Adaugă alertă de preț

Cele mai mari companii de exploatare a aurului din lume

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 05.08.2021
Preț aur (XAU-RON)
10726 RON/oz
  
- 63 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON
Pepite de aur, producție de aur, minerit de aur

Cele mai mari zece companii care exploatează aur din lume produc mai mult aur decât China și Rusia la un loc  (cei doi lideri ai pieței din 2020, înainte ca producția companiilor private din Australia să ajungă la 854 de tone, iar cea a statelor sub 700 de tone). Cu o capitalizare de piață combinată de 206 miliarde de dolari, valoarea estimată a acestei producții e mai mare decât produsul intern brut estimat de Grecia în acest an (210 USD versus 209 miliarde USD).

Citiți mai multe despre acest subiect: Australia prezice o scădere a producției de aur. Cererea însă, la nivel global, va fi în creștere

În continuare, vom vedea care sunt cele mai mari companii de extracție a aurului din lume raportându-ne la doi indicatori – extracția aurului și capitalizarea de piață – și cum a evoluat acest clasament de la ultima analiză Tavex, din 2017.

Cele mai mari companii de exploatare a aurului

Newmont a devenit cea mai mare companie exploatatoare de aur în 2017, după ce a depășit Barrick Gold. De atunci, a rămas în fruntea clasamentului.

Graficul 1: Cele mai mari companii miniere de aur din lume (anul 2020)

Cele mai mari companii miniere de aur din lume (anul 2020)

 

Sursa: Rapoarte ale companiilor în cauză, World Gold Council, calcule proprii

În ultimul an nu există nicio modificare în ceea ce privește primele două companii din clasament, întrucât producția lor de aur a scăzut cu o valoare identică. A apărut însă o schimbare la nivelul locurilor 3 și 4. Astfel, AngloGold Ashanti a ajuns pe locul 4 după ce randamentul său a scăzut cu aproape 10%, iar Polyus a urcat pe locul 3, având o scădere de numai 2,7%. Cea mai dramatică scădere a înregistrat însă compania Newcrest Mining din Australia, și anume cu 12%.

Doar două companii au înregistrat o creștere a producției de aur comparativ cu 2019. Acestea sunt South African Gold Fields (4,4%) și singura companie rusească din clasament – Polymetal International (6.9%). Harmony Gold a avut exact același randament ca în anul precedent.

Cele mai mari companii după criteriul capitalizării pieței

Clasamentul celor mai mari companii după mărimea capitalizării lor pe piață reflectă clasamentul producției de aur, dar numai până la primele două poziții. Pe locul trei se află Harmony Gold, care a fost ultimul în clasamentul anterior.

Graficul 2: Cele mai mari companii după capitalizarea de piață

Cele mai mari companii după capitalizarea de piață

Sursa: Rapoarte ale companiilor în cauză, calcule proprii

De la mijlocul anului 2019, Harmony Gold a înregistrat o creștere impresionantă, cu 62 de procente peste indicele Van Eck Vectors Gold Miners (cunoscut și prin abrevierea sa de stoc GDX), care cuprinde 51 de companii miniere  (aur și argint), inclusiv Barrick Gold și Newmont.

Pe măsură ce prețul aurului a scăzut, acțiunile Harmony au scăzut cu 48% față de vârful înregistrat în 24 iulie 2020. Cu toate acestea, capitalizarea companiei rămâne una ridicată.

În ceea ce privește modificările de preț, Polyus are performanțe semnificativ mai bune decât Harmony. Acțiunile sale și-au pierdut doar 23% din valoare, o explicație fiind faptul că această companie are cele mai mari rezerve de aur dovedite și probabile. Aceste rezerve se ridică la 104 milioane uncii troy sau 3.200 tone de aur.

De asemenea, după o scădere semnificativă de 30%, acțiunile Newcrest Mining au revenit pe plus de la începutul lunii iulie. În ultima lună, au crescut cu puțin peste 5%, fapt care are la bază raportările companiei cu privire la venituri mari și profituri stabile. În ultimii trei ani, câștigurile pe acțiune au crescut și, doar în ultimul an calendaristic, această creștere a atins un maxim de 65%.

Angico Eagle face parte din grupul de business care nu e grav afectat de deprecierea aurului. Contracția acțiunilor, de la mijlocul anului 2020 până în prezent, este comparabilă cu cea a Polyus. Chiar și așa, titlurile Polyus au crescut cu până la 70% de la începutul anului 2019 și până în prezent. De asemenea, a revenit pe creștere de la mijlocul lunii iulie. Motivul din spatele ascensiunii sale a fost creșterea venitului net, care s-a ridicat la 189,6 milioane de dolari în al doilea trimestru (77 de cenți pe acțiune) de la 105,3 milioane de dolari în aceeași perioadă a anului trecut (43 de cenți pe acțiune). În același trimestru, producția de aur a crescut cu 59%, ajungând până la 562.000 de uncii.

Cele mai mari companii de exploatare a a arului și schimbările din ultimii 4 ani

Comparativ cu clasamentul Tavex al celor mai mari companii de extracție a aurului din 2017, trei din top 5 sunt încă în clasament. Acestea sunt Barrick Gold (pe atunci primul), Newmont Mining (al doilea) și Newcrest Mining (al patrulea).

În 2019, Goldcorp, pe atunci numărul trei în clasament, a fost achiziționată de Newmont Mining într-o tranzacție de 10 miliarde de dolari (o primă cu 17% peste capitalizarea sa de piață). Într-o mare măsură, Newmont a devenit astfel un lider atât în ​​minerit, cât și în evaluarea afacerilor în rândul companiilor miniere care extrag aur.

După mai multe vârfuri de acțiuni de aproape 2.300 de pence pentru o garanție, compania mexicană  Frensillo (numărul cinci în 2017) tranzacționează acum la un preț de 11,6 dolari (822,84 pence), râmânând practic neschimbat în ultimii unsprezece ani. Este interesant pentru companie, mai ales că administrează cea mai mare mină de argint din lume.

În afară de numele companiilor din grafice, ceea ce s-a mai schimbat în patru ani este scala. În timp ce în 2017 Barrick Gold s-a clasat pe primul loc cu o capitalizare de piață de „aproape 20 de miliarde de dolari”, astăzi este evaluat la 38,1 miliarde de dolari. Adică, prețul se dublează în termen de patru ani. Newmont, în valoare de 18,5 miliarde de dolari, costă acum 50 de miliarde de dolari.

O astfel de dinamică nu este surprinzătoare. Având în vedere creșterea prețului aurului, e firesc ca întreprinderile din industrie să devină mai scumpe. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că, spre deosebire de aurul de investiții, acțiunile companiilor miniere sunt mult mai volatile.

Preț aur (XAU-RON)
10726 RON/oz
  
- 63 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești