Adaugă alertă de preț

Jerome Powell: Inflația ridicată se va menține mai mult decât era de așteptat

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 04.10.2021
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
+ 48 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

În timp ce președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a afirmat în primăvară că subminarea puterii de cumpărare ar fi temporară, el prevede acum o „inflație ridicată” pentru o perioadă mai lungă decât se aștepta inițial. Acest lucru reiese din declarație adresată Congresului, pe 28 septembrie, împreună cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen. Înregistrarea completă poate fi văzută aici.

În cuvintele lui Powell:

Inflația este mare și probabil că va rămâne așa în următoarele luni înainte de a începe să scadă. Odată cu deschiderea economiei și creșterea costurilor, observăm presiuni ascendente asupra prețurilor, în special din cauza barierelor din unele sectoare. Aceste efecte sunt mai mari și mai durabile decât era de așteptat, dar vor trece și, atunci când o vor face, se așteaptă ca inflația să scadă la obiectivul nostru pe termen lung de 2%.

Citiți mai multe despre acest subiect: Banca centrală a Germaniei se așteaptă la cea mai mare inflație din ultimii 30 de ani: Infografic

Creșterile rapide ale prețurilor nu sunt un fenomen observat doar în Statele Unite. În Europa, situația nu diferă, în principal din cauza ofertei mari de bani. Aici, însă, există „circumstanțe agravante”. Printre acestea se numără creșterea prețurilor combustibililor, în special a gazelor naturale. Europa începe iarna cu rezerve de 22,9 miliarde de metri cubi, care vor fi foarte greu de recuperat.

De ce Powell se așteaptă la o inflație ridicată

Principalele motive care, potrivit lui Powell, conduc la o inflație ridicată sunt obstacolele deja menționate în calea unor industrii, dificultățile în angajarea forței de muncă și „alte constrângeri asupra economiei”. Potrivit acestuia, acești factori se dovedesc, de asemenea, mai puternici decât se aștepta inițial. Cu toate acestea, el a asigurat publicul că:

Dacă inflația sistemică ridicată devine o problem serioasă, cu siguranță vom răspunde și vom folosi instrumentele necesare pentru a asigura un nivel de inflație care să respecte obiectivele noastre.

Președintele Rezervei Federale pare să evite complet legătura dintre oferta imensă de bani pe care a creat-o el însuși și inflația ridicată. Din punct de vedere economic, creșterea cantității de bani în circulație reprezintă inflația. Creșterea prețurilor este doar o consecință a acesteia.

Un alt punct important iese în evidență în declarația sa. Potrivit lui Powell, banca centrală va începe să ia măsuri împotriva inflației numai dacă va deveni o „problemă serioasă”. Aceasta înseamnă că, dacă Rezerva Federală nu își face griji cu privire la inflație, nu își va schimba politicile.

Poate Rezerva Federală să lupte împotriva inflației?

Nu este surprinzător că Powell stabilește condiția pentru combaterea inflației. La urma urmei, dacă instituția pe care o conducea ar fi putut face ceva, probabil că ar fi acționat deja. În iulie și august, indicele prețurilor de consum a depășit 5%, un procent de două ori și jumătate mai mare decât obiectivul Rezervei Federale.

Citiți mai multe despre acest subiect: Economiștii se așteaptă ca programul de relaxare cantitativă să se micșoreze, dar poate Rezerva Federală să o facă?

Banca centrală are doar două instrumente pentru a reduce inflația în creștere: scăderea tipăririi banilor și creșterea ratei dobânzii cheie. Dar nu este foarte probabil să folosească niciuna dintre ele. Motivul este că ambele măsuri vor duce la prăbușirea creșteeii și vor arunca bule umflate în fermă – lucru pe care Rezerva Federală cu siguranță nu îl dorește.

Am observat o creștere a prețului aurului

Aurul a fost în mod tradițional un salvator împotriva inflației. Asta înseamnă că ar trebui să vedem o creștere a prețului aurului? În cazul de față, totuși, s-a întâmplat opusul – valoarea metalului prețios a scăzut sub limita psihologică de 1750 de dolari pe uncie troy.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce am asistat la o prăbușire a prețului aurului

Există două motive pentru care lucrurile s-au întâmplat astfel. În primul rând, după declarația lui Jerome Powell și Janet Yellen, dolarul s-a apreciat. Indicele dolarului, măsurându-și prețul față de un coș de alte valute, a crescut cu 93,8 puncte. Aceasta este cea mai mare valoare din ianuarie 2020.

În al doilea rând, ratele dobânzilor la titlurile de stat din SUA au crescut. Deși rata pentru obligațiunile pe 10 ani a scăzut astăzi, rămâne în continuare peste 1,5%. Desigur, în acest mod instrumentul aduce un randament negativ atunci când este luată în considerare scăderea puterii de cumpărare. Însă ratele dobânzilor la obligațiuni sunt invers legate de prețul aurului. Motivul este că atunci când cresc, investitorii apelează la ele pentru a obține o rentabilitate.

Cu toate acestea, pe termen lung, este puțin probabil ca investitorii să continue să vadă declarațiile lui Powell ca pe un semnal de stabilitate. Orice ar spune președintele Rezervei Federale, cuvintele sale nu pot elimina impactul inflaționist puternic al politicilor băncilor centrale asupra economiei reale.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
+ 48 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești