Adaugă alertă de preț

O monedă de aur datată din 1933 s-a vândut cu un preț record de $18,9 milioane

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 11.06.2021
Preț aur (XAU-RON)
10803 RON/oz
  
+ 26 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

O monedă de aur gravată cu vulturul american dublu (Vultur Dublu)  a fost vândută la licitație de Sotheby’s din New York pentru un preț record de 18,9 milioane de dolari, potrivit unui comunicat. Moneda de aur nu a fost niciodată pusă în circulație, fiind „practic unică”, așa cum a fost descrisă și în timpul licitației. Valoarea este de aproape două ori mai mare față de cea înregistrată anterior pentru o monedă rară.

O altă monedă, de argint de data aceasta, a fost pusă în vânzare. Cunoscută sub numele de „Fluttering Hair”, s-a vândut cu 10 milioane de dolari. Numele ei provine din gravura ce are ca protagonistă o persoană cu părul fluturând, reversul monedei prezentând un vultur chel. Prețul ridicat s-a datorat faptului că a fost prima monedă bătută de Monetăria Statelor Unite, în octombrie 1794, alături de aproximativ înca 2.000 de astfel de monede. Nu au fost făcute pentru a fi puse în circulație, ci au fost distribuite de către directorul de atunci al Monedei Statelor Unite, David Rittenhouse, ca suveniruri.

Moneda de argint “Fluttering Hair”

Moneda de argint "Fluttering Hair"

Sursa: Colecția Națională Numismatică, Muzeul Național de Istorie Americană

Monedă de aur cu istorie

Reversul monedei Vulturul Dublu prezintă Libertatea, iar spatele are gravat un vultur în zbor. Proiectarea sa este opera sculpturii lui Agustus St. Godens. Are o valoare nominală de 20 de dolari și este ultima monedă de aur creată vreodată cu scopul de a fi pusă în circulație. Cu toate acestea, după cum știm, la 5 aprilie 1933, președintele Roosevelt a semnat Ordinul de executare 6102, începând confiscarea întregului aur deținut de americani. Ei au avut dreptul să dețină din nou aur abia la mijlocul anilor ’70, tocmai de aceea, Vulturul Dublu nu a apucat să fie scos în lume.

În istoria descoperirilor extrem de rare citim:

Două monede transferate de la Monetăria Philadelphia au fost primite de Smithsonian Institution (11 octombrie 1934). Alte unsprezece, deținute de guvernul SUA,  nu au fost niciodată puse în circulație și sunt clasificate oficial ca „articole”.

Dar Vulturul Dublu de aur are o altă caracteristică ce face ca moneda să fie unică. Acum aproape două decenii, Monetăria Statelor Unite a emis următoarea declarație despre aceasta:

Monedele de aur Double Eagle sculptate în 1933 sunt singurele monetizate și emise de Monetăria Statelor Unite. Este, de asemenea, singurul model pe care guvernul SUA l-a permis vreodată – sau intenționează să permită – să fie deținut de persoane fizice. Deținerea altor monede de acest gen de persoane sau instituții este ilegală, ele putând fi confiscate.

Furturile și confiscările monedei unice de aur

În 1937, monedele Double Golden Eagle au apărut pe piață, devenind clar că au fost furate de Smithsonian Institution. Din greșeală, moneda de aur a primit chiar și un permis de export, care a ajuns în colecția regelui Farouk al Egiptului. O anchetă a serviciilor secrete americane a stabilit furtul abia în 1944.

Cu toate acestea, Vulturul Dublu de aur a fost vândut la o licitație legală de către Sotheby’s în 1954. În acel moment, Departamentul Trezoreriei SUA a reușit să recupereze această monedă unică, urmând să fie pierdută din nou până în 1966. Apoi, a fost confiscată iar, de data aceasta, în timpul unei operațiuni ale serviciilor secrete la luxosul hotel Waldorf Astoria din Manhattan.

Acest ultim eveniment a dus la un caz a cărui rezolvare a durat cinci ani. În cele din urmă, o instanță americană a decis că Vulturul Dublu poate fi deținut de o persoană privată. Din acest motiv, moneda din aur a putut fi vândută la licitație. Toate celelalte exemplare rare au fost confiscate de autoritățile SUA în cazurile sporadice în care au apărut spre vânzare publică.

Ultimul proprietar al Vulturului Dublu

Înainte de a fi vândut la licitație în această săptămână, American Double Eagle a fost deținut de magnatul Stuart Weizmann (fondatorul companiei de pantofi de lux cu același nume). El însuși l-a achiziționat la o licitație în 2002, organizată tot de Sotheby’s. Prețul pe care l-a plătit în urmă cu aproape două decenii a fost de 7,59 milioane de dolari.

Starea Vulturului Dublu de aur

Este evident că o monedă de aur veche de aproape un secol, care nu a fost inițial încapsulată de Monetăria Statelor Unite, nu este în stare perfectă. În textul descrierii lotului din Sotheby’s citim că are urme fine de zgârieturi sub mâna stângă a Libertății, zgârieturi pe unele dintre raze, genunchiul stâng puțin șters și ușoare imperfecțiuni în partea de sus a torței și a anului.

Acest lucru nu este surprinzător – această monedă de aur avut o „viață” foarte dinamică.

Aurul – o investiție mai bună decât bursa

Previziunea preliminară pentru licitație a fost că prețul maxim la care va ajunge moneda de aur va fi de 15 milioane de dolari. Așadar, valoarea sa finală este cu aproape 25% mai mare chiar decât cele mai îndrăznețe prognoze.

Cu o valoare nominală de 20 USD, moneda de aur Double American Eagle produce astăzi un impresionant profit de 975499900%. Prin comparație, dacă o persoană ar fi investit 20 de dolari pe bursă în 1933, acum ar fi avut 7.055 de dolari, aceasta fiind o creștere de doar 35175%.

Preț aur (XAU-RON)
10803 RON/oz
  
+ 26 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești