Adaugă alertă de preț

Top 5 cele mai populare produse de aur de investiții din România

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Rafinării și monetării în data de 09.09.2021
Preț aur (XAU-RON)
10776 RON/oz
  
+ 18 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON
Monede de aur 4 Ducat Austriac

România a fost mereu un important pol comercial al Europei Centrale, fiind la răscrucea drumurilor comerciale vest și est europene. Încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când sistemul monetar al țării era sub standardul bimetalic (adică atât standardele de aur, cât și cele de argint), populația locală păstra monedele de aur și folosea argintul în comerț datorită diferenței dintre valoarea nominală a monedei din argint și valoarea ei reală, exprimată în monedă din aur.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că lingourile și monedele din aur sunt un instrument popular de economisire în România de astăzi. În acest articol vom analiza cele mai populare tipuri de aur de investiții din țară, pe baza datelor de la Tavex România.

  1. Lingoul de aur Valcambi – 20 grame

Produsele rafinăriei elvețiene Valcambi sunt printre cele mai căutate în Peninsula Balcanică, în general. România nu face excepție – în clasamentul Tavex pentru cele mai populare produse de aur din țară există 3 tipuri de lingouri produse de rafinăria elvețiană.

Citiți mai multe despre acest subiect: Istoria rafinăriei elvețiene Valcambi

Primul loc al clasamentului revine lingourilor de aur Valcambi, cântărind 20 de grame de aur pur (puritatea 999,9, adică aurul de 24 de carate). Aversul lingoului prezintă sigiliul oficial Valcambi, textul „aur pur”, greutatea și puritatea aurului și sigiliul organismului de inspecție (ESSAYER FOUNDEUR) care garantează proba de aur.

  1. Lingoul de aur Valcambi – 10 grame

A doua poziție este ocupată de fratele mai mic al lingoului de 20 de grame – cel de 10 grame. Acest lucru nu este surprinzător. Conține o valoare ridicată într-un volum foarte mic – dimensiunile lingoului sunt de doar 15,20 x 25,30 x 1,60 mm.

Lingour de aur Valcambi Suisse de 10 grame

În afară de conținutul de aur pur din acesta, lingoul de aur de 10 grame Valcambi nu este diferit de lingoul de 20 de grame. Ca și în cazul său, aversul prezintă sigla Valcambi, greutatea, proba (care este  999,9), ștampila care certifică puritatea aurului și numărul de serie unic format din 2 litere și 6 cifre.

  1. Ducatul austriac
Parametrii ducatului austriac
Puritate 23,66 carate (98,6% aur pur)
Greutate 3,49 grame
Valoare nominală 1 ducat
Diametru 19,75 mm

 

Ducații europeni sunt cele mai asemănătoare monede din punct de vedere al conținutului de aur pentru vremea lor și au început să fie bătuți în secolul al XVI-lea. Moneda de aur austriacă cu o valoare nominală de 1 ducat a fost bătută între 1872 și începutul Primului Război Mondial. De aceea, chiar și astăzi, pe spatele ducatului austriac din aur este gravat anul 1915, penultimul an de domnie al împăratului Franz Iosif.

Citiți mai multe despre acest subiect: Forintul maghiar. Istoria celei mai umflate monede și modul în care țara încearcă să o salveze prin aur

Astăzi, Munze Osterrich continuă să producă copii ale monedei de aur care a fost bătută chiar la începutul războiului. Istoria monedei austriece în sine datează din 1194, când Richard Inimă de Leu a fost răscumpărat din captivitate de ducele Leopold al V-lea pentru 12 tone de argint. Ducele a bătut mai târziu monede de argint. Astăzi, Austria produce unele dintre cele mai recunoscute monede de aur la nivel global.

  1. Cangurul Australian de aur – 1 uncie troy
Parametrii cangurului australian
Puritate 24 carate (99,9% aur pur)
Greutate 31,1 grame
Valoare nominală 100 dolari australieni
Diametru 27,3 mm

 

Cangurul australian de aur a fost în producție continuă din 1989, fața monedei având cel mai recunoscut simbol al Australiei, cangurul. Acesta înlocuiește pepita de aur ce a fost asociată cu continentul ca producător de aur.

Citiți mai multe despre acest subiect: Australia prezice o scădere a producției de aur. Cererea însă, la nivel global, va fi în creștere

În 2001, cangurul de aur a doborât recordul absolut al celei mai mari monede din aur, fiind, de asemenea, și mijloc legal de plată. Moneda Perth a eliberat una care cântărește 1 tonă de aur pur. Are un diametru de 80 cm și o grosime de 12 cm.

  1. Lingoul de aur Valcambi – 100 grame

Al treilea produs de aur Valcambi din clasamentul celor mai populare lingouri și monede din România este lingoul de aur de 100 de grame. Greutatea sa este puțin mai mare de 3 uncii de aur, ceea ce înseamnă că este un mijloc convenabil de a economisi o cantitate foarte mare.

În plus, lingoul de aur de 100 de grame Valcambi este al patrulea cel mai greu produs de companie. Deasupra lui sunt doar cele care cântăresc 250, 500 și 1000 de grame.

Toate lingourile rafinăriei elvețiene sunt livrate într-un blister din plastic, împreună cu un certificat cu numărul de serie al lingoului.

Preț aur (XAU-RON)
10776 RON/oz
  
+ 18 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești