Adaugă alertă de preț

Ce este cantul unei monede și care e rolul lui?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 29.04.2022
Preț aur (XAU-RON)
10734 RON/oz
  
- 88 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON
Cant zimțat, monede de aur

De-a lungul mileniilor, o varietate de bunuri și obiecte au fost folosite ca bani – scoici, pietre, sare, pământ, metale prețioase, hârtie, boabe de cafea, vite, lână, cuie, mantii și multe altele.

Citește mai multe despre subiect în articolul: Ce sunt banii?

Primele monede au fost bătute în 640 î.Hr în cetatea grecească Lidia, din Asia Mică. Potrivit istoricului grec Herodot (484 – 425 î.Hr.), lidienii au fost și primii care au realizat monede de argint și aur. Unele dintre primele monede au avut, în mod intenționat, pentru a le sublinia valoarea, o formă asemănătoare siluetei unei vaci (o reminiscență a economiei bazate pe troc).

Primele monede

Herodot avea dreptate, dar trebuie menționat că primele monede au fost făcute din electrum un aliaj de aur și argint – disponibil în natură. Se crede că acest aliaj era numit și „aur alb” din cauza nuanței mai deschise dată de prezența argintului. Electrum seamănă cu așa-numitul „aur alb” din bijuterii, care este cel mai adesea produs ca un aliaj de aur și argint sau nichel.

La început, monedele nu aveau valoare nominală. Prețul lor era determinat în funcție de greutatea și conținutul de aur sau argint pur din ele. Cu toate acestea, raportul dintre aur și argint în electrum varia foarte mult de la o monedă la alta, drept urmare și valoarea lor a variat considerabil. De-a lungul secolelor, monedele au început să fie produse dintr-un singur metal (de obicei cupru, argint sau aur) sau cu proporții clar definite ale celor două metale constitutive din monedele bimetalice.

Monede de aur bătute în antichitate

Monede lidiene cântărind 4,71 g și având o lățime de 10 până la 13 mm și grosimea de 4 mm.

În antichitate, presa mecanică nu era încă inventată și aceste monede erau create manual. Ca atare, nu aveau o formă identică, ci mai degrabă semănau cu plăci de aur eliptice. Pe monede era gravat un leu, considerat din cele mai vechi timpuri regele animalelor, simbol al puterii și autorității decretului.

În afară de formă și denumire, aceste monede nu aveau nimic altceva – bandă sau cant. Cantul reprezintă partea zimțată de pe lateralul monedei. Să vedem de ce este foarte important pentru o monedă din argint sau aur.

Cantul și înșelătoriile

O provocare majoră pentru orice sistem monetar este prevenirea contrafacerii instrumentelor sale de plată.

Deoarece valoarea principală a monedelor din aur era dată de conținutul de aur pur din ele, unii oameni au fost tentați să separe o parte din aur prin pilire. După cum s-a dovedit, primele monede de aur aveau o formă neregulată. Prin urmare, a fost relativ ușor să se separe o parte din metal fără a-l deteriora vizibil și a-l lăsa în circulație ca mijloc de plată. Bucățile de aur obținute în timpul răzuirii erau adunate, topite și transformate în diferite obiecte din aur, iar astfel fraudatorii făceau profit din nimic.

Citește mai multe despre acest subiect: Ducatul austriac – istoria uneia dintre cele mai populare monede de aur din lume

Pentru a stopa această fraudă, a fost inventată marginea în relief a monedelor, pe care o numim cant sau margine. Astfel, dacă cineva încerca „să răzuie” o parte din metalul prețios dintr-o monedă, ieșea imediat la iveală tentativa de fraudă, nu mai putea fi folosită ca instrument de plată și atrăgea atenția autorităților.

Cantul – din antichitate până în zilele noastre

A fost nevoie de timp înainte ca această inovație în materie bani să fie introdusă. Apariția unui grup de monede a avut loc la un mileniu după inventarea primei monede. Grupul de monede a fost posibil datorită invenției presei mecanice, deoarece prezența unei margini zimțate necesită mai întâi o formă rotundă a monedelor, care nu a putut fi realizată manual. Această idee a fost propusă pentru prima dată de legendarul inventator Leonardo da Vinci.

Procesul a devenit posibil la scurt timp după moartea sa. Presa mecanică a fost perfecționată la Ausburg, în 1540, și a fost folosită pentru prima dată pentru producția în masă de monede în Franța. Protejarea monedelor de falsificare nu a fost singurul motiv pentru care era nevoie de o presă mecanică. La acea vreme, monetăriilor le era greu să bată un număr suficient de monede de aur pentru a satisface cererea de bani. Presa mecanică este cea care a rezolvat ambele probleme.

Citește mai multe despre acest subiect: Francul francez – moneda de aur care a condus comerțul european

De-a lungul anilor, pentru a imprima cantul s-au folosit diferite modele – drepte sau bare oblice, stele, puncte sau diverse inscripții legate într-un fel de bani. Banda de pe marginea monedelor este folosită și astăzi. În unele valute, cum ar fi dolarul american, ajută să fie distinsă valoarea nominală a monedelor doar prin atingere.

Vulturul de aur American. Prezența unui cant este clar vizibilă

Monedă de aur Vultur American

Astăzi, aproape nimeni nu va începe să răzuiască bănuți de metal pentru a topi cuprul și zincul din componența lor. Nu numai că este ilegală, dar e și neprofitabilă, deoarece valoarea nominală a banilor noștri o depășește adesea cu mult pe cea a cantității de metal conținute.

Cu toate acestea, pentru anumite monede, precum cele de investiții, integritatea lor continuă să fie un indicator al autenticității. Vă reamintim că monedele moderne nu pot prezenta urme pe suprafața lor pentru a putea fi revândute.

Desigur, producătorii de aur de investiții și-au îmbunătățit semnificativ metodele de protecție a monedelor de falsificare. Puteți citi în acest articol mai multe informații despre modalitățile de securizare a monedelor utilizate de către diversele monetării de pe glob.

Frauda legală

Tot legat de subiectul monedelor din aur și fraude, merită menționat un tip de topire a monedelor din aur absolut legal și în sprijinul nevoilor statului. Este așa-numitul concept de devalorizare a banilor. În acest caz, conținutul de metal prețios din monede scade, în detrimentul celui de bază, fără a modifica valoarea nominală a acestora. Efectul inițial este o creștere magică a cantității de numerar disponibil, care, desigur, se dovedește a fi iluzorie și este urmată de un proces de inflație.

Citește mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Devalorizarea banilor a fost observată încă din antichitate, de exemplu în Imperiul Roman, când, pentru o perioadă de aproximativ 300 de ani, conținutul de argint al denarului din argint a scăzut de la 100% la 5%. Rezultatul a fost prăbușirea totală a economiei imperiului și declinul acestuia.

Preț aur (XAU-RON)
10734 RON/oz
  
- 88 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești