Adaugă alertă de preț

Confiscarea din 1933: începutul creșterii prețului aurului

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 20.04.2021
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
confiscarea aurului din 1933

În urmă cu 88 de ani, președintele Roosevelt a semnat un document care își arată efectele chiar și în prezent. Acest document este motivul pentru care dolarul continuă să se prăbușească iar prețul aurului continuă să crească.

La începutul acestei săptămâni, se împlineau 88 de ani de când președintele SUA, Franklin Roosevelt, a confiscat aurul țării. Această mișcare a fost justificată prin considerații economice evazive și a reprezentat unul dintre punctele cheie pentru evoluția prețului aurului.

În acest articol vom afla care sunt cauzele reale din spatele creșterii prețului aurului și efectele în economia actuală.

Motivele reale ale confiscării aurului

Confiscarea aurului a avut loc odată cu semnarea Ordinului de executare 6102, la 5 aprilie 1933. Prin acest decret s-a interzis deținerea de monede de aur, bare de aur și certificate de aur de către rezidenți și companii din Statele Unite. Singurele excepții erau cantitățile foarte limitate folosite pentru producția de bijuterii sau în scopuri industriale.

În momentul semnării decretului, aurul nu și-a pierdut statutul de garanție pentru dolar. De aceea, unii americani nu văd inițial nicio problemă în a preda aurul autorităților la o rată fixă ​​de 20,67 dolari pe uncie. Dar, după cum afirma apoi Milton Friedman:

Nimic nu este la fel de durabil ca un program guvernamental temporar.

Și americanii vor cunoaște din plin acest lucru.

Ordinul executiv 6102, care a confiscat aurul americanilor

ordinul executiv_6102

Sursa : Wikipedia

Exact două luni mai târziu, la 5 iunie 1933, Congresul SUA a interzis toate plățile în monede de aur sau bare de aur. Ordinul anulează, de asemenea, toate contractele și tranzacțiile în care este plătit metalul prețios. Acest lucru a dus chiar la o situație în care facturile Trezoreriei SUA, care trebuiau plătite în aur, nu au fost de fapt plătite.

Și când metalul a fost confiscat de stat, publicul a înțeles rapid care erau obiectivele pe termen scurt ale guvernului: se stabilea imediat un nou preț administrativ pentru aur și, respectiv, dolar.

A urmat o perioadă de schimbări zilnice și imprevizibile de valoare, ceea ce a determinat ca autoritățile americane să stabilească un preț de 35 USD / uncie de aur. Astfel, administrația Roosevelt a jefuit locuitorii și întreprinderile din țară cu 70% din puterea lor de cumpărare.

Efectele pe termen scurt ale confiscării aurului

În primul rând, cu această mișcare, guvernul SUA își scădea drastic datoriile exprimate în dolari. Motivul este că, în termeni nominali, valoarea angajamentelor nu s-a modificat. În realitate însă, puterea de cumpărare a dolarului de hârtie (folosit în practică) a fost semnificativ mai mică.

În al doilea rând, unii ar putea susține că, subminând prețul dolarului, administrația Roosevelt a sprijinit exporturile și producția locală. Într-adevăr, acestea au crescut cu 35% între 1933 și 1935, deși cifrele ONU arată că importurile au crescut și mai dramatic – cu 59% în aceeași perioadă, timp în care țara a atins chiar un deficit comercial (adică a importat mai multe bunuri decât exportate), deși avea cea mai dezvoltată industrie din lume la acea vreme.

În același timp, distrugerea direcționată a valorii dolarului, așa cum era de așteptat, a dus la sărăcirea populației. Nu numai că salariile americanilor au scăzut între 1934 și 1936, ca urmare a Marii Depresii, dar și cheltuielile lor au crescut. Datele de la Biroul Statisticilor Muncii arată că, de fapt, cheltuielile depășeau cu mult veniturile. Această tendință nu s-a inversat decât după cel de-al Doilea Război Mondial, când multe dintre politicile de distrugere economică ale lui Roosevelt au fost abrogate.

Graficul 1 : Venituri și cheltuieli medii ale gospodăriilor din SUA

graficul 1 confiscarea aurului 1933

Sursa : Biroul de statistici ale muncii

Confiscarea aurului nu are niciun efect pozitiv pe termen scurt – nici pentru economie, nici pentru indivizi. Dimpotrivă, economia începe să se clatine, iar indivizii devin mai săraci. Dar cel mai negativ efect este controlul autorităților asupra masei monetare, aspect care are un impact negativ pe termen foarte lung.

Consecințe economice pe termen lung

Confiscarea aurului nu este deloc întâmplătoare. Demersul în sine vizează trei lucruri.

În primul rând, administrația ar trebui să poată crește oferta de bani (adică inflația) la discreția sa.

În al doilea rând, ca o consecință a celei anterioare, autoritățile au capacitatea de a crește bugetul fără a depinde de public. Și, în practică, exact acest lucru s-a întâmplat, nu numai în perioada analizată, ci în general după 1933. Datele arată că, datorită măsurii, guvernul SUA a reușit să dizolve cheltuielile guvernului federal cu un procent impresionant de 40% și asta doar în anul 1935. Apoi, din 1971 și până în prezent, bugetul a fost crescut cu 3653,9%.

Graficul 2 : Cheltuieli bugetare SUA

cheltuieli bugetare sua

Sursa : Rezerva Federală St. Louis

În al treilea rând, autoritățile doresc ca rezidenților americani să le fie imposibil, sau cel puțin extrem de dificil, să aibă acces la active care ar putea reprezenta o alternativă la dolar. Astfel, atunci când puterea de cumpărare a banilor este distrusă, oamenii nu mai pot să „fugă pentru a-și asigura valoarea” așa cum marele economist Ludwig von Mises a denumit fenomenul.

Evadarea este, așadar, abandonarea monedei inflaționiste și achiziționarea de active alternative. Întrucât aurul a fost întotdeauna un salvator al puterii de cumpărare în situații de criză, este clar că americanii ar fi recurs la el pentru a-și păstra puterea de cumpărare. Dar aceasta ar fi fost o veste proastă pentru politicieni. În acel caz dolarul ar cădea în hiperinflație, pentru că cererea pentru acesta s-ar prăbuși. Tocmai de aceea politicienii au lovit în singura mântuire a oamenilor din Statele Unite – aurul.

Istoria economică din 1913, când a fost înființată Rezerva Federală, și mai ales după începutul anilor 1930, este plină de cicluri recurente de creștere și recesiune. Adică de crize. Crizele apar pentru că guvernele controlează oferta de bani și ratele dobânzii, iar banii sunt deja dezlegați din aur.

Creșterea prețului aurului și prăbușirea dolarului

Din 1933, dolarul și-a pierdut aproape 100% din puterea de cumpărare, iar numai din 1959, oferta de bani a crescut de aproape șapte ori. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că, în proporție inversă, există un preț în creștere al aurului – în total, de peste 40 de ori de la sfârșitul anilor ’60 și până în prezent.

Graficul 3 : Prețul aurului (roșu), puterea de cumpărare a dolarului (albastru) și creșterea ofertei de bani (verde; indiciu, 1959 = 100)

grafic 3 pretul aurului

Sursa : Rezerva Federală St. Louis

Cu cât sunt mai mulți bani în circulație, cu atât va crește mai mult prețul aurului și, așa cum am menționat într-un alt articol, o sumă record de bani este tipărită.

Concluzie

Când americanilor li s-a permis să dețină din nou monede de aur, bare de aur și aur de investiții începând cu 1974, lumea era deja foarte diferită. Se întâmplase ceva de neimaginat – toate țările au trecut de la monedele susținute de aur la banii fiduciari. Iar aceștia sunt complet nesiguri, în timp ce politicienii îi pot crea fără limite.

Confiscarea aurului în 1933 demonstrează extrem de fidel acest fenomen. Confiscarea aurului a eliberat mâinile conducătorilor pentru a se putea tipări bani. Iar acest fenomen a dus la apariția cataclismelor economice ale secolului XX.

Astfel, evenimentele de acum aproape 90 de ani au jucat un rol decisiv în conturarea sistemului monetar modern. Mai mult, aceste evenimente ne ajută să explicăm lumea în care trăim și să înțelegem funcțiile vitale ale aurului pentru economie și oameni.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești