Adaugă alertă de preț

Cele mai importante figuri feminine portretizate în lumea aurului de investiții

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Rafinării și monetării în data de 08.03.2022
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 6 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
- 0 RON
Monedă de aur 20 de franci francezi Marianne

Monedele din aur au portretizat imagini de femei încă de când omenirea a început să le bată. Cele mai vechi monede de acest tip sunt octadrachmele (opt drahme) bătute între 270 și 260 î.Hr. în Egiptul Antic, pe aversul cărora o vedem pe regina Arsinoe a II-a. La acea vreme, ea era coregenta soțului (și fratelui) său, Ptolemeu al II-lea Filadelful, iar înainte de aceasta fusese și regina Traciei ca urmare a primei sale căsătorii – cu succesorul lui Alexandru cel Mare, Lisimah.

Octadrahma lui Arsinoe II

Octadrahma lui Arsinoe II

Până în ziua de azi, unele dintre cele mai populare tipuri de aur de investiții înfățișează și femei. Acest lucru nu este o coincidență – de-a lungul istoriei omenirii, femeile au fost asociate cu unele dintre cele mai pozitive calități, valori și virtuți umane. În această analiză, vom vedea exact care sunt cele folosite și în prezent.

Alte tipuri de aur pentru investiții, sub formă de lingouri sau monede, pot fi văzute aici: https://tavex.ro/aur/  Și iată care este  simbolistica din spatele doamnelor pe care le înfățișează. Le prezentăm în ordine aleatorie, nu în ordinea importanței, deoarece nici nu se poate face o clasificare după această caracteristică.

Marea Britanie

Chiar și monedele romane antice o prezintă pe Lady Britannia ca o femeie războinică cu scut, coif corintic și suliță, iar mai târziu cu un trident. Până în secolul al II-lea, ea va deveni o zeiță a panteonului local. Moneda marchează astfel puterea populației locale, romanii cucerind insulele cu un efort considerabil. Nu trebuie să uităm că cea mai aprigă rezistență la invazia lor a fost condusă tocmai de o doamnă, regina Boudica, ce este un simbol semnificativ în istoria britanică până în ziua de azi. Interesant este faptul că a provocat o înfrângere atât de grea romanilor și aliaților, încât împăratul Nero s-a gândit chiar să abandoneze cu totul provincia Britannia.

Rămânând simbolul național al țării până în ziua de azi, Lady Britannia apare pe moneda din aur pur (.9999) de investiții produsă de Monetăria Regală după ce aceasta a introdus seria Britania în 1987. Fața monedei din aur prezintă, desigur, o altă doamnă, regina Elisabeta a II-a. Pe lângă greutatea de 1 uncie troy, moneda din aur este disponibilă în varianta de jumătate, un sfert și o zecime de uncie troy.

Lady Britannia pe o monedă de aur de 1 uncie troy

Lady Britannia pe o monedă de aur de 1 uncie troy

Elementele de bază ale monedei Lady Britannia rămân neschimbate în istorie. Astăzi, în mâna sa stângă vedem un scut cu steagul Marii Britanii, simbolizând puterea țării, iar deasupra ține o ramură de măslin, simbolizând pacea. În mâna dreaptă ține un trident, iar pe cap poartă un coif.

În 2022, moneda de aur include 4 mecanisme de siguranță diferite. La o schimbare de perspectivă, tridentul, care simbolizează istoria maritimă a Marii Britanii, începe să semene cu un lacăt – o trimitere la securitatea monedei. Valurile reprezentate pe fundalul din spatele femeii creează iluzia mișcării mării. Sub stânca pe care este așezată, există și un text de protecție: “Decus et Tutamen” (“ornament și protecție”).

Astfel, moneda din aur Britannia nu numai că este sigură, dar oferă investitorilor designul premiat al lui Philip Nathan, care combină simbolurile milenare ale țării despre care se spunea, la apogeul puterii sale, că “soarele nu apune niciodată”.

Lady Liberty (monedele din aur Vulturul American)

Monedele americane o înfățișează pe Lady Liberty de peste 250 de ani. Mai exact, primele monede din aur americane Double Eagle, concepute de James Longacre, au fost bătute încă din 1849. În 1907, un nou model a fost introdus de Agustus St. Godens.

Citiți mai multe despre acest subiect: Confiscarea din 1933: începutul creșterii prețului aurului

În 1933, americanilor li s-a interzis să mai dețină dolari, iar emiterea monedei “Double Eagle” a încetat. Acest drept a fost obținut peste 5 decenii mai târziu, ceea ce a dus la producerea, în 1986, a monedei americane Gold Eagle. Variantele sale moderne respectă designul din 1907 aproape fără modificări. Reversul monedelor prezintă o altă emblemă a SUA, vulturul pleșuv.

Monedă din aur Vulturul American reprezentând-o pe Lady Liberty, an 2016

Monedă din aur Vulturul American reprezentând-o pe Lady Liberty, an 2016

Monedele din aur o înfățișează pe Lady Liberty, inspirată de la zeița romană a libertății Libertas, ținând o torță ridicată în mâna dreaptă și o ramură de măslin în stânga, pășind pe un fundal de raze de soare. Sub ea se află ramuri de stejar, un simbol al sustenabilității, iar în colțul din stânga jos se află clădirea Congresului, cunoscută și sub numele de Capitoliu (din nou împrumutat direct de la Capitoliul din Roma antică). În cupola sa se află și Statuia Libertății, vizibilă pe moneda din aur.

Alegerea acestei figuri feminine pentru monedele americane nu este surprinzătoare – respingerea statutului de colonie, Războiul de Independență și crearea propriei constituții au fost momente decisive în istoria SUA. Astăzi, Lady Liberty, reprezentată pe Statuia Libertății, care a fost un cadou din partea Franței, reprezintă unul dintre simbolurile naționale ale țării.

Marianne

Marea Revoluție Franceză a schimbat în mod fundamental structura țării, precum și sistemul monetar. Printre deciziile importante din istoria financiară se numără restaurarea francului francez. Datorită răspândirii sale masive în Europa și în lume, precum și a calității sale neschimbate pe parcursul următorului secol jumătate, a devenit “sângele” economiei globale. Am descris călătoria sa în articolul de mai jos.

Citiți mai multe despre acest subiect: Francul francez – moneda din aur care a impulsionat comerțul european

Schimbarea de regim a dus, de asemenea, la crearea de noi simboluri. Printre acestea se numără Marianne, o doamnă cu imagine colectivă ce reprezintă noua Republică Franceză și principiile Revoluției: libertatea și rațiunea. Se presupune că primul care a înfățișat-o pe Marianne purtând o pălărie frigiană, adesea purtată de revoluționari în combinație cu cocarde tricolore, a fost artistul Jean-Michel Moreau, într-o ilustrație din 1775. Popularitatea sa și asocierea cu Republica au explodat aproape 2 decenii mai târziu, când, în 1792, Marianne a fost reprezentată pe noul sigiliu al statului. Personaje asemănătoare anonime s-au răspândit apoi rapid în toată Franța. Să aruncăm o privire la simbolistica din spatele doamnei.

Începând cu numele, Marie și Anne sunt printre cele mai populare nume din Franța. Fuziunea lor poate fi interpretată ca o reprezentare a “omului de rând” care luptă pentru libertatea sa împotriva monarhiei. Combinația face referire și la Fecioara Maria și la mama ei, Sf. Anna, care sunt foarte venerate de locuitorii țării. Potrivit lui Maurice Argulon, cel mai renumit cercetător al simbolurilor revoluționare, regaliștii foloseau acest nume în derizoriu, un alt motiv pentru a asocia Marianne cu noua republică. Desigur, există diverse alte ipoteze privind alegerea acestui nume pentru imaginea Republicii.

În cele mai vechi timpuri, toate calitățile cu care Marianne a fost asociată după Revoluția Franceză erau reprezentate și de doamne. Printre acestea se numără Înțelepciunea Atenei Paladas (Minerva în Roma antică), Dreptatea lui Themis (Justicia) și Libertatea lui Artemis Eleutheria (Libertas). În plus, figura feminină a republicii contrastează cu monarhia, care este asociată cu regele de sex masculin, ce se află în vârful ierarhiei.

Având în vedere răspândirea imaginii Marianne, nu este surprinzător faptul că aceasta a fost utilizată pe scară largă pe monedele franceze începând cu secolul al XIX-lea. Cele mai populare au început să fie bătute în 1898 și au valori nominale de 10 (conținut de aur pur de 2,9 grame la o puritate de 900) și 20 (5,8 grame de aur pur) de franci francezi. Acestea au fost emise până la Primul Război Mondial.

20 franci francezi Marianne

Monedă de aur 20 de franci francezi Marianne

Suprafața lor o înfățișează pe Marianne însăși din profil, cu capul încoronat cu o coroană de frunze de stejar, un simbol al forței și al rezistenței, și cu o pălărie frigiană, un simbol al libertății. Cealaltă față a monedelor reprezintă o altă emblemă a Franței, cocoșul galic.

Astfel, o monedă din aur precum moneda Marianne de 20 de franci francezi este încărcată de istorie și simbolism. Deși nu mai este mijloc de plată legal, chipul său face trimitere la prezent și la viitor, iar profilul Mariannei continuă să împodobească logo-ul oficial al Franței și să fie simbolul țării.

Fortuna

PAMP este una dintre cele mai mari rafinării de aur din Elveția, respectiv din lume. Este un inovator în multe domenii. PAMP a fost prima rafinărie care și-a colorat produsele din aur. Este, de asemenea, un pionier în ceea ce privește siguranța și asigurarea calității. Rafinăria a fost prima care a lansat un ambalaj de protecție care autentifică totodată și produsele.

Citiți mai multe despre acest subiect: Top 10 cele mai mari rafinării de aur din lume

Una dintre cele mai importante inovații ale sale este că PAMP a fost prima care a început să producă lingouri din aur pentru investiții cu desene artistice. Pe fața lor este reprezentată o doamnă – zeița romană a norocului și a averii, Fortuna. Ea este prezentată din profil, legată la ochi. Alături de ea se află simbolurile divinității – tulpini de grâu, roata norocului (menționată pentru prima dată de Cicero) și cornul abundenței din care se toarnă monede din aur.

La acestea se adaugă simbolul irlandez al norocului, trifoiul cu 4 foi care este înfipt în capota Fortunei. Trifoiul este menționat pentru prima dată mult după sfârșitul Imperiului Roman. Acest lucru s-a întâmplat în 1620 de Sir John Melton, deși se crede că legătura dintre acest trifoi rar și noroc datează din Evul Mediu.

PAMP Fortuna

Zeița romană a bogăției Fortuna

Designul a debutat în 1979 și, de înțeles, a devenit extrem de popular pe piețe, astăzi fiind unul dintre cele mai căutate tipuri de aur pentru investiții. Nu este o coincidență – acesta combină confortul unui lingou din aur, care permite stocarea unei cantități uriașe de putere de cumpărare într-un volum fizic foarte mic, cu un design artistic care, până acum, era întâlnit doar pe monedele din aur.

Lingoul PAMP Fortune este disponibil într-o gamă largă de dimensiuni – cântărind 1, 2,5, 5, 10, 20, 31,1 (1 uncie troy), 50, 100, 250, 311 (10 uncii troy) și 500 de grame și 1 kilogram. Calitatea este neschimbată – fiecare varietate conține 99,99% aur pur.

Helvetia (Vrenelli)

În 1850, Elveția a căpătat forma sa modernă de confederație și, odată cu noua constituție, francul a fost stabilit ca monedă oficială a țării. Bazată pe francul francez, cu o greutate de 5,8 grame de aur pur și o puritate de 900 (în cazul monedei de 20 de franci), moneda a reprezentat un punct de cotitură în relațiile comerciale ale țării, întrucât până la mijlocul secolului al XIX-lea circulau aproximativ 8000 de monede locale diferite.

Cu toate acestea, țara nu a bătut aproape nicio monedă proprie din aur. Motivul – în 1865 a devenit membră a Uniunii Monetare Latine, în cadrul căreia monedele au fost standardizate la francul francez. Deoarece Elveția avea suficiente monede care intrau în țară datorită comerțului intens, a aplicat o stratagemă prin care nu a produs niciuna. Totuși, acest lucru a dus la un conflict cu Franța, care a acuzat Elveția că “profită” de costurile suportate de țările care își băteau propriile monede.

Citiți mai multe despre acest subiect: Uniunea Monetară Latină: predecesorul zonei euro

Prin urmare, în 1883, guvernul Confederației Alpine a creat, poate cu reticență, în tiraje mici, propriile sale monede în franci, purtând chipul zeiței romane a libertății, Libertas. La mijlocul deceniului următor, Fritz Ulysses Landry a introdus un nou model de monede din aur cu valori nominale de 10, 20 și 100 de franci. Acesta o reprezintă pe doamna Helvetia, simbolul național al Elveției.

20 de franci elvețieni Helvetia

Aversul unei monede de aur 20 de franci elvețieni Helvetia

Ea este reprezentată privind spre stânga, iar părul îi este împletit, un simbol al alianței dintre cantoanele care alcătuiesc confederația. Pe umeri poartă un colier de edelweiss, iar pe fundal sunt reprezentați Alpii, ambele simboluri naționale ale Elveției.

Diferitele cupiuri ale monedei cu chipul doamnei au fost bătute până în 1936, ultimul an în care Helvetia a fost acceptată ca mijloc legal de plată. Emisiunea monedelor de 10 franci a fost scurtă, între 1911 și 1922, fiind produse aproximativ 3 milioane de monede de 10 franci, față de aproape 60 de milioane de monede de 20 de franci.

Astăzi, monedele Helvetia sunt cunoscute și sub numele de “Vrenelli”. Acesta este numele lor colocvial, în timp ce în mod oficial purtau numele de “Helvetia”.

Unele cantoane din Elveția au folosit imagini feminine ca simboluri încă din secolul al XVI-lea, iar țara unită a fost asociată cu Helvetia încă din secolul al XVII-lea. Înainte de crearea imaginii unificate, “virtuțile” țării erau asociate unor doamne individuale, cum ar fi, de exemplu, reprezentarea fertilității sale (Abundathia). Primul tablou în care Helvetia este reprezentată ca o alegorie a Elveției a fost pictat în jurul anului 1678 și a fost numit Libertas Helvetiae. Numele Helvetia provine de la triburile galeze care locuiau pe teritoriul Elveției moderne, numite Helvetii.

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 6 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
- 0 RON

Poate vrei să citești