Adaugă alertă de preț

Australia prezice o scădere a producției de aur. Cererea însă, la nivel global, va fi în creștere

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 14.06.2021
Preț aur (XAU-RON)
10756 RON/oz
  
- 38 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON
pepită de aur, cerere de aur, Australia, minerit de aur, producție de aur

Judecând după ultimele prognoze referitoare la producția și consumul de aur din Australia (care este al doilea mare producător de aur din lume), fundația pe care se bazează metalul prețios va rămâne stabilă în următorii câțiva ani. Aici vom lua în considerare cea mai recentă prognoză a Ministerului Industriei, Științei, Energiei și Resurselor (DISER) din țară.

Aprovizionarea cu aur

Producția mondială de aur va crește în următorii doi ani, ajungând la 3.807 tone în 2024. După acest an se preconizează o scădere, ajungându-se la 3.746 tone în următorii doi ani, se menționează în document.

Creșterea se va datora proiectelor de anvergură din Canada și Australia din următorii doi ani. Companiile miniere de aur investesc în aceste țări pentru a crește operațiunile și a extinde ciclul de viață al minelor de aur.

Graficul 1: Proiecția producției de aur

Proiecția producției de aur

Sursa: World Gold Council; DISER

Scăderea ulterioară se va datora reducerii cantității de aur extrase la nivel global. Pe de altă parte, după 2024, companiile miniere de aur se vor confrunta cu costuri de operare în creștere.

Agenția prezice că până la sfârșitul acestui an, Australia va putea depăși China, ajungând cel mai mare producător de aur din lume. Acest lucru se datorează creșterii preconizate a exploatării miniere din această țară, exploatare estimată la 384 de tone până la sfârșitul anului. Acest fapt se datorează majorării prețului aurului, care încurajează companiile miniere să-și extindă operațiunile. Cu toate acestea, după cum știm din seria Calea aurului, acest fenomen nu se întâmplă, de obicei, instantaneu.

Din cauza creșterii costurilor de exploatare, ponderea companiilor miniere care vor înregistra pierderi se va dubla la nivel global între 2024 și 2026. Potrivit DISER, numărul celor afectați va crește la 10% din totalul companiilor reprezentative pe acest sector.

Graficul 2: Câștigurile și pierderile companiilor miniere de aur

Câștigurile și pierderile companiilor miniere de aur

Sursa: DISER

Se așteaptă, totuși, ca industria minieră a aurului din Australia să rămână stabilă pe termen mediu. Asta lucru se datorează rezervelor gigant atestate și deținute de Australia, care sunt de peste două ori mai mari decât cele din Rusia, ocupanta locului al doilea în clasamentul țărilor cu cele mai multe rezerve subterane.

Graficul 3: Țările atestate cu cele mai mari stocuri pe termen mediu

Țările atestate cu cele mai mari stocuri pe termen mediu

Sursa: Geoscience Australia

Pe urmele aurului

Cererea de aur a atins 14% la 3.760 de tone în 2020 din cauza restricțiilor economice. Se preconizează că va crește cu 8,5% până la 4.080 tone anul acesta. Achizițiile de aur ale Chinei vor crește constant în următorii ani, iar țara își va menține poziția de consumator de frunte la nivel global.

Pe termen mediu, cererea de aur va crește cu 8,4% pe an. Spre deosebire de resursa de aur, aceasta nu va scădea după 2024, iar până în 2026 va ajunge la 5.126 tone la nivel global. Astfel, va depăși resursa fizică (constând în extracția și reciclarea aurului existent).

Graficul 4: Cererea de aur pe sectoare

Cererea de aur pe sectoare

Sursa: World Gold Council; DISER

După cum știm din legea cererii și ofertei, o astfel de situație de piață înseamnă că prețul metalului prețios va primi un sprijin solid. Dacă previziunile se vor dovedi corecte, situația se va menține valabilă mai ales până la mijlocul deceniului.

Preț aur (XAU-RON)
10756 RON/oz
  
- 38 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești