Adaugă alertă de preț

Croația – o destinație europeană de neratat

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Travel, Blog în data de 17.06.2021
Preț aur (XAU-RON)
10753 RON/oz
  
- 29 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Fă-ți bagajele și îndreaptă-te spre Croația. Iar ca inspirație, îți propun o variantă de traseu pentru a te bucura de o vacanță inedită. Dar înainte de toate, de ce tocmai Croația?

Puncte forte

Croația este a în topul preferințelor mele, mai ales că locuiesc aici de un an și există întotdeauna ceva care să te surprindă, să te distreze și să te inspire cu idei noi. De altfel, potrivit Best Destinations, Croația a fost pe locul 1 la două categorii în 2016. Zadar a primit titlul de „Cea mai bună destinație europeană 2016”, iar Zagreb la categoria „European Best Christmas Market 2016”.

În general, Croația este o destinație către care românii călătoresc cu mașina, distanța București – Zagreb fiind de aproximativ 1.000 de km, iar costurile cu benzina  ajung undeva la 130 euro . Pentru a intra în Croația nu ai nevoie de pașaport, deoarece Croația face parte din UE din vara anului 2014. Moneda locală se numește kuna croată (kn sau HRK), iar denumirea face referință la vremurile când moneda regiunii erau pieile de animale, în special cele de jder (acestea fiind traducerea literală a cuvântului croat „kuna”). O kuna este subdivizată în 100 de lipa (care înseamnă tei, iar legenda spune că numele vine de la faptul că, tradițional, piețele erau înconjurate de tei). Înainte de a pleca în vacanță, e recomandat să schimbi lei în kuna croată deoarece euro nu este folosit oficial în Croația, iar cursul euro-kuna croată poate varia subtanțial de la o zi la alta.

Zagreb, Lacurile Plitvice, Samobor

Acum, în esență …

Două zile pe îndelete în căutare de delicatese

Ziua 1

(Zagreb, Lacurile Plitvice, Samobor)

Atunci când îți planifici plecarea cu mașina, să ai în vedere că, la Zagreb, blocajele din trafic sunt, în general, între 16:00 și 18:30, și poți petrece aproximativ o oră în ambuteiajele din oraș. Dar dacă plănuiești o oprire în Belgrad, unde te poți revigora cu niște burgeri, poți evita traficul aglomerat din capitala Croației. Nu uita, de asemenea, că Serbia e ceva mai scumpă în privința combustibilului, iar în Croația, cel puțin pe autostrăzi, nu vei găsi stații de benzină cunoscute, precum OMV sau EKO, dar poți alimenta liniștit de la stațiile INA, pe care le-am testat personal. Și dacă tot a venit vorba despre branduri, a fi păcat să nu încerci câteva dintre mărcile locale care au devenit o mândrie națională: Jana (apă), Cedevita (vitamine solubile), Bajadera și Griotte (bomboane de ciocolată), Mikado (ciocolată cu orez) sau berile croate Karlovačko, Ožujsko, Velebitsko și Tomislav pivo. Dar, mare grijă, în Croația, legea spune că nu poți bea în mașină.

Nu doar șoferul, ci și pasagerii nu au voie să consume alcool, drept urmare verificările cu alcool testul vizează întreaga mașină.

Când îți rezervi cazarea, asigură-te că ai parcarea inclusă, deoarece parcările locale sunt scumpe și taxarea se face pe oră. Eu am ales Bed And Breakfast Kaptolski Dvori, tocmai din acest motiv, dar și datorită localizării, în centrul vechi chiar lângă catedrală. Personalul a fost foarte amabil, iar în camera pentru care am plătit aproximativ 60 de euro pe noapte, cu mic dejun, puteau sta confortabil patru persoane. De altfel, există numeroase apartamente de închiriat, în zona centrală, la prețuri mai mici.

Ai ajuns, te-ai stabilit, e seară, și acum unde?

În fiecare an, timp de 10 zile la mijlocul lunii septembrie, se organizează un mare festival gastronomic (similar cu festivalul berii). Se numește RujanFest, are loc pe lacul Bundek din Zagreb și este evenimentul lunii. Festivalul se desfășoară în aer liber, cu diferite corturi cu alimente și băuturi. Există muzică live și diverse activități. Îmbracă-te călduros și confortabil, ia-ți protecție împotriva țânțarilor (pentru că sunt destul de mulți) și distrează-te! Încearcă diferite beri, hot dog cu cârnați de casă sau cavapi (kebaburi mici) și pentru o gustare delicioasă – castane prăjite.

RujanFest, Zagreb

Ziua 2

Este timpul să cunoști orașul. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să îți începi ziua precum localnicii – cu o ceașcă de cafea (kava). Unii ghizi de turism spun că consumul de cafea este sportul național al Croației și chiar este. Indiferent de zi și oră, cafenelele sunt întotdeauna pline.

Apoi, după ce ți-ai luat doza de energie, descoperă orașul la pas, pornind din piața centrală Ban Jelacic. O vei recunoaște după statuia ecvestră a lui Josip Jelacic. Piața are internet gratuit și un birou turistic mare (https://tripedia.info/location/europe/croatia/ ), care îți va oferi o hartă a obiectivelor turistice, informații foarte utile și interesante despre evenimentele recente sau lucruri de neratat în timpul sejurului tău.

La nord de piață se află centrul vechi. Mergi pe strada Tkalciceva, care a fost cândva un râu, iar în prezent este centrul artei și vieții de noapte din Zagreb. Poți mânca deserturi sau pur și simplu bea o cafea în timp ce privești cum trec oamenii și admiri diversitatea locului.

Vacanță plăcută !

Preț aur (XAU-RON)
10753 RON/oz
  
- 29 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești