Adaugă alertă de preț

Cererea de aur pentru investiții a atins un maxim al ultimilor opt ani

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 07.02.2022
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Pe fondul unei ușoare scăderi a prețului în 2021, achizițiile de aur pentru investiții au crescut vertiginos, potrivit celor mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului. Cererea totală de lingouri și monede din aur a ajuns la 1180,4 tone, în creștere cu puțin peste 31% pe o bază anuală. Acesta este cel mai ridicat nivel din 2013, când consumul a fost de aproape 1730 de tone.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cererea de aur de investiții din prima jumătate a anului este cea mai mare din 2013

Principala cauză a acestei performanțe puternice o reprezintă lingourile din aur, a căror achiziții au crescut cu 50% față de 2020 și s-au ridicat la 804,3 tone. Monedele din aur pentru investiții au înregistrat o scădere marginală de mai puțin de 1%, ajungând la 291,3 tone. Medalioanele și monedele comemorative înregistrează, de asemenea, o cerere puternică, crescând cu 23%, ajungând la puțin sub 85 de tone.

Citiți mai multe despre acest subiect: India a raportat cea mai mare achiziție de aur din istorie

Tendința interesului ridicat pentru aurul de investiții a fost observată și în majoritatea țărilor din Peninsula Balcanică. După 2019 și 2020, ani în care aurul a avut mare succes, anul trecut achizițiile de lingouri și monede din aur în Bulgaria au crescut de trei ori. În Turcia, cererea a scăzut cu 49%, până la 61,4 tone, dar acest lucru a fost compensat de cererea de bijuterii din aur, care a crescut cu 31%. Este, de asemenea, țara cu cea mai mare scădere față de 2020.

În multe țări pentru care Consiliul Mondial al Aurului colectează informații, consumul crește cu două cifre. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în SUA, cu 69%, până la 116 tone. În China, cea mai mare piață de aur pentru investiții din lume, creșterea este de 44% de la an la an, până la 285,5 tone.

Infografic: Dinamica cererii de aur

De ce caută consumatorii aurul pentru investiții?

Principalul motiv pentru care cererea de aur pentru investiții este în creștere e deprecierea rapidă a monedelor. După ce principalele bănci centrale din lume au început să imprime în mod intensiv bani fiat (adică să implementeze inflația) la începutul anului 2020, a durat ceva timp până ce prețurile au fost afectate.

Citiți mai multe despre acest subiect: Subminarea banilor: de ce este tipărită o sumă record și, potrivit băncilor centrale, nu există inflație

Acțiunile din 2020 își fac simțite efectele abia acum. Astfel, în ultimele luni am văzut o serie de recorduri de inflație la nivel global. Se pare că acestea vor continua și anul acesta. Datele arată că în ianuarie s-a înregistrat cea mai mare rată de inflație din istoria zonei euro.

Confruntați cu riscul deprecierii monedelor în circulație, consumatorii s-au orientat în masă către aurul de investiții. Acest lucru nu este surprinzător – pe termen lung este activul care păstrează cel mai bine puterea de cumpărare.

Alte segmente ale cererii de aur

Cererea totală de aur fizic a fost anul trecut de 4.021 de tone. Astfel, 2021 a fost un an mai puternic decât 2020, dar consumul nu a revenit încă la nivelurile de dinaintea pandemiei, când ajunsese la 4.334 de tone. Performanța a fost susținută semnificativ de achizițiile din trimestrul al patrulea, când cererea a crescut cu 50% de la an la an – cea mai mare rată dintr-un deceniu.

Băncile centrale au încheiat anul cu zece luni drept cumpărători neți de aur. Pentru tot anul 2021, au adăugat 367,5 tone de aur la rezervele lor. Cei mai mari consumatori sunt Thailanda (90,2 tone), Japonia (80,8 tone), India (77,5 tone), Ungaria (63 tone) și Brazilia (62,3 tone).

Citiți mai multe despre acest subiect: Modul în care achizițiile băncilor centrale afectează prețul aurului

Industria bijuteriilor înregistrează, de asemenea, o redresare rapidă. Creșterea cererii din industrie este de 52% față de 2020, ceea ce o readuce la consumul său din 2019 – 2123,6 tone. Cele mai mari piețe de bijuterii, India și China, raportează, de asemenea, cea mai rapidă creștere, cu 93% și, respectiv, 63%. În aproape toate țările analizate de Consiliul Mondial al Aurului, ratele de creștere sunt de două cifre.

Acesta nu este și cazul fondurilor tranzacționate la bursă. Au încheiat anul cu o scurgere netă de aur, iar motivul este scăderea prețului metalului prețios. Cantitatea pe care o dețineau la nivel global s-a redus cu 192 de tone până la sfârșitul lunii decembrie. Cel mai mare declin este în America de Nord (-10%), în timp ce în Asia stocurile au crescut cu 22%.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce sunt fondurile de aur tranzacționate la bursă?

Odată cu reluarea producției, vedem că cererea de aur a revenit la nivelul anterior pandemiei. Creșterea este de 9%, până la un total de 330 de tone. Rata creșterii în industrie este ușor mai mare decât în sectorul electronicelor.

Furnizarea de aur

Pentru mulți producători, anul 2021 a fost un an record. Acest lucru a fost valabil și pentru Dundee Precious Metals din Bulgaria.

Citiți mai multe despre acest subiect: Dundee Precious Metals a atins o producție record de aur în Bulgaria

Producția minieră mondială a crescut cu 2%, la 3.560,7 tone. Cu toate acestea, aurul reciclat a înregistrat o scădere semnificativă de 11%, ajungând la 1.149,9 tone. Acest lucru se poate datora faptului că, în general, consumatorii și-au redus vânzările de aur, precum și încetinirii operațiunilor de rafinare. Aceasta din urmă s-a datorat numărului mare de angajați testați pozitiv covid, care nu s-au putut prezenta la serviciu.

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești