Adaugă alertă de preț

Inflație de 61% în Turcia - ce se întâmplă cu moneda turcească?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 06.04.2022
Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
- 5 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 1 RON

Cele mai recente cifre de la Institutul de Statistică din Turcia arată o inflație impresionantă de 61% în martie, în comparație cu aceeași lună a anului trecut. Aceasta este cea mai mare valoare atinsă în ultimii peste 20 de ani și reprezintă un alt eșec al politicilor președintelui Racep Erdogan, care exact cu o lună mai devreme le-a spus susținătorilor:

Știți despre lupta mea cu ratele dobânzilor. Le coborâm și le vom coborî. Să știți că atunci inflația va scădea și apoi se va micșora din ce în ce mai repede.

Nu este prima dată când promisiunile lui Erdogan nu se îndeplinesc, iar inflația din țară bate recorduri după recorduri, deși președintele încearcă abordări destul de neortodoxe pentru a „combate” creșterea prețurilor. De exemplu, la începutul anului, când creșterea a fost de „doar” 36,1% (cea mai mare valoare din nouăsprezece ani), l-a demis pe directorul de la institutul național de statistică. Desigur, cei aflați la conducerea băncii centrale turce și-au pierdut de asemenea posturile, deoarece că au refuzat să urmeze principiile erdoganomiei.

Citiți mai multe despre acest subiect: lira turcească – o cronică a unui accident notoriu

Să vedem ce cauzează creșterea progresivă – și dramatică – a prețurilor din Turcia. De asemenea, este interesant de văzut dacă politicile guvernului au sau nu de-a face cu această creștere.

De ce este crește inflația în Turcia

O simplă privire asupra datelor arată că cea mai rapidă creștere a prețurilor se înregistrează la categoriile de produse energetice (103%), transport (99%) și alimente și băuturi (70,3%). Prin urmare, poate părea că o creștere a prețurilor carburanților pe piețele internaționale și războiul din Ucraina sunt scuze convenabile pentru ceea ce se întâmplă cu prețurile.

Dar chiar și excluzând energia, alimentele și băuturile, prețurile în martie au crescut în continuare cu o rată de 51,34% față de aceeași lună a anului trecut. Mai mult, tendința lor de creștere progresivă a fost observată chiar înainte de invazia rusă a Ucrainei. În orice caz, consecințele economice negative ale războiului vor continua să se facă simțite pe termen lung. Unele dintre ele se referă la creșterea prețurilor.

Citiți mai multe despre acest subiect: Sancțiuni financiare împotriva Rusiei – efecte în prezent și viitor

Așa arată creșterea prețurilor în Turcia, în martie, pe categorii. În infograficul de mai jos am ilustrat ritmul de schimbare pe termen lung.

Tabel : Creșterea prețurilor pe categorii de indice al prețurilor de consum față de aceeași lună a anului precedent

 

Categorie Schimbare în martie 2022 comparativ cu martie 2021
Comunicații 15,08%
Educaţie 26,7%
Haine și pantofi 26,9%
Sănătate 34,9%
Recreere și cultură 40,9%
Băuturi alcoolice și produse din tutun 51,43%
Proprietăți 51,43%
Diverse bunuri și servicii 60,2%
Hoteluri, cafenele și restaurante 60,4%
INDICE GENERAL DE PREȚURI DE CONSUM 61,14%
Mobilă și bunuri de uz casnic 69,2%
Mâncare și băuturi răcoritoare 70,3%
Transport 99,1%
Produse energetice 103%

Sursa : Institutul Turc de Statistică

Evoluțiile geopolitice și economice globale exagerează o situație care este deja extrem de dificilă din cauza politicilor duse la nivel local. Am analizat acest subiect într-un alt articol, la una dintre valorile record anterioare, dar mai jos vom analiza ultimele dinamici.

Cum politicile Erdoganomics dau naștere unei inflații record

Inflație înseamnă „creșterea masei monetare”. Creșterea prețurilor este doar una dintre manifestările sale, care nu încep să fie vizibile decât în momentul în care suma de bani în circulație crește. Acest lucru se întâmplă într-un timp decalat. Cu alte cuvinte, există o întârziere între momentul în care banii nou tipăriți ajung în economie și începutul creșterii prețurilor.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Suprimarea artificială a ratelor dobânzilor contribuie, de asemenea, la creșterea prețurilor . Atunci când rata dobânzii într-o economie este mai mică decât ar trebui, valoarea împrumuturilor luate crește. Cu aceste noi fonduri, gospodăriile și întreprinderile intră pe piața activelor, în special a bunurilor de larg consum și de capital, contribuind astfel la creșterea prețurilor.

Un exemplu din realitate – ratele dobânzilor artificial scăzute în Europa de la începutul secolului au dus la o creștere a cererii de proprietate. Așadar, prețurile proprietăților au crescut dramatic. Când ratele dobânzilor au crescut din nou, bula s-a spart și erorile de piață au fost corectate. Banca Centrală Europeană a redus apoi din nou rata cheie a dobânzii, care se află de ani de zile pe un teritoriu negativ fără precedent. Prin urmare, este de aşteptat ca o altă bulă imobiliară să explodeze, conform prognozei Băncii Centrale Europene.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit și datorii – medicamente care ucid economia modernă

Atât tipărirea banilor, cât și suprimarea ratei cheie a dobânzii sunt politici urmate de banca centrală. Sunt observate în toată Europa și în Statele Unite , dar sunt mult mai pronunțate în Turcia.

De ce tipărirea banilor este inflație și care este situația Turciei

Principalul motiv al prăbușirii puterii de cumpărare a lirei turcești este reprezentat de acțiunile clasei politice. Să vedem dinamica lor în timp.

Infografic 1 : Imprimarea banilor (adică inflație) și suprimarea ratei cheie a dobânzii în Turcia


Cele mai recente cifre de la Banca Centrală a Turciei sunt până în februarie 2022. Ele arată clar ritmul dramatic de creștere al banilor în circulație din toamna trecută și înainte. De-a lungul timpului, a dus și la o depreciere mai rapidă a monedei locale – lira turcească. Deși Erdogan a promis că ratele dobânzilor nu vor crește, iar banca centrală aparent imprimă mai mulți bani, ne putem aștepta ca lira turcească să continue să piardă rapid puterea de cumpărare. Adică, aceea inflație ridicată pe care o vedem astăzi va continua să fie observată și în viitor.

Are multe efecte asupra populației locale, dar aici merită să fim atenți la un lucru – tot mai mulți turci trăiesc sub pragul sărăciei. După decenii de declin, numărul acestora a crescut din nou în ultimii trei ani – în ciuda creșterii nominale a produsului intern brut și a inflației în creștere.

Infografic 2 : Proporția populației din Turcia care trăiește sub pragul sărăciei


Anul trecut, lira turcească a pierdut aproape jumătate din valoare față de dolar și asistăm la o inflație în creștere. Prin urmare, ne putem aștepta doar ca acest indicator să continue să se deterioreze. Va fi interesant de văzut cu cât a crescut numărul persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei anul trecut, când sunt publicate și datele pentru această perioadă. Ne putem aștepta să crească cu mult peste procentul de 20% observat în 2020.

Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
- 5 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 1 RON

Poate vrei să citești