Adaugă alertă de preț

Ce sunt fondurile de aur tranzacționate la bursă?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Finanțe personale în data de 27.09.2021
Preț aur (XAU-RON)
10767 RON/oz
  
- 22 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON
Ce sunt fondurile de aur tranzacționate la bursă?

Fondurile de aur tranzacționate la bursă (ETF = exchange traded funds) sunt scheme de investiții ale căror acțiuni sunt tranzacționate pe piețele de valori reglementate. Imaginați-vă un grup de investitori și manageri de investiții care strâng fonduri și cumpără anumite tipuri de active. Aceste active pot fi acțiuni, obligațiuni, mărfuri, imobiliare și multe altele.

Următorul pas este crearea unui fond pentru a pune acțiunile pe piață. Acestea sunt listate pe piețele de valori reglementate și pot fi achiziționate de orice investitor individual, dar și de companii publice – cum ar fi Coca Cola, Microsoft etc. Principala diferență între fondurile de aur  tranzacționate la bursă și fondurile mutuale este reprezentată de prețul acțiunii, care este tranzacționat constant pe tot parcursul zilei. Spre deosebire de acțiunile corporative, acțiunile fondurilor de aur tranzacționate la bursă includ comisioane și cheltuieli de administrare în funcție de structura fondului.

Citiți mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului?

Prețul acțiunilor fondurilor tranzacționate la bursă ar trebui să se modifice aproape în totalitate odată cu oscilația prețurilor activelor internaționale din fond.

Crearea și achiziționarea fondurilor de aur tranzacționate la bursă

Rolul principal în procesul de creare și cumpărare a acțiunilor fondurilor tranzacționate la bursă îl au așa-numiții participanți autorizați. Aceștia sunt brokeri-dealeri înregistrați care pot solicita un număr fix de acțiuni nou create ale fondului tranzacționat la bursă în schimbul unui coș de active care corespunde stocurilor din fond. Pe piața primară, cererile de creștere a numărului total de acțiuni se află în conturi bloc de 50, 75, 100, 200 mii, care se numesc unități nou create. În Graficul 1 puteți vedea procesele de creare a unor noi acțiuni ale fondurilor de aur tranzacționate la bursă, precum și recumpărarea acestora.

Graficul 1: Crearea și cumpărarea noilor acțiuni de fonduri de aur tranzacționate la bursă

Crearea și cumpărarea noilor acțiuni de fonduri de aur tranzacționate la bursă

Sursa: Tavex

Intermediarii autorizați pot păstra noile acțiuni ale fondurilor de aur tranzacționate la bursă sau le pot vinde investitorilor de pe piața de valori secundară. Investitorii cu amănuntul nu pot cumpăra acțiuni direct de la fond (sponsor ETF).

Schimbul se face „în natură”, adică schimb de valori mobiliare sau active fără utilizarea banilor. Procesul de cumpărare este o oglindă, atunci când intermediarii autorizați doresc să vândă acțiunile deținute ale fondului și să primească coșul de active.

Diferența dintre fondurile de aur tranzacționate la bursă și fondurile mutuale

În Figura 2 putem vedea cum funcționează un fond mutual tradițional. Investitorii cumpără unități direct din fond, care la rândul său și-a construit portofoliul, prin achiziții de pe piețele de capital.

Graficul 2: Modul de funcționare al unui fond mutual

Modul de funcționare al unui fond mutual

Sursa: Tavex

Pe piața fondurilor de aur tranzacționate la bursă avem o structură de tranzacționare foarte diferită. După cum sa arătat deja, investitorii sunt izolați unii de alții și participă la bursa secundară. Tranzacția principală este efectuată de intermediarii autorizați, pe baza schimbului „în natură”.

Graficul 3: Modul de funcționare al fondurilor de aur tranzacționate la bursă

Modul de funcționare al fondurilor de aur tranzacționate la bursă

Sursa: Tavex

Se poate spune că structura pieței fondurilor tranzacționate la bursă este o combinație a două idei de investiții într-una.

Natura și tipurile de fonduri de aur tranzacționate la bursă

După era de așteptat, fondurile de aur tranzacționate la bursă au structuri diferite. Există 2 tipuri principale:

1. Bursele de aur ce tranzacționează fonduri care investesc în aur fizic

Cel mai mare fond tranzacționat la bursă (57,7 miliarde de dolari la mijlocul lunii septembrie 2021) susținut de aur fizic este reprezentat de Acțiunile de aur SPDR (GLD). Fondul are 2 tipuri de active – lingouri de aur de aproximativ 400 uncii (lingouri de aur livrare bună a London Bullion Market Association) și numerar. Aurul este depozitat într-un seif HSBC din Londra. Prețul acțiunii este format din mișcarea prețului aurului pe piețele internaționale (LBMA Gold Price) minus costurile de administrare ale fondului.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum să economisim corect

În funcție de volumele de acțiuni tranzacționate zilnic, GLD trebuie să cumpere sau să vândă aur pentru a menține mișcarea în oglindă a prețului acțiunilor și a prețului spot al aurului. Intermediarii autorizați, care asigură lichiditatea necesară, joacă un rol activ în desfășurarea vânzărilor. Aici sunt incluși Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase și Bank of America Merrill Lynch. Aceștia încheie un acord cu fondul, care le permite să depună aur sau acțiuni pentru tranzacționarea ulterioară până la sfârșitul operațiunii fondului.

Structura prețului pe acțiune GLD reprezintă 1/10 din prețul spot al aurului. Mulți investitori sunt înșelați să creadă că o acțiune achiziționată este o cerere pentru 1/10 uncie de aur fizic, pe care la un moment dat îl pot revendica. Nu este cazul. Fondul nu își asumă niciun angajament de a converti acțiunile în aur fizic.

Cele mai mari fonduri de aur tranzacționate la bursă (pe active) în Statele Unite sunt:

Acronim Nume Total active (miliarde de dolari)
GLD SPDR Gold Shares 57,7
IAU iShares Gold Trust 28,8
GLDM SPDR Gold MiniShares Trust 4,5
SGOL Aberdeen Standard Physical Gold Shares ETF 2,3
BAR GraniteShares Gold Shares 1

2. Fonduri sintetice tranzacționate la bursă

Celălalt tip principal de fonduri de aur tranzacționate la bursă este reprezentat de cele care nu investesc în aur fizic, dar își asigură emisia de acțiuni cu contracte futures și opțiuni. Astfel de fonduri sunt adesea numite sintetice. În majoritatea cazurilor, contractele futures și opțiunile pe care le folosesc sunt fără livrarea reală de aur fizic. La atingerea datei „livrării”, acestea continuă să fie în vigoare sau trec prin decontare financiară.

Asemănări și diferențe între fondurile tranzacționate la bursă și aurul de investiții

Esență

În cazul ETF-urile de aur, investitorul deține acțiuni emise de fond, susținute integral sau parțial de aur, fără o creanță asupra aurului fizic. Pe de altă parte, investitorii în aur fizic dețin uncii reale din acesta. Această specificitate dă naștere la o serie de diferențe între aurul fizic și fondurile tranzacționate la bursă.

Cheltuieli

Atunci când cumpărați acțiuni din fonduri de aur tranzacționate la bursă, plătiți un comision de intermediere. Când cumpărați aur fizic, îi datorați dealerului o primă. Este adevărat că atunci când se cumpără aur fizic, primele dealerilor sunt mai mari decât cele ale brokerilor. Desigur, pe lângă preț, stabilirea produselor îm care să investim și evaluarea diferitelor tipuri de risc la care ne expunem, joacă, de asemenea, un rol important.

Citiți mai multe despre acest subiect: Introducere în conceptul de dobândă

Atunci când investiți în acțiuni ETF, trebuie să achitați o taxă anuală de administrare. În prezent, este, în medie, de 0,40%. Interesant este faptul că dacă luăm în considerare o perioadă de investiții de 5 ani, se va constata că comisionul de administrare acumulat va atinge taxa la achiziționarea de aur fizic.

Pentru investițiile în aur fizic nu există astfel de costuri. Deoarece investiția în aur fizic este pe termen lung, lipsa comisioanelor anuale de gestionare aduce un rezultat pozitiv asupra randamentului agregat la sfârșitul perioadei de investiții. Pe de altă parte, pe piața ETF de aur nu există costuri de stocare, în timp ce investiția în aur fizic implică o taxă anuală de stocare în cazul în care utilizați un seif bancar.

Lichiditate

Se pare că aurul fizic este la fel de lichid în perioadele de calm și de criză. Acest lucru nu se poate spune în cazul fondurilor tranzacționate la bursă. Cu toate acestea, în perioade de turbulență bancară și financiară, lichiditatea poate deveni rapid o problemă, cel puțin datorită faptului că bursa financiară își poate închide porțile, creând un risc sistemic pentru sistemul financiar

Spreaduri

Spreadurile dintre cumpărarea și vânzarea acțiunilor ETF sunt neglijabile. Cu toate acestea, în prospectul SPDR® Gold Trust putem vedea următoarea clauză: „În caz de forță majoră a prețurilor și o scădere accentuată a lichidității pieței, prețul acțiunilor fondului se poate abate de la prețul spot al aurului”. Aceasta înseamnă că într-o criză financiară, există riscul unei pierderi nominale de valoare sau a unei pierderi relative legate de prețul spot al aurului.

Citiți mai multe despre acest subiect: Istoria rafinăriei elvețiene Valcambi

Spreadurile dintre cumpărarea și vânzarea aurului fizic sunt, de asemenea, relativ mici (% din valoarea nominală). Nu există un astfel de risc atunci când investim în aur fizic, deoarece deținem direct aurul. Într-o situație de forță majoră pe piețele financiare, prețul aurului ar crește mai puternic decât prețul acțiunilor ETF-urilor, care la rândul lor prezintă riscul insolvenței fondului în sine.

Posibilitatea de a participa

ETF-urile cu aur au posibilitatea de a intra pe piață cu sume minime sau cu sume relativ mai mici, în comparație cu investițiile directe pe piața fizică a aurului. În această situație, participarea pe piața aurului se concentrează în totalitate pe posibilitatea câștigurilor de capital pe acțiunile fondului.

Există un mit că investițiile în aur fizic necesită sume mari de bani. Pe piața fizică a aurului, există suficiente produse (lingouri și monede) la prețuri competitive, a căror valoare este mai mică sau apropiată de prețul unei acțiuni GLD. În acest caz, intrarea pe piața aurului este directă, nu indirectă, așa cum este cazul ETF-urilor de aur.

Responsabilitate și confidențialitate

La achiziționarea unui ETF de aur este necesară răspunderea deplină față de autoritățile financiare. În Statele Unite, trebuie îndeplinite toate cerințele pentru SEC (Securities and Exchange Commission) și FINRA (Financial Industry Regulatory Authority). În Europa, principala sarcină de reglementare este în mâinile ESMA (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe). În plus, la încheierea unui contract cu un intermediar financiar, este necesar să furnizați date cu caracter personal.

Comerțul cu aur fizic are propriile sale particularități, în funcție de jurisdicția specifică. În Bulgaria, de exemplu, fiecare achiziție de aur fizic până la 10.000 BGN nu trebuie declarată. Pe de altă parte, vânzarea de aur la un comerciant autorizat de metale prețioase implică furnizarea de date cu caracter personal către client. Nu trebuie subestimat faptul că, în situații de criză, agenții economici pot recurge la plata directă în aur din cauza neîncrederii în moneda locală.

Riscul de insolvență al intermediarilor

Pe piața ETF există riscul ca intermediarii autorizați (instituții bancare, operatori bursieri, trezorerie etc.) să declare insolvența sau acțiunile dvs. să nu fie lichide la un moment dat. Dacă doriți să vă asigurați împotriva prăbușirii sistemului financiar, deținerea acțiunilor ETF nu vă va ajuta. Pur și simplu, intermediarii autorizați sunt primii care își închid ușile într-o frământare financiară, iar activele dvs. vor fi blocate pe termen nelimitat. Investiția într-un fond tranzacționat la bursă prezintă riscul ca cealaltă parte să nu își îndeplinească obligația, adică să declare falimentul. Pe de altă parte, investiția în aur fizic nu implică acest risc deoarece dețineți direct produsul de investiții. Desigur, dacă folosiți un seif într-o bancă și aceasta își închide ușile, nu veți mai putea folosi investiția când veți avea nevoie de ea. Pe de altă parte, în majoritatea celorlalte cazuri, dacă vă depozitați aurul în altă parte, riscul de furt este relativ mai mare. În practică, ambele investiții își asumă propriile riscuri specifice și cel mai bine este ca investitorul să se familiarizeze cu acestea înainte de a lua o decizie de investiție.

Confiscarea

Atunci când se utilizează ETF-uri de aur, există riscul confiscării garanțiilor stocate, precum și confiscarea conturilor de către autoritățile de reglementare. Și în cazul aurului fizic există acest risc, dar este minimizat. Unul dintre cele mai notorii cazuri de confiscare a aurului fizic a fost confiscarea aurului de la cetățenii americani în 1933 în timpul administrației președintelui Roosevelt. Statul vă poate confisca mai ușor activele dacă acestea se află într-un loc ușor accesibil și răspundere strictă, cum este sistemul financiar. Pe de altă parte, deținerea de aur fizic este în mare parte confidențială.

Legile care conduc piața fondurilor de aur tranzacționate la bursă

Anul curent este destul de prielnic pentru aur, inclusiv pentru fondurile tranzacționate la bursă. Până în prezent, SPDR Gold Trust (GLD) s-a bucurat de un an de succes, cu o nouă investiție de 12,3 miliarde de dolari adăugată la fond până la sfârșitul lunii noiembrie. Aproape toată creșterea investiției nete a fondului s-a acumulat în primul trimestru, ridicându-se la 12,2 miliarde de dolari (FactSet Research Systems, Inc.). În primele 3 trimestre ale anului 2016, fondurile tranzacționate la bursă susținute de aur fizic au adăugat un volum record de 725 tone de aur.

Fondurile tranzacționate la bursă susținute de aur reprezintă o parte importantă a cererii de investiții în aur. În mare măsură, acestea arată starea de spirit a investitorilor angro, al căror comportament este cel mai dificil de analizat, dar și cel mai important în ceea ce privește comportamentul prețului aurului. Statisticile World Gold Council arată că cererea de investiții pentru prima jumătate a anului 2016 reprezintă aproape jumătate din cererea globală de aur, fiind un precedent istoric. În ceea ce privește cererea de bijuterii din aur, avem un declin accentuat de aproape 50% până la cele mai scăzute niveluri din 2009. Aici a fost observată o scădere și în achizițiile de aur ale băncilor centrale. Se pare că creșterea cererii de investiții se datorează în mare parte cererii de ETF-uri acoperite cu aur fizic.

Citiți mai multe despre acest subiect: Top 5 cele mai populare lingouri și monede din aur din România

Unul dintre principalii factori care influențează prețurile aurului și fondurilor tranzacționate la schimbul de aur este politica Rezervei Federale a SUA. Investitorii se află într-o poziție foarte dificilă, deoarece Rezerva Federală este inconsistentă și, prin urmare, periculoasă pentru stabilitatea financiară. A trecut mult timp de când nu am mai văzut directori din Wall Street criticând public guvernatorul Rezervei Federale, în acest caz, Janet Yellen. Criticile vizează lipsa de claritate și predictibilitate în posibila modificare a ratelor dobânzii cheie și a programelor cantitative. Această imprevizibilitate prezintă riscuri evidente pentru o volatilitate mai mare a pieței, adică. mișcări mai puternice ale prețurilor.

În concluzie

ETF-urile de aur sunt un instrument foarte util pentru specularea prețului aurului în dolari. Acestea oferă o modalitate ușoară și rapidă de a intra și ieși dintr-o poziție, reprezentând o condiție importantă pentru speculațiile de succes pe termen scurt. Acestea sunt, de asemenea, un instrument util pentru persoanele care au deja în portofoliu greutatea dorită de aur fizic și își doresc pur și simplu să tranzacționeze mișcări pe termen scurt în prețul aurului.

Investiția în aur fizic este, pe termen lung, ceea ce poate genera atât câștiguri bune de capital, dar totodată ne poate proteja de efectele negative ale crizelor bancare și financiare.

Dacă ne imaginăm o situație precum cea cu falimentul Lehman Brothers, care vor fi efectele asupra unui investitor în ETF-uri de aur, dar pentru unul în aur fizic? Deținătorul de ETF-uri are următoarele riscuri:

  • Fondul și / sau intermediarul autorizat să devină insolvabil;
  • Impunerea plafoanelor de preț pe acțiunile fondului datorită creșterii puternice a prețului spot al aurului. La rândul său, acest lucru înseamnă pierderi relative (pierderi alternative din creșterea valorii aurului și pierderea puterii de cumpărare a monedei).

Într-o astfel de situație, deținătorul de aur fizic are un avantaj imens, deoarece deține de fapt unul dintre cele mai lichide active la un moment dat. Aceasta înseamnă că are puterea de cumpărare pentru a-și satisface nevoile chiar și în timpul unei sărbători legale și a unei crize severe de lichiditate în sistemul monetar.

Prin urmare, dacă sunteți în căutarea speculațiilor pe termen scurt cu prețul aurului în dolari, atunci fondurile tranzacționate la bursă sunt o alegere bună. Dacă sunteți în căutarea unei protecții împotriva eventualelor frământări financiare, crize bancare, devalorizare a monedei naționale, atunci ETF-urile de aur nu vă vor fi utile. Unul dintre cele mai utile active pentru un astfel de scop rămâne deținerea de aur fizic.

Preț aur (XAU-RON)
10767 RON/oz
  
- 22 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești