Adaugă alertă de preț

Cât aur conține noul iPhone 13 și care este prețul acestuia

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Știri de Aur în data de 20.09.2021
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Toate smartphone-urile, inclusiv noul iPhone 13, se bazează pe aur pentru a funcționa. Datorită conductivității sale ridicate, a oțelului inoxidabil și a durabilității, metalul prețios este indispensabil în mici componente utilizate în acestea. Deoarece smartphone-urile, și toate celelalte dispozitive inteligente, au din ce în ce mai multe funcționalități, cum ar fi conectivitatea 5G, aurul este tot mai folosit la fabricarea lor.

Datele Consiliului Mondial al Aurului susțin aceste informații. Deși există încă un deficit de cipuri, cantitatea de aur utilizată în industria electronică a revenit la nivelurile pre-pandemice. La sfârșitul celui de-al doilea trimestru, aceasta se ridica la 66,3 tone, aproape la fel ca în primul trimestru al anului 2019.

Cât aur este în iPhone 13?

Nu știm cu exactitate cât, dar putem face estimări, folosind metode de calcul alternative.

Principalele componente pentru care aurul este utilizat la fabricarea smartphone-urilor este acoperirea plăcii de bază, a camerei, a unor circuite de conectare și a cipurilor. Metalul prețios este de obicei aplicat ca un strat extrem de subțire pe elementele menționate, datorită proprietăților sale amintite mai sus.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cererea de aur de investiții din prima jumătate a anului este cea mai mare din 2013

În general, cu cât un smartphone oferă mai multe funcționalități și un nivel ridicat de conectivitate, cu atât este nevoie de mai mult aur. Acest lucru este valabil mai ales în tranziția de la conectivitatea 4G la 5G, care va veni odată cu noul iPhone 13.

De aceea, un raport Greenpeace spunea că, în 2007, smartphone-ul mediu folosea 3 miligrame de aur. Până în 2014, când fost lansat iPhone 6, cantitatea de aur a crescut la 25 de miligrame. După alți 2 ani, greutatea aurului folosit în fiecare iPhone a ajuns 30 de miligrame, iar în 2020 – la 34 de miligrame.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum se protejează nemții de creșterea prețurilor cumpărând aur de investiții

Pornind de la acest raționament logic, iPhone 13 ar trebui să aibă aproximativ 35-37 miligrame de aur, deoarece vine cu mai multe funcționalități (deși unele componente, cum ar fi RAM, vor fi aceleași). Totuși, nu este cazul. Conform ultimului raport privind progresele în domeniul protecției naturii, publicat la începutul acestui an, Apple a reușit să reducă aurul folosit pentru placa de bază a iPhone 12 cu 50% față de generația anterioară. Cu toate acestea, nu este singura componentă care necesită utilizarea metalului prețios. Deci, putem presupune că noul iPhone 13 are aproximativ 25 de miligrame de aur sau poate puțin mai mult. În orice caz, vom folosi 25 de miligrame ca bază pentru calculele de mai jos.

La un preț al aurului (în momentul redactării articolului) de 56,54 dolari pe gram, cantitatea de aur din noul iPhone 13 va valora 1.413 dolari pe dispozitiv.

Cât de aur ar trebui să cumpere Apple pentru iPhone 13

Apple folosește aurul pentru a-și confecționa produsele. După cum s-a dovedit, este o parte vitală a funcționării dispozitivelor inteligente. Dar, în unele cazuri, compania din Cupertino a trecut la următorul pas.

Ne referim la cazul ediției de aur Apple Watch, din care producătorul a subliniat în 2015 că dorește să facă 1 milion de unități. Potrivit companiei, pentru un exemplar, au fost utilizate între 50 și 75 de grame de aur de 18 carate. În medie asta înseamnă exact 2 uncii de aur (care cântăresc 62,2 grame). Se estimează că, până în 2020, Apple a vândut aproximativ 100 de milioane de ceasuri în 5 ani, dar nu este clar câte dintre acestea au o carcasă din aur. Cu toate acestea, dacă compania ar fi produs cele 1 milion de bucăți în cauză, ar fi avut nevoie de 746 de tone de aur. Cantitatea echivalează cu un sfert din producția totală de aur la nivel global până în 2015.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cele mai mari companii de exploatare a aurului și capitalizare de piață din lume

Să ne întoarcem la noul iPhone 13. Cantitatea de aur de care are nevoie compania, înca nu este clară. Aceasta depinde în mare măsură de unitățile produse și vândute. Cantitatea exactă de aur necesară pentru un iPhone nou va deveni publică doar după ce astfel de dispozitive vor începe să fie reciclate.

Compania analistă, Wedbush, estimează că, în prezent, există 250 de milioane de utilizatori la nivel global care folosesc diferite modele de iPhone cu vechime de peste 3 ani. Prin urmare, putem folosi acest număr ca număr de vânzări potențiale ale noului iPhone 13, deși nu este clar în ce perioadă de timp.

Așadar, Apple va avea nevoie de 6,2 milioane de grame de aur pentru producerea iPhone 13, echivalentul a 200,9 mii uncii. Prin urmare, pentru producția potențialului de 250 de milioane de unități iPhone 13, compania va trebui să investească 353 de milioane de dolari în aur.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit Suisse: Ne așteptăm ca prețul aurului să crească cu 7%

Acest lucru ne aduce la ultima întrebare pe care o vom dezbate

Ce fel de aur folosește Apple pentru noul iPhone 13?

Revenind la raportul Apple, acesta folosește 100% aur reciclat pentru placa de bază și unele tipuri de conexiuni. De asemenea, producătorul afirmă că:

Lucrăm pentru a crește utilizarea aurului reciclat și a reduce cantitatea de aur necesară pentru fabricarea componentelor, sprijinind în același timp o mai mare transparență în lanțul global de aprovizionare cu aur.

Dar pe lângă utilizarea aurului reciclat, compania oferă și alte date interesante. Ei spun că și-au reciclat propriile modele de telefoane mai vechi, folosind metalele obținute în noul iPhone 13. Apple estimează că a extras atât de mult aur și cupru dintr-o tonă de dispozitive vechi, încât cantitatea echivalează cu săparea a 150.000 tone de sol.

Citiți mai multe despre acest subiect: Consiliul Mondial al Aurului: Septembrie este cea mai bună lună pentru a investi în aur

Mai mult, 109 dintre furnizorii companiei din aproape 30 de țări folosesc energie regenerabilă pentru fabricarea dispozitivelor. În plus, toți furnizorii cu ale căror materiale este asamblat iPhone 13 sunt certificați ca producători 0 deșeuri. În cazul aurului, acest lucru înseamnă că și-au redus deșeurile cu între 95 și 99%. Norma pentru argint este între 90 și 94%.

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești