bizantine din acea vreme.

Ducatul de argint al lui Roger al II-lea al Siciliei

Ducatul de argint al lui Roger al II-lea al Siciliei

Denumirea monedei provine de la titlul de duce, respectiv ducații sunt „monedele din ducat”, lucru menționat și în inscripția de pe ducați:

Sit tibi, Christe, datus, quem tu regis iste ducatus.

Fie ca darul lui Hristos să fie cu tine, stăpâne al ducatului.

Ducații s-au răspândit în nordul Italiei, iar la sfârșitul secolului al XII-lea au început să fie produși la Veneția. Acestea au rămas monede de argint pentru aproape tot secolul următor.

Citiți mai multe despre acest subiect: Uniunea Monetară Latină: predecesorul zonei euro

Dar, la mijlocul secolului al XIII-lea, la Florența a început să se bată moneda de aur Florin, care, datorită frecvenței și calității sale ridicate (0,1125 uncii troy sau 3,536 grame și o puritate de 23,66 carate sau 98,6% aur pur), a devenit curând mijlocul de plată preferat în întreaga Europă. Prin urmare, din florinul florentin au luat naștere diverse monede, cum ar fi forintul maghiar, utilizat și astăzi.

Citiți mai multe despre acest subiect: Forintul maghiar. Istoria celei mai „umflate” monede și modul în care țara încearcă să o salveze prin aur

Urmând exemplul florentinilor și având în vedere inflația observată în alte țări, de exemplu în Imperiul Bizantin, Marele Consiliu al Veneției a autorizat crearea unui ducat din aur local. Acest lucru a avut loc în 1284, sub conducerea dogelui Giovanni Dangolo. Ducatul avea o greutate puțin mai mare decât florinul, 3,545 grame, și aceeași puritate, potrivit Oxford Encyclopedia of Economic History.

A fost nevoie de puțin peste un secol pentru ca ducatul să devină moneda de aur dominantă în comerțul mondial. Ca și în cazul florinului, datorită recunoașterii sale pe scară largă și a purității ridicate, multe țări au început să bată ducați, iar în anii 1500, monedele cu această valoare nominală erau produse de peste 250 de monetării publice și private. Prima care a adoptat standardul după Veneția a fost Ungaria (1325), urmată de Austria și, într-un viitor mai îndepărtat, de Țările de Jos (1586). După secolul al XVI-lea, în Rusia și în Polonia au apărut modele asemănătoare ducatului.

În Veneția, producția a încetat în 1797, când a fost capturată de Napoleon Bonaparte, iar teritoriul său a fost împărțit între Franța și Austria. Ducații venețieni nu s-au depreciat pe parcursul celor 500 de ani. Cantitatea de aur pur din ele a rămas în mare aceeași de-a lungul istoriei lor.

Apariția ducatului austriac

În momentul în care baterea ducaților originali a încetat, Austria adoptase și emisese deja o copie aproape exactă a monedei venețiene. Primii ducați ai țării au fost produși la începutul anului 1511, în timpul împăratului Maximilian I (care a domnit între 1508 și 1519), cunoscut și sub pseudonimul de Ultimul Cavaler. Moneda din aur cu valoarea nominală de 1 ducat are o greutate de 3,49 grame și o puritate de 98,6% sau 23,66 carate. Cu aceste caracteristici, a moștenit direct ducații Veneției și a stabilit standardul care continuă să fie urmat până în prezent.

În timp, în Austria au fost emise monede de 2, 3, 4, 5, 10 (cântărind 35 de grame) și 20 de ducați. Toate au, de asemenea, o finețe de 23,66 carate. Timp de secole, aceasta a fost puritatea supremă care putea fi obținută din punct de vedere tehnologic, de aceea ducatul a devenit faimos în întreaga lume. Dacă analizăm alte monede aflate în circulație în acea perioadă, cum ar fi monedele franceze de 20 de franci, Napoleon sau Marianne, vom vedea că acestea au un conținut mai mic de aur pur, de 21,6 carate sau o puritate de 90%.

Citiți mai multe despre acest subiect: Top 10 cele mai mari rafinării de aur din lume

Parametrii ducatului austriac au rămas aproape neschimbați de-a lungul istoriei. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, se aflau în circulație ducați cu chipurile lui Andreas Jakob von Dietrichstein (proiectat de Franz Metzenkopf) și ale împăraților Franz al II-lea și Leopold al VII-lea. Cântăreau 3,5 grame și au scăzut doar pentru scurt timp la 3,47 grame și o puritate de 0,986 sub Leopold VII.

O monedă de aur cu chipul Mariei Tereza (aflată la putere între 1740 și 1780), pe care a primit-o probabil și Mozart.

O monedă de aur cu chipul Mariei Tereza (aflată la putere între 1740 și 1780)

La formarea Imperiului Austro-Ungar în 1867, acesta cuprindea teritoriile actuale ale Austriei, Slovaciei, Sloveniei, Republicii Cehe, Bosniei, Croației și părți din Polonia, România, Italia, Ucraina, Moldova, Serbia și Muntenegru. Astfel, era cel mai mare stat din Europa, mai mic doar decât Rusia, care nu se limitează însă la un singur continent. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că moneda sa a devenit una dintre cele mai importante monede care alimentau comerțul Mondial, fiind acceptată pe scară largă. Nu trebuie să uităm că întregul secol al XIX-lea a fost o perioadă de creștere tehnologică și economică intensă.

Chiar și atunci când ducatul austriac a încetat să mai aibă curs legal în 1857, calitatea sa înaltă a fost menținută, iar monetăria țării a continuat să îl producă. În plus, a rămas un mijloc de plată utilizat în comerț.

Ducații austrieci pe care îi cunoaștem astăzi

În 1872, penultimul împărat al Austro-Ungariei, Franz Iosif I, avea 42 de ani. Ca atare, îl vedem în continuare pe ducații austrieci până în ziua de azi, după ce modelele primilor ducați cu imaginea sa, bătute în 1855, au fost modificate. Apoi nu au mai fost schimbate niciodată. În ultimii 150 de ani, moneda a fost bătută în două versiuni din aliaj de aur-cupru-argint, cu valori nominale de 1 și 4 ducați.

Parametrii ducatului austriac

Să aruncăm o privire asupra caracteristicilor fizice ale ducaților austricei, care sunt încă în producție și sunt foarte căutați.

Tabel: Parametrii monedelor din aur Ducat Austriac

Denumire Greutate totală (grame) Greutate aur pur (grame) Greutate aur pur (uncii troy) Puritate Diametru (milimetri) Grosime (milimetri)
1 ducat 3,4909 3,44203 0,11066 98,6% (23,66 carate) 20 0,8
4 ducați 13,96 13,77 0,4438 98,6% (23,66 carate) 39,5 0,71

Ducatul austriac este mai subțire de 1 milimetru, ceea ce este, de asemenea, împrumutat direct de la strămoșul său medieval venețian. Acest lucru îi face relativ greu de contrafăcut, deoarece aurul este un metal greu, cu o densitate unică de 19,3 grame pe centimetru cub. Adesea, imitațiile sunt mai groase decât originalele pentru a obține greutatea necesară.

Citiți mai multe despre acest subiect: Pirita – aurul nebunilor

Indiferent de valoarea nominală, aversul îl înfățișează pe Franz Iosif I în profil, privind spre dreapta, cu o coroană de lauri pe cap. Textul din jurul ei este următorul: „FRANC IOS I D G AUSTRIAE IMPERATOR” („Franz Iosif I, prin harul lui Dumnezeu, împărat al Austriei”). Pe moneda de 4 ducați, bustul acoperă, de asemenea, umerii și pieptul domnitorului.

Aversul monedei de 4 ducați

Aversul monedei de 4 ducați

Pe spate se află stema dinastiei Habsburgilor, încoronată cu un vultur cu două capete și o coroană. Este însoțită de textul: „HVNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX AA 1915” (Ungaria, Boemia, Galiția, Lodomeria, Iliria, Regele și Arhiducele Austriei 1915).

Reversul monedei din aur Ducat Austriac

Reversul monedei din aur Ducat Austriac

În cazul monedei de 4 ducați, valoarea nominală este vizibilă în partea centrală inferioară a reversului. Însă ambele denominațiuni au o margine zimțată, prin care este ușor de observat dacă cineva a încercat să scoată aur din ele. Este un aspect deosebit de util pentru mijloacele de plată utilizate în circulație, cum erau ducații.

Interesantă este data înscrisă pe retipăririle contemporane ale ducatului austriac. Producția sa ar fi trebuit să se încheie în 1915. Acesta a fost, de asemenea, ultimul an în care Ducatul Austriac a fost acceptat în tranzacțiile comerciale din țara sa natală. La acel moment, Austro-Ungaria intrase într-o criză profundă din cauza Primului Război Mondial. Conflictul a fost declanșat de împăratul Franz Joseph I, reprezentat pe monedă. Războiul avea să-i scindeze superputerea central-europeană pe care a condus-o în timpul vieții sale.

Citiți mai multe despre acest subiect: Lumea fără etalonul aur, după 5 decenii I: Efecte asupra finanțelor publice

Dar Ducatul Austriac a fost o monedă de aur atât de populară și căutată, încât Münze Österreich a decis să continue producția. Monetăria a folosit ultimele matrițe disponibile, care datau în special din 1915. Prin urmare, piesele oficiale de după Primul Război Mondial care sunt încă în producție astăzi sunt marcate doar cu acel an, indiferent de data exactă în care au fost bătute. Ducatul Austriac rămâne încremenit într-un trecut foarte diferit, când lumea funcționa încă după etalonul aur.

Ducatul Austriac i-a salvat pe americani de confiscarea aurului în 1933

Pentru a devaloriza dolarul american, președintele Theodore Roosevelt a semnat Ordinul executiv 6102 în 1933. Acesta interzicea posesia de aur și le cerea rezidenților să predea metalul prețios guvernului la un preț de 20,67 de dolari pe uncie. Monedele bătute după 1933 nu puteau fi importate în țară.

Citiți mai multe despre acest subiect: Confiscarea din 1933: începutul creșterii prețului aurului

Ca orice lege, ordinul președintelui are și excepții. Punctul 2, secțiunea b din document le identifică ca atare:

Monedele din aur și certificatele de aur în cantități care nu depășesc o valoare totală de 100 de dolari aparținând unei singure persoane; și monede din aur cu valoare specială pentru colecționarii de monede rare și neobișnuite.

Pe scurt, legea prevedea excepții pentru monedele numismatice ce erau căutate pentru valoarea lor istorică. Deoarece Ducatul Austriac avea o dată nu mai recentă de 1915 și, de asemenea, nu era o monedă de aur atât de comună în SUA la acel moment, nu a intrat sub incidența legii. Cumpărătorii săi au subliniat că este o monedă de colecție rară din perioada Primului Război Mondial sau de dinainte.

Citiți mai multe despre acest subiect: O monedă de aur datată din 1933 s-a vândut cu un preț record de $18,9 milioane

Ducatul era unul dintre puținele tipuri de aur pentru investiții pe care americanii îl puteau cumpăra legal, iar popularitatea sa în SUA a devenit din ce în ce mai mare. Acesta continuă să fie așa până în prezent. Un motiv important pentru acest lucru este tocmai amintirea faptului că americanii au fost salvați de la confiscarea aurului lor de către Ducații Austrieci.

Concluzie

La începutul secolului al XX-lea, Ducatul Austriac a fost atât de răspândit și de căutat, încât producția sa nu a încetat, chiar și atunci când nu a mai fost folosit ca mijloc de plată în țara sa de origine. Un secol mai târziu, faima și achizițiile de Ducați Austrieci continuă să crească. Există multe motive pentru aceasta, inclusiv imensa sa valoare istorică, rafinamentul său și performanța sa extrem de bună ca aur de investiții și mijloc de păstrare a puterii de cumpărare.

Toate aceste caracteristici pozitive sunt evidențiate de performanțele sale în Peninsula Balcanică, unde Ducatul Austriac este una dintre cele mai căutate monede din aur.

You might also like to read