Adaugă alertă de preț

Cum a devenit moneda din argint Cangurul Australian una dintre cele mai populare monede la nivel global

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Rafinării și monetării, Finanțe personale în data de 04.07.2022
Preț aur (XAU-RON)
10752 RON/oz
  
- 31 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON
Moneda de argint Cangur Australian, 1 uncie

Reprezentând simbolul național al Australiei și cu vânzări de aproape 19 milioane de uncii troy sau 591 tone în 2021, moneda din argint Cangurul Australian este, de asemenea, una dintre cele mai populare opțiuni pentru a investi în argint. Putem înțelege cu ușurință de ce, având în vedere combinația dintre preț accesibil, design rafinat și faptul că este realizată din argint pur (puritate .9999). Pentru investitori, aceast lucru înseamnă că moneda poate fi vândută la nivel global la o valoare cât mai apropiată de prețul spot al argintului.

Mondea din argint Cangurul Australian este unul dintre cele mai de succes produse ale respectatei monetării Perth Mint. Fiind una dintre cele mai mari monetării din lume, procesează aproximativ 10% din producția globală de aur și până la 900 de tone de argint pe an. Tavex este un partener pe termen lung al Perth Mint și oferă cotații de top pentru orice cantitate din această monedă din argint.

Cum a luat naștere moneda din argint Cangurul Australian

Așa cum se întâmplă adesea în lumea metalelor de investiții, debutul cu succes al unei noi monede din aur determină rafinăria sau monetăria să prezinte și o versiune din argint. De aceea, în 1993, Perth Mint a creat moneda din argint Cangur Australian ca un derivat al faimoasei monede din aur Cangur Australian . Inițial, a fost o monedă de colecție produsă în ediție limitată. Datorită interesului ridicat, monetăria a schimbat conceptul.

În septembrie 2015, a fost prezentat un nou design care a dat naștere monedei din argint Cangur Australian, recunoscută la nivel mondial, aceeași pe care o folosim și astăzi. Produsă din argint pur (puritate .9999), spre deosebire de predecesoare sa, este deja pusă în circulație, având producție nelimitată. În cuvintele fostului CEO al Monetăriei Perth, Richard Hayes:

Am vrut să ne asigurăm că noua monedă din argint Cangur Australian va răspunde nevoilor cheie ale investitorilor: să fie un activ care are o emblemă australiană; să aibă acces la un preț accesibil pentru argint; să poată cumpăra metalul cu o puritate de .9999, sub formă de monede cântărind o uncie troy.

Imediat ce a fost lansată pe piață, moneda din argint Cangurul Australian a avut un succes absolut. În doar cincisprezece luni, au fost produse 11,2 milioane de unități. Monetăria Perth subliniază că 10 milioane de monede au fost vândute în primul an calendaristic. Rezultatele sunt și mai impresionante deoarece:

  • Moneda din argint Cangur American concurează cu alte produse cunoscute ale Monetăriei Perth, inclusiv cu seriile Kukabura, Lunar și Koala (fiecare în ediție limitată)
  • Monetăria a pariat pe vânzări de două ori mai mici ale modenelor Cangur Australian – se aștepta să fie cumpărate 5 milioane de bucăți

Astfel, odată cu debutul său, noua monedă din argint Cangur Australian a devenit una dintre cele mai bine vândute cinci monede la nivel global, moneda din argint Vultur American fiind cea mai comercializată. În plus, monedele Frunză de arțar Canada, Filarmonica din Viena și Panda China au raportat în mod tradițional vânzări foarte mari. Adăugând Marea Britanie și ținând cont de creșterea bruscă a vânzărilor fiecărei monede de argint de pe listă, clasamentul nu s-a schimbat semnificativ în ultimii șase ani. De asemenea, vânzările de monede Cangur Australian au crescut semnificativ în această perioadă – aproape s-au dublat .

Design-ul monedelor din argint Cangur Australian

Moneda din argint Cangur Australian este disponibilă într-o singură variantă – cântărind o uncie troy, adică 31,1 grame de argint pur (puritate .9999). Moneda este instrument legal de plată în Australia și are o valoare nominală de un dolar australian și este încă produsă în cantități nelimitate. Diametrul său este de 40,9 mm și grosimea este de 3,5 mm.

Designul monedei este opera gravorului Jody Clark. Pe aversul monedei avem efigia Majestății Sale Regina Elisabeta a II -a. De jur împrejurul portretului sunt unde și inscripția „ Elizabeth II Australia 1 dolar”. Au fost bătute monede cu portrete diferite ale reginei.

Aversul Cangurului Australian din argint

Aversul Cangurului Australian din argint

Pe spate se regăsește cangurul roșu, un simbol informal al Australiei, sărind. Este înconjurat de un soare stilizat și, asemenea aversului, de un „ocean” stilizat. Parametrii monedei – inscripția AUSTRALIAN KANGAROO (“Cangurul Australian”), anul baterii, puritatea (9999 SILVER , adică “argint .9999”) și greutatea – “1 OZ” ( “one troy once – o uncie”). O literă mică „ P” este plasată în valuri din dreapta cangurului. Aceasta este marca producătorului, Perth Mint .

Reversul monedei din argint Cangur Australian

Reversul monedei de argint Cangur Australian

Marginea monedei este zimțată. Se numește cant și este realizat astfel încât, în circulație, să nu poată fi extras argintul. În trecut, când monedele din aur și argint erau  în circulație, aceasta era o practică comună. Mai multe informații despre cant și rolul lui Leonardo da Vinci în crearea sa în acest articol: „Ce este cantul unei monede și care este rolul lui”.

Cangurul nu este doar un animal unic, ci poartă și simboluri istorice semnificative ale sistemului monetar australian. Ca parte a stemei sale, cangurul a apărut pe primii șilingi locali de argint, bătuți în 1910. S-a regăsit mai târziu pe multe alte bancnote și monede din Australia.

Câte tipuri de monede din argint Cangur Australian există?

Chiar și astăzi, moneda din argint Cangurul Australian recunoscută la nivel mondial și produsă de Monetăria Perth nu este singura monedă de argint care înfățișează animalul emblemă al Australiei. La începutul anilor 1990, Royal Australian Mint (RAM), rafinăria de stat care producea moneda locală, a început să producă monede din argint Cangur. De asemenea, monedele aveau o valoare nominală de un dolar australian și o puritate de .9999.

Citește mai multe despre acest subiect: Investiția în aur partea 1: Investiții în aur

Există două diferențe semnificative între cele două monede Cangur. În primul rând, cangurul RAM are o producție mică. În ultimii aproape cincisprezece ani, doar 20.000 dintre ele au fost  comercializate anual. Aceasta înseamnă că moneda nu se găsește în cantități nelimitate și că este comercializată mai degrabă ca argint de colecție decât de investiție. Prima sa ar putea fi semnificativ mai mare decât prețul spot al argintului, dacă poate fi găsită pe alte piețe decât Australia sau împrejurimi.

În al doilea rând, designul monedei Cangur RAM se schimbă anual, ceea ce sporește raritatea acesteia. În cazul Monetăriei Perth, moneda Cangur nu are modificări, precum rivala sa Vulturul American. Întrucât moneda Cangur RAM este relativ rară în Europa, este foarte puțin probabil ca un investitor începător să o aleagă, însă este foarte bine să știe de existența sa.

Preț aur (XAU-RON)
10752 RON/oz
  
- 31 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești