Adaugă alertă de preț

De ce cumpără Polonia cantități uriașe de aur?

Publicat de Drago Matovic în categoria Știri de Aur în data de 16.08.2023
Preț aur (XAU-RON)
10786 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
Rezerva de aur a Poloniei se ridică, în prezent, la 300 de tone.

Odată cu ultima achiziție de aur realizată în iulie, rezerva de aur a Poloniei se ridică acum la un nivel impresionant de 300 de tone. Este cea de-a patra lună consecutivă în care Banca Centrală a Poloniei achiziționează aur. Se pare că guvernatorul băncii, Adam Glapinski, continuă să urmeze planul pe care l-a prezentat la începutul celui de-al doilea mandat al său. În 2021 a anunțat că intenționa să crească rezervele de aur ale țării cu 100 de tone. Având în vedere achizițiile recente, mai rămân încă 28 de tone până la atingerea acestui obiectiv.

De la începutul anului, țara și-a mărit rezervele de aur cu 2,3 milioane de uncii troy, adică 72 de tone de aur. După cum am comentat anterior, în 2019, Banca Poloniei și-a repatriat rezervele, aducând acasă 100 de tone de aur de la Londra.

Citește mai multe despre subiect: Sondaj: Băncile centrale își aduc acasă rezervele de aur

În prezent, rezerva de aur a Poloniei se ridică la aproximativ 18,8 miliarde de dolari și reprezintă 10,4% din rezervele sale totale. Se preconizează că Polonia va continua să cumpere aur în lunile următoare pentru a-și atinge obiectivul de 100 de tone stabilit în 2021.

În mod clar, Polonia are cele mai mari rezerve de aur din regiunea Europei Centrale și de Est. Prin comparație, Banca Națională a Cehiei, care a cumpărat constant aur anul trecut, are doar 21 de tone. Slovacia are aproximativ 32 de tone de aur, iar Ungaria 94 de tone.

De ce cumpără Polonia mai mult aur?

Adam Glapinski, guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei, a subliniat următoarele aspecte într-un interviu:

De ce are Banca Centrală o rezervă de aur? Pentru că aurul nu-și va pierde valoarea chiar și atunci când cineva <<apasă pe trăgaci>> asupra sistemului financiar global. Bineînțeles, nu presupunem că se va întâmpla asta. Dar, așa cum se spune, prevenit este preîntâmpinat. Iar Banca Centrală trebuie să fie pregătită pentru ce e mai rău. De aceea, aurul ocupă un loc special în procesul de gestionare a monedei.

Rezervele monetare ale băncii centrale au rolul de a asigura stabilitatea financiară pentru moneda locală. Prin urmare, aceste instituții investesc numai în active lichide și sigure, care pot fi vândute rapid în situații de criză. Dar este important ca acestea, în timp, să crească în valoare. Metalul prețios îndeplinește acest criteriu pentru banca centrală locală, având în vedere că prețul aurului a crescut cu peste 6% de la începutul anului.

Polonia nu este singura țară care cumpără aur. Anul trecut, Republica Cehă a cumpărat aproape zece tone de aur. China a adăugat încă 23 de tone la rezervele sale doar în luna iulie. De asemenea, Turcia a reînceput achizițiile de aur. Punând capăt unei serii de vânzări în martie și aprilie, Turcia și-a mărit rezervele cu 17 tone în iulie. În aprilie, a vândut 81 de tone de aur în încercarea de a susține valoarea lirei turcești, dar fără succes, având în vedere puterea de scăderea puterii de cumpărare a monedei locale.

Aurul ca investiție sigură

Băncile centrale continuă tendința de mărire a stocurilor de aur din rezervele naționale. Până în prezent, 68% dintre deținătorii de metal galben își depozitează propriile rezerve, în creștere de la 50% în 2020, potrivit Invesco. Cu toate acestea, o bună parte din stocuri sunt ținute la Londra.

Vezi mai multe despre subiect: Băncile centrale își aduc acasă rezervele de aur

În fața instabilității geopolitice și economice, băncile se orientează către investiții mai sigure pentru rezervele lor. Aurul a fost întotdeauna un refugiu sigur pentru instituții și oameni. În cadrul aceluiași sondaj, 96% dintre băncile centrale au considerat că aurul este cea mai sigură investiție din portofoliul lor.

Preț aur (XAU-RON)
10786 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești