Adaugă alertă de preț

Top 10 cele mai mari rafinării de aur din lume

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Rafinării și monetării în data de 29.11.2021
Preț aur (XAU-RON)
10779 RON/oz
  
+ 26 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON
Lingou de aur de investiții de 250 de grame

Împreună, primele 10 rafinării de aur din lume pot prelucra 5.200 de tone de aur pe an, capacitatea de rafinare fiind semnificativ mai mare decât capacitatea de producția minieră, care, în ultimul deceniu, a fost, în medie, de 3.300 tone anual. Dar producția minieră nu este singura sursă de materie primă pentru rafinăriile de aur, acestea prelucând și deșeuri de aur.

Ce fac cele mai mari rafinării de aur

După cum sugerează și numele, principala activitate a unei rafinării este aceea de a purifica și a separa aurul de alte substanțe, inclusiv metale precum zincul, cuprul, argintul, platina și fierul. Conform definiției date de Consiliul Mondial al Aurului, această activitate include:

O serie de procese prin care metalul prețios este extras și separat din materialul excavat, chiar și din produse reciclate (bijuterii și electronice, de exemplu).

Rafinarea se realizează în principal prin două procese, Miller și Volville. Primul a fost brevetat în Marea Britanie în 1867 și utilizează gazele de clor pentru a obține o puritate a aurului de până la aproximativ 99,5%.

Șapte ani mai târziu, dr. Emil Volville, din Hamburg, Germania, a dezvoltat o tehnologie și mai optimizată, dar și mai costisitoare. Brevetat în 1878, procesul a permis rafinarea aurului prin electroliză până la o puritate și mai mare, de 99,999%.

Astăzi, rafinăriile fac mult mai mult decât să purifice aurul. Cele mai mari dintre ele oferă o gamă largă de servicii. Printre acestea se numără logistica, leasingul de aur, serviciile financiare, evaluarea și analiza, comerțul, inclusiv, uneori, direct cu utilizatorii finali, și fabricarea de produse din aur. Datorită rafinăriilor, avem astăzi unele dintre cele mai bune monede și lingouri din aur pentru investiții. Pe lângă necesitățile investitorilor, acestea răspund nevoilor de metale prețioase ale industriilor vitale, inclusiv cele energetice și farmaceutice.

Iată clasamentul celor mai mari companii din domeniu:

1. Valcambi

Capacitatea de rafinare a aurului = 1200 t pe an

Capacitatea de rafinare a argintului = 400 t pe an

Valcambi este cea mai mare dintre rafinăriile de aur ale lumii. Înființată în 1961, are capacitatea de a rafina 2.000 de tone de metale prețioase pe an, dintre care 1.200 de tone de aur și 400 de tone de argint. În 2020, aceasta rafina până la 4,8 tone pe zi. Astfel, compania a avut o contribuție semnificativă la stabilirea Elveției ca centru de prelucrare al aurului, unde sunt rafinate două treimi din aurul mondial. Procesele utilizate de Valcambi îi permit să obțină purități de până la 999,99 pentru aur, 999,90 pentru argint și 999,50 miimi pentru platină.

Citiți mai multe despre acest subiect: Istoria rafinăriei elvețiene Valcambi

Catalogul de produse al rafinăriei elvețiene este foarte extins. Oferă lingouri din aur pentru investiții (turnate și bătute, inclusiv rotunde), monede comemorative și numismatice, medalioane și granule de aur și argint (cu o greutate începând de la 0,065 g.) Valcambi este, de asemenea, creatorul singurei monede de aur armilare pentru investiții. Aceasta este mijloc legal de plată în Insulele Cook, are o masă de ¼ uncie troy (7,775 g), o puritate de 999,9 miimi și o valoare nominală de 25 de dolari.

Rafinăria oferă o gamă largă de servicii ce țin de metalele prețioase. Acestea variază de la transport și depozitare, la analiză, recepție, rafinare și producție, și până la finanțarea partenerilor lor.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cu ce rafinării și monetării lucrează Tavex?

Din 2015, Valcambi este deținută integral de Rajesh Technologies. Pe lângă, compania elvețiană, mai deține o rafinărie în Uttarakhand, India, care are capacitatea de a rafina 400 tone de metale prețioase pe an.

2. Metalor Technologies

Capacitatea de rafinare a aurului = 800 tpa

Metalor este cea mai veche dintre cele mai importante rafinării de aur din Elveția. Înființată în 1852, activitatea sa principală a fost inițial topirea și prelucrarea aurului pentru producția de carcase de ceasuri. Abia după Primul Război Mondial, compania, deținută acum de banca SBS, a început să producă lingouri de aur. O rafinărie de aur și argint, capabilă să atingă o puritate de 999,9, a fost apoi adăugată la instalațiile sale de producție. Astfel, la mijlocul anilor 1930, Metalor a devenit și prima rafinărie elvețiană care a fost inclusă pe lista London Good Delivery.

La mijlocul anilor ’50, a fost inaugurată noua rafinărie a companiei din Neuchatel, unde își desfășoară și în prezent activitățile în Elveția. În această perioadă, a fost creat logo-ul modern – literele MP dispuse într-un triunghi inversat. Până la sfârșitul secolului al XX-lea, și-a extins operațiunile în Europa, iar de la începutul secolului XXI în Asia, inclusiv în China, Japonia, Hong Kong, Singapore și Coreea de Sud.

După mai multe schimbări de acționariat, Metalor Technologies a ajuns în 2016 în proprietatea grupului japonez Tanaka Kikinzoku.

Metalor produce în continuare lingouri care îndeplinesc standardul LBMA de livrare bună – cu o greutate de 12,5 kg (lingouri de aur) și 30 kg (lingouri de argint). Printre inovațiile rafinăriei se numără introducerea tehnologiei BullionProtect. Aceasta aplică o peliculă subțire de cerneală specială (dezvoltată în colaborare cu SICPA), care permite verificarea vizuală și tehnică a autenticității. Fiecare ștampilă de acest tip de pe lingourile de aur conține, de asemenea, un cod QR unic care permite verificarea instantanee a calității. Această inovație este aplicată, de asemenea, de alte șapte rafinării de top la nivel mondial.

Metalor este un furnizor de metale prețioase prelucrate pentru numeroase industrii, de la produse de laborator, energie regenerabilă și automobile, până la ceasornicărie și electronică.

Are o capacitate anuală de rafinare a aurului de 800 t pe an și 4 t pe zi, și poate produce produse cu o greutate de până la 3 tone pe zi.

Metalor este, de asemenea, una dintre cele cinci companii care transmit referințe către London Bullion Market Association. Acești arbitri au stabilit standardele pentru aurul și argintul pur. Celelalte patru companii sunt:

– Tanaka

– Rafinăria Rand

– PAMP

– Argor-Heraeus

3. Tanaka

Capacitatea de rafinare a aurului ≈ 540 t pe an

Tanaka a fost fondată la sfârșitul anilor 1800 în Japonia ca o companie de comerț valutar. Ulterior, la începutul anilor 1950, a început să producă aur pentru industria electronică națională. Intrând în această industrie, a început să rafineze și aurul. Odată cu liberalizarea pieței metalului prețios din Japonia, la începutul anilor ’70, compania și-a dezvoltat și partea de servicii de dealer, anunțând zilnic cursurile de “cumpărare” și “vânzare”.

În 1978, Tanaka a fost prima companie japoneză inclusă pe lista de bune livrări a LBMA. Ea face parte și astăzi din asociație. Doi ani mai târziu, a lansat primul program din Japonia de economisire în aur pe bază de abonament. Prin intermediul acestuia, localnicii puteau investi în metal, cumpărând o cantitate mică în fiecare lună.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce ar trebui să investim?

În prezent, compania produce o mare varietate de lingouri de aur (bătute și turnate) cu o greutate cuprinsă între 1 g și 12,4 kg. Oferă, de asemenea, o gamă largă de servicii, inclusiv tranzacționare extrabursieră, leasing, swap-uri pe aur și finanțare pentru alți participanți pe piața aurului. Produsele de aur pentru investiții sunt disponibile prin intermediul rețelei de vânzări proprii Tanaka din Japonia, precum și prin intermediul dealerilor din întreaga lume.

În ultimii 45 de ani, Tanaka a procesat aur doar la uzina Shonan, situată la 50 km de Tokyo. Aceasta are capacitatea de a rafina și recicla aproximativ 540 de tone de aur pe an. Din 2007, este singura unitate de producție din cadrul grupului care produce și aur pentru investiții.

În plus, Tanaka produce multe produse industriale diferite, de la catalizatori auto, la echipamente medicale, de laborator și de testare, cabluri și tuburi placate cu aur și argint, până la benzi magnetice. Grupul cuprinde un total de 30 de companii care își desfășoară activitatea pe trei continente.

4. PAMP

Capacitatea de rafinare a aurului > 450 t pe an

Capacitatea de rafinare a argintului > 450 t pe an

Înființată în 1977 în cantonul Ticino, Elveția, PAMP oferă evaluarea și rafinarea aurului și argintului și producția unei game largi de lingouri, monede (turnate și bătute), obiecte de colecție, produse semifinite din aur și argint, precum și fabricarea la comandă. Rafinăria a fost un pionier în transformarea lingourilor din aur într-o operă de artă care rivalizează cu monedele de aur pentru investiții, introducând rafinatul design Fortuna.

PAMP Fortuna

Lingou de aur PAMP Fortuna

Inovațiile PAMP nu se limitează la imaginile de pe lingouri. Compania a fost primul producător care a introdus tehnologia de colorare cu aur în produsele sale. Sunt, de asemenea, un inovator în introducerea ambalajelor de protecție, care le autentifică produsele.

Inovația PAMP constă, de asemenea, în crearea aplicației gratuite Veriscan. Prin intermediul acesteia, orice telefon inteligent poate fi folosit pentru a verifica dacă un lingou de aur PAMP, care poartă denumirea Veriscan, este autentic.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cât aur conține noul iPhone 13 și care este prețul acestuia

Rafinăria este, de asemenea, creatorul sistemului de afaceri Bullion Module, care sprijină gestionarea tranzacțiilor cu aur, fie că este vorba de investiții sau numismatică.

Compania spune că are capacitatea de a rafina peste 450 de tone de aur pe an și peste 1.200 de tone de argint. Prelucrarea platinei nu este atât de mare, ajungând la 30 tone pe an. La fel ca și celelalte rafinării de top, pentru anumite aplicații, cum ar fi electronicele și bijuteriile, PAMP poate atinge purități ale aurului de 999,99.

Tavex este un partener oficial PAMP atât în România, cât și în Bulgaria. PAMP este distribuitorul oficial al unora dintre cele mai populare monede de aur pentru investiții, inclusiv British Sovereign, Krugerrand, American Eagle și altele.

5. Asahi Refining

Capacitatea de rafinare a aurului = 450 tpa

Capacitatea de rafinare a argintului = 2000 tpa

Asahi Holdings a fost fondată în Japonia în 1952 și până în anii 1990 a jucat un rol important în reciclarea argintului, producând produse pentru industria dentară și cea fotografică. De-a lungul timpului, și-a extins activitățile în trei domenii principale – protecția mediului, produse de sănătate și metale prețioase.

În secolul XX, holdingul s-a extins rapid în domeniul prelucrării aurului. La mijlocul deceniului trecut, a achiziționat rafinăriile Asahi Canada și Asahi USA, iar în 2019 a achiziționat rafinăria falimentară Republic Metals Corp (într-o tranzacție evaluată la 25,5 milioane de dolari), care era cea mai mare rafinărie de aur din SUA, cu o capacitate de peste 300 tone pe an. Astfel, în total, Asahi poate rafina 450 de tone de aur și aproximativ 2.000 de tone de argint pe an, conform calculelor efectuate de compania de consultanță Titlis Group.

Așa cum era de așteptat, actualul rafinator numărul 1 din SUA, care are mai multe instalații de prelucrare a aurului în America de Nord, oferă numeroase servicii pentru metale prețioase, inclusiv rafinare, evaluare, transport, tranzacționare și producție de lingouri și monede. Acestea din urmă includ versiuni din argint ale monedelor American Bison și American Eagle.

Citiți mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului?

Asahi este un furnizor certificat de lingouri cu un standard de livrare bun din partea LBMA, precum și de lingouri pentru bursa COMEX.

6. Rafinăria Rand

Capacitatea de rafinare a aurului = 410 tone

Capacitatea de rafinare a argintului = 60 tone

Dacă ar trebui să numim o rafinărie legendară, aceasta ar fi rafinăria Rand din Africa de Sud. Înființată în 1921, într-un secol a rafinat peste 50.000 de tone de aur, adică un sfert din tot aurul extras vreodată de pe Pământ.

Rafinăria a fost înființată de Camera Minelor din Africa de Sud, iar astăzi este deținută de cele mai mari companii miniere de aur din țară, unele dintre acestea fiind și cele mai mari la nivel mondial. AngloGold Ashanti (42,41%) deține cea mai mare cotă în cadrul acesteia.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cele mai mari companii de exploatare a aurului și capitalizare de piață din lume

Jumătate din aurul pe care îl topește, îl rafinează și îl transformă în produse, cum ar fi emblematica monedă de aur Krugerrand, este extras în principal din Africa de Sud Est, de Vest și de Est. Cealaltă jumătate provine de la acționarii rafinăriilor. Ultimul său raport anual precizează că:

Foarte puțin material secundar provine din Africa de Sud din cauza riscului de contaminare din alte surse. Acest lucru reflectă angajamentul nostru ferm față de mineritul aurifer responsabil – atunci când sursa materialului secundar nu poate fi asigurată în mod adecvat, preferăm să nu lucrăm cu el.

De asemenea, raportul financiar precizează că Rand Refinery are capacitatea de a rafina 410 tone de aur pe an. De pe site-ul său reiese că poate rafina 60 de tone de argint pe an. Cu toate acestea, Rand Refinery este cea mai mare rafinărie și topitorie de aur din lume care funcționează într-un singur complex integrat.

7. Argor-Heraeus

Capacitatea de rafinare a aurului ≈ 400 tone

Capacitatea de rafinare a argintului ≈ 400 tone

Argor a fost înființată în 1951 în Elveția, iar rafinăria a fost achiziționată integral de UBS în 1973. La jumătatea anilor 1980, a încheiat un parteneriat cu grupul german Heraeus și astfel a luat naștere alianța care există și astăzi – Argor-Heraeus. În următoarele două decenii, acțiunile sale au ajuns să fie deținute de Commerzbank și de Monetăria Austriei, iar în 2017 a fost cumpărată în proporție de 100% de grupul Heraeus.

De la începutul secolului XX, compania a început să se extindă prin deschiderea de filiale în diferite părți ale lumii. Primele dintre acestea s-au înființat la Santiago de Chile și în Germania în 2004, urmate de divizia italiană în 2006.

La fel ca Valcambi, Argor-Heraeus oferă servicii de rafinare, producție de lingouri și pandantive din aur, argint și platină, precum și produse pentru industria ceasurilor, a bijuteriilor și industria chimică. Rafinăria acoperă întreaga gamă de servicii legate de aurul fizic. Se ocupă de transport, asigurări, schimburi, producție de lingouri care respectă standardul de livrare bună și multe altele.

Lingourile Argor-Heraeus sunt atât pentru investiții, cât și obiecte de colecție. Această ultimă categorie include, de exemplu, produse cu puritate 999,9 dedicate anilor din calendarul chinezesc. Tirajul lor este limitat la mai puțin de 4.000 de bucăți pe an din fiecare tip și sunt disponibile în greutăți de 1, 5 și 10 grame.

Capacitatea de rafinare a aurului și argintului de către Argor-Heraeus este de aproximativ 400 de tone pe an pentru ambele metale. Rafinăria poate atinge purități ale aurului de 999,9 (la fel ca argintul), iar pentru aplicații industriale rare, de până la 999,99.

8. Heraeus

Capacitate de rafinare a aurului ≈ 400 t pe an

În 1856, Wilhelm Karl Hereus, un chimist și farmacist din Hanau, Germania, a reușit să topească două kilograme de platină cu hidroxigen. Acest moment a marcat începutul producției industriale de metal la nivel global. Înainte de Primul Război Mondial, W.C. Heraeus GmbH era cea mai mare companie de rafinare și producție a platinei la nivel global, cu o capacitate de 10 ori mai mare decât a doua din industrie.

În prezent, afacerea este acum un conglomerat global cu 11 divizii, aproape 15.000 de angajați și venituri de 31,5 miliarde de euro în 2020.

Pe lângă faptul că deține integral Argor-Heraeus, Heraeus are rafinării și unități de producție în Hanau (Germania), Hong Kong și New York (SUA). Divizia sa din Hong Kong este acreditată de către LBMA ca îndeplinind standarde bune de aprovizionare cu aur. Instalațiile grupului, cu excepția celor ale Argor-Heraeus, au o capacitate totală de rafinare a aurului de aproximativ 400 tone. Heraeus Precious Metals, divizia din care face parte Argor-Heraeus, este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru metale prețioase din lume.

În ceea ce privește aurul pentru investiții, compania oferă lingouri de la 1 g  la 12,5 kg. Măsura de precauție introdusă de Heraeus și utilizată de Argor-Heraeus este kinegrama. Prin intermediul computerului, se inscripționează o imagine bidimensională pe lingoul de aur, ceea ce face ca lumina care cade pe suprafața sa să fie colorată în culori diferite. Metoda a fost aplicată ulterior de Monetăria austriacă și de bănci precum UBS și Raiffeisen.

În 2018, Heraeus a investit 120 de milioane de dolari într-o nouă fabrică în Nanjing, China. Definită chiar de către companie drept “cea mai inteligentă fabrică de metale prețioase de înaltă tehnologie din lume”, aceasta desfășoară activități legate de reciclarea și producția de aur, argint, platină și alte produse din metale rare, în spiritul Industriei 4.0.

9. MMTC-PAMP

Capacitatea de rafinare a aurului = 300 tone

Capacitatea de rafinare a argintului = 600 tone

După cum sugerează și numele său, MMTC-PAMP este o societate mixtă între PAMP și guvernul indian. Parteneriatul a început în 2008, iar procesarea și producția de aur în 2012, când a fost inaugurată rafinăria propriu-zisă.

Ca și celelalte rafinării din clasament, MMTC-PAMP oferă o gamă completă de produse și servicii. Cea mai mare rafinărie din India, procesează aurul provenit din peste 20 de mine și produce lingouri turnate și bătute cu o greutate de până la 12,5 kg, pe care le vinde, de asemenea, direct clienților finali prin rețeaua sa de magazine. Aceasta se adresează bijutierilor și industriei din țară și oferă soluții tehnologice prin divizia sa IT.

MMTC-PAMP oferă, de asemenea, “aur digital”. Serviciul funcționează astfel: clienții finali plătesc pentru aur de investiții cu puritate 99,99 (24 carate), care este depozitat într-un seif la rafinărie. Utilizatorii săi pot lua lingouri de aur dacă doresc.

Compania este singura din India certificată de LBMA drept producâtor de lingouri care respectă standardul de bună livrare. Are o capacitate de rafinare de 300 tone de aur și 600 tone de argint.

10. Emirates Gold DMCC

Capacitatea de rafinare a aurului = 200 tpa

Emirates Gold a fost înființată în 1991 în Dubai, după ce afacerea cu deșeuri de aur a fondatorului său, Mohammed Shakarchi, din Elveția, și-a încetat activitatea. Mohammed a fost acuzat de spălare de bani – deși a fost achitat rapid, băncile din țara central-europeană au încetat să mai ofere servicii companiei sale. Shakarchi i-a plătit pe creditorii și angajații săi și a plecat în Dubai.

Începuturile Emirates Gold au fost modeste – la început a fost capabilă să rafineze “doar câteva kilograme de aur pe săptămână”, conform propriei prezentări. Capacitatea sa a crescut considerabil odată cu construirea instalațiilor moderne în 2004, iar astăzi este cea mai mare rafinărie de aur din lumea arabă.

Activitățile Emirates Gold se concentrează pe topirea, rafinarea, evaluarea, comercializarea și producția de produse din aur și argint. Portofoliul Emirates Gold include lingouri de investiții din aur și argint, monede din aur, medalioane, trofee, plăci și fabricarea de produse după planurile clienților.

În declarația companiei se precizează că aceasta are capacitatea de a rafina 200 de tone de aur pe an. De asemenea, este membru asociat al LBMA.

Preț aur (XAU-RON)
10779 RON/oz
  
+ 26 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești