Adaugă alertă de preț

Cu ce rafinării și monetării lucrează Tavex?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Rafinării și monetării în data de 13.10.2021
Preț aur (XAU-RON)
10781 RON/oz
  
+ 16 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON
Monetăria Perth din Australia

În lumea comerțului cu aur de investiții, încrederea este totul. De aceea, Tavex furnizează clienților săi numai produse de la cele mai mari și mai bine cotate rafinării și monetării din lume.

Astfel, consumatorii au acces la produse garantate, recunoscute la nivel global, de înaltă calitate și cu un conținut precis de aur sau argint. Pot fi schimbate în orice țară din lume, de obicei la valori apropiate de prețul spot al aurului. Astfel, Tavex le oferă clienților săi o modalitate accesibilă și flexibilă de a face economii.

Iată partenerii noștri și modul în care aceștia au devenit cele mai recunoscute rafinării și monetării de pe piața aurului de investiții din lume.

Valcambi

Fondată în 1961, Valcambi este astăzi cea mai mare rafinărie elvețiană în ceea ce privește volumul de aur prelucrat. În 2020, a procesat 1.200 de tone de aur, ceea ce reprezintă cu 50% mai mult decât al doilea ocupant în clasamentul Metalor Technologies.

Ca producător, Valcambi oferă unele dintre cele mai recunoscute și căutate lingouri de aur la nivel global. Mai mult, oferta Valcambi include o mare varietate de lingouri de aur, monede de aur și medalioane. Rafinăria a introdus, de asemenea, primele monede de investiții  din aur ale armatei din lume. Este vorba despre o serie de inele ce se rotesc în jurul unei axe comune, care cu mișcarea lor formează sfere în creștere progresivă.

Mai multe despre subiect, aici: Istoria rafinăriei elvețiene Valcambi

Valcambi este, totodată, și un inovator în relațiile sociale. Rafinăria a lansat o serie separată de produse de aur verde. Aurul verde este extras și livrat doar din mine care îndeplinesc cele mai înalte standarde de respectare a mediulului și condițiilor de muncă ale angajaților.

 

PAMP

PAMP este o altă rafinărie elvețiană ale cărei produse sunt oferite de Tavex. Capacitatea de lucru este de 450 de tone de aur și 600 de tone de argint pe an. Având în vedere că între 65% și 75% din aurul produs în lume este rafinat în Elveția, PAMP este încă unul dintre cei mai mari producători de aur de investiții la nivel global.

Printre trăsăturile distinctive ale monedelor de aur autentice produse de rafinăriile sau monetăriile renumite, se numără calitatea lucrării lor. PAMP este o companie inovatoare, fiind prima care a introdus producția de lingouri gravate cu efigia unor personaje mitologice sau istorice celebre. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că produsele sale sunt, de asemenea, foarte populare la nivel global.

Poate că cel mai popular lingou de aur PAMP poartă imaginea zeiței prosperității Fortuna, după care și-a primit și numele. Are o puritate a aurului de 99,99% și este primul lingou din lume care include o operă de artă.

Lingoul de Aur PAMP Fortuna

Lingoul din aur PAMP Fortuna

Sursa: Tavex

În 2015, PAMP a devenit prima rafinărie din lume care a primit un Certificat de Aur Responsabil emis de London Bullion Market Association. Documentul certifică faptul că activitățile companiei nu contribuie la conflictele din întreaga lume, la încălcarea drepturilor omului, la sprijinirea organizațiilor teroriste și că respectă standarde înalte pentru politicile de mediu, sociale și de management.

Monetăria australiană (Monetăria Perth)

Monetăria Perth (prezentată în fotografia de copertă) a fost fondată în 1899 ca o sucursală a Monetăriei Regale Britanice, în Australia descoperindu-se o nouă mina de aur. Deși nu a fost prima, predecesorii săi, Sydney Mint și Melbourne Mint nu mai există.

În 1957, Monetăria Australiană a fost prima din lume care a obținut „cel mai pur aur”. Placa de aur produsă de instituție a fost 99,9999% pură. Momentul a fost atât de impresionant încât unele instituții, cum ar fi Monetăria Regală Britanică, au comandat mai multe exemplare pentru a fi utilizate pentru comparație cu propriile lor monede de aur.

Pe lângă progresele tehnologice, Monetăria Australiană a acumulat și succes comercial. În 1987, au introdus moneda de aur (care a devenit ulterior cangurul australian), aceasta având un succes instantaneu în rândul investitorilor. Numai în ziua debutului, au fost plasate comenzi pentru monede cu o greutate totală de 150.000 uncii troy (sau 4,8 tone), în timp ce Perth Mint se aștepta la o cerere maximă de 130.000 uncii troy în primele 3 luni.

Monedă de aur Cangur Australian din anul 2019

Monedă din aur Cangur Australian din anul 2019

Sursa: Tavex

La fel ca celelalte rafinării de pe listă, Monetăria Australiană oferă un portofoliu larg de produse de aur și argint de colecție. Printre acestea se numără seria de monede de aur de investiții lunare. Designul lor este modificat anual pentru a prezenta animalul căruia îi este dedicat anul respectiv al calendarului chinezesc.

Monedele de colecție bătute de Perth Mint au câștigat de-a lungul anilor zeci de premii pentru designul lor. Monetăria produce și dolari australieni.

Monetăria austriacă (Münze Österreich)

Münze Österreich, așa cum este numele original al Monetăriei austriece, este cea mai veche monetărie cu care colaborează Tavex. Istoria monetăriei este legată de Richard Inimă de Leu, care a fost ținut captiv timp de un an de către ducele Leopold al V-lea. În 1194, regele englez a plătit ca răscumpărare 12 tone de argint, iar ducele a folosit argintul pentru a bate primele monede la Viena.

În prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în cadrul monetăriei, a fost fondată o academie de gravură, care există și astăzi, iar măiestria gravorilor este reflectată de monedele produse aici. Cea mai populară este moneda de aur Filarmonica din Viena. Apărută în 1989, cu un design excepțional, a câștigat imediat premiul Coin News pentru cea mai bună monedă de aur. Este, de asemenea, primul mijloc legal de plată emis  în Austria, cu un conținut de aur pur de 99,99%.

Moneda de aur Filarmonica din Viena

Moneda din aur Filarmonica din Viena

Sursa: Tavex

Moneda se mândrește cu o serie lungă de premii. În 1992, a devenit cea mai bine vândută monedă de aur din lume. De atunci și până astăzi, a câștigat acest titlu de încă 3 ori. Datorită popularității sale imense, Filarmonica din Viena este disponibilă atât ca monedă din argint (din 2008), cât și ca monedă din platină (din 2016).

Pe lângă Filarmonica din Viena, Monetăria Austriacă, una dintre cele mai importante rafinării din lume, produce un portofoliu larg de lingouri de colecție, monede și chiar bijuterii. Printre acestea se numără monedele de aur ale ducatului austriac, purtând imaginea împăratului Franz Joseph. Din 1988, este, de asemenea, singura instituție care produce moneda utilizată în Austria.

Monetăria Chineză (China Great Wall Coins Investment)

Monetăria Chineză este o filială a China Coin, deținută de Banca Populară Chineză. Compania este singura autorizată să distribuie monede chinezești de aur în afara țării.

Aici este produsă una dintre cele mai faimoase și căutate monede de aur la nivel global – Panda de aur. Designul lor s-a schimbat anual de când a început producția în 1982. Un an mai târziu, au fost emise monede din argint Panda Chinezesc.

Moneda de aur Panda Chinezesc din 2014

Moneda din aur Panda Chinezesc din 2014

Sursa: Tavex

Aceste monede au o puritate de 99,9 și sunt disponibile în greutăți de 1, 3, 8, 15 și 30 de grame, măsurile fiind complet exacte. Din 2016, monedele nu sunt oferite în uncii troy, ci în grame, deoarece acesta este sistemul de măsurare utilizat în China.

Sunt rafinăriile de încredere?

Deși mai sus am enumerat doar unele dintre cele mai mari rafinării și monetării la nivel global, rămâne întrebarea: „De unde știm că rafinăriile oferă ceea ce promit?”.

Există câteva lucruri de luat în considerare în acest sens. Primul este că în comerțul cu aur de investiții, reputația este totul. Este de ajuns ca o singură dată o companie din industrie să nu furnizeze exact calitatea pe care o promite, că cel mai probabil va fi eliminată din industrie.

Trebuie avut în vedere faptul că aurul are o densitate specifică de 19,3 grame pe centimetru cub. Astfel, chiar și cu experimente relativ simple, poate fi stabilit conținutul de aur dintr-o monedă sau un lingou. În plus, există și modalități mai științifice de a verifica. Cu alte cuvinte, chiar dacă produsele lor sunt cumpărate de milioane de oameni pe an, este ușor de detectat dacă oricare dintre aceste rafinării și monetării apelează la înșelătorie.

În al doilea rând, majoritatea companiilor de pe listă sunt deținute de banca centrală din țara respectivă. Astfel. E greu de crezut că o asemenea instituție ar lucra cu falsuri.

Rafinăriile Valcambi și PAMP nu sunt deținute de Banca Centrală Elvețiană. Cu toate acestea, în cazul lor, există reguli extrem de stricte și controale atente. Nu este o coincidență faptul că țara are obligația de pune ștampila „Essayeur Fondeur” pe toate produsele de aur. Această ștampilă certifică faptul că lingourile și monedele de aur au trecut o inspecție independentă realizată de un specialist certificat.

Nu în ultimul rând, toate aceste rafinării și monetării fac parte din piețele internaționale. Ca atare, acestea trebuie să îndeplinească cerințele instituțiilor relevante care gestionează piețele relevante. De exemplu, comercianții din Londra trebuie să îndeplinească cerințele London Bullion Market Association. Organizația publică lista companiilor pentru o livrare bună, care poate fi văzută aici. Singura care lipsește este Monetăria austriacă, care, totuși, este deținută de banca centrală locală.

Cu alte cuvinte, jucătorii din lumea aurului trec prin multe teste pentru a fi admiși pe piață, iar pentru a prospera trebuie să-și îmbunătățească în mod constant serviciile și produsele. Acestea sunt rafinăriile și monetăriile ale căror lingouri și monede de aur le oferim la Tavex.

Preț aur (XAU-RON)
10781 RON/oz
  
+ 16 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești