Valută

Percepeți taxe sau comisioane pentru schimbul valutar în locațiile dumneavoastră?

Lucrăm fără taxe și comisioane indiferent de valută. Beneficiați de cursul pe care îl vedeți pe ecranele afișate în sediile noastre și pe tavex.ro.

Se poate efectua schimbul valutar doar cu numerar.

Pentru ce sumă pot obține un curs valutar mai bun?

Contactați-ne în cazul în care doriți să schimbați mai mult de 20.000 RON și întrebați-ne despre cursul preferențial. Vom păstra prețul agreat cu dumneavoastră timp de 1 oră, indiferent de fluctuația pieței valutare.
Vă rugăm să aveți în vedere faptul că nu întotdeauna putem oferi o cotație mai bună pentru o anumită valută.

Care este tendința? Încotro se îndreaptă cursul?

Nu ne ocupăm de previziuni care implică mișcările de pe piața valutară.

Este nevoie de precomandă pentru o anumită valută?

Uneori, atunci când aveți nevoie să schimbați o sumă mai mare dintr-o valută.

În astfel de cazuri vă recomandăm să ne contactați. Vom avea grijă în mod special să aveți la dispoziție suma dorită din respectiva valută.

Din cauza circumstanțelor din piață, diverse și uneori imprevizibile, recomandăm întotdeauna clienților să efectueze schimbul valutar cu cel puțin 1 – 2 săptămâni înainte, dacă știu data exactă când vor avea nevoie.

De ce nu există cursuri încrucișate?

Pentru că legislația din România ne obligă să realizăm toate tranzacțiile prin valuta oficială a țării.

Ce este un curs încrucișat?

Acesta este cursul Cumpărătorului sau al Vânzătorului între două valute. Determinarea cursului este realizată prin leul românesc.

De exemplu: Dumneavoastră doriți să achiziționați dolari și aveți euro. Noi achiziționăm 1 euro la prețul de 4.7515 lei și vindem 1 dolar la prețul de 4.3 lei. Cursul încrucișat euro/dolar este de 4.7515/4.30 și este egal cu 1.105. Aceasta înseamnă că pentru fiecare euro primiți 1.105 dolari.

Pot să vă vând înapoi valuta pe care am cumpărat-o de la dumneavoastră?

Da, vom răscumpăra bancnotele din toate valutele pentru care există un curs de cumpărare pe ecranele din birourile noastre și pe tavex.ro

De ce uneori nu aveți un preț de cumpărare sau de vânzare afișat pentru o anumită valută?

Motivul nr. 1 Volatilitatea pieței

Situația pieței poate fi extrem de volatilă și, prin urmare, este posibil să suspendăm tranzacționarea unei anumite valute.

Motivul nr. 2 Epuizarea

Câteodată apare o cerere uriașă, bruscă și neplanificată pentru o anumită valută și, prin urmare, aceasta este epuizată. În astfel de cazuri eliminăm prețul până în momentul în care refacem stocul, în cel mai scurt timp posibil.

Există o limită pentru suma de bani pe care o pot schimba?

Nu există nicio limită legală privind suma de bani schimbată.

În cazul în care doriți să schimbați o sumă mai mare dintr-o anumită valută, vă rugăm să ne contactați în prealabil la numărul de telefon 0735 666 888.

 

Care este cea mai mare sumă pe care o pot schimba fără a fi nevoie să o declar?

Conform legislației din România, toate casele de schimb valutar și instituțiile financiare trebuie să își identifice clienții înainte de a efectua tranzacții de schimb valutar, indiferent de valoarea tranzacției.

Tranzacțiile cu o valoare echivalentă de peste 10.000 EUR sunt declarate automat la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).

Vindeți cupiuri mici?

Da, dispunem de stocuri din diverse cupiuri de valută.

Vă rugăm să aveți în vedere că deținerea exclusivă de cupiuri mici poate fi câteodată o provocare, întrucât acestea sunt mai greu de transportat și mai voluminoase. Este important să aveți combinația corectă de cupiuri, care să se potrivească nevoilor dumneavoastră.

Întotdeauna vă puteți adresa consultanților noștri din birourile Tavex sau să ne contactați la numărul de telefon 0735 666 888. Veți primi sfaturi profesioniste legate de cea mai bună combinație pentru situația dumneavoastră.

Schimbați monede?

Nu schimbăm monede. Comercializăm numai bancnotele care sunt în circulație.

Cum funcționează calculatorul valutar?

Introduceți suma pentru valuta pe care doriți să o cumpărați sau să o vindeți, iar calculatorul (calculatorul valutar) va afișa automat valoarea în lei.

În calculatorul de schimb valutar puteți calcula echivalentul oricăror sume în toate valutele cu care Tavex lucrează. Cursurile sunt identice cu cele din lista valutară și de la birourile noastre.

Vă rugăm să rețineți faptul că Tavex funcționează numai cu unități întregi și operează numai cu bancnote care se află în circulație. În cazul în care este nevoie să rotunjiți suma la fața locului, veți primi restul în lei românești.

Cum pot să comand valută online?

Dați click pe Calculator valutar, selectați valuta dorită și cantitatea acesteia, după care dați click pe butonul „Cumpăraţi valuta“, mergeți la coșul de cumpărături („Coșul dumneavoastră de cumpărături“) și urmați pașii de comandă prin site.


Aur de investiții

Ce este aurul de investiții?

Conform legii privind taxa pe valoarea adăugată, aurul de investiții este:

 • aur sub formă de lingouri sau plăcuțe cu o greutate acceptată pe piețele de aur, cu o puritate egală sau mai mare de 995 mii, cu excepția lingourilor sau plăcuțelor cu o greutate de cel puțin 1 gram.
 • monede din aur, stabilite prin ordinul guvernatorului Băncii Naționale a Bulgariei și al ministrului de finanțe, pentru care sunt îndeplinite următoarele condiții:
  • puritatea lor este egală sau mai mare de 900 mii;
  • au fost bătute după anul 1800;
  • au fost sau sunt un mijloc de plată legal în țara din care provin;
  • sunt vândute de obicei la un preț care nu depășește valoarea aurului la prețurile de piață conținut în monedele mai mari de 80 la sută.

Pe scurt, acestea sunt monedele și lingourile cu un conținut ridicat de aur (peste 90,0%) și formă standard, al căror preț este apropiat de prețul de la bursă al aurului pe care îl conțin. Aceste monede și lingouri sunt un instrument de investiții des întâlnit în întreaga lume și sunt scutite de TVA.

Aveți tot timpul monede și lingouri disponibile?

Ne străduim să avem în stoc toate monedele și lingourile din portofoliul nostru. Uneori, în funcție de tipul de produse de investiții și cantitatea solicitată, este necesar să ne contactați în prealabil.

Cea mai mare parte a produselor din magazinul nostru online este disponibilă. În cazul în care nu dispunem de stoc, reprezentantul nostru vă va contacta, pentru a stabili când poate fi livrat produsul.

Ca parte a companiei internaționale Tavex Group, avem posibilitatea de a satisface o gamă largă de cereri ale clientului, pentru că lucrăm cu parteneri din întreaga lume.

Ce înseamnă „uncie troy”?

Uncia troy (oz) este o unitate de măsură pentru metalele prețioase.

1 oz = 31,1 g

Cum este stabilit prețul produselor din aur și argint de investiții?

Prețul final al produselor din aur și argint de investiții este stabilit în funcție de:

 • Prețul de la bursă;
 • Comisionul producătorului;
 • Costurile logistice;
 • Cererea globală și locală.
Cum pot achiziționa aur și argint de la Tavex?

Din magazinul nostru online tavex.ro sau din birourile Tavex din România.

Plățile în birourile Tavex se realizează doar în numerar și pentru sume de până la 10 000 lei românești. Pentru produsele ce depășesc această sumă, plata se poate efectua prin transfer bancar, prdousele putând fi ridicate din birourile noastre.

Cum pot vinde aur către Tavex?

În cazul în care doriți să vindeți produse de investiții din lista de prețuri disponibilă pe www.tavex.ro, este necesar să le prezentați în birourile Tavex pentru evaluare.

În cazul în care doriți să vindeți aur de investiții care nu este pe lista noastră de prețuri, atunci acesta va fi achitat la prețul aurului de investiții per gram.

Vom achiziționa și alte articole din aur după ce le trecem printr-un scurt text chimic de stabilire a caratelor. Mai multe informații despre acest proces puteți afla în capitolul „Cumpărarea produselor”. Banii vor fi plătiți în numerar sau transferați în contul dumneavoastră bancar.

La vânzarea aurului, clientul trebuie să furnizeze documente de identitate. Tavex va emite un document de achiziție care conține datele personale ale societății și ale clientului.

Unde să depozitez aurul fizic?

Aurul de investiții poate fi depozitat oriunde. Cel mai frecvent în:

 • seif;
 • ascunzătoare la domiciliu;
 • casetă de valori la bancă;
 • trezorerie
Cum să depozitez diferite produse de investiții, pentru a le păstra valoarea?

Toate monedele din portofoliul Tavex sunt produse de investiție. Este important să acordați o deosebită atenție depozitării lor, pentru a nu pierde din valoarea acestora. Principala indicație de urmat este aceea că este nevoie să păstrați integritatea produselor și aspectul lor inițial.
Dacă produsele au fost cumpărate într-un ambalaj special, integritatea acestuia nu trebuie compromisă.
În descrierea fiecărui produs sunt incluse informații privind modul corect de depozitare, în funcție de tipul acestuia. Depozitarea corespunzătoare asigură revânzarea acestuia ca un produs de investiții.

Vindeți monede din aur românești?

Nu. Monedele actuale românești din aur sunt colecționabile și nu se încadrează în portofoliul nostru de produse de investiții.

De ce există o diferență de marjă la produsele de investiții?

Prețul final este determinat de factori dinamici, care au o pondere diferită de influență pentru fiecare produs de investiții, în funcție de tipul acestuia și situația din piață:

 • Prețul de la bursă;
 • Comisionul producătorului;
 • Costurile logistice;
 • Cererea globală și locală.
Pot să vând aur contra unei valute diferite de leul românesc?

Nu, dar dacă doriți, puteți schimba lei românești contra unei alte valute. Pentru această tranzacție, în funcție de posibilități, veți primi un curs preferențial de la dealerii noștri.

Această procedură se impune deoarece moneda oficială și singurul mijloc de plată din România este leul românesc, motiv pentru care toate tranzacțiile din țara noastră se fac prin această monedă.

De ce atunci când achiziționez aur de investiții am nevoie de un document de identitate?

La vânzarea aurului de investiții, Tavex emite o factură care conține informațiile personale ale clientului. Documentul de identitate este necesar pentru a verifica aceste informații.

Aveți o listă de prețuri pentru produsele din aur?

Da, puteți vedea toate produsele și prețurile în magazinul nostru online, accesând adresa: https://tavex.ro/aur/.

Eliberați certificate pentru produsele din aur?

Nu.

Tavex este comerciant, nu producător al produselor din aur oferite și nu poate emite certificate de autenticitate.

Aflați mai multe.

Cum pot fi sigur că produsul din aur este veritabil și că acesta corespunde descrierii?
 • Cumpărați numai de la dealeri de aur de investiții autorizați, cu o reputație bună și care garantează calitatea produselor pe care le oferă;
 • Pentru a vă proteja de falsuri, nu cumpărați monede din aur de pe stradă sau de la persoane necunoscute, dacă nu sunteți 100% sigur de cunoștințele pe care le aveți în ceea ce privește aurul;
 • Acordați atenție manoperei. Toate monedele autentice sunt extrem de fine și detaliate, lucru care nu poate fi realizat în alte condiții decât cele ale monetăriei de stat.

Autenticitatea monedelor din aur este confirmată de 4 indicatori: greutate, diametru, grosime și detaliile de manoperă.

 

Care este diferența dintre aurul fizic și cel „pe hârtie”?

Când spunem aur fizic, ne referim numai la deținerea reală de lingouri și monede din aur de investiții.

Certificatele de aur, conturile la brokeri, acțiunile la fonduri tranzacționate la bursă care investesc în aur sau în instrumente derivate, sunt un exemplu de aur deținut „pe hârtie”.

Ce se întâmplă dacă comand un produs indisponibil?

În cazul în care produsul comandat nu este disponibil sau nu poate fi livrat la timp, vă vom contacta în cel mai scurt timp posibil pentru a găsi o soluționare la problema apărută.
Vom acorda atenție sporită problemei, în funcție de natura ei, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor dumneavoastră.

În cazul în care comand, voi primi moneda din fotografie?

Toate fotografiile de pe site aparțin unor produse reale, fotografiate special pentru Tavex Group. Cu toate acestea, imaginile ilustrează doar felul în care ar trebui să arate produsul de investiție din respectiva categorie.
După efectuarea comenzii, veți primi un produs care arată ca cel din imagine, cu posibile diferențe în ceea ce privește anul emiterii sau cu semne strict individuale, cum ar fi zgârieturi permise ș.a.m.d.

Ce înseamnă cel mai ieftin lingou de 1 gram aur din lume?

Lingoul Tavex de 1g este cel mai ieftin lingou de aur de investiții, produsă de o rafinărie licențiată LMBA în producția de masă, care este garantată de un mare distribuitor din Uniunea Europeană, din catalogul de produse Tavex.


Livrare

În cât timp se realizează livrarea?

Livrarea se realizează de către firma de curierat SAMEDAY (S.C. DELIVERY SOLUTIONS S.A.) și nu durează mai mult de 3 zile lucrătoare. Comenzile confirmate pana la orele 14:00 sunt expediate în aceeași zi, iar cele confirmare după orele 14:00 – în următoarea zi lucrătoare.

Comenzile nerevendicate în termen de 24 de ore de la preluarea lor de către SAMEDAY, se returnează, iar comanda este anulată. Clienților care nu și-au revendicat comenzile le vor fi refuzate comenzile viitoare pe www.tavex.ro. Tavex își rezervă dreptul de a stabili data la care poate relua serviciile către respectivul client.

Care sunt modalitățile de livrare?
 • Livrarea la domiciliu prin curierat SAMEDAY, în toată țara;
 • Transport securizat în București. Pentru restul țării vă rugăm sa ne contactați la adresa de email tavex@tavex.ro.
Care este sumă maximă a unei comenzi online?
 • Pentru comenzile livrate prin curier, suma maximă este de 20.000 de lei.
 • Pentru comenzile livrate prin transport securizat, suma poate depăși 20.000 de lei, pentru mai multe detalii vă rugăm sa ne contactați la numărul de telefon: 0735 666 888 sau adresa de email: tavex@tavex.ro.
Care sunt modalitățile de plată?
 • Plata prin transfer bancar, în baza unei facturi emise în prealabil – puteți plăti produsele de investiții alese de dumneavoastră în baza unei facturi emise în prealabil, în termen de 1 oră de la emiterea ei. Documentul va fi anulat după expirarea termenului. Termenul este stabilit astfel din cauza fluctuațiilor prețului de la bursă al aurului, acesta putând afecta în mod semnificativ marja de tranzacționare. Comanda dumneavoastră va fi procesată după primirea plății.
 • Plată ramburs la livrare – puteți plăti curierului în numerar sau cu cardul dacă acesta este dotat cu POS. Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, pentru a preveni abuzul de încredere și încercările de fraudă, serviciul de „Previzualizare înainte de plată” nu este disponibil pentru comenzile plasate prin www.tavex.ro.
Care sunt costurile livrării?
 • Costul livrării prin curier depinde de valoarea comenzii. Pentru toate pachetele expediate de la Tavex se adăugă și o asigurare. Costul de livrare se calculează automat, în timpul procesului de comandă, înainte de a ajunge la pasul „Plată” („Confirmați Comanda”).Detaliile legate de costurile percepute vor apărea în coșul dumneavoastră de cumpărături („Coșul de cumpărături“).
 • Costul livrării pentru transportul securizat în București este de 120 de lei. Pentru restul țării vă rugăm sa ne contactați la numărul de telefon: 0735 666 888 sau adresa de email: tavex@tavex.ro.
Cum sunt ambalate produsele?

Monedele sunt întotdeauna ambalate în capsule speciale de protecție, iar lingourile – într-un ambalaj vidat. În cazul livrării la adresă, produsele sunt transportate și în ambalaje de transport speciale, într-un plic cu număr individual de serie, furnizat de curier.

În ce orașe livrați? Livrați și în afara României?

Livrăm în toată România prin curierat SAMEDAY. În București avem și opțiunea de transport securizat. Dacă doriți un transport securizat în afara Municipiului București vă rugăm sa ne contactați la numărul de telefon: 0735 666 888 sau adresa de email: tavex@tavex.ro.

Există opțiunea de deschidere colet la livrare?

Nu oferim serviciul de „Deschidere colet la livrare“. Motivul fiind cel de a preveni frauda la livrarea pachetului către client. Toate pachetele sunt ambalate și sigilate în fața unei camere de luat vederi. În cazul în care clientul formulează plângeri, sunt verificate materialele video și predate clientului.

Am posibilitatea de a returna produsul?

Nu, dar acesta poate fi vândut înapoi.

Prețurile produselor de investiții depind de fluctuațiile piețelor financiare și nu sunt controlate de Tavex.

Produse achiziționate nu pot fi returnate la prețul lor de achiziție.

Având în vedere faptul că achiziționați un produs de investiții lichid, îl puteți vinde oricărui distribuitor de metale prețioase.
Lista locațiilor noastre este disponibilă aici: https://tavex.ro/birouri.

Ce se întâmplă cu produsele din coșul meu de cumpărături („Coșul de cumpărături“), atunci când sunt reînnoite prețurile de pe site?

Prețurile din coș („Coșul de cumpărături“) sunt actualizate continuu, împreună cu toate prețurile produselor de pe www.tavex.ro. Timpul rămas până la fiecare actualizare a prețurilor este calculat cu ajutorul unui ceas, pe care îl vedeți în colțul din dreapta sus al monitorului, atunci când intrați în „coșul” dumneavoastră („Coșul de cumpărături“).

După ce treceți la procesul de finalizare a comenzii (de la momentul completării datelor dumneavoastră personale până ajungeți la fereastra „Comandă finalizată cu succes”), dispuneți de 15 minute înainte ca prețurile să fie actualizate.

Pot plăti cu cardul?

În birourile Tavex puteți plăti doar în numerar sau prin transfer bancar, în baza unei facturi emise.


Vânzarea produselor din aur

Ce este caratul?

Caratul este o măsură a purității aliajului de aur.

1 carat reprezintă 1/24 părți din greutatea metalului pur. Prin urmare, aurul de 24 de carate este 99,99% pur, aurul de 12 carate este 50% aur pur și 50% impurități ș.a.m.d.

Sistemul de carate este completat treptat și înlocuit cu o metrică în care puritatea aurului este măsurată în mii de părți de metal pur din aliaj. De exemplu, aurul cu proba 999 înseamnă aur pur 99,9%, eșantionul 750 înseamnă 75% aur și 25% impurități.

 

Cum stabiliți câte carate are un produs?

Stabilim caratele produselor printr-o analiză chimică precisă. Folosim plăci de cuarț, testere pentru conținutul de aur garantat și un amestec de acid azotic și acid clorhidric.

Marcajele de pe bijuterii garantează conținutul de metal prețios al acestora?

Marcajele de pe bijuterii garantează 100% conținutul de aur sau de argint al acestora. Uneori pot fi greșite sau puse cu scopul de a induce în eroare.

La Tavex întotdeauna realizăm o analiză chimică precisă înainte de a achiziționa un anumit produs. Folosim plăci de cuarț, testere pentru conținutul de aur garantat și un amestec concentrat de acid azotic și acid clorhidric.

Comercializați și alte metale prețioase și rare?

Comercializăm doar aur de investiții și alte produse din aur.

Achiziționați aur autohton?

Achiziționăm aur sub formă de praf, resturi sau topitură, numai după realizarea unei analize într-un laborator specializat.

În cazul în care doriți să primiți mai multe informații, vă rugăm să contactați un dealer Tavex la numărul de telefon: 0735 666 888.

 

Ce este aurul alb?

Aurul alb este un amestec de aur cu nichel, argint sau un alt metal de culoare gri.

Aurul alb este un amestec, nu un element chimic independent sau un metal scump mai rar. Acesta este motivul pentru care are adesea se găsește în varianta cu mai puține carate. Cea mai mare puritate la care cumpărăm aur alb este de 750 (18 carate).

Cumpărați pietre prețioase sau diamante?

Nu.

În cazul în care doriți să păstrați pietrele, vă sfătuim să le scoateți înainte de a vinde bijuteria. Specialiștii noștri vor încerca să le scoată fără a le deteriora pentru a le returna, dar acesta nu este un proces garantat, întrucât instrumentele pe care le folosim sunt dure.

Unde se cumpără aurul?

Achiziția aurului se realizează la birourile Tavex din România.

0 PRODUS