Adaugă alertă de preț

Întrebări frecvente despre aur

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 27.05.2021
Preț aur (XAU-RON)
9342 RON/oz
  
+ 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
106 RON/oz
  
+ 0 RON

1. Ce este un carat?

2. Ce este o uncie troy? Care este diferența dintre o uncie și o uncie troy?

3. Cum se stabilește prețul aurului?

4. Cum determină Tavex prețul produselor din aur pe care le tranzacționează?

5. Cum se efectuează livrarea?

6. Ce este investiția în aur fizic?

7. Pot să vând aur către Tavex?

8. Și dacă după 10 ani, când vreau să-mi vând aurul, compania nu mai există, ce garanție îmi veți da că o voi putea face în altă parte?

9. De ce nu comercializăm monede românești ca produse separate, ci le cumpărăm pe gram de aur pur?

10. De ce bijuteriile nu reprezintă o investiție?

11. Care este motivul pentru care investițiile în argint au TVA?

12. Ce anume să cumpăr?

13. Care sunt cele mai profitabile investiții în aur de cumpărat?

14. De ce este mai bine să cumperi 10 lingouri de 100 de grame decât 1 lingou de 1 kilogram?

15. Ce este mai potrivit pentru investiții – lingouri sau monede?

16. Care este cea mai căutată monedă pentru investiții?

17. Cum putem fi siguri că produsul de aur pe care îl primim este autentic și respectă descrierea?

18. De ce unele monede nu sunt certificate?

19. Care este diferența dintre aurul investițional și aurul numismatic?

20. Cum se determină marjele produselor de investiții în aur și argint, de ce există produse cu aceeași greutate și prețuri diferite?

21. Există opțiuni pentru comandarea unor produse specifice sau a celor care nu sunt din catalogul de produse Tavex?

22. Care sunt opțiunile pentru stocarea aurului și de ce compania nu oferă o astfel de opțiune?

23. Cum se păstrează produsele din aur?

1. Ce este un carat?

Caratul este o măsură a purității aliajului de aur. Un carat are 1/24 părți din greutatea metalului pur. Prin urmare, aurul de 24 de carate este aur pur (99,99%), 12 de carate este 50% aur pur și 50% impurități și așa mai departe. Totodată, se folosește frecvent și sistemul metric (puritatea metalelor prețioase este măsurată în mii de părți de metal pur în aliaj). De exemplu, aurul cu marcajul 999 înseamnă 99,9% aur pur, marcajul 750 înseamnă 75% aur și 25% impurități.

 1. Ce este o uncie troy? Care este diferența dintre o uncie și o uncie troy?

Cu privire la greutatea metalelor prețioase, unitatea de măsură utilizată este o uncie troy, care este egală cu 31.1034768 grame. Adesea, când se vorbește sau se scrie despre metale prețioase, se folosește doar „uncie”, dar în realitate se înțelege „uncie troy”. Pe de altă parte, o uncie este o măsură de greutate egală cu 28,3945 grame.

 1. Cum se stabilește prețul aurului?

De obicei, o se vehiculează o singură valoare per uncie troy, dar nu trebuie să uităm că aurul este un activ tranzacționat sub diferite forme pe piețe diverse. Există trei piețe de aur de:

 • Piața spot – aceasta este piața fizică a aurului sau piața de numerar.
 • Piața futures sau COMEX – aceasta este piața futures pe aur.
 • Piața produselor cu amănuntul – aceasta este piața cu amănuntul a monedelor și lingourilor lichide (cum ar fi cele oferite de Tavex)
 1. Cum determină Tavex prețul produselor din aur pe care le tranzacționează?

La Tavex folosim serviciile Refinitiv (Reuters). Reuters furnizează informații cu privire la prețul spot (a se vedea punctul 3) al aurului în dolari SUA (XAU / USD) și euro (XAU / EUR) în fiecare secundă, precum și informații despre cotația actuală EUR / RON. Cunoscând aceste informații, recalculăm prețul spot al fiecărui produs cu amănuntul în lei. După acest pas, ne determinăm marja procentuală. Prețurile noastre sunt actualizate la fiecare 15 minute.

Iată un exemplu cu un lingou Valcambi de 10 grame:

La ora 12:00, Reuters arată prețurile pentru XAU / EUR – 1500 EUR / oz și EUR / RON – 4.875. Rezultă că prețul pentru XAU / RON – 7313 (1500 x 4.875). Prin urmare, un gram de aur pur este de 236 RON (7313 / 31,1). Preț spot Valcambi: 10g = 2360 (236 X 10).

În prezent, politica de prețuri a Tavex pentru Valcambi 10g este de a cumpăra produsul la -1% din prețul spot (sau de pe piață) și de a vinde produsul la + 7% din prețul spot. Prin urmare, prețul de  cumpărare Valcambi 10 g – 2337 (2360 * [100% -1%]), iar prețul de vânzare Valcambi 10g – 2526 (2360 * [100% + 7%]).

Important în acest exemplu este că, la ora 12:15, cotațiile pentru spotul XAU / EUR și EUR / RON pot fi complet diferite, respectiv prețurile finale de cumpărare și vânzare Valcambi 10g. Ceea ce nu se va schimba este marja (-1% pentru cumpărare din prețul spot curent și + 7% pentru vânzare din prețul spot curent).

 1. Cum se efectuează livrarea?

Indiferent de cantitate, termenul de livrare este de până la 10 zile lucrătoare. În această perioadă, prețul poate fi înghețat pentru a nu fi influențat de fluctuațiile de pe piețele internaționale. Pentru mai multe informații, contactează dealerii noștri la 0735 666 888.

 1. Ce este investiția în aur fizic?

Când vorbim despre aur fizic ne referim la monede și lingouri de aur, al căror preț este apropiat de prețul spot al aurului. Aceste monede și lingouri sunt tratate ca un activ financiar la nivel mondial și sunt de obicei scutite de TVA. Astfel, toți dealerii de profil lucrează cu prețuri de „cumpărare” și „vânzare” pentru toate produsele, la fel ca în cazul tranzacțiilor valutare.

O monedă de aur poate fi clasificată drept investiție atunci când conținutul minim de aur este peste 900 de miimi (peste 90% din greutatea sa totală este aur pur). Celelalte două cerințe sunt ca moneda să fie sau a avut curs legal în țara de origine și să fie bătută după 1800.

Puritatea minimă pentru lingourile de aur este de 995 miimi (99,5% din greutatea totală este aur pur).

 1. Pot să vând aur către Tavex?

Da! Tavex are prețuri de „vânzare” și „cumpărare” pentru toate produsele de pe lista sa. Dacă dorești să vinzi un produs pe care îl comercializăm, îl putem cumpăra la prețul actual. Dacă un produs nu se află în lista noastră de produse, îl putem cumpăra la prețul per gram de aur pur sau argint conținut în produs.

 1. Și dacă după 10 ani, când vreau să-mi vând aurul, compania nu mai există, ce garanție îmi veți da că o voi putea face în altă parte?

Deși Tavex este una dintre primele companii de pe piața românească care oferă răscumpărări transparente de aur (există prețuri curente și anunțate oficial), iar indicatorii noștri financiari sunt extrem de stabili, nu există niciodată siguranța 100% că o companie nu va întâmpina dificultăți financiare în viitor. Cu toate acestea, suntem pe deplin convinși de un lucru: deși compania noastră nu va mai exista, produsele din aur și argint pe care le-ați cumpărat de la noi vor fi întotdeauna foarte lichide și vor putea fi vândute către alți dealeri, burse de investiții și bănci din întreaga lume. Prețurile sunt apropiate de bursă.

 1. De ce nu comercializăm monede românești ca produse separate, ci le cumpărăm pe gram de aur pur?

Principalul motiv este că nu avem o piață secundară pentru monedele românești și acestea nu sunt populare la nivel mondial (cum ar fi Filarmonica din Viena, Krugerrand, Vulturul American, Cangurul Australian, Panda Chinezesc, Frunza de Arțar Canadian, Valcambi și lingouri PAMP). O altă problemă majoră este că toate produsele noastre de investiții în aur și argint pot fi livrate în cantități nelimitate, dar nu putem garanta același lucru pentru monedele românești.

 1. De ce bijuteriile nu reprezintă o investiție?

Un produs din aur sau argint poate fi considerat o investiție atunci când prețul său de cumpărare sau de vânzare este cât mai aproape de prețul spot al cantității pure de metal prețios conținută în acesta. Toate produsele de investiții pe care le oferim au cotațiile de „cumpărare” și „vânzare” actualizate în mod constant. Atunci când cumpără bijuterii, clientul plătește, pe lângă prețul aurului sau argintului, manopera bijutierului (care este aproximativ egal cu valoarea materialului) și TVA pe întreaga bază de impozitare. Dacă decideți să vă vindeți bijuteriile, vi se va plăti doar prețul metalului folositu, în funcție de caratele bijuteriilor. Astfel, în cazul unei vânzări, veți pierde o parte semnificativă din prețul plătit inițial.

 1. Care este motivul pentru care investițiile în argint a u TVA?

Nu putem fi siguri care este motivul specific pentru care argintul este văzut ca pe o sursă impozabilă, dar avem câteva presupuneri. Logica oricărei legi fiscale, inclusiv a Legii privind impozitul pe valoarea adăugată, este următoarea: absolut totul este impozitat și ulterior sunt determinate excepțiile care vor fi scutite de sarcina fiscală. În acest proces, argintul este probabil tratat mai mult ca materie primă industrială decât ca produs de investiții.

 1. Ce anume să cumpăr?

Produsele de aur pe care le cumperi depind în principal de economiile tale. Putem împărți în mod figurativ achizițiile după cum urmează:

 • PPentru investiții de până la 25.000 de lei – cel mai bine este să cumperi monede de colecție cu valoare mică (cum ar fi francii, care sunt de aproximativ 5,8 grame de aur pur și costă aproximativ 1450 de lei începând cu ianuarie 2021). Putem spune că acestea sunt monedele de aur istorice.
 • Pentru achiziții între 25.000 și 200.000 lei, poți cumpăra monede standard de investiții de 1 uncie troy (cangur australian), acestea cântăresc 31,1 g și sunt fabricate din aur pur și costă aproximativ 7.700 lei începând cu ianuarie 2021.
 • Pentru investiții de peste 200.000 lei, recomandăm achiziționarea de lingouri de aur de 100 g. (Valcambi – rafinărie elvețiană) aur pur, care începând din ianuarie 2021, costă aproximativ 24.300 lei.
 1. Care sunt cele mai profitabile investiții în aur de cumpărat?

Cele mai profitabile de cumpărat sunt monedele de aur standard de o uncie, cum ar fi cangurul australian, Krugerrand și Filarmonica din Viena. Pentru lingouri, acestea sunt lingouri de 20g, 1oz, 50g și 100g.

 1. De ce este mai bine să cump eri 10 lingouri de 100 de grame decât 1 lingou de 1 kilogram?

Întrucât Tavex se străduiește să ofere confort maxim clienților săi, vom încerca întotdeauna să oferim cea mai bună marjă la cumpărarea unor cantități mai mari. Din acest punct de vedere, marja pentru achiziționarea unui lingou de un kilogram de la Tavex nu diferă semnificativ de cea a celor de zeci sau sute de kilograme. În același timp, achiziționarea de lingouri de 10 grame vă oferă mai multă flexibilitate atunci când aveți nevoie de de bani (lichidități) și puteți vinde doar câte lingouri este necesar pentru a vă acoperi nevoile.

 1. Ce este mai potrivit pentru investiții – lingouri sau monede?

Nu există un singur răspuns la această întrebare. Alegerea depinde de suma pe care clientul a decis să o investească. Marja pentru ambele tipuri de produse este aproximativ aceeași. După cum s-a menționat în răspunsul anterior, clientul trebuie să țină cont de nevoile sale viitoare de lichidități. Trebuie avut în vedere faptul că monedele și lingourile oferite de Tavex sunt recunoscute la nivel mondial.

 1. Care este cea mai căutată monedă pentru investiții?

Printre cele mai populare monede de investiții se numără Frunza de arțar canadian, Filarmonica din Viena, Vulturul american, Krugerrand și Cangurul australian.

 1. Cum putem fi siguri că produsul de aur pe care îl primim este autentic și respectă descrierea?

Aurul are o densitate specifică de 19,3 grame pe centimetru cub – o proprietate pe care nici un alt metal nu o posedă și acest lucru face extrem de dificilă contrafacerea. De asemenea, calitatea fabricării tuturor produselor este foarte ridicată. Toate monedele sunt extrem de rafinate și detaliate, lucru care nu poate fi realizat în alte condiții decât la o monetărie de stat. Pentru a te proteja împotriva falsificării, nu cumpăra monede de aur de pe stradă sau de la persoane neautorizate, Cumpără întotdeauna de la dealeri autorizați care își păstrează reputația și garantează calitatea produselor pe care le oferă.

 1. De ce unele monede nu sunt certificate?

Certificatele de autenticitate ale produselor noastre sunt furnizate de producător (monetărie). Multe dintre monede nu vin cu certificate de autenticitate, deoarece producătorul nu le oferă și o garanție a autenticității monedei este calitatea și complexitatea lucrării în sine, precum și faptul că au funcționat legal în țările de origine. La nivel internațional, a fost stabilit un standard pentru tranzacționarea cu monede de aur de investiții, în care certificatele de autenticitate nu sunt necesare și nu sunt oferite de producători. De obicei, numai monedele încapsulate sau de colecție vin cu un astfel de certificat. Toate certificatele care nu sunt emise de o monetărie sunt, în opinia noastră, hârtii fără fără valoare și mai degrabă speculații ale vânzătorului.

 1. Care este diferența dintre aurul investițional și aurul numismatic?

La cumpărarea și vânzarea aurului cu valoare numismatică, sunt necesare cunoștințe specifice. Piața acestor produse este foarte diferită și nu depinde atât de mult de prețul aurului pe piața bursieră, cât de vechimea monedei, de raritatea acesteia și de calitatea lucrării. Nu recomandăm investiția în produse numismatice decât dacă persoana este expertă în acest domeniu.

 1. Cum se determină marjele produselor de investiții în aur și argint, de ce există produse cu aceeași greutate și prețuri diferite?

Cotațiile noastre de „cumpărare” și „vânzare” pentru valute, aur și argint pentru investiții sunt actualizate cel puțin la fiecare 15-20 de minute pentru a fi cât mai aproape de cele de pe piețele mondiale (a se vedea punctul 4). Marjele produselor noastre de investiții în aur și argint variază în principal din cauza prețului diferit de livrare pe care îl primim de la diferitele monetării și dealerii de pe piața secundară.

Rețineți că, atunci când vine vorba de produse fizice de aur cu amănuntul, prețul depinde în mare măsură de locul și timpul tranzacției, precum și de o serie de alte informații. Aici sunt câteva exemple:

 • Să luăm două monede – ducatul austriac 1 și suveranul britanic. Primul este mult mai căutat în România, al doilea este mult mai popular în Grecia. În consecință, prima pe piață a celei dintâi este mai mare în România și a doua în Grecia.
 • Foarte des primele produselor depind de timpul de livrare. De obicei, cu cât este mai mare timpul de livrare, cu atât este mai mare prima pentru un anumit produs și invers. De exemplu, dacă Tavex livrează Valcambi 10g în decurs de o săptămână și PAMP 10g în decurs de două săptămâni, este logic ca prima pentru produsul secundar să fie mai mare (alte lucruri fiind egale).
 • Există cazuri când pe piața secundară un dealer cumpără o cantitate mare de produs, de exemplu Krugerand 1 oz. Deoarece dealerul are un capital limitat, în astfel de situații este normal să încerce să-și echilibreze gama de produse prin reducerea prețului Krugerand cu 1 oz comparativ cu alte produse cu 1 oz.
 • Uneori, primele cresc, deoarece monetăriile în sine nu au suficientă capacitate pentru a satisface cererea de pe piața de retail. Un exemplu recent al situației din martie 2020, când a fost primul val de COVID.
 1. Există opțiuni pentru comandarea unor produse specifice sau a celor care nu sunt din catalogul de produse Tavex?

Tavex încearcă întotdeauna să livreze clienților săi produsele dorite din aur și argint, indiferent dacă acestea sunt incluse în catalogul nostru de produse. Am stabilit deja o procedură pentru comandarea altor produse decât cele incluse în catalog. Orice client interesat poate contacta angajații noștri, la sediu, pentru mai multe informații sau suna la 0735 666 888.

 1. Care sunt opțiunile pentru stocarea aurului și de ce compania nu oferă o astfel de opțiune?

Investițiile în aur și argint pot fi stocate în casă și birou, precum și în seifuri specializate. În această etapă, Tavex este în curs de dezvoltare a unui nou produs de investiții care va oferi stocarea aurului și argintului de investiții într-un seif specializat.

 1. Cum se păstrează produsele din aur?

Întreabă consilierii de investiții cum se păstrează produsele alese. Atenție! Atunci când un client dorește să vândă un produs în stare comercială proastă (de exemplu, există leziuni vizibile, un lingou cu ambalajul deteriorat etc.), el primește de obicei un preț mai mic pe gram de aur pur decât dacă produsul este în stare bună. Motivul este că, dacă produsul nu este în stare comercială bună, nu poate fi vândut pe piața secundară, ci trebuie trimis înapoi la topitorie.
Toate lingourile și monedele încapsulate și aspirate din fabrică nu trebuie scoase din ambalajul original. Pentru toate celelalte produse de investiții, este ok dacă au mici semne, cum ar fi amprentele digitale sau zgârieturile ușoare. Iată câteva exemple:

 • Monedele din Monetăria australiană (Luna australiană și cangurul australian – Puritate 9999) precum și cele din Monetăria chineză (Panda chineză – Puritate 999) trebuie să fie în stare excelentă, deoarece chiar și cea mai mică zgârietură sau amprentă digitală poate reduce valoarea acestora.
 • Monedele precum Filarmonica din Viena și Frunza de arțar canadian, în ciuda calității lor ridicate, pot avea defecte minore, precum zgârieturi sau pete fine, dar trebuie, de asemenea, să fie în bune condiții comerciale și să nu fie deteriorate semnificativ. Motivul atitudinii diferite față de acest tip de monedă se datorează faptului că Filarmonica din Viena și Frunza de arțar canadian sunt comercializate în principal pe piața secundară, ceea ce permite defecte minore. În schimb, celelalte două tipuri de monede sunt emise în cantități limitate pe tot parcursul anului, sunt comercializate în principal ca fiind noi și, prin urmare, se așteaptă să fie în stare perfectă.
 • Există, de asemenea, monede de puritate mai mică, cum ar fi Vulturul american și Krugerand – puritate 917. Ele conțin o uncie de aur (31.1035 grame), dar cu o puritate mai mică. Puritatea 917 înseamnă că moneda conține 91,7% aur pur și, prin urmare, greutatea sa totală este mai mare, aproximativ 34 de grame. Aceste monede sunt tranzacționate numai pe piața secundară și din acest motiv sunt permise mici defecte pe suprafața lor. Cu toate acestea, trebuie să fie în stare comercială bună – fără fisuri, cusături, abraziuni sau lovituri grele.
 • Monedele istorice au, de asemenea, dezavantaje minore, deoarece au fost folosite de zeci de ani ca instrumente oficiale de plată în multe țări. Monedele cu mici defecte sunt răscumpărate la prețul anunțat. Dacă defectele sunt mai mari, se oferă prețul pentru aurul conținut.
 • Lingourile oferite de Tavex la cele mai mari două monetării elvețiene – PAMP și Valcambi sunt certificate, aspirate și au un număr de serie unic. Pentru a fi răscumpărate, aceste produse trebuie să fie în ambalajul original intact.

Poate vrei să citești