Adaugă alertă de preț

Ai nevoie de un certificat de autenticitate pentru monedele de aur?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 26.01.2021
Preț aur (XAU-RON)
10736 RON/oz
  
- 88 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON
certificat de autenticitate pentru monedele din aur

O întrebare populară în rândul celor care doresc să investească în monede de aur este cea legată de nevoia de un certificat de autenticitate.

Cu toate că există, în rândul populației, o asociere generală între garanția calității și existența certificatului de autenticitate, atunci când vorbim despre monede situația este puțin diferită. Există mulți factori care determină evaluarea unui produs de investiții, însă existența certificatului nu face parte dintre ei.

Confuzia principală privind legătura dintre garanția calității și certificatul de autenticitate poate proveni din faptul că unii dealeri de aur de investiții emit foi de informații cu caracteristicile produsului. Aceste foi de informații pot fi percepute, în mod eronat, de către clienți drept certificat, însă, în realitate, nu există un astfel de document.

Cine eliberează certificatul de autenticitate pentru bunuri din aur?

Puteți obține un certificat de autenticitate numai dacă produsul este furnizat de producător, rafinărie sau monetărie.

Prin urmare, niciun dealer de aur de investiții nu emite un certificat de autenticitate. În plus, certificatul este emis pe baza unui număr de serie, iar monedele nu au unul. Dacă nu există un număr de serie pe baza căruia se poate elibera un certificat, atunci certificatul în cauză nu poate avea valoare, din simplul fapt că nu poate fi asociat cu produsul specific.

Lingour de aur Valcambi Suisse de 100 de grame

 

Toate lingourile de aur de investiții tăiate de la 1 la 100 de grame sunt plasate în pachete de vid cu un număr unic de certificare, care corespunde cu seria lingoului. Lingourile turnate de 250 de grame și un kilogram au, de asemenea, o astfel de serie, dar în majoritatea cazurilor nu sunt plasate în pachete speciale.

Singura serie de monede care are un număr de certificare este Canadian Maple Leaf 999.99. În ultimii ani această serie a fost însemnată cu imagini care portretizează diferite animale.

Cum se verifică autenticitatea monedelor de aur de investiții?

Monedele de aur de investiții se caracterizează prin grosime, diametru și greutate. Desigur, aceste caracteristici variază în funcție de fiecare monedă. Așadar, dacă doriți să cumpărați sau să vindeți bunul din aur, verificarea autenticității are la bază analiza grosimii, a diametrului și a greutății.

În mod concret, dacă doriți să vindeți un astfel de produs la un dealer autorizat de investiții de aur, acesta va compara cei trei parametri pentru a evalua autenticitatea produsului.

Fabricarea produsului este un criteriu foarte important, care, de asemenea, nu poate fi trecut cu vederea în procesul de evaluare a unui bun specific. De exemplu, chiar și cea mai bună contrafacere, deși are o greutate apropiată (obținută prin eliminarea unor părți din marginile monedei) de cea originală, ea poate fi deosebită prin alte caracteristici legate de finețe.

De altfel, producția de produse de investiții este extrem de precisă, detaliată și rafinată ceea ce o face extrem  de dificil de copiat. Așadar, probabilitatea existenței unui produs contrafăcut identic din toate punctele de vedere cu un produs autentic tinde la zero.

Acestea sunt criteriile care ar trebui verificate și atunci când cumpărați monede din aur. Mai mult, este dreptul dumneavoastră ca în momentul achiziției unui bun din aur, să solicitați ca acesta să fie așezat pe un cântar de precizie. În acest mod se vizualizează greutatea monedei și, în funcție de specificul produsului, se compară valoarea obținută cu cea de catalog.

monede de aur

Complexul acestor factori garantează că produsul ales este autentic – atunci când o monedă corespunde greutății, diametrului, grosimii și calității lucrării, nu aveți motive să vă faceți griji.

Evaluarea monedelor de aur atunci când sunt răscumpărate

Așa cum am explicat deja în rândurile de mai sus, evaluarea monedelor din aur la răscumpărare se bazează pe greutatea, diametrul, grosimea, manopera și aspectul produsului.

Monedele de aur de investiții sunt de minimum 21.6 carate, corespunzător eșantionului 900.

Cu cât conținutul de aur din monedă este mai mare, cu atât aurul este mai moale și cu atât mai bună este manopera. Acest aspect este de o mare importanță și este unul dintre factorii care determină autenticitatea monedei.

Când doriți să vindeți o monedă, procesul de evaluare trece prin două etape :

  • mai întâi, autenticitatea monedei este evaluată în funcție de greutate, grosime, diametru și calitatea lucrării;
  • apoi, se verifică starea comercială a produsului: dacă este deteriorată, acceptabilă, sau dacă moneda se află în pachetul în care ar trebui să fie – în funcție de puritatea aurului din produsul selectat (eșantion), există diferite moduri de stocare recomandată, precum și modalități specifice prin care produsele ajung de la diferiți furnizori și sunt oferite clienților, spre vânzare.

De reținut faptul că monedele de investiții sunt, în principal, împărțite în monede istorice și monede moderne.

Principala diferență dintre cele două tipuri constă în faptul că monedele istorice erau în circulație și cel mai adesea eșantionate între 21,6 carate și 23,6 carate (sau între 90% și 98,6% conținut de aur). Indiferent de categoria căreia îi aparține o monedă, aceasta trebuie să corespundă întotdeauna greutății, diametrului și grosimii sale. Principala diferență este că, în cazul monedelor istorice, leziunile minore sunt permise datorită faptului că erau deja în circulație și, așadar, supuse uzurii.

De unde este recomandat să cumpărați monede din aur?

Când decideți să adăugați bunuri din  aur fizic la portofoliul dumneavoastră de investiții, este o idee bună să vă adresați dealerilor și comercianților de aur de investiții de renume pentru asistență.

Astfel, riscul de a cumpăra un produs care nu îndeplinește parametrii specificați este redus la zero. Specialiștii vă vor explica cum se obțin monedele de la producător și cum este bine să le păstrați astfel încât să puteți obține cel mai bun preț, dacă la un moment dat decideți să vă despărțiți de un produs.

Pe de altă parte, achiziția de la un dealer sau comerciant cu renume reprezintă o garanție în plus în eventualitatea răscumpărării ulterioare –  răscumpărarea este o problemă care ar trebui abordată înainte de procesul de investiții în sine.

Preț aur (XAU-RON)
10736 RON/oz
  
- 88 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești